Skocz do zawartości

Jaki kreciol do bocznego ???

PiernikTorunski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zacząłem w tym roku dodatkowo próbować bocznego troka, czy możecie podpowiedzieć jaki kreciolek sprawdza sie dobrze za niewielkie pieniążki do max 300zl ? Oczywiście mowię tu o zestawie pod okonia tylko prze lekkim wedzisku, będę wdzieczny za podpowiedzi.

Pzdr

Edytowane przez PiernikTorunski

A czym według Ciebie powinien sie charakteryzowac krecioł do bocznego troka ? ma krecic nawijajac - jak bedzie odwijał czasem to tez nie bedzie zle - powininen miec takie coś krecace dokoła gdzie linka wpada w taki kanion i pozniej na to coś okragłego jest nawijana - z góry powinien miec taka pokrecajce co robi try try try a jak duza ryba to robi trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ku#@!.

A tak szczerze byle jaki z polecanych od lat passion red arc zauber beda dobre - do bocznego kołowrotek nie musi miec super specjalnych opcji.

• Like 1

Weź sobie Spro Red Arc 10100/10200 (różnią się tylko szpulą, korpus ten sam) i po sprawie. Bardzo dobry hamulec, mocny mechanizm dobrze nawijający cienką żyłkę, tanie szpule zapasowe. Pokręci kilkanaście sezonów w lekkim łowieniu i przy regularnym smarowaniu.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Sławku napisz do mnie prywatną wiadomość z numerem kom. podpowiem Ci co i jak, wcale nie jest to takie oczywiste jak się wydaje.

Możesz rozwinąc co w bocznym troku jest takiego nieoczywistego że trzeba specjalne kołowrotki ?

@meme174 czytam twoja kolejną odpowiedź na pytanie od kolegi po kiju , no muszę to powiedzieć głupią odpowiedź. Jeśli irytuje Cię pytanie po prostu nie odpisuj. Nikt personalnie nie oczekuje odpowiedzi od Ciebie. Są tu osoby starsze od Ciebie i wiekiem i stażem wędkarskim i należy trzymać jakiś poziom.

Pozdrawiam

• Like 1

Trochę zgodzę się z @meme174... Zauważyłem, że ludzie na forum zaczynają szukać sprzętu do każdej metody połowu. Pada pytanie o kołowrotek do dropshota, teraz o kołowrotek do bocznego troka...

Sorry Sławku ale przeczytaj swoje pytanie i następny post - w pierwszym poście piszesz:

Oczywiście mowię tu o zestawie pod okonia tylko prze lekkim wędzisku

A potem pytasz:

Chodzi mi przełożenie, jakość nawoju, wagę

Skoro zestaw przy lekkim wędzisku, to wiadomo, że kołowrotek też jak najlżejszy. Jakość nawoju? Weź ten z gorszą jakością... Bo po co mieć lepszą... ;)

Kołowrotek do bocznego troka nie wymaga jakiś niewiadomo jakich parametrów. Z mojego małego doświadczenia podpowiem, że warto spojrzeć jedynie na jakość nawoju cienkiej żyłki, a co za tym idzie na średnicę szpuli. Odpuść zatem sobie kołowrotki np. Shimano w rozmiarze 1000. Wprawdzie Spro ma niewiele większą szpulę ale jakoś lepiej się sprawdza niż Shimano 1000.

Radzę wziąć Ci Spro Red Arc, jeśli masz ograniczony budżet do 300zł. Spełni każde Twoje oczekiwanie do bocznego troka. Dobrym rozwiązaniem będzie również Shimano Exage z przednim hamulcem. Poszukaj też Shimano Aernosa.

Ciekawym rozwiązaniem będą na pewno używane Shimano Stradic 3000 z przednim hamulcem (FJ, FE itp.)

Jednak, te nowsze Shimano (Exage, Aernos) będą miały większą średnicę szpuli, co jest dla mnie plusem przy bocznym troku.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

ryobi slam, lekki, miękka praca .. Osobiście nie posiadam ale kumpel ma i chwali. fajny młynek warto się zastanowić nad kupnem.

Stradic 3000 Fj do bocznego troka?  czego to już ludzie nie polecają... chociaz z drugiej strony jak ktoś chce, to czemu nie...  ja tym młynkiem ogarniam woblery boleniowe do 20 gram i wahadła do 30. Młynek nawet nie jeknie a już 2 lub 3 lata katuje. Finezji w nim nie ma to mocny młynek.

Edytowane przez tibhar

Stradic 3000 Fj do bocznego troka?  czego to już ludzie nie polecają... chociaz z drugiej strony jak ktoś chce, to czemu nie...  ja tym młynkiem ogarniam woblery boleniowe do 20 gram i wahadła do 30. Młynek nawet nie jeknie a już 2 lub 3 lata katuje. Finezji w nim nie ma to mocny młynek.

Jak najbardziej. Tak jak napisałem wyżej, ważniejszym dla mnie jest nawój, większa średnica szpuli i praca niż masa samego kołowrotka. Stradici pracują nienagannie, świetnie nawijają żyłkę i 3000 ma większą szpulę niż 1000 ;)

Sam osobiście do boczniaka wybrałbym pewnie coś z nowszych kręciołów, zapewne Aernosa. Ale używam nadal Red Arca 10200 ;)

Edytowane przez Żbiku

@meme174 czytam twoja kolejną odpowiedź na pytanie od kolegi po kiju , no muszę to powiedzieć głupią odpowiedź. Jeśli irytuje Cię pytanie po prostu nie odpisuj. Nikt personalnie nie oczekuje odpowiedzi od Ciebie. Są tu osoby starsze od Ciebie i wiekiem i stażem wędkarskim i należy trzymać jakiś poziom.

Pozdrawiam

Ależ oczywiscie rozumiem to - ba do wielu zwracam sie na Pan. Ale patrząc przez pryzmat forum internetowego - kazdy z nas powinien równy być. Nie chodzi o to że mnie irytują pytania - dałem 3 typy kreciołków które padna w tym temacie na 90% - no może teraz już nie. Jak dla mnie w bocznym trou nie ma nic magicznego co by wymuszało stosowanie nadzwyczajnych kołowrotków - mowa tu o wielkosciach 2000-3000 ( mniejszymi nie łowie) od cała prawda. A tematów o kołowrotkach do 300 zł jest kilka - a te które podałem są sprawdzone w każdym aspekcie autora wątku ( Chodzi mi przełożenie, jakość nawoju, wagę, i sprawdzone modele które sa użytkowane przez kogoś i nie ma z nimi problemu,). Mam nadzieje że nikogo nie uraziłem :rolleyes: Można dodać ecurisme, artice itp z shimano to raczej tylko exage i to 2500 - 3000.

Pozdrawiam również :)

P.s.

Sam szukalbym jak najlzejszej konstrukcji z bardzo precyzyjnym hamulcem ( cienkie linki ) choc w cenie do 300 ciezko znalesc cos mega lekkiego.

Edytowane przez meme174

Ja łowiłem Ryobi Arcticą 1000 i według mnie spełnia ten kołowrotek wszystkie wymagania co do BT, bardzo dobry i równy nawój cienkich żyłek, w miarę precyzyjny hamulec i lekkość konstrukcji, z racji tego że całkowicie odpuściłem sobie troka teraz pracuje przy zestawie kleniowo - jaziowym  :D

Panowie, dziekuje za wszystkie odpowiedzi, i nie ma co sie denerwować, ot po prostu wole zapytać bo sam używam kolowrotkow od 2500 w gore przy moich zestawach spiningowych, a ostatnio pozyczylem od kolegi kolowrotek do bocznego wlasnie Spro w rozmiarze 2000 chyba i bardzo ładnie pracował, pytańie moze banalne ale wolałem posłuchać opini innych kolegów.

Wszystkim dziekuje i pozdrawiam.

Bo spro w wielkosci 2000 jest takie samo albo wieksze jak shimano 25000 - cosik mi sie zdaje :) ja do ul bede szukal soary 2000

Spro jest mniejsze,a soare faktycznie miodzio ;) tylko "ciut" droższe niż budżet kolegi.W tym przedziale cenowym dobre propozycje już padły,jedynie co to mogę odradzić jakieś eksperymenty niesprawdzone,bo w końcowym rozrachunku wyjdzie drożej niż przyzwoity japończyk,a nerwy bezcenne :)