Skocz do zawartości

Stradic FE 3000 i 4000

Rekomendowane odpowiedzi

witam..kupilem niedawno dwa uzywane kolowrotki Stradic FE 3000 i 4000 kazdy z innego zrodla...nurtuje mnie jeden problem z tego co mi wiadomo modele te powinny byc uzbrojone w 4 lozyska plus jedno oporowe...gdy je rozkrecilem w celu przesmarowania zauwazylem o zgrozo ze kazdy z nich jest podparty na korbce tylko jednym lozyskiem a z drugiej strony ma tuleje plastikowa...prosze o wytlumaczenie mi tego problemu bo troche mnie to martwi..z gory dziekuje !!! :(

Większość shimaniaków ze średniej półki ma jedno łożysko na korbie. Dołożyć drugie to żaden problem dla fachowca, w swoim FG tak właśnie zrobiłem. Zagadaj ze @szpiegiem, da Ci namiary do pana Leśniaka, zna się na shimaniakach jak mało kto...

Stradic'ki o których mowa są z lat 96/97 (chyba, a przynajmniej ja swoje wtedy kupowałem) są perłowe i Made in Japan :D. Ja mam dwie trzytysiączki z tym, że jeden jest GTM, ale oba FE. Ta tuleja wykonana z tworzywa z czasem sie ściera więc jednak lepiej poprawić to co Shimano spieprzyło. Łożysko usztywni konstrukcję i zapobiegnie wycieranie sie ... nie wiem jak ten element sie nazywa, ale to ten talerz z ząbkami przez który przechodzi korbka. Jeżeli jeszcze nie masz luzów to wymień to jak najszybciej zanim się luzy pojawią. Ja wymieniłem plastik na łożysko i zdecydowanie zrobię to w drugim kołowrotku. Dobrze, ze wspomniano o wymiarach łożyska bo mi sie zapomło :D.

Popper akurat w tym przypadku warto poprawić tą sprawdzoną konstrukcję.

mds - dziwna polityka? a co by było gdybyś miał takiego młynka, który by Ci działał do końca życia? Zmieniłbyś, kupiłbyś nowy? Zakładam, że nie.. bo po co jak sprzęt, który masz działa bardzo sprawnie. To jak taka firma mialaby zarabiać :D? Szczerze mówiąc gdybym miał możliwość zakupu takiego kołowrotka, który miałby 50lat gwarancji i miałbym zapłacic za niego dużo to pewnie bym wydał te pieniądze :D.

A tak jeszcze jeżeli chodzi o Stradic'i to mam jeszcze 2 sztuki FI, ale śmiem twierdzić, że sa znacznie gorsze niż FE z tamtych lat :D.

BTW ile za nie zapłaciłeś?

Pozdrawiam.

• 11 miesięcy temu...

Odświeżam temat. Chciałbym do swojego stradica 300OFE wpasować łożysko w miejsce tej plastikowej tulejki. Na pewno ktoś z Was już to robił. Podajcie proszę konkretny symbol zastosowanego łożyska. Szukając łożysk o wymiarach 7x11x3 natknąłem się na łozyska za ~10zł jak i ~40zł i zastanawiam się czy te najtańsze będzie wystarczające, czy może to szit, którego nie warto zakładać. Liczę na odzew.