lvlaldi Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Witam.Chcialem sie dowiedziec troche o konserwacji korka.Posiadam przy swojej rekojesci korek tradycyjny i nie jest on zaimpregnowany, nie jest rowneiz lekierowany.Po kilku wyprawach wedkarskich zaczol sie lekko brudzic co mnie zaniepokoilo.Dlatego moje pytanie brzmi: Czy korek nalezy lakierowac, czy wystarcza zwykle preparaty do jego impregnacji ?? Prosze o porady, oraz o ewentualne nazwy firm, ktore zajmuja sie produkcja impregnatow lub lakierow. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 zdecydowanie korka nie powinno sie lakierować. można natomiast zaastosować preparat do pielegnacji / konserwacji Cork SEAL. jesli chodzi o brudzenie sie korka no coz... nie da sie jezdzic autem i nie nabijac mu kilometrow na licznik to rzecz zupelnie naturalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lvlaldi Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Kiedys polakierowalem korek w jednej wedce..do dzis ma sie dobrze, co wiecej nic zlego sie nie dzieje z ta rekojescia , czego nie moglbym powiedziec o wedzisku w ktorym nie lakierowalem korek ( czesc porow w korku po czasie zwyczajnie sie kruszy i wypada, nie wspomne o zwyklym brudzeniu sie..)Przeciez korek wykorzystywany do naszych uchwytow jest z drzewa korkowego ( konkretnie gatunku debu,z wierzchniej warstwy jego okrycia tzw - kora, ktora to po scieciu drzewa jest tworem martwym ) Kazdy czlowiek powie, ze aby zabezpieczyc drewno - tak aby nie stracilo swoich wlasciwosci mozna z powodzeniem je polakierowac..Nie rozumiem wlasnie dlaczego ludzie unikaja tak lekierowania korka ? jakie sa ku temu przeslanki ?? - bo napewno nie estetyczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 OloPe Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Czy estetyczne........? Zależy od gustu Widziałem wędki z polakierowanym korkiem i wyglądały średnio Miałem też w ręku taką wędkę i śliski polakierowany korek nie leży dobrze. Dla mnie taki przybrudzony naturalnie korek ma w sobie coś A jak już jest mocno brudny można delikatnie obmyć wodą z jakimś detergentem np. mydłem. Jeśli się też nie mylę to korek musi oddychać czy coś takiego, inaczej może zacząć gnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 (edytowane) . Edytowane 26 Czerwca 2014 przez J_J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MGOR Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Bardzo zabrudzony korek, jeśli to komuś przeszkadza, można wyczyścić bardzo drobnym papierem ściernym, nie pamiętam numeracji. Ostatnio tak czyściełem korek zabrudzony... lakierem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zukiet Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Witam wszystkich forumowiczów środki do impregnacji korka stosuje się w celu zabezpieczenia korka przez brudem lecz nie starcza ten zabieg na długo i tą czynność można powtarzać.Lakierowanie korka odradzam ze względu na to że powłoka jaką tworzy lakier na powierzchni korka nie przepuszcza wilgoci a jak się już ta wilgoć tam dostanie to zostanie skutkiem czego korek zgnije ... Pory jakie wykruszyły się z rękojeści można uzupełnić szpachlą a korek przeszlifować drobnym papierem ściernym np.500 i pokryć już wyżej wymienionym preparatem Cork Seal .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Osobiście niczym nie zabezpieczam korka. Zwykle jest tak, ze zanim zdążę to uczynić, wędzisko zmienia właściciela i.....po sprawie Jedno o co dbam zawsze, to aby przemyć (całe wędzisko), miękką gąbką, w letniej wodzie z bardzo niewielką ilością mydła, po łowach w trudnych (czyt. brudnych) warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
lvlaldi
Witam.
Chcialem sie dowiedziec troche o konserwacji korka.
Posiadam przy swojej rekojesci korek tradycyjny i nie jest on zaimpregnowany, nie jest rowneiz lekierowany.
Po kilku wyprawach wedkarskich zaczol sie lekko brudzic co mnie zaniepokoilo.
Dlatego moje pytanie brzmi:
Czy korek nalezy lakierowac, czy wystarcza zwykle preparaty do jego impregnacji ??
Prosze o porady, oraz o ewentualne nazwy firm, ktore zajmuja sie produkcja impregnatow lub lakierow.
Pozdrawiam.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi