Skocz do zawartości

Nowości Salmo

adasio

Rekomendowane odpowiedzi

Śliczna ta hybryda :D

Faktycznie pamiętam że podobne rybki łowiłem z 15 lat temu na Łebie :D.Podobno zostały wpuszczone przez jakiegoś hodowce aby zrekompensować skutki uboczne hodowli którą prowadził,ale to opinia zasłyszana nad wodą a tam opowiada się przeróżne historie :D.

Wszyscy mówili na te ryby tygrysy

Pozdrawiam

Wiktor

• 4 lata później...

Mamy już na j.pl temat o "starych" Salmiakach, teraz przyszedł czas na nowości.

Wpadła mi w łapki fotka nowości do dość głębokiego trollingu, . Proszę Państwa przedstawiam: Salmo FREEDIVER. Ciekawie się zapowiada, szkoda tylko, że miejsc, gdzie można trollować w naszym kraju coraz mniej...

post-45603-0-32507300-1415290124_thumb.jpg

widać zmienione kotwice to juz chyba nie VMC? no i pewnie powłoka lakiernicza nie z tych na jeden wyjazd

zdaje sie produkty dalej dedykowane głównie pod rynek zachodni (3 kotwice)

Edytowane przez @Wojti

widać zmienione kotwice to juz chyba nie VMC? no i pewnie powłoka lakiernicza nie z tych na jeden wyjazd

zdaje sie produkty dalej dedykowane głównie pod rynek zachodni (3 kotwice)

Niby 3 kotwice,ale zawsze można jedną zdjąć.Wacky też miały 3 kotwice,też dedykowane chyba bardziej pod rynek zachodni,ale trochę ryb w Polsce też połowiły.

Panowie, Pepe i spółka łowi teraz w delcie Wołgi, jak wrócą, mam nadzieję, podziela się wrażeniami z testów nowego woblera.

Nie wiem, co to za kotwice, ale wyglądają na morskie. Sam używam tego typu haków do zbrojenia morskich minnowów. Coś w rodzaju ST41TN.

Na rynek zachodni też, ale jeszcze głębszy jest rynek wschodni ;) Z tymi trzema kotwicami, to jakaś paranoja...Praktycznie wszystkie woblery powyżej 11-12 cm fabrycznie uzbrojone są w trzy. A pamiętam, że na początku pierwszej dekady XXI wieku był zapis w RAPR dopuszczający zbrojenie przynęt sztucznych w trzy kotwiczki...Zapis zmieniono, a na żywca można łowić dalej ;)

• Like 1

@tomas wszystko można zrobić nawet pościągać wszystkie kotwice i łowić, nikomu tego nie można zabronić, jednak skoro wypuszcza sie produkt z 3 kotwicami a wiadomo jakie sa polskie przepisy to chyba świadczy to o ukierunkowanej strategi marketingowej na rynek inny niz polski?

PS

@tpe w pełni zgadzam się z Twoją opinią o zbrojeniu małych woblerów 3 kotwice

Edytowane przez @Wojti

@tomas wszystko można zrobić nawet pościągać wszystkie kotwice i łowić, nikomu tego nie można zabronić, jednak skoro wypuszcza sie produkt z 3 kotwicami a wiadomo jakie sa polskie przepisy to chyba świadczy to o ukierunkowanej strategi marketingowej na rynek inny niz polski?

Ja tego nie neguje,że produkt jest ukierunkowany na inny rynek niż polski,ale zdjęcie kotwicy to chwilka i może akurat sprawdzą się w Polsce.

• 11 miesięcy temu...

Cześć

Dzięki uprzejmości kolegów z Salmo miałem okazje w tym sezonie połowić wspomnianym powyżej woblerkiem , czyli Freediver 12

U mnie docelowo kusił w sezonie sumki.

Jakość wykonania , powłoka lakiernicza, osadzenie steru ,uzbrojenie ( wiadomo jesli sum wymaga ono zmiany ) ,praca w nurcie absolutnie bez jakich-kolwiek uwag...

Zdecydowanie polecam.

U mnie ma na swoim koncie kilka sztuk w tym 190+

post-49627-0-91012700-1446276946_thumb.jpg

• Like 2

Za wiele nie mogę więcej powiedzieć z racji tego że tegoroczny poziom wody w Odrze był krytycznie niski - max głębokość 4-5 metrów.

Taką wodę tz głębokość ogarnia spokojnie w trolu  ( tylko tak łowiłem ) , i bez znaczenia dla pracy i osiąganej głębokości było to że wisiał na lince 0,36 do 0,43 

Praca jego jest raczej ''drobna''- ''szeroka'' ale zdecydowanie wyczuwalna na kiju

Patrząc na katalog na 2016 rok zapowiada się całkiem fajna ''ekipa'' SDR-ków  ;) , będzie czym ganiać  :)  :)  :)

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 1

Wedle Salmo, przy dyszlu 35m i lince ok 0,16 (pletka) nowy wobek ma schodzić na głębokość 9m. Przy dłuższym dyszlu, nawet 12m!

W nadchodzącym sezonie również wchodzi długo wyczekiwany  Sparky Shad w rozmiarze 4cm.

Cena Freedivera? Obstawiam ok 39-42zł.

Edytowane przez michcio

• 3 tygodnie później...

Dorzuce pytanie,bo mam wobler 3kotwice Original11cm i husky12.

Jak podnieśli w 2011r wymiar szczupaka i sandacza z 45cm do 50cm to od tego czasu nie wolno mieć trzech kotwiczek w woblerze.

Czy jak by była kontrol :rolleyes:  i sprawdzą mi; karte , opłaty , Nr.łowiska i wszystko będzie O.K. :) -oleją to czy mam dwie kotwiczki w woblerze,czy trzy?Mogą się ``doczepić :angry: `` za nieodczepioną trzecią kotwiczkę?

Dorzuce pytanie,bo mam wobler 3kotwice Original11cm i husky12.

Jak podnieśli w 2011r wymiar szczupaka i sandacza z 45cm do 50cm to od tego czasu nie wolno mieć trzech kotwiczek w woblerze.

Czy jak by była kontrol :rolleyes:  i sprawdzą mi; karte , opłaty , Nr.łowiska i wszystko będzie O.K. :) -oleją to czy mam dwie kotwiczki w woblerze,czy trzy?Mogą się ``doczepić :angry: `` za nieodczepioną trzecią kotwiczkę?

Mogą a nawet powinni.

W woblerze Huski tylną kotwicę zastąp małym chwostem.  B)

Taki drobiazg potrafi znacząco podnieść "łowność" tego woblera.

W gratisie masz:

Czyste sumienie,bo mniej okaleczasz rybkę

.

• Like 1

-Rapala Original 11cm 6gram jest tak lekka,że szkoda żeby była jeszcze lżejsza o te 0,5g i wobler o długości 11cm ważył 5,5grama i wypływał na powierzchnię przy zaprzestaniu zwijania prawie jak ping-pong  :) ,chociaż akurat w tym woblerze przednia i środkowa kotwiczka lubią się o siebie zahaczyć.

-Przy dwóch kotwicach ``pobicie`` szczupaka we środek woblera HJ12cm czy innego dłuższego nie zostanie zacięte a jaki walnie metrówka to może się z jednej kotwiczki spiąć  ,a duży sum nawet odgiąć kotwiczke i się okaleczyć.  :(

-Raczej w taki duży wobler rzadko kiedy niewymiarowy kurdupel uderzy. Jak pierdolni  :) to BYK.

-Po to producent woblera powyżej 10cm długości daje trzy kotwiczkami,że mają chyba raczej być trzy a nie dwie.

-``Moim prywatnym zdaniem``-łowienie woblerem  z trzema kotwiczkami ma  NIC wspólnego z metodą ``na szarpaka`` i powinno być dozwolone.  :mellow:

Edytowane przez Meme

Mogą a nawet powinni.

W woblerze Huski tylną kotwicę zastąp małym chwostem.  B)

Taki drobiazg potrafi znacząco podnieść "łowność" tego woblera.

W gratisie masz:

Czyste sumienie,bo mniej okaleczasz rybkę

.

Jak uderzy duży szczupak to pewniejszy i bezpieczniejszy dla rybki jest hol jest na zacięciu dwoma,ablo i nawet trzema kotwiczkami a na brzegu specjalnymi kleszczami rybkę DELIKATNIE odhaczyć.

Z jednej strony duża ryba może się wyszarpać i spiąć,co jest mniej bezpieczne dla ryby niż DELIKATNE odhaczenie na brzegu a z drugiej kotwiczka to kotwiczka.Dwojako można na to patrzeć.

Tylna kowtica zastąpiona chwostem to zły pomysł,bo sandacze często atakują wobler od tyłu.Już lepiej środkową kotwiczke usunąć.

Wiesz może co DOKŁADNIE za spiningowanie woblerem z trzema kotwiczkami  grozi? :unsure:

Kiedyś było wolno mieć trzy kotwiczki w woblerze. :angry:UPRZEJMIE  PROSZĘ PRZECZYTAĆ-kliknąć

Chyba trzeba przerzucić się na mniejsze przynęty-woblery do 11cm  uzbrojone w dwie kotwiczki.

-Rapala Original 11cm 6gram jest tak lekka,że szkoda żeby była jeszcze lżejsza o te 0,5g i wobler o długości 11cm ważył 5,5grama i wypływał na powierzchnię przy zaprzestaniu zwijania prawie jak ping-pong  :) ,chociaż akurat w tym woblerze przednia i środkowa kotwiczka lubią się o siebie zahaczyć.

-Przy dwóch kotwicach ``pobicie`` szczupaka we środek woblera HJ12cm czy innego dłuższego nie zostanie zacięte a jaki walnie metrówka to może się z jednej kotwiczki spiąć  ,a duży sum nawet odgiąć kotwiczke i się okaleczyć.  :(

-Raczej w taki duży wobler rzadko kiedy niewymiarowy kurdupel uderzy. Jak pierdolni  :) to BYK.

-Po to producent woblera powyżej 10cm długości daje trzy kotwiczkami,że mają chyba raczej być trzy a nie dwie.

-``Moim prywatnym zdaniem``-łowienie woblerem  z trzema kotwiczkami ma  NIC wspólnego z metodą ``na szarpaka`` i powinno być dozwolone.  :mellow:

- co do original 11 cm to wyrzuć środkową i zastąp pozostałe większymi/cięższymi kotwicami. 

-Przy dwóch kotwicach ``pobicie`` szczupaka we środek woblera HJ12cm czy innego dłuższego nie zostanie zacięte a jaki walnie metrówka to może się z jednej kotwiczki spiąć  ,a duży sum nawet odgiąć kotwiczke i się okaleczyć. 

CDMAGI i FMAGI Rapali o długości 14/18/22 i 26 cm są uzbrojone fabrycznie w dwie kotwice.

Zawsze jak chcesz możesz w 5 uzbroić... . Zawsze to pewniej że nie spadnie. Tylko czy o to w tym wszystkim chodzi???

Edytowane przez Meme