Extraspiner Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) Dzięki za rade.Kupie dwie grubsze cięższe,ale też nie za duże kotwiczki-zważę i jak będzie się masowo zgadzało z ``oryginalnymi`` trzema, to uzbroje swoją orginałke w dwie cięższe . W sumie to i tak nie łowie na przynęty większe niż max11-12cm.Orginałka11 i Haski12 to tylko dwa wyjątki.Reszta moich przynęt to max10cm. Rapala ``chyba`` Flat Rapa 10cm nie tyle zastąpiła,co unowocześniła plastykowym Shadow Rap-em 11cm 13g z trzema kotwiczkami. No faktycznie Magnumy po 18cm mają po dwie kotwice. Zawsze myślałem,że przy dużym woblerze pewniejsze zacięcie pobicia i holu dużej ryby, to jak ma trzy kotwiczki. Edytowane 19 Listopada 2015 przez Extraspiner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 No bez jaj. Dwunastocentymetrowy wobler typu minnow to nie jest duża przynęta i raczej nie na BYKI. Akurat przy szczupaku w tym przypadku dwie solidne kotwice trzymają lepiej niż trzy. Problem może pojawić się przy sandaczu, choć raczej dlatego że oczka dla mocowania trzech kotwiczek mają niezbyt udany rozkład do zamocowania dwóch. Choć bez przesady.W zasadzie do 12-13 cm spokojnie można zbroić w dwie kotwice. Zbrojenie w trzy jest też celowane raczej w basy, sandacze, okonie czy łososiowate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Trochę nieszczęśliwe jest rozmieszczenie mocowań to fakt. Można dać większe kółka lub nawet podwójne najbliżej głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackot_88 Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Dzisiaj i ja odebrałem swoje Freedivery. Udało mi się wylicytować jakiś czas temu w dobrych cenach na alledrogo W tym sezonie już pewnie nie doczekają się użycia, ale przyszły rok jak najbardziej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) Ukazał się katalog Salmo na 2017, a w nim najnowsza nowość - Salmo Wave. Z przynętą tą (a raczej jej prototypem) miałem okazję się zapoznać trzy lata temu. I od razu przypadła mnie i jak i atlantyckim drapieżnikom do gustu. Od początku tego sezonu testowałem ostateczną wersję Wave'a. Złowiłem na niego w 2016 większość z 90 Bassow, w tym największe prawie 70 cm ryby. Wave był też skuteczny na trotki i bellony. Co ciekawe skusił też dwa turboty, które podniosły się do niego z dna! Wave występuje (jak na razie) w dwóch wielkościach 7cm (14g) i 9cm (24g). To tonąca przynęta o bardzo dużym zasięgu. Świetnie lata, nawet przy mocnym, przeciwnym wietrze. Sam łowię Wave'm delikatnie jerkując albo smużąc powierzchnię wody, ale jego prowadzenie zależy tylko od inwencji wędkarza (jigowanie, jerkowanie, jednostajne zwijanie, łowienie w opadzie). Myślę, że będzie to rewelacyjna przynęta na morskie trocie i bolenie żerujące poza zasięgiem rzutu normalną przynętą Edytowane 28 Czerwca 2016 przez tpe 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) Kiedy i gdzie w sprzedaży ? Chyba będzie dobrą alternatywą na wycofane z produkcji 20 g Falkfish Witch oczywiście na bałtycką trotkę , kolory też mi się podobają . Niestety pozostawione w produkcji Witch 22 g to już nie to bo też za szybko "łapał powierzchnię " a 30 g całkowity niewypał . Jak z prowadzeniem bo szukam "zastępcy" Witcha 20 g do zimowego i wiosennego połowu troci .16 g Witch tak jak 22 g bardzo szybko wypływał na powierzchnię a 20 g był ideałem i przy 20 g miał 85 mm długości i sądząc po gabarytach to właśnie przynęty wydają się gabarytowo podobne . Edytowane 28 Czerwca 2016 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Tomek, na forsie kiepsko cię przyjeli Wiesz może czy na nasz rynek wejdzie to jeszcze w tym roku? Masz filmiki z akcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) W sprzedaży ma być jesienią. Dragon pozostaje przedstawicielem Salmo w Polsce, tylko czy będzie miał w ofercie Wave'a? Tego nie wiem... Kilka ujęć podwodnych pracy Wave'a masz na moim filmiku. Na FB Salmo jest film z pracą Wave'a: https://www.facebook.com/SalmoPoland/?fref=ts A FORS? Jestem tam od samego początku (byłem jednym z pierwszych użytkowników zaproszonych przez PiterS'a), ale jak sam widzisz mało się udzielam Edytowane 28 Czerwca 2016 przez tpe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Ja tam wolę jakieś koślawce kolegów made in Poland kupić niż moje nędzne grosze dawać na funty 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 W Wave widać dość wyraźnie inspiracje "koślawcami kolegów made in Poland". 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zadam jedno pytanie dla firmy Salmo-dlaczego nie wracacie do produkcji przynęt salmo oczywiście lat 90.,początek 2000r.Szczególnie salmo minnow 4,5cm ,5cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zadam jedno pytanie dla firmy Salmo-dlaczego nie wracacie do produkcji przynęt salmo oczywiście lat 90.,początek 2000r.Szczególnie salmo minnow 4,5cm ,5cm ? To musisz poczekać na odpowiedz firmy Salmo Piotr kiedyś tłumaczył, dlaczego nie ma już w ofercie Minnowów z dużym owalnym sterem. Ciężko było je ustawić, przez co sporo lądowało w śmietniku...Też byłem wielkim fanem starych Minnowów (ciągle mam jeszcze kilkanaście takich strzebelek), ale te, które są teraz w sprzedaży dają spokojnie radę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 W Wave widać dość wyraźnie inspiracje "koślawcami kolegów made in Poland".Mi to pachnie (śmierdzi) kopią Edka Jankowskiego lub Darka Szyszki. Mam ich podobne wyroby kupione wiele lat temu... Ale już mnie nic nie zdziwi od czasu kiedy HRT skopiowało w ordynarny sposob wahadłówkę Pawła Nadrowskiego do tego stopnia, ze odwzorowanie zawiera wszelkie charakterystyczne maniery jakie na swoich blystkach wyklepuje Paweł. Czyżby aż taki strach i desperacja przed utratą klientów ogarnęła masowych twórców, że muszą się uciekać do podrabiania rękodzielników?! A może prościej iść drogą na skróty. Zamiast szukać nowych rozwiązań wystarczy rozejrzeć sie wokół siebie i pomysł gotowy. Bez testów, inwestycji, straty czasu i pieniędzy. W końcu żaden (chyba?) z rękodzielników nie opatentowuje swoich pomysłów. A etyki w polskim biznesie trudno odnaleźć. Taka smutna konstatacja nasunęła mi sie patrząc na Wave... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Panowie...Niedługo się okaże, że to Rapala podrobiła Orginala... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 E.J. kilka lat temu wspominał o wspólnym projekcie z Salmo nad przynętą na morskie trocie. Więc niekoniecznie musi to być kopia w pejoratywnym znaczeniu. Może sam potwierdzi czy maczał palce w Wave ???? Wysłane z mojego D2005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Marek, dlatego napisałem pachnie (wspólny projekt) lub śmierdzi (kopiowanie bez zgody autora) Co do sytuacji z Pawłem nie mam wątpliwości. Temat był wałkowany na sąsiednim forum. A twórca pierwotnego projektu sam sie wkurzył, jak to zobaczył. Zatem tu o zgodzie czy wspólnym projekcie nie ma mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deichkind Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zadam jedno pytanie dla firmy Salmo-dlaczego nie wracacie do produkcji przynęt salmo oczywiście lat 90.,początek 2000r.Szczególnie salmo minnow 4,5cm ,5cm ? To pytanie do Salmo ale nie liczyłbym żeby Ci teraz odpowiedziano z PL. Zakład może i się nie zmieni jakoś znacząco ale wystarczy zobaczyć dla kogo (z przeznaczeniem na jakie wody) są robione ich nowości. Zobaczymy w którym kierunku i jak daleko pójdą Brytyjczycy. Teraz w Amsterdamie pokazali oczywiście Wave 7 i 9cm , pokazali i Thrila 4cm ale i znacznie większe woblery. Kolorystyka znacznie odchodzi chyba od klasyków , zresztą obsługa potwierdzała że jest duże "nastawienie" na tropikalne wody i takie też ryby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deichkind Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 (edytowane) aaa i jeszcze jedno foto Thirl 4 : Edytowane 29 Czerwca 2016 przez deichkind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Fajne te nowosciDzięki za informacje Ciekawe czy takie perche beda dostępne w naszym kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deichkind Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 cyt: "Dragon wyraził zainteresowanie produktami" cyt: "Produkcja idzie pełną parą" więc pewnie po wakacjach można się ich gdzieś spodziewać - i u nas i nie tylko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepe Opublikowano 18 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 Witam,dzięki za zainteresowanie produktami Salmo. Produkujemy w Polsce i odpowiadamy z Polski. To się raczej nie zmieni. Anglicy nie chcą za bardzo ingerować w nasze pomysły. Kupili firmę Salmo właśnie z uwagi na to, że mogą się od nas wiele nauczyć (a nas nauczyć dystrybucji).Co do oferty to sprzedaż w Polsce to znacząca ale w w końcu jedynie część całości. Sprzedajemy w 40 krajach a każdy rynek wymaga indywidualnego podejścia od strony wzornictwa i kolorystyki.Nie przeczę, że w Salmo Wave widać wpływy polskich rękodzielników. Tak, jak w każdej innej przynęcie DOWOLNEJ MARKI widać wpływy rękodzielników z Finlandii, Serbii czy USA. Nie zgadzam się jednak ze stwierdzeniem, że jest to kopia jakiejkolwiek przynęty. Sam 40 lat temu zaczynałem od rękodzieła. Potem wielokrotnie wzorowałem się na lepszych i na mnie się też wzorowano. Również przynęty Salmo doczekały się niezliczonych podróbek, które trafiły do ofert wszystkich czołowych "producentów".Informuję też, że Salmo Wave będzie w ofercie naszego polskiego dystrybutora - firmy Design Fishing. Pozdrawiam,Piotr PiskorskiSALMO 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti80 Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Edek powinien sie nazywac nie wave. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Pokazał się w wątku Freediver i w związku z tym mam pytanie czy morska wersja ma stelaż przez cały wobler? Słyszałem o sumach które wyrywały stelaże w zwykłych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extended Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Salmo Wave ? MYślicie, że sprawdzi się na szczupaki w płytkiej wodzie ? od 1 m do 2 m ? Może ktoś próbował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Gdzie można kupić te Wave ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi