Skocz do zawartości

Nowości Salmo

adasio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Postanowiłem wrzucić dwa słowa nt Sweepera. Kol Andrew - jak widać znawca rynku przynęt sztucznych porównuje go do Rapali Subwalka. Otóż kolega się myli. Nie jest to żadna wariacja na ten temat a wspomnianą przynętę miałem w rękach dopiero po pierwszych testach Sweepera. W ilości brań ten model Rapali Sweeperowi do pięt nie dorasta. Inspiracją dla mnie w tym przypadku (tak, jak dla Rapali) były amerykańskie przynęty a głównie Manta i Hellhound.

Hellhound ma w USA bardzo wysokie noty gdyż w ostatnich latach złowił wiele okazów muskie.

Zapewniam też kolegów, że mam świadków na to, że w wielu sytuacjach Sweeper przebił skutecznością Slidera i to kilka razy. Sam byłem zdziwiony. Oczywiści nie jest to przynęta na małe ryby ale takie 50 - 70 cm walą w niego jak szalone.

Poza tym co to znaczy dociążona wariacja? Po prostu ma 2 cm więcej i aby był wolno tonący musi ważyć ok 100g.

Slider był stosunkowo nowatorski? Czyli był czy nie był?

To tak w kwestii formalnej,

pozdrawiam,

PP

Czas oczekiwania za długi?

Mówimy o nowościach na 2010 rok a mamy lipiec 2009!

Spokojnie - produkcja niedawno ruszyła i będziemy ciężko pracować aby dostarczyć zamówione ilości do dystrybutorów.

Na razie zamówienia są skromne.

Jak wymyślisz sposób na sprzedanie 700 szt Skinnera 20 którymi nasz irlandzki dystrybutor nieopatrznie załadował sobie magazyn to jestem pewien, że jakiś prezent się znajdzie ...

;)

PP

Jak wymyślisz sposób na sprzedanie 700 szt Skinnera 20 którymi nasz irlandzki dystrybutor nieopatrznie załadował sobie magazyn

@piotrek

rozwiazania proste sa z reguly najlepsze

logujecie sie na 4-5 brytyjskich forach i wstawiacie kilkanascie zdjec metrowek ze skineren miedzy zebami ... reszte zalatwi poczta pantoflowa, wiara w przynete i instynkt lowczy

• 1 miesiąc temu...

Czas oczekiwania za długi?

Mówimy o nowościach na 2010 rok a mamy lipiec 2009!

Spokojnie - produkcja niedawno ruszyła i będziemy ciężko pracować aby dostarczyć zamówione ilości do dystrybutorów.

Na razie zamówienia są skromne.

Jak wymyślisz sposób na sprzedanie 700 szt Skinnera 20 którymi nasz irlandzki dystrybutor nieopatrznie załadował sobie magazyn to jestem pewien, że jakiś prezent się znajdzie ...

;)

PP

Nowości na 2010 już dostępne. Właśnie zamawiam swippery w Fishing-Mart :D

Swipper wygląda baaaardzo obiecująco. Chętnie wypróbuję. Podoba mi się jej wielkość. Przypomina mi inną nieprodukowaną już przynętę mianowicie RiverRun Mantę, która w US na ebayu potrafi kosztować ponad 200usd (za odpowiedni kolor) a która uchodzi za przysmak musky. Trzeba wypróbować na zębaczach!

Ja jeszcze kupię sliderki 5cm na .... bolki i pstrągi :D

Remku myslimy podobnie :mellow: . Sweeper wypelnia ostatnia luke w druzynie Salmo na muskie , uzywalem go na Vermilionie w ten jeden dzien . To tylko kwestia czasu kiedy on upoluje pierwsze muskie ...moze to bede ja ? chociaz mysle ze go juz tu testuja lepsze guidy . Natomiast Sliderek 5 na pstragi to nastepny smakolyk ...wielokrotnie juz pisalem ze my tu jerkujemy czy to Minnowem czy Executorkiem i pstragi strasznie to wkurza ... i biora .

Pitt,

Mam mały zapas - zrobiłem jak jeszcze firma funkcjonowała. Wiem natomiast, że są kolory, za które płaci się niebotyczne kwoty.

Jerry,

Zgadza się :D Myślę, że będzie to super uzupełnienie w moim ekwipunku. Jack, slider oraz swipper .... wszystko czego można chcieć. Do tego jeszcze kilka dodatków i ... koniec :D Na szwedzkie szczupaki będzie też OK choć nie wiem dlaczego akurat manta nie była skuteczna. Owszem interesowała szczupaki ale ... tylko interesowała. Jestem ciekawy jak swipper. Jurku jak będziesz miał jakieś wiadomości daj znać.

Pozdrawiam

Remek

miałem kiedyś przynętę o podobnej pracy (glidera gussa), który zakręcał podobnie jak manta ... skuteczność potwierdzona wielokrotnie -> niesamowicie łowna przynęta. Niestety trudno dostępna dlatego liczę na swipera. Pomysł super i szczerze powiedziawszy od kilku lat czekałem na uzupełnienie arsenału w salmo no i doczekałem się.

Podobają mi się również nowe executory 9cm! Na pstrągale jak znalazł :D Zobaczymy jak będą latały bo stare 7cm w castingu porównując ze Sławkowymi z bigbaita latały średnio.

Pozdrawiam

Remek

miałem kiedyś przynętę o podobnej pracy (glidera gussa), który zakręcał podobnie jak manta ... skuteczność potwierdzona wielokrotnie -> niesamowicie łowna przynęta. Niestety trudno dostępna dlatego liczę na swipera. Pomysł super i szczerze powiedziawszy od kilku lat czekałem na uzupełnienie arsenału w salmo no i doczekałem się.

Podobają mi się również nowe executory 9cm! Na pstrągale jak znalazł :D Zobaczymy jak będą latały bo stare 7cm w castingu porównując ze Sławkowymi z bigbaita latały średnio.

Pozdrawiam

Remek

9-tki latają bezbłędnie tak samo 12-tki.

7-ka to faktycznie żenada...

Z calej nowej oferty Salmo widze dla siebie dwie przynety. Pierwsza to nowy 10 cm slim wyposarzony w anodowane kotwiczki, ktore poprosty w slonej wodzie nie rdzewieja.

10 cm. Slima chetnie przetesowalbym na jesieni i zima na skalach w poszukiwaniu breamow i bluefishy. Generalnie slimy to skuteczny wabik na ryby w Omanie. Na slima wycholowalem sporo tigerfish`y ktore atakowaly wabik calymi stadami w plytkiej i cieplej lagunie o glebokosci 1 m. a takze hamurow.

Zabawa byla przednia bo wszytko bylo widac w czystej i plytkiej wodzie, a na ponad 100 rzutow mialem ponad 100 bran i ryb wielkosci 20-30 cm

Drugim wabikiem, na ktory bym stawial to 9cm executor. Na wodzie 2-3m gdzie czesto wygrzewaja sie male makrele wabiki tej wielkosci o umiarkowanej pracy dzialaja swietnie. O ile akurat ryby maja ochote zerowac.

jedynie nowy sweeper o dlugosci 17 cm w zasadzie na lowienie z brzegu sie srednio nadaje. Duze wabiki umnie to jedynie troling.

pozd JW :D

P.s a tak BTW to jestem ciekawy czy nowe 5 i 6 cm sliderki nie beda rewalecja na klenie i jazie!! Jesli lotnosc tych niewielkich wabikow bedzie taka sama jak wiekszych modeli to moze wreszcie zobaczymy wiecej bialych ryb lowionych na casting w PL :lol:

post-268-1348914426,4278_thumb.jpg

jerzy tak sobie patrze na ten kolor tej rybki ,ciekawe ubarwienie .Ale kretlik do bani .Uzywalem takich przy trolu ,niestety na dlozsza mete zawsze sie odpinaly i tracilem wabie .Zeby nie wspomniec o przeponach Rapali ktore jak na zlosc kreca sie jak sprezynki i odpinaja .

A slim chyba ze strej kolekcji ?Podejrzewam ze jak sie wbijesz w taka lawice ,kazda przynenta mile widziana .

pozdrwiam

Pozdrawiam

Remek

9-tki latają bezbłędnie tak samo 12-tki.

7-ka to faktycznie żenada...

Zenada??? A liczy sie lownosc czy lotnosc. Ja ide nad rzeke po to, zeby zlapac rybe, a nie po to, zeby sobie porzucac (@Peresada, bez urazy) i Executor dziala bez zarzutow.

Pozdrawiam

Jak dziala Executor 5 i 7 to ja widze po wynikach Tadka ...jest to rewelacyjna przyneta na male strumienie i rzeczki . Jest jednoczesnie bardzo trudna , ja wole Minnowa . Do tej przynety trzeba miec reke . Wspominanie o osiaganiu przez nia duzych odleglosci to pomylka z zalozenia . To jest wobler na krotkie dystanse .

witam!

@Lukomat - executor to bardzo dobra i bez wątpienia łowna przynęta. ja tu piszę wyłącznie o lotności. po prostu łowię castingiem i dla mnie poza łownością lotność ma duże znaczenie.

sam muszę dobierać przynęty tak ażeby grały z castingiem. 7-ka niestety nie lata za dobrze ( szczególnie ma tendencje do wpadania w ruch wirowy przy podmuchach wiatru ) nad czym boleje. próbowałem cięższej kotwicy na ogonie itp. za bardzo nie pomogło i z wielkim żalem musiał się pozbyć mojej kolekcji 7-mek. cieszę się natomiast że 5-ki czy 9-ki latają dużo lepiej i zawsze będą rezydentami mojego pudełka wspólnie z frysky, tonącym minnowem czy innymi dobrymi lotnikami salmo których nie brakuje.

pozdrówka

ps.

@jerry łowię właśnie na małej rzece tyle tylko że mieszkam w wietrznym kraju i ciężko mi 7-ką odpowiednio dobrze trawi tam gdzie chce.

Tez to widze i szczegolnie przy SDR wietr zmienia trajektorie lotu no ale taka juz jego budowa . Przez to tez kotwiczka tylna zawiesza sie na lince . My tu zadziej z wiatrem mamy do czynienia i na pewno czesciej mozna go uzyc . Sumujac ...jest jedna z trudniejszych ale i skuteczniejszych przynet na pstragi i lososiowate . Jeszcze jedno ...my mamy latwiej bo tylko spining uzywamy .