Skocz do zawartości

Nowości Salmo

adasio

Rekomendowane odpowiedzi

Jerry ja do niedawna też łowiłem w zasadzie tylko minnowem,teno kompletnie nie znam,nie ma ich w katalogu ani na stronie więc to pewnie wycofana produkcja?

Ale slider 5 i 6 jest duuuużo mniejszy od 7-ki.W sumie jak je pierwszy raz zobaczyłem to myślałem że to 3 i 5 :D hihi.5-ka jest niesamowicie malutka a przy tym trzeba uważać przy rzutach bo lata jak F 16 :lol:

To naprawdę fajne pstrągowe wielkości :lol:

W weekend planuje przetestować je na Piasecznie jak się wszystko poukłada.Powinno być ok, tam zawsze pstrągi brały z opadu blisko powierzchni więc może być ciekawie <_<

Dam znać.....

Wobler129 postaram się wkleić fotki ale chyba potrzebuje kursu....coś mi nie wychodzi......

• 2 tygodnie później...

Pierwsza rybka w doskonałej kondycji,gruby jak diabli myślę że około 1,7 kg.

Druga ryba jeszcze z widocznymi śladami niewoli ale tez już wracała do normalnej kondycji. Trzecia ryba najmniejsza była w stanie idealnym.Ryby w niesamowitej kondycji,masa wyskoków i niesamowicie szybkich zrywów.Właśnie przy takim zrywie największy skroił mi slidera :angry:

Ubarwienie i bardzo luźna łuska którą gubiły w trakcie holu okręcając się żyłką świadczą o ich możliwym morskim rodowodzie.Rzeka na której je łowie jest dopływem rzeki wpadającej do morza,reasumując, wiele wskazuje że są to Steelheady made in Poland :mellow:

Pozdrawiam

Wiktor

Nie znam piękniejszej i waleczniejsze ryby od morskiego tęczaka.Każdy kto miał okazję się z nimi spotkać wie co piszę.Bywały lata że posiwięcałem im cała zimę z muchówką w dłoni i do czasu rozpoczęcia sezonu trociowego nie wyjełem żadnego z dużych czyli 60cm i w górę.Wszystkie ryby zostawiały mnie ze smętnie zwisającą żyłką i niesamowicie głupią miną......

A co mówić o rybach koło metra?? Raz w życiu miałem okazję poznać osobiście....zostałem sponiewierany i ośmieszony....te ryby to naprawde wcielone diabły <_< za to je kocham :D

Pozdrawiam

Wiktor

Więc tak jak obiecałem pojechałem na Piaseczno gdzie mogłem przetestować nowe slidery.Generalnie warunki były dość ciężkie,słoneczny wyż,brak wiatru,mróz około -4 stopnie.Wyniki były mizerne,większość łowiących miała przez cały dzień kontakt z jedną,dwiema rybami w ciągu dnia.Podstawowa metoda to troling małymi gumkami lub wahadłówkami. Łowienie na muchę z powodu mrozu było mocno utrudnione co powodowało że wędkarze rezygnowali z tej metody po paru minutach łowienia. Przez cały dzień używając małych sliderów wyjąłem na SD5S BE jedną rybę i na SD6S RGS 7 szt w tym ładnego tęczaka około 3-4 kg. Ta ryba cieszyła najbardziej!!To był jedyny tęczak tego dnia na jeziorze.Ryby brały blisko powierzchni na slidera w opadzie!!Dwa szarpnięcia ślizg prawo lewo i opad.W tym momencie następowały brania,dokładnie tak jak na rzece.....

Przyznam że bardzo przypasowała mi ta przynęta i już nie mogę się doczekać otwarcia sezonu.....cofki czekają B)

Postaram się dzielić doświadczeniem na bieżąco....jeżeli ktoś jeszcze łowi tymi przynętami proszę o jakieś informacje...dobrze by było skonfrontować moje doświadczenia z kimś jeszcze....

Pozdrawiam

Wiktor

post-2239-1348914566,8643_thumb.jpg

Nie wiem dlaczego salar, ale dla mnie to trutta. Choć w tym jeziorze żyje tyle mieszanek i cudaków genetycznych, że chyba tylko Artur mógłby powiedzieć co ostatnio wpuszczali i z czym to się je. Są ładne, mają kropki i dzielnie walczą. Tyle wystarczy!

Ja obstawiam trotkę jeziorową, ze dwa-trzy lata temu kilka takich złowiłem na wiosnę i były łudząco podobne.

Co prawda wpuszczali tam swego czasu łosie, ale po jakimś czasie przepadły bez wieści. Co jakiś czas trafiają się w siatkę i mają około metra... Chyba że w między czasie był nowy salarowy draft!

zgadza się. To trutta fario. :mellow: Normalny potok wpuszczony do jeziora. Może nieco podrasowany...

Będę się upierał, że na pierwszej fotce jest trutta lacustris - trotka jeziorowa, ale tak jak mówię w tym jeziorze pływa tyle mieszańców...

MOże ktoś jeszcze pobawi się w zgadywanki...

zgadza się. To trutta fario. :mellow: Normalny potok wpuszczony do jeziora. Może nieco podrasowany...

Będę się upierał, że na pierwszej fotce jest trutta lacustris - trotka jeziorowa, ale tak jak mówię w tym jeziorze pływa tyle mieszańców...

MOże ktoś jeszcze pobawi się w zgadywanki...

EEEEE nie taki normalny, duńczyk nad duńczyki :mellow: !! Przepiękne potokowce choć nie są rodzime to fajnie się zaaklimatyzowały np: na Łupawie,Czernicy i podobno Pasłęce .Wyjątkowo rybożerne z doskonałymi przyrostami!!Bardzo waleczne :D.Złowiłem kiedyś na naprawdę dużego muddlera na Łupawie rybę około 45 cm której z pyska wystawał ogon około 7-9 cm głowacza!!

Ale wracając do tematu jak powiedział Bujo tęczak to nie jest i to jedno jest pewne :lol:

Pozdrawiam

Wiktor

I pozwolę sobie jeszcze raz na odbiegnięcie od tematu.....

Wracając do cudaków z Piaseczna :lol: mam jedną taką ciekawą rybkę.....haha gdzie Oni to produkują! :lol:

Salmo Tiger....chyba :huh:

Pozdrawiam

Wiktor

Będę się jeszcze dzisiaj kręcił po Kaszubach to podjadę do Artura,lód już konkretnie związał więc może strzele jakiemuś jegomościowi fotkę :lol:

post-2239-1348914571,0034_thumb.jpg

Salmo Tiger....chyba :huh:

o duńczykach z Pasłęki też słyszałem. Mam nawet fajną fotkę Piskorka z takim pięknie wybarwionym 40-takiem. także trafiają się łobuzy...

YO. Faktycznie to jezioro jest wyjątkowe. Dokładnie taką samą rybkę (no może nieco mniejszą) złowiłem w tym roku w Andorze. Wstawię fotki wieczorkiem (choć mocno już odbiegamy od tematu wątku). Wedle moich dociekań byłą to hybryda potokowca ze źródlakiem i pewnie podobny mix trzymałęś w dłoni. W ośrodku hodowlanym, z którego Piaseczno czerpie rybki, robią czasem takie wynalazki. :mellow:

Szkoda, że nie ma już tych złotych tęczaków.

Będę się jeszcze dzisiaj kręcił po Kaszubach to podjadę do Artura,lód już konkretnie związał więc może strzele jakiemuś jegomościowi fotkę :lol:

No i udało się jedną fajną fotkę strzelić (nawet o dziwo mi wyszła :lol: ) ale gdzie to teraz wkleić??Bo to nie ten wątek a nie chcę już zbaczać z tematu...help!