Skocz do zawartości

Oznaczenie Power na wędziskach Dragona

Locutus85

Rekomendowane odpowiedzi

Może nie dodrukowali pod napisem Power napisów On i Off i nie dokleili jakiegoś przełącznika?

;)

attachicon.gif363284194_c53f42a29e.jpg

Być może :D... ale teraz tak na serio, wg mnie panuje straszny nieład z tym oznaczaniem wędzisk. Jeszcze bardziej irytujące jest to że na stronie nie ma ani słowa na temat "Power" ktory znajduje się na blanku :)

Wartość power nie jest mierzona w jednostkach, jest to forma opisowa, np. med-light (od medium light - w znaczeniu moc średnio lekka itd.) W jednostkach jest opisany test blanku podany w funtach lbs

więcej tutaj http://jerkbait.pl/topic/1616-moc-blanku-w-lb/

Przecież większość producentów opisuję tak swoje blanki, nie tylko dragon. Chodzi tutaj raczej o przeznaczenie kija do danego rodzaju spiningu czyli np. średnio-ciężki itd. Chociaż z tym też różnie bywa, bo każdy ma swoje jakieś tam odczucia co jest dla niego jakie.

• Like 1

Przecież większość producentów opisuję tak swoje blanki, nie tylko dragon. Chodzi tutaj raczej o przeznaczenie kija do danego rodzaju spiningu czyli np. średnio-ciężki itd. Chociaż z tym też różnie bywa, bo każdy ma swoje jakieś tam odczucia co jest dla niego jakie.

No wlasnie nie ma czegos takiego jak normy dla takich oznaczeń... Wszystko w cały świat

Edytowane przez Locutus85

No wlasnie nie ma czegos takiego jak normy dla takich oznaczeń... Wszystko w cały świat

Kurcze no zawsze mi się wydawało a nawet jestem pewien że oznaczenie lb dotyczy właśnie mocy blanku i jest uniwersalne . przy czym dolny parametr oznacza moc linki jaką można bezpiecznie używać bez ryzyka jej zerwania a górny bezpieczne obciążenie  dla blanku (wędki).lata temu kiedy Batson przenosił produkcje do Chin , był taki wywiad z producentem w którym było to bardzo przejrzyście opisane , a i zdaje się że na jb go czytałem albo na stronie Fishingcenter.

Edytowane przez kleniojazie

Kurcze no zawsze mi się wydawało a nawet jestem pewien że oznaczenie lb dotyczy właśnie mocy blanku i jest uniwersalne . przy czym dolny parametr oznacza moc linki jaką można bezpiecznie używać bez ryzyka jej zerwania a górny bezpieczne obciążenie  dla blanku (wędki).

Tak oczywiscie, ale czy na kazdym kiju masz to opisane ?

Z tego co pamiętam Bob Batson wyjaśniał na czym polega kontrola jakości . Co któryś tam blank był dokładnie sprawdzany pod względem trzymania wymiarów , zakładano go też do urządzenia które wykonywało coś w rodzaju energicznego zacięcia dolna granica miała nie zrywać linki górna nie łamać blanku. Niema to nic wspólnego z krzywą ugięcia która przyjęła się w wędkach karpiowych.

Edytowane przez kleniojazie