Skocz do zawartości

Precyzyjna frezarka Proxxon MF70

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze, to dla Dla Twoich zastosowań, to poleciłbym Ci: wyrzynarkę włosową

Wyrzynarka proxxona to dla mnie teraz priorytet i muszę ją nabyć choćby nie wiem co :) Ale taka mini frezarka mogłaby się przydać przy robieniu woblerów stąd moje pytanie czy ktoś używa jej w lurebuildingu.

Na lurebuilingu się nie znam ale to urządzenie służy do wybierania otworów - przelotowych i nieprzelotowych - o różnym kształcie oraz wybierania materiału z płaszczyzn na różną głębokość i w różnym kształcie. Można od biedy próbowac tym "wyciąć ster" czy cokolwiek innego ale to już jest wchodzenie w szablony (których przygotowanie przy jednostkowej robocie trwa dużo dłużej niż samo frezowanie z użyciem tego szablonu) i - generalnie- służą do tego celu inne narzędzia - różnego rodzaju ręczne i mechaniczne piły lub maszyny numeryczne.

Jeżeli chcesz dużo ciąć, to jako użytkownik proxxona DSH polecam Ci HENGER Multicat (nawet 1). Ten Proxxon wyglądał i działał marnie przy niej.

Tylko, że z dostępnością jest chyba problem z tego co widzę i cena prawie 3x wyższa jak za proxxona ale warto się nad tym zastanowić.

Na lurebuilingu się nie znam ale to urządzenie służy do wybierania otworów - przelotowych i nieprzelotowych - o różnym kształcie oraz wybierania materiału z płaszczyzn na różną głębokość i w różnym kształcie. Można od biedy próbowac tym "wyciąć ster" czy cokolwiek innego ale to już jest wchodzenie w szablony (których przygotowanie przy jednostkowej robocie trwa dużo dłużej niż samo frezowanie z użyciem tego szablonu) i - generalnie- służą do tego celu inne narzędzia - różnego rodzaju ręczne i mechaniczne piły lub maszyny numeryczne.

Chyba trzeba będzie porzucić pomysł zakupu tego urządzenia na rzecz czegoś bardziej przydatnego w pracowni :)

Do sterów? Szybciej zrobisz zwykłymi nożyczkami. Też biorę od Konrada, ale często trzeba dociąć, przyszlifować, żeby zgrać z resztą woblera. 

Stery miały być tak przy okazji w sumie mieszkam niedaleko Konrada i zawsze mogę go nawiedzić jak mnie ze sterami przypili więc to nie mega problem, myślałem jednak , że ta maszynka więcej potrafi.

Tylko, że z dostępnością jest chyba problem z tego co widzę i cena prawie 3x wyższa jak za proxxona ale warto się nad tym zastanowić.

Chyba trzeba będzie porzucić pomysł zakupu tego urządzenia na rzecz czegoś bardziej przydatnego w pracowni :)

Musisz sobie przeliczyć. Ja np. - a robię tego dużo, dużo mniej niż Ty - stwierdziłem, że nie warto mieć kasy w takim Proxxonie. Sprzedałem go w momencie, gdy stwierdziłem, że nie wycinam więcej niż 4-5 rodzajów korpusów. Dla takiej "różnorodności" dużo wygodniej jest zamówić usługę frezowania na jakiś maszynach wg. projketu. Wycięcie 1 korpusu to około 1 zł. (pozostaje wkleić obciążenie w gotowe rowki, "wyoblić" i jechać dalej).

Formy swoją drogą, chcę zimą zmierzyć się z tworzywami sztucznymi jednak drewno to drewno i nie chcę z niego zrezygnować dlatego poszukuję maszynek aby usprawnić sobie pracę w drewienku.

Edytowane przez Tomek1988

Ja nie jestem przekonany do plastikowych przynęt, jednak wolę drewniane. Używam wyrzynarki proxxon 230e. Masowo nie tnę na niej, ale nie narzekam świetny sprzęt. Jeszcze nie mialem z nią problemów. Dobry nożyk i do roboty. Do tego mini frezarka, troche drutu, stery, ołów i pomysł :).

Stery miały być tak przy okazji w sumie mieszkam niedaleko Konrada i zawsze mogę go nawiedzić jak mnie ze sterami przypili więc to nie mega problem, myślałem jednak , że ta maszynka więcej potrafi.

Tomek to nie jest maszyna o ktorej myslisz ... chodzi Ci o frezarke sterowana numerycznie w która wrzucasz program i frezuje ona według programu. Ta to zwykła ręczna minifrezareczka .