Tomek1988 Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Witam używa ktoś tej frezeraki? Chętnie poznałbym opinie o tej maszynce. http://swiatnarzedzi.pl/pl/p/Precyzyjna-frezarka-Proxxon-MF70-27110-FREZY-i-dostawa-GRATIS%2C-wysylka-w-24h/369 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Co chcesz tym robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Chciałbym tym np. wycinać precyzyjnie korpusy z lipy a także stery do woblerów gdyby Konrad nie miał czasu a stery byłyby mi szybko potrzebne Jeszcze kilka zastosowań dla tej maszynki by się znalazło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Szczerze, to dla Dla Twoich zastosowań, to poleciłbym Ci: wyrzynarkę włosową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Szczerze, to dla Dla Twoich zastosowań, to poleciłbym Ci: wyrzynarkę włosowąWyrzynarka proxxona to dla mnie teraz priorytet i muszę ją nabyć choćby nie wiem co Ale taka mini frezarka mogłaby się przydać przy robieniu woblerów stąd moje pytanie czy ktoś używa jej w lurebuildingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Bardzo dobra do frezowania otworów, rowków pod obciążenie. Wycinanie sterów jest mozolne, nieprecyzyjne i czasochłonne.Uwierz, że wolałbyś poczekać na Konrada . Taniej wychodzi pokombinować z jakimś uchwytem do dremela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Jeżeli chcesz dużo ciąć, to jako użytkownik proxxona DSH polecam Ci HENGER Multicat (nawet 1). Ten Proxxon wyglądał i działał marnie przy niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Na lurebuilingu się nie znam ale to urządzenie służy do wybierania otworów - przelotowych i nieprzelotowych - o różnym kształcie oraz wybierania materiału z płaszczyzn na różną głębokość i w różnym kształcie. Można od biedy próbowac tym "wyciąć ster" czy cokolwiek innego ale to już jest wchodzenie w szablony (których przygotowanie przy jednostkowej robocie trwa dużo dłużej niż samo frezowanie z użyciem tego szablonu) i - generalnie- służą do tego celu inne narzędzia - różnego rodzaju ręczne i mechaniczne piły lub maszyny numeryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parf Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Do sterów? Szybciej zrobisz zwykłymi nożyczkami. Też biorę od Konrada, ale często trzeba dociąć, przyszlifować, żeby zgrać z resztą woblera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Jeżeli chcesz dużo ciąć, to jako użytkownik proxxona DSH polecam Ci HENGER Multicat (nawet 1). Ten Proxxon wyglądał i działał marnie przy niej. Tylko, że z dostępnością jest chyba problem z tego co widzę i cena prawie 3x wyższa jak za proxxona ale warto się nad tym zastanowić. Na lurebuilingu się nie znam ale to urządzenie służy do wybierania otworów - przelotowych i nieprzelotowych - o różnym kształcie oraz wybierania materiału z płaszczyzn na różną głębokość i w różnym kształcie. Można od biedy próbowac tym "wyciąć ster" czy cokolwiek innego ale to już jest wchodzenie w szablony (których przygotowanie przy jednostkowej robocie trwa dużo dłużej niż samo frezowanie z użyciem tego szablonu) i - generalnie- służą do tego celu inne narzędzia - różnego rodzaju ręczne i mechaniczne piły lub maszyny numeryczne. Chyba trzeba będzie porzucić pomysł zakupu tego urządzenia na rzecz czegoś bardziej przydatnego w pracowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Do sterów? Szybciej zrobisz zwykłymi nożyczkami. Też biorę od Konrada, ale często trzeba dociąć, przyszlifować, żeby zgrać z resztą woblera. Stery miały być tak przy okazji w sumie mieszkam niedaleko Konrada i zawsze mogę go nawiedzić jak mnie ze sterami przypili więc to nie mega problem, myślałem jednak , że ta maszynka więcej potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Tylko, że z dostępnością jest chyba problem z tego co widzę i cena prawie 3x wyższa jak za proxxona ale warto się nad tym zastanowić. Chyba trzeba będzie porzucić pomysł zakupu tego urządzenia na rzecz czegoś bardziej przydatnego w pracowni Musisz sobie przeliczyć. Ja np. - a robię tego dużo, dużo mniej niż Ty - stwierdziłem, że nie warto mieć kasy w takim Proxxonie. Sprzedałem go w momencie, gdy stwierdziłem, że nie wycinam więcej niż 4-5 rodzajów korpusów. Dla takiej "różnorodności" dużo wygodniej jest zamówić usługę frezowania na jakiś maszynach wg. projketu. Wycięcie 1 korpusu to około 1 zł. (pozostaje wkleić obciążenie w gotowe rowki, "wyoblić" i jechać dalej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parf Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Jak chcesz maszynki to zainwestuj w formę hehe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) Formy swoją drogą, chcę zimą zmierzyć się z tworzywami sztucznymi jednak drewno to drewno i nie chcę z niego zrezygnować dlatego poszukuję maszynek aby usprawnić sobie pracę w drewienku. Edytowane 4 Listopada 2014 przez Tomek1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomala89 Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Ja nie jestem przekonany do plastikowych przynęt, jednak wolę drewniane. Używam wyrzynarki proxxon 230e. Masowo nie tnę na niej, ale nie narzekam świetny sprzęt. Jeszcze nie mialem z nią problemów. Dobry nożyk i do roboty. Do tego mini frezarka, troche drutu, stery, ołów i pomysł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryka Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Stery miały być tak przy okazji w sumie mieszkam niedaleko Konrada i zawsze mogę go nawiedzić jak mnie ze sterami przypili więc to nie mega problem, myślałem jednak , że ta maszynka więcej potrafi.Tomek to nie jest maszyna o ktorej myslisz ... chodzi Ci o frezarke sterowana numerycznie w która wrzucasz program i frezuje ona według programu. Ta to zwykła ręczna minifrezareczka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi