admin Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 Witam, Zapraszam do lektury następnego z serii artykułu - Przygoda z wędką jerkbait.pl. Tym razem wybieramy dla naszej dżerkówki blank, czyli dokładne studium przypadku na co zwrócić uwagę podczas wybory takiego wędziska.Zapraszam oczywiście do wspólnej dyskusji. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 Fajnie- przystepnie napisane. Poszerzy sie, po lekturze, grono osob, ktore zrozumieja, choc troche, co jest napisane na blankach i wedkach. To bardzo cenne. Walor edukacyjny calej serii bedzie nie do przecenienia. Gratuluje pomyslu Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 shad Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 hehe smaki coraz wieksze wmiare jedzenia Czekam na nastepna czesc... mam nadzieje ze niezbyt dlugo <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 klon Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 Wszystko przystępnie i jasno napisane. Szkoda tylko, że poszliście w stronę blanku jedno, a nie dwu-częściowego. Stwarza to duże ograniczenia transportowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 Klon a jesli można zapytać na rybki jeździsz autem czy środkami komunikacji miejskiej lub temu podobnym????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 No i kolejny krok w dziedzinie budowy wedek uczyniony... gratulacje za efekt koncowy i zaciecie w trakcie.. Zdobyte doswiadczenia przydadza sie i w budowie innych wedek, nie tylko jerkowych... <_< Tylko patrzec, jak powstanie kółko zajec praktyczno-technicznych (ZPT) Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Friko Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 @klonto jest troche coś za coś. Nie wiemy kto bedzie użytkownikiem tej wedki (Remek, chyba trzeba ustalić w końcu warunki konkursu w którym tej kij bedzie do wygrania) dlatego musimy zakladac iz kij powinien wytrzymac nawet intensywna eksploatacje, tutaj nie ma lepszego rozwiazania niz wedka w jednym kawalku. Co do mozliwosci transportowych - oczywiscie ze to nie jest taki komfort jak dwuczesciowa jerkoweczka , nie ma sie co czarowac. Ale tuba o dlugosci 200-202 cm i srednicy 5cm jest jeszcze do wytrzymania. Nawet w naszym wystandaryzowanym srodowisku powinnismy z nia spokojnie wyjsc przed drzwi, z windy, przewiezc w samochodzie. Dla mnie problem zaczyna sie przy wedkach o dlugosci powyzej 6'8. Probowalem poruszac sie z wedka o dlugosci 214-215cm w jednym kawalku i jest to juz dosyc uciazliwe. Niby tylko kilka centymetrow, a czesto okazazuje sie ze jest to wlasnie o tych kilka centymatrow za duzo! Pozdrawiam ps. odcinki ukazywac sie beda w cyklu 2-3 tygodniowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 klon Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 Klon a jesli można zapytać na rybki jeździsz autem czy środkami komunikacji miejskiej lub temu podobnym?????Autem ale często z rodziną na kilka dni i wtedy trudno zapakować wędki do środka. Pozatym zdarza mi się też latać samolotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Michumm Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 Blankiem o sufit , ładnie przeciez inaczej bedzie sie zachywywał jak bedzie pracował z przelotkami i zyłką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 A co, myslisz, ze sie wygnie w druga strone? Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 guzu zauwazyl najwazniejszy, takze wedlug mnie, aspekt tej serii - aspekt edukacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Thymallus Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 kolon Ty chba gdzieś zgubiłeś instrukcję pakowania auta na rybny wyjazd z rodzinką. Więc najpierw pakujemy wędki, następnie tylko niezbędne wyposażenie wędkarskie jak łódka, silnik, akumulator, plecak z rzeczami kosz z blachami i woblerami. Ostatnio modne są oddzielne pudła na jerki, potem tylko neopreny, papelusz chwytak szczuakowy lub podbierak, matę na ryby i Ty. Potem wsiada rodzinka. I już. Co mówisz, że bagaże się nie zmieściły? Przeciesz pisałem na samym początku, żeby zabierać tylko niezbędne rzeczy i tych co lubią wędkować... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Friko Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 @Michno niestety, nie kupujemy gotowej wedki tylko oceniamy goły blank, wiec trzeba sobie jakoś radzić a poważniej, takie przygięcie może stanowić orientacyjną informacje o kilku sprawach, przede wszystkim po wyznaczeniu efektywnego kręgosłupa blanku (o czym bedzie mowa w kolejnym odcinku) i orientacyjnym oznaczeniu go na blanku, przyginajac blank raz slabsza raz mocniejsza strona do gory masz mozliwosc zaobserwowania jak silnie zjawisko kręgoslupa wystepuje w danym blanku (w kazdym blanku, nawet identycznym modelu z tej samej serii, zjawisko to moze miec rozne nasilenie), po wtore moze to byc orientacyjne potwierdzenie katalogowych domyslow co do charakteru ugiecia (warto w ten sposob przygiac kilka róznych blanków i obserwowac roznice), po trzecie wreszcie na przestrzeni kilku blankow ktore oceniasz w ten sposób mozesz zaobserwowac charakter samej szczytówki (w naszym przypadku nie może być ona zbyt ustępliwa). Oczywiscie taka przymiarka wyklucza mozliwosc bardzo silnego ugiecia blanku, ktore z kolei daje jakas orientacje o jego pozniejszej pracy np. po ryba - takie cwiczenie warto wykonac z kolega który przytrzyma szczytowke przy podlodze podczas gdy sam naprezasz blank. W omawianym przypadku, charakter pracy wedki po uzbrojeniu nie bedzie sie roznil diametralnie od charakteru pracy samego blanku - blank jest sztywny, krótki i wysokiej mocy co oznacza iz np. efekt wagi przelotek nie bedzie az tak widoczny jak przy dlugim delikatnym blanku spinningowym pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 klon Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 kolon Ty chba gdzieś zgubiłeś instrukcję pakowania auta na rybny wyjazd z rodzinką. Więc najpierw pakujemy wędki, następnie tylko niezbędne wyposażenie wędkarskie jak łódka, silnik, akumulator, plecak z rzeczami kosz z blachami i woblerami. Ostatnio modne są oddzielne pudła na jerki, potem tylko neopreny, papelusz chwytak szczuakowy lub podbierak, matę na ryby i Ty. Potem wsiada rodzinka. I już. Co mówisz, że bagaże się nie zmieściły? Przeciesz pisałem na samym początku, żeby zabierać tylko niezbędne rzeczy i tych co lubią wędkować... pozdrawiamTutaj na forum to i ja jestem Macho A jak wyjeżdżam z domu na 3 dni to żona najchętniej zabrałaby ze sobą nawet obrazy ze ścian. Nie mówiąć o tym , że wraz zdzieckiem s przygotowani na każdą porę roku i okazję. Ale tak poważnie najpoważniejszą przeszkodą jest samolot. O ile na tubę długości do 1,5 m przymykają oko o tyle za dłuższą każą już słono dopłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Friko Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 @klonjeśli tak, to dla Ciebie ciekawym rozwiazaniem mógłby być ten 3-częsciowy travel który widać na zdjęciu, z tego co pamiętam jest do 1,25 uncji. Mysle ze Slidera 10 by obsłużył. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 Friko, Tak on obsluguje Slidera 10. Mam go w wersji spinn. Bardziej niz pozytywne odczucia po paru wyjsciach na plaze Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rognis_oko Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 Kolejna dobra część z serii artykułów edukacyjnych o budowie wędziska.@Friko, tak trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 LASSOjbait Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 Bardzo mi się podoba pomysł na wędkę i... kurczę muszę przyznać, że budujemy taką prawie moją wymarzoną dżerkówę. 1-częściowa, akcja twardawa, tylko wyrzut troszkę za duży dla mnie ale w sumie to fakt - szczupaki w wodzie są. Trzeba rzucać dużą przynętą. Jedna rzecz mnie zastanawia - odstrzelić przynętę to znaczy ją odzyskać a nie stracić nie? Jestem ciekaw dalszej części i szacowanego kosztu całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Friko Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 He he, odstrzelić to najczęsciej znaczy stracic na zawsze, niestety ale nie ma tego zlego, po dwoch odstrzelonych (drogich) jerkach czlowiek uczy sie zawracac uwage na to co robi, w szczegolnosci na plecionke na szpuli! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 phalacrocorax Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 To zależy czy łowisz przynętą tonącą czy pływającą. Jak tonąca to kaplica ale jak pływajaca to wystarczy podpłynąć i zgarnąć z powierzchni wody i znów możemy cieszyć się naszą przynętą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
admin
Witam,
Zapraszam do lektury następnego z serii artykułu - Przygoda z wędką jerkbait.pl. Tym razem wybieramy dla naszej dżerkówki blank, czyli dokładne studium przypadku na co zwrócić uwagę podczas wybory takiego wędziska.
Zapraszam oczywiście do wspólnej dyskusji.
Pozdrawiam
Remek
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi