fasolus Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 WitamMoja wiedza w temacie castingu jest znikoma, dlatego zwracam się do was z prośbą. Chciałbym zacząć łowić tą metodą z brzegu,czasami z łódki, głównie okonie(30-45cm),czasami jakaś kaczuszka z opadu na koguty(5-25g),plecionka 0.08-0.1. Czy moglibyście pomóc mi dobrać odpowiedni sprzęt ? Wędzisko i multiplikator. Chciałbym,żeby całość zamknęła się w granicach 600-700 zł. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Na olx.pl masz Curado 101D za 4 stówki. Do tego dobierzesz jakiś kijek seryjny i się zamkniesz w tej kwocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Od dawna czekałem na taki temat, bo nikt nie chce pytać o sprzęt do danej kwoty a wyszukiwarka to diabelskie narzędzie po skorzystaniu, z której pali się komputer. Na olx.pl masz Curado 101D za 4 stówki. Do tego dobierzesz jakiś kijek seryjny i się zamkniesz w tej kwocie.101d fajny multi, ale koleżka nie sprecyzował, albo nastąpił błąd składni ponieważ głównie okonie(30-45cm),czasami jakaś kaczuszka z opadu na koguty(5-25g)Nie wiadomo więc czy 5gr to minimalny zakres jakim będzie łowione, czy ciężar przynęt na okonia jest owiany mgłą tajemnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aigle Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Rozpoczynanie przygody z castem od 5 gr ... średnio to widzę. Możesz się zniechęcić szybko , a szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fasolus Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Do tradycyjnego łowienia z kołowrotkiem ze stałą szpulą używam kogutów od 8-20 g,kołowrotek spro passion 710,plecionka 0.1,kijek mikado 1.98 m inazuma. Chciałbym to zamienić na sprzęt castingowy aby oddawać dalsze rzuty i łowić duże okonie. Nie wiem jaki sprzet kupić dlatego zwracam sie do was z prośbą Edytowane 6 Listopada 2014 przez fasolus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Zestaw na casting mniej niż tysiaka i dalsze rzuty UL niż korbą? Niech mnie ktoś uszczypnie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 "używam kogutów od 8-20 g" trudno to nazwać UL czy nawet L. ale nawet x3 budżet może być problem w porównaniu z dobrze zestawionym kompletem spinningowym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Jeśli faktycznie autor zmienił kryteria na 8-20 to 101d podpowiedziane przez mekamila będzie dobrym wyborem + kijek powiedzmy veritas do 30gr(300zł), z seryjnych pod koguta ciężko o coś lepszego w tej cenie i zamykamy się w 700zł a zestaw nie najgorszy do takich zastosowań Edytowane 6 Listopada 2014 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 dla mnie większym problemem jest kij godzący sztywność konieczną do prawidłowego prowadzenia koguta (zwłaszcza 20g krótkimi skokami) i "okoniową" pracę pod rybą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 To raczej niemożliwe, trzeba iść na jakiś kompromis. Nie przechwalając, ale ten veritas jest jednym może z nielicznych patyków a jedynym jaki znam w takich pieniądzach, żeby fajnie nim dało się kogutować, a holować autor będzie musiał po prostu się nauczyć tym kijem, chociaż pod większym okoniem już zapracuje głębiej to realne 17lb i pracuje bardziej środkiem ciut przy szybki na okonia, ale albo rybki albo pipki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fasolus Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Ale ten curado jest dla osób trzymających wędkę w lewej ręce, przynajmniej tak mi się wydaje. A ja trzymam w prawej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fasolus Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Zachęcam do przeczytania tego artykułu, ponieważ to on zachęcił mnie do pochylenia się nad castingiem.http://castmania.jimdo.com/artyku%C5%82y/techniki-sekrety-%C5%82owienia/wiosenne-%C5%82owienie-okoni-na-koguty/Może ten artykuł rozjaśni wam o co mi chodzi i do czego chcę stosować ten zestaw. Autor piszę, że używa ,,Z moich ulubionych niebieskich strzał do łowienia okoni rewelacyjnie nadaje się Legend Turnament firmy St. Croix DROP SHOT , spasowany z multiplikatorem Daiwa STEEZ 103 pozwala mi na pełen komfort łowienia oraz dalekie rzuty.'' Ja szukam odpowiednika tego zestawu tylko tańszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Curado 101d jest na lewą rękę.Dorzuć do tego team dragona cast od 5g (są na allegro w granicach 300zł) i będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fasolus Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Dobra koledzy. Na multiplikator się już zdecydowałem. Będzie to Shimano Curado 101d. Pozostaje tylko dobrać do niego kijek. Musi on parametrami odpowiadać temu kijkowi St.Croix TBS610MLXF no i żeby był oczywiście dużo tańszy Edytowane 6 Listopada 2014 przez fasolus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 A myślisz ,że ludziska kupują ten St. Croix dla tego , że jest droższy od innych porównywalnych ale dużo tańszych? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fasolus Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Mi chodzi o to, żeby miał bardzo podobne parametry tj. długość,cw i akcję.Wiadomo, że jakością wykonania i bardzo dobrą akcją będzie odbiegał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Czyli w każdym przypadku będzie nieporównywalny Właściwe pytanie: fajny kijek castingowy pod okonia za nieduże pieniądze ? (co i tak jest pojęciem względnym)Jedną propozycję i to bardzo trafną już masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) temu kijkowi St.Croix TBS610MLXF no i żeby był oczywiście dużo tańszy Po pierwsze ten model jest spiningiem, jeśli już mówimy to o TBC610MLXF a po drugie do koguta jest zbyt spolegliwy i szczególnie jeśli chodzi o górną podaną granicę czyli 20gr. Sam jestem posiadaczem TBC69MXF i również byłby za słaby a szczególnie z miękki szczyt do kuraków. Szukałbym czegoś innego chyba, że się męczyć i machać metr kijem do góry aby koguta podbić na 20cm Bierz veritasa i będziesz mnie miło wspominał a moderator będzie mógł zamknąć temat http://allegro.pl/abu-garcia-veritas-cast-661m-201cm-30g-i4744663858.htmlPoznaj moje dobre serce i jeszcze sakure sobie oglądnij Sakura mniej kogucia jednak bardziej okoniowa, to japończyk i reg fast to prawdziwy reg fast a nie krowi ogon jak nas przyzwyczaili zachodni producenci http://allegro.pl/sakura-sportism-casting-662-m-198cm-5-20g-promocja-i4737923840.htmlNie zapomnij przypomnieć sprzedawcy, że ja Cię poleciłem, aby się nie wykręcał jak po prowizję się zgłoszę Edytowane 6 Listopada 2014 przez Tomek88 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Tomek poprawka sakura to francuz - stylizowany na japonie Co do kija z tanich jdm by bylo cos ale nie do 20 - tak do 17 g - major craft go emotion 6'6 ml 14 lb mocy i do 14 gram realnie do 20 ale tu już nie bedzie agresywnego poderwania. veritas bardzo fajna opcja - mialem chwalilem sprzedalem - niepodobala mi sie duza zbeznosc blanku czego na fotach nie widać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Ja mam mniej litości i polecę Sakure Neo Trinis (do 10,5g ...daje radę i 15) Jak trafisz jak ja za połowę ceny to (u mnie gada z CC51)Sakura to Francuz???!!! Michał! oddawaj kasę!!! Edytowane 6 Listopada 2014 przez BOB1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fasolus Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 ok zamykam temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Ja mam mniej litości i polecę Sakure Neo Trinis (do 10,5g ...daje radę i 15) Jak trafisz jak ja za połowę ceny to (u mnie gada z CC51)Sakura to Francuz???!!! Michał! oddawaj kasę!!! A czy ja kiedyś mówilem ze japonczyk Stylizowany jest na japan - poza tym nie musisz krecic kołowrotkiem podczas walki z groznym przeciwnikiem - kij sam sie cofa - taka jego natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) nie każda, korzenie są w JP http://www.sakura-rod.co.jp/ ale nie ma to jak się dobrze nazwać Edytowane 6 Listopada 2014 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Właśnie coś dla mnie podejrzana była ta wysyłka z francji, sądziłem, że może akurat z dystrybutorem na europę francuskim się dogadali a tu takie kwiatki i cały misterny plan w p***u 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Co nie oznacza ze kije sa zle taki europejski jdm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi