Skocz do zawartości

Zestaw castingowy pod okonie

fasolus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moja wiedza w temacie castingu jest znikoma, dlatego zwracam się do was z prośbą. Chciałbym zacząć łowić tą metodą z brzegu,czasami z łódki, głównie okonie(30-45cm),czasami jakaś kaczuszka z opadu na koguty(5-25g),plecionka 0.08-0.1.  Czy moglibyście pomóc mi dobrać odpowiedni sprzęt ? Wędzisko i multiplikator. Chciałbym,żeby całość zamknęła się w granicach 600-700 zł. Z góry dzięki ;)

Od dawna czekałem na taki temat, bo nikt nie chce pytać o sprzęt do danej kwoty a wyszukiwarka to diabelskie narzędzie po skorzystaniu, z której pali się komputer.

Na olx.pl masz Curado 101D za 4 stówki. Do tego dobierzesz jakiś kijek seryjny i się zamkniesz w tej kwocie.

101d fajny multi, ale koleżka nie sprecyzował, albo nastąpił błąd składni ponieważ

głównie okonie(30-45cm),czasami jakaś kaczuszka z opadu na koguty(5-25g)

Nie wiadomo więc czy 5gr to minimalny zakres jakim będzie łowione, czy ciężar przynęt na okonia jest owiany mgłą tajemnicy

Do tradycyjnego łowienia z kołowrotkiem ze stałą szpulą używam kogutów od 8-20 g,kołowrotek spro passion 710,plecionka 0.1,kijek mikado 1.98 m inazuma. Chciałbym to zamienić na sprzęt castingowy aby oddawać dalsze rzuty i łowić duże okonie. Nie wiem jaki sprzet kupić dlatego zwracam sie do was z prośbą

Edytowane przez fasolus

Jeśli faktycznie autor zmienił kryteria na 8-20 to 101d podpowiedziane przez mekamila będzie dobrym wyborem + kijek powiedzmy veritas do 30gr(300zł), z seryjnych pod koguta ciężko o coś lepszego w tej cenie i zamykamy się w 700zł a zestaw nie najgorszy do takich zastosowań :)

Edytowane przez Tomek88

To raczej niemożliwe, trzeba iść na jakiś kompromis. Nie przechwalając, ale ten veritas jest jednym może z nielicznych patyków a jedynym jaki znam w takich pieniądzach, żeby fajnie nim dało się kogutować, a holować autor będzie musiał po prostu się nauczyć tym kijem, chociaż pod większym okoniem już zapracuje głębiej to realne 17lb i pracuje bardziej środkiem ciut przy szybki na okonia, ale albo rybki albo pipki :)

Zachęcam do przeczytania tego artykułu, ponieważ to on zachęcił mnie do pochylenia się nad castingiem.

http://castmania.jimdo.com/artyku%C5%82y/techniki-sekrety-%C5%82owienia/wiosenne-%C5%82owienie-okoni-na-koguty/

Może ten artykuł rozjaśni wam o co mi chodzi i do czego chcę stosować ten zestaw. Autor piszę, że używa ,,Z moich ulubionych niebieskich strzał do łowienia okoni rewelacyjnie nadaje się Legend Turnament firmy St. Croix DROP SHOT , spasowany z multiplikatorem Daiwa STEEZ 103 pozwala mi na pełen komfort łowienia oraz dalekie rzuty.''

Ja szukam odpowiednika tego zestawu tylko tańszego

Dobra koledzy. Na multiplikator się już zdecydowałem. Będzie to Shimano Curado 101d. Pozostaje tylko dobrać do niego kijek. Musi on parametrami odpowiadać temu kijkowi St.Croix TBS610MLXF  no i żeby był oczywiście dużo tańszy

Edytowane przez fasolus
  • Like 1

temu kijkowi St.Croix TBS610MLXF  no i żeby był oczywiście dużo tańszy

Po pierwsze ten model jest spiningiem, jeśli już mówimy to o TBC610MLXF a po drugie do koguta jest zbyt spolegliwy i szczególnie jeśli chodzi o górną podaną granicę czyli 20gr. Sam jestem posiadaczem TBC69MXF i również byłby za słaby a szczególnie z miękki szczyt do kuraków. Szukałbym czegoś innego chyba, że się męczyć i machać metr kijem do góry aby koguta podbić na 20cm ;)

Bierz veritasa i będziesz mnie miło wspominał a moderator będzie mógł zamknąć temat :P

http://allegro.pl/abu-garcia-veritas-cast-661m-201cm-30g-i4744663858.html

Poznaj moje dobre serce i jeszcze sakure sobie oglądnij :D

Sakura mniej kogucia jednak bardziej okoniowa, to japończyk i reg fast to prawdziwy reg fast a nie krowi ogon jak nas przyzwyczaili zachodni producenci :)

http://allegro.pl/sakura-sportism-casting-662-m-198cm-5-20g-promocja-i4737923840.html

Nie zapomnij przypomnieć sprzedawcy, że ja Cię poleciłem, aby się nie wykręcał jak po prowizję się zgłoszę :D B)

Edytowane przez Tomek88
  • Like 2

Tomek poprawka sakura to francuz - stylizowany na japonie :)

Co do kija z tanich jdm by bylo cos ale nie do 20 - tak do 17 g - major craft go emotion 6'6 ml 14 lb mocy i do 14 gram realnie do 20 ale tu już nie bedzie agresywnego poderwania. veritas bardzo fajna opcja - mialem chwalilem sprzedalem - niepodobala mi sie duza zbeznosc blanku czego na fotach nie widać :D

• Like 1

Ja mam mniej litości i polecę Sakure Neo Trinis (do 10,5g ...daje radę i 15) Jak trafisz jak ja za połowę ceny to :) (u mnie gada z CC51)

Sakura to Francuz???!!! Michał! oddawaj kasę!!! :D

A czy ja kiedyś mówilem ze japonczyk :D Stylizowany jest na japan - poza tym nie musisz krecic kołowrotkiem podczas walki z groznym przeciwnikiem - kij sam sie cofa - taka jego natura :)