Alexspin Opublikowano 9 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Postaram się choć w moim wieku skleroza to normalka... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 9 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Jest w ogóle szansa kupić gdzieś nowe LT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 9 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Mówimy o podobnych właściwościach rzutowych, wiec należy doliczyć do Tatuli cenę lekkiej szpulki . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 9 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Biorąc pod uwagę aktualny kurs $, cena ABU wychodzi około 690.- zł, a Tatula CT 100HSL z dostawą 590.- zł, więc jest trochę różnicy. Czy było warto, okaże się "w praniu". Kupiłem dwa lata temu używaną (około roku) i nadal jest w pełni sprawna.@bigbite, po trzech latach użytkowania, napisz jak Ci służy ABU, porównamy wówczas z moją Tatulą, która będzie miała za sobą około 6-ciu sezonów. Ps(https://allegro.pl/oferta/daiwa-tatula-ct-100hsl-7828772450)Alex,problem polega na tym że to porównanie jest całkowicie pozbawione sensu.Jeśli już uprzesz się aby to zrobić w aspekcie finansowym,czyli potraktować Tatulę CT jako sprzęt do lekkiego łowienia to(jak słusznie zauważył kolega @skius)dolicz cenę szpulki z Ali.Myślę że spokojnie 130PLN.co najmniej.Po drugie-jaki jest sens porównywać multiplikatory z innej "kategorii wagowej"?Z Tatuli za pomocą lekkiej szpulki możesz zrobić multik który w idealnych warunkach pogodowych może czasem dorówna mozliwościami obsługi lekkich przynęt LTX.Z dużym naciskiem na "może" i "czasami".Miałem Revo LT,miałem Tatulę CT i CT Type R z lekkimi szpulkami,łowiłem tymi multikami w róznych konfiguracjach i gdybym miał wybierać który z multiplikatorów wybrać do zakresu 4g.-17g.(o takim pisał Kolega) to nie zastanawiając się pół sekundy wybrałbym LT czy LTX.Zwróć proszę uwagę że to co wyżej napisał zdeklarowany admirator wszelkich Tatul( ),więc trudno tu doszukiwać się jakichkolwiek uprzedzeń. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 9 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 (edytowane) Masz rację Andrzeju, nie wziąłem pod uwagę konieczności dokupienia lekkiej szpuli. Nie ulega wątpliwości, że zejście poniżej 5 g wymaga dodatkowych nakładów, ale @bigbite pisał o przynętach 5-17g, a takie bez problemów obsługuje mi standardowa Tatula. Może rzuty 5-gramówką nie są imponujące, ale 15m jest do osiągnięcia bez specjalnej "napinki", a na mniejszych rzekach jest to często odległość poza krzaki na drugim brzegu.Oczywiście nie zamierzam wdawać się w spór z Tobą, ani ze Sławkiem, Hubertem, Robertem, czy Krzyśkiem i kilku innymi kolegami bo przy Was jestem "mały Pikuś" i to trawiastozielony. Nie miałem też w ręku ABU, ale zawsze staram się (jak zresztą każdy emeryt ZUS-owski) ograniczać wydatki do poziomu, który mnie satysfakcjonuje, a nie jestem łowcą rekordów i satysfakcję sprawia mi wędkowanie samo w sobie. Dla tego baaardzo rzadko fotografuję złowione ryby, baaardzo rzadko je mierzę, sporadycznie podbieram jeśli nie mogą wypiąć się same po udanym holu pod moje nogi. Jestem na tyle zboczony, że cieszę się z udanych, celnych rzutów (stąd moje zauroczenie castingiem), brania ryby i udanego zacięcia, nawet jeśli nie uda mi się jej doholować pod nogi, choć czasem jest mi żal, że się nie udało.Przepraszam za offtop, ale zebrało mi się na użalanie po licznych hejtach, w których zarzuca mi się, że nie prezentuję swoich połowów. Po prostu nie łowię dla poklasku, a tym bardziej nie dla szpanu sprzętem (broń Borze nie bierzcie tego do siebie). Dla tego nie ma zdjęć moich ryb, dla tego staram się, zwłaszcza początkującym spinningistom, wskazywać sprzęt, który nie zrobi dziury w kieszeni, a może przynieść satysfakcję z łowienia, a co oni zrobią później, to już inna sprawa...Jestem Wam WSZYSTKIM bardzo wdzięczny za konstruktywne rady, uwagi i wprowadzenie w tajemną wiedzę castingu i życzę Wam, a przy okazji sobie celnych rzutów i udanych holów "potworów" zamieszkujących wody PZW... Edytowane 9 Marca 2019 przez Alexspin 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 9 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Alex,ja Cię w żaden sposób nie prostuję.Nie mam się za żadnego guru,za mało mam na to wiedzy i doświadczenia.Są tu Koledzy za którymi,obrazowo mówiąc,mógłbym kije nosić .Cały czas się uczę i staram się pisac to tylko czego jestem pewien-czyli jesli pisać o sprzęcie to z reguły o tym co miałem w rękach i sam potestowałem.No i zawsze na koniec trzeba pamiętać że każda opinia z zasady jest subiektywna .Casting jest piękny i w niesamowity sposób odświeżył moje wędkarstwo-wiesz zapewne co mam na mysli . 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 9 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Tylko po co używać kilowego młotka do wbijania texów jak lepiej jest użyć dedykowanych narzędzi o wadze stu gram ????. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 9 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Tylko po co używać kilowego młotka do wbijania texów jak lepiej jest użyć dedykowanych narzędzi o wadze stu gram .No.W zasadzie całe moje pierdolero sprowadzone do jednego zdania . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Tylko po co używać kilowego młotka do wbijania texów jak lepiej jest użyć dedykowanych narzędzi o wadze stu gram .Wśród swoich pamiątek zawodowo historycznych mam "tex" z XVIw o długości ok 12cm. Ni ch..ja nie wbijesz tego stu gramami 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Chłopaki, No mam zamiar spróbować.Mam Tatulę CT100HSL z lekką szpulą z Aliexpress, YGK Egi metal PE #08, pudełko przynęt okoniowych (głownie jigi na główkach 2g do 7g plus Keitech 3") tylko kija ni mom. Pytanie primo: czy wspomniany multiplikator z "lekko szpulo" pociągnie temat?I pytanie primo ultimo: doradźcie proszę jakiś kij (długość 1.98-2.13) najlepiej w 2 kawałkach, budżet z 400-500 max. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie mam i nie używam, ale bardzo chwalony jest TETON.Dla mnie wystarczający jest DAGGER Royal Spirit 730UL w przystępnej cenie 44 USD (Aliexpress). Wędzisko długości 213 cm waży zaledwie 78 g, deklarowany c. w. 1-6 g i zakres mocy linki 2-6 lb. Okonki są nim zafascynowane, tyle że to 3-skład, więc nie wiem czy go zaakceptujesz.Co do Tatuli CT 100HSL, to jeszcze nie dotarła do mnie ta ultra lekka szpulka, więc nie mam poglądu. Z płytką szpulką 10,3g daję radę posyłać 4-gramówki na 15m, a z wiatrem to i 2,2g (Hornet) poleci. Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Alexspin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Dziekuję Alex. Co sądzicie o Konger Streeto Caster 1-9g? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Tatula z letko szpulo tak sensownie zacznie działać najprawdopodobniej od główki 2.5 grama plus gumka o ile będzie miała ku temu możliwości czyli fajny kij. O komforcie to nie piszę bo dla każdego znaczy coś innego. Co do kija to z seryjnych szukałbym mc choć przyznaję, że tego dragona w rękach nie miałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Chłopaki, No mam zamiar spróbować.Mam Tatulę CT100HSL z lekką szpulą z Aliexpress, YGK Egi metal PE #08, pudełko przynęt okoniowych (głownie jigi na główkach 2g do 7g plus Keitech 3") tylko kija ni mom. Pytanie primo: czy wspomniany multiplikator z "lekko szpulo" pociągnie temat?I pytanie primo ultimo: doradźcie proszę jakiś kij (długość 1.98-2.13) najlepiej w 2 kawałkach, budżet z 400-500 max. Dzięki! Tatula z lekka szpulą 2g.(zakładam że chodzi o skupiona masę,o wobkach nawet nie myślę)w żaden sposób Ci nie obsłuży.3,5g. skupionej masy(np.jig)w miarę sensownie już rzuci ale musiałbyś mieć do tego głęboko ładujący się kij.Jeśli więc lubisz szybkie,"ostre" kije to mamy pewien konflikt interesów . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) Masz racje, dlatego napisałem, że zacznie działać od masy główki 2.5 grama plus gumka. A co do kija jeszcze słówko ???? Tomek @sucks_one miał bo nie wiem czy jeszcze ma fajnego majora na lekko do sprzedaży i niedużo drozszego od zakładanego budżetu. Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Sławek Nikt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Marcinie, mi dałby już dużo do myślenia wpis Pawła #82, dwa piętra wyżej przed Tobą. Myślę, że Twój plan jest taki: chcesz na razie spróbować łowić lekko. A jak nie podpasuje, to najwyżej sprzedasz szpulkę. Jeżeli mam rację to słabo to widzę. PS Jeżeli się zdecydujesz, to pamiętaj o łożyskach. Najtaniej będzie z Chin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Masz racje, dlatego napisałem, że zacznie działać od masy główki 2.5 grama plus gumka. A co kija jeszcze słówko Tomek @sucks_one miał bo nie wiem czy jeszcze ma fajnego majora na lekko do sprzedaży i niedużo drozszego od zakładanego budżetu.Nie poprawiałem Cię,po prostu jednocześnie pisaliśmy .Kojarzę kij o którym piszesz,znaczy ogłoszenie.Nie wiem tylko jak on pracuje i jaką ma akcję,no ale to już trzeba do żródła.Wszystkie Major Crafty z którymi miałem do czynienia(Corzzy,Go Emotion)to był szybkie kije z mocnymi dolnikami.Taki pierwszy z brzegu budżetowy kij przychodzący mi do głowy z kórym ta Tatula z szpulką z Ali w miarę sensownie zadziała to ten mocniejszy Teton.3-8lb,cw 2-10.Całkiem fajny kij,jeśli ktoś zaakceptuje fakt że to taki mod-fast,nawet ze wskazaniem na mod.Ostrzejsza animacja jigów czy jaskółek powyżej 5g.nie zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zobacz Tsurinoya Pro Flex II i Elite. Sam się skłaniam do zakupu Elite. Cenowo do 350 pln. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi82 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Chłopaki, No mam zamiar spróbować.Mam Tatulę CT100HSL z lekką szpulą z Aliexpress, YGK Egi metal PE #08, pudełko przynęt okoniowych (głownie jigi na główkach 2g do 7g plus Keitech 3") tylko kija ni mom. Pytanie primo: czy wspomniany multiplikator z "lekko szpulo" pociągnie temat?I pytanie primo ultimo: doradźcie proszę jakiś kij (długość 1.98-2.13) najlepiej w 2 kawałkach, budżet z 400-500 max. Dzięki!W tych pieniądzach to zobacz sobie Dragon CXT microspecial ms-x. Ja używam 2.28 do 16g, ale jest jeszcze 2.13 2-14. Wysłane z mojego F8131 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Chłopy a taki młynek jak Lurestar C9-AIR bedzie Ok? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi82 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Chłopy a taki młynek jak Lurestar C9-AIR bedzie Ok? Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkTa tatula jest ok. Też taką używam ze szpulą rays do tego plecionka Jmc X4 0,06. Wysłane z mojego F8131 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 W tych pieniądzach to zobacz sobie Dragon CXT microspecial ms-x. Ja używam 2.28 do 16g, ale jest jeszcze 2.13 2-14. Wysłane z mojego F8131 przy użyciu TapatalkaMam model 2-14g, z Daiwa PX rzucałem bez strachu 2g jigami, woblerki powyżej 3g też ładnie latały. Teraz ten kij sparowałem z Alphas Finesse Custom i jigi od 3g latają bez problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Ja na okonia mam black savage do 27g i do tego dyrad seaknighta z linką do 3,8 kg zasięg z przynętami do 10 g bardzo przyzwoity jak na płowy z łodzi aż nadto, łowie głównie na dołkach i blatach więc dla mnie ul to min 10g.Opcjonalnie mam jeszcze delikatniejszy kołowrotek tsurinoya xf50 z fluorocarbonem 0,16 na przymrozki.,Poprzedni sezon łowiłem okonie naprawdę na grubo w tym planuje zejść z przynętami do 3-4 caliJak muszę zejść do 4-8g to standardowy kij savage salt 1dfr do 14g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kych Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Witam Kolegów.Powiedzcie czym łowicie casting do 10 g.Łowiłem Dragon ProGUIDE X 198cm 1-10g. Złamałem szczytówkę i teraz ją skróciłem.Boję się że nie będzie działać jak trzeba.W środę sprawdzę.Polećcie innego casta do 10 g.Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartuch5473 Opublikowano 5 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 Witam Kolegów.Powiedzcie czym łowicie casting do 10 g.Łowiłem Dragon ProGUIDE X 198cm 1-10g. Złamałem szczytówkę i teraz ją skróciłem.Boję się że nie będzie działać jak trzeba.W środę sprawdzę.Polećcie innego casta do 10 g.Dziękuję. Do takich zastosowan mam moj podstawowy kij suzuki rxf 6lb 602. Max co nim rzucam to 8gram plu 2-2,5” smuklej gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi