Skocz do zawartości

Zestaw castingowy pod okonie

fasolus

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Poleci ktoś w miarę budżetowy kij do okoniowego twitcha? Najlepiej dwu częściowy , długość 2.08cm -2.25cm. Woblery 3-7cm , jakieś cykady i od czasu do czasu guma. Głównie z brzegu dlatego nie chcę typowego króciaka, łowienie okazjonalne także kije z pracowni odpadają. Budżet do 500zł ale czym taniej tym lepiej bo znając życie to 5 razy w sezonie może będę tym rzucał, w okienkach tarłowych szczupaka.

Jak nie będą to sdr-y i nie będziesz mocno szarpał to tak. Dla mnie jest ok, aczkolwiek pewnie są lepsze konstrukcje do agresywnego tłicza 7 cm. woblerami. Jak już napisałem za około 300 zł. to jest kij świetny, Na tyle, że kupię na zapas jak się trafi w dobrej cenie. Jakiś czas temu miałem, sprzedałem i znów kupiłem bo moim zdaniem warto.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Po odwiedzeniu kilku sklepów i sprawdzeniu kilku patyków ,koniec końców udało mi się skompletować zestaw. Miało być

,, budżetowo " ale nie totalnie paździerzowo. Jeżeli będzie więcej czasu i wciągnie mnie takie łowienie to nastąpią sprzętowe roszady typu Alphas ,póki co kilka wyjazdów w roku obskoczy.Zostało tylko nawinąć siglona zapakować do pudełka kilka woblerów. Za całość wyszło - Kij 79,99€ , multik 38,96€ co daje 118,95€, patrząc ile kosztował niedawno zakupiony zillion jestem zadowolony :D

post-48797-0-68482900-1696866552_thumb.jpeg

post-48797-0-20382600-1696866588_thumb.jpeg

post-48797-0-24266600-1696866605_thumb.jpeg

post-48797-0-27837300-1696866616_thumb.jpeg

post-48797-0-45099000-1696866627_thumb.jpeg

• Like 1

• 1 rok później...

Dziwne pytanie; czy opłaca się kupować. Nie opłaca się, w ogóle nie opłaca się kupować sprzętu wędkarskiego. To nie jest hobby które się opłaca. Tzn. inaczej, bardzo rzadko się opłaca.  ;)

Za to może być frajda z łowienia okoni na casta. Np. jakiś twitch okoniowy. 

• Like 1

Raczej nie warto... Chyba że znacznie podniesiesz budżet... Można tanio skompletować dobry zestaw do ciężkiego casta, przy lekkim i tanim tylko się zniechecisz... Poszukaj kogoś kto da ci porzucać - jesteś w dobrym miejscu, może ktoś się znajdzie:) najwyżej trzeba będzie kawałek podjechać...

Właśnie nie chce za mocno inwestować bo nie wiem czy mi podejdzie a kolega wyżej zestaw od daiwy wychodzi sporo po nad 800zl

Musisz wiedzieć że w podanym przedziale od 1 do 10g potrzeba min. 2 różnych zestawów. Skuteczne łowienie przynętą w okolicy 1-2g wymaga bardzo specjalistycznego sprzętu bliżej 3000zł niż 400zł. Szpula i linka do łowienia takimi wabikami nie będzie odpowiednia do łowienia przynętami np. 8-10g. Podobnie z wędką chociaż tu może być bardziej uniwersalnie.

• Like 1