czarny1 Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 1500Daiwa gekkabijin na alli to jakieś 1200, a za resztę wędka... Tym połowi od 2-3g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinq Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Gramaturę napisałem po wędce jaka gdzieś znalazłem a tak precyzując chce operować między 4-10gZastanawiam się nad jakimś zestawem z aliexpress bo widzę że modeli jest bardzo dużo a na naszym Polskim rynku ciężko o kij w takiej gramaturze za budżetowe pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinq Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Po lekturze poniższego wątku będziesz już miał całkiem dobre teoretyczne rozeznanie w temacie. Warto przeczytać. Na pewno przeczytam dziękuję za podlinkowanie https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://jerkbait.pl/topic/1367-casting-ultra-light/page-180&ved=2ahUKEwjZ1uz06dyJAxVzhv0HHZOOPBUQFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw1_3v0t1ZozyN50iyiXP_7I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 (edytowane) Gramaturę napisałem po wędce jaka gdzieś znalazłem a tak precyzując chce operować między 4-10gZastanawiam się nad jakimś zestawem z aliexpress bo widzę że modeli jest bardzo dużo a na naszym Polskim rynku ciężko o kij w takiej gramaturze za budżetowe pieniądzeMultikHistar Aurora lub Histar Giu KijCemreo Zacco C602UL lub Handing Miracle 198cm 3-10g Oba zestawy dobrze spiszą się w podanym CW Multiki i kije sprawdzone w boju osobiście. Musisz wiedzieć że w podanym przedziale od 1 do 10g potrzeba min. 2 różnych zestawów. Skuteczne łowienie przynętą w okolicy 1-2g wymaga bardzo specjalistycznego sprzętu bliżej 3000zł niż 400zł. Szpula i linka do łowienia takimi wabikami nie będzie odpowiednia do łowienia przynętami np. 8-10g. Podobnie z wędką chociaż tu może być bardziej uniwersalnie. Fajniej jeździ się Mercedesem niż Hyundaiem, ale mam zestaw który ogarnia w pełnym komforcie 0,75/0,8-2g za 500zł. W dłoniach czuć, że nie jest to topowy sprzęt ale użytkowo nie odstaje od dużo droższych pozycji Edytowane 15 Listopada 2024 przez Matiz992 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obserwator86 Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Witam szukam jakiegoś castingu na okonia cw 1-10gBudżet do 300-400zl , ale mam też pytanie czy w ogóle opłaca się kupować casting pod okonia?Takie coś jesteś w stanie zmontować wyłącznie opierając się na sprawdzonych chińskich konstrukcjach - na krajowym podwórku, aby iść w BFS potrzebujesz budżetu 4-5x większego. Polecane multiplikatory z Ali, to Histar Aurora Air (obecnie w promocji + zniżka monetami wychodzi okolice 125 zł), Soloking Acura 50 + magnesy 4x2mm N52 (około 150-160 zł), Tsyrinoya Dark Wolf KF50 (obecnie około 250 zł). Wędka polecana, to np. Handing Magic L - obecnie około 170 zł. Ja używam tylko traveli, a tutaj wybór jest dość prosty - Pure Lure Creek Dance. Czy się "opłaca" ? Cóż, kwestia co dla nas przeważy szalę. Kręci się przyjemnie, czułość bardzo fajna, w łapie leży sympatycznie. Jeśli łowisz z belly boat / kajaka, to kręcioł "u góry" nieco uprzyjemnia wędkowanie. Minus jest jeden - choćby skały defekowały, to przy przynętach 1-3g rzuty będą krótsze. Ja w kijach bardzo cenię maksymalne zasięgi i po roku stwierdzam, że ten minus u mnie niestety jest zbyt odczuwalny. Ogólnie polecam każdemu spróbować. I nieprawdą jest, że trzeba od ciężkiego casta zaczynać. Ja robiłem podejście "książkowe", zraziłem się, odstawiłem na dwa lata, a od obecnego sezonu zacząłem właśnie od kija 1-7g, po czym dołożyłem kij 30-100g. <<...>>To nie jest giełda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 (edytowane) Fajniej jeździ się Mercedesem niż Hyundaiem, ale mam zestaw który ogarnia w pełnym komforcie 0,75/0,8-2g za 500zł. W dłoniach czuć, że nie jest to topowy sprzęt ale użytkowo nie odstaje od dużo droższych pozycji Co to za zestaw, który w pełnym komforcie według Ciebie ogarnia 0.8 grama do 2 i kosztuje całe 500 zł. ? Edytowane 15 Listopada 2024 przez S.N. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Właśnie nie chce za mocno inwestować bo nie wiem czy mi podejdzie a kolega wyżej zestaw od daiwy wychodzi sporo po nad 800zlAle to jest właśnie zestaw budżetowy, tam nie ma żadnych fajerwerków. Wędka za niecałe 400 zł, + średniopółkowy multik, jeden z najtańszych które obsłużą przynęty od 3-4 g. A można było zaproponować Daiwę SS AIR TW 8.5L za 1800 zł. albo Shimano Alderabana 51 BFS za 1900 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2024 Jak byś chciał... <...> to nie jest Giełda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 Co to za zestaw, który w pełnym komforcie według Ciebie ogarnia 0.8 grama do 2 i kosztuje całe 500 zł. ? A proszę Cię bardzo, pełna lista poniżej Multik Histar Giu, srebrna wersja bo ma ciut lżejszą szpulę. Warto otworzyć i wymoczyć łożyska, zamiast smaru ja dałem oliwkę. Równie dobrze można pokusić się o założenie chińskich hybryd za 20/30zł z podobnym efektem.Koszt multika +/- 250zł Na szpuli 40-50m, również chińskie PE0,2 Kingdom Micro Fly. Zapewne na jakimś włosku mono byłoby lepiej ale jakoś nie mogę się do tego przełamać.Cena +/- 10zł Kijek Mifine Illusion Slash 1,8m opisany 0,2-0,8gCena +/- 150-200zł Tak jak pisałem, komfort jest 0,8-2g całkowitej masy przynęty. Jako komfort rozumiem powtarzalne, celne rzuty o długości przynajmniej tych 10m dla najniższej gramatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 (edytowane) Kija tego nie miałem. Miałem za to ten multiplikator i tę plecionkę również. I w zestawie z prawie szklakiem czyli nanoflexem z FA, który bez problemu najmniejszego poda dołem 0.8 grama tzw. komfortu nie uświadczyłem. Ba, nawet się o niego nie otarłem ... Histar daje radę w tzw. komforcie od około 1.5 grama o ile komuś nie przeszkadza, że przekładnia pracuje hmmm ... Tak jak pracuje. Edytowane 18 Listopada 2024 przez S.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 Kijek mam. Faktycznie ogarnia ta niskie gramatury ... ale dla mnie nawet za niskie. Odpuszczam tak skrajne łowienie (powyżej 200g również )Więc chyba trzeba oddać komuś kogo to bawi i potrzebuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 "Na szpuli 40-50m, również chińskie PE0,2 Kingdom Micro Fly. Zapewne na jakimś włosku mono byłoby lepiej ale jakoś nie mogę się do tego przełamać."Nie wrzyna wam się taka plecionka i nie robi bród? U mnie PE 0.6 to optimum ( na końcu i tak jest fluo) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 Nie wiem czym mam jeszcze zdjęcia tej cienkiej chińskiej plecionki, ale ona bardziej podchodzi pod japońskie pe 0.4/0.5. Dość dawno temu ją testowałem i osobiście wolę jednak japońskie linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2024 Kija tego nie miałem. Miałem za to ten multiplikator i tę plecionkę również. I w zestawie z prawie szklakiem czyli nanoflexem z FA, który bez problemu najmniejszego poda dołem 0.8 grama tzw. komfortu nie uświadczyłem. Ba, nawet się o niego nie otarłem ... Histar daje radę w tzw. komforcie od około 1.5 grama o ile komuś nie przeszkadza, że przekładnia pracuje hmmm ... Tak jak pracuje. Pracuje tak jak powinien pracować multik w tym budżecie, w łapkach miałem kilka Histarów i uwierz, że trafiają się wyjątkowo "maślane" egzemplarze ogólnie szroty tej marce się raczej nie zdarzają, jednak kontrola jakości mogłaby być lepsza...A wracając do tematu, żeby zejść jak najniżej z gramaturą tak jak pisałem, łożyska i jeszcze raz łożyska. Umyć albo wymienić, bo w fabrycznej wersji mają one naprawdę wysokie opory toczenia. To trochę tak jak próbować przepchnąć auto na zaciągniętym ręcznym. "Na szpuli 40-50m, również chińskie PE0,2 Kingdom Micro Fly. Zapewne na jakimś włosku mono byłoby lepiej ale jakoś nie mogę się do tego przełamać."Nie wrzyna wam się taka plecionka i nie robi bród? U mnie PE 0.6 to optimum ( na końcu i tak jest fluo)Nie zauważyłem takiego problemu. Jednak warto zaznaczyć, że wbrew opisowi ta linka nie jest aż taką pajęczynką jak Japońskie niteczki opisane w ten sam sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2024 (edytowane) Ja miałem 2 egzemplarze kupione w odstępie około 1,5 miesiąca bo jak na sprzęt za nieduże pieniądze (wtedy około 180 zł.) to dobrze hamował i chciałem mieć zestaw do brodzenia w głębszej wodzie. I 2 razy miałem pecha. Nie kombinowałem już dłużej bo mam czym łowić. Możliwe też, że miałeś farta i faktycznie trafiłeś dobrze wykonany multiplikator. Co do łożysk racja. Często zdarza się, że już na starcie są po prostu kiepskie. Też kiedyś kombinowałem z tanimi multiplikatorami, a wierz mi były o wiele gorsze , aniżeli aktualne konstrukcje. I jak się w końcu zdecydowałem na taki klasy premium to oczy mi się otworzyły Plus na pewno taki, że jak łowiłem słabymi to potem mogło być tylko lepiej i lepiej było. A, że lepsze jest wrogiem gorszego to ma się potem wymagania trochę większe nawet w stosunku do tanich konstrukcji i dlatego napisałem, że przekładnia pracuje jak pracuje i tani plastik się w ręku trzyma. Nikogo nie namawiam to wydawania 2 tys. na zestaw bo naprawdę można łowić skutecznie zestawem za 500 zł., ale w te 0.8 grama dołem jakoś trudno mi uwierzyć nawet na lepszych łożyskach. Jak dla mnie histar to minimum 1.5 grama. Poza tym zgadzam się z Tobą tylko moim zdaniem wędeczka ważniejsza, aniżeli łożyska. I na koniec sakramentalne to co pasuje Tobie niekoniecznie musi pasować mi i odwrotnie Edytowane 19 Listopada 2024 przez S.N. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2024 Ja miałem 2 egzemplarze kupione w odstępie około 1,5 miesiąca bo jak na sprzęt za nieduże pieniądze (wtedy około 180 zł.) to dobrze hamował i chciałem mieć zestaw do brodzenia w głębszej wodzie. I 2 razy miałem pecha. Nie kombinowałem już dłużej bo mam czym łowić. Możliwe też, że miałeś farta i faktycznie trafiłeś dobrze wykonany multiplikator. Co do łożysk racja. Często zdarza się, że już na starcie są po prostu kiepskie. Też kiedyś kombinowałem z tanimi multiplikatorami, a wierz mi były o wiele gorsze , aniżeli aktualne konstrukcje. I jak się w końcu zdecydowałem na taki klasy premium to oczy mi się otworzyły Plus na pewno taki, że jak łowiłem słabymi to potem mogło być tylko lepiej i lepiej było. A, że lepsze jest wrogiem gorszego to ma się potem wymagania trochę większe nawet w stosunku do tanich konstrukcji i dlatego napisałem, że przekładnia pracuje jak pracuje i tani plastik się w ręku trzyma. Nikogo nie namawiam to wydawania 2 tys. na zestaw bo naprawdę można łowić skutecznie zestawem za 500 zł., ale w te 0.8 grama dołem jakoś trudno mi uwierzyć nawet na lepszych łożyskach. Jak dla mnie histar to minimum 1.5 grama. Poza tym zgadzam się z Tobą tylko moim zdaniem wędeczka ważniejsza, aniżeli łożyska. I na koniec sakramentalne to co pasuje Tobie niekoniecznie musi pasować mi i odwrotnie Piszesz o multiku za 180zł więc zakładam, że masz na myśli Histara Aurorę? Zwróć uwagę, że w przypadku łowienia XUL piszę o Histarze Giu, który jest tożsamą konstrukcją jednak ze szpulą lżejszą o circa 1g przy zachowaniu praktycznie tych samych wymiarów. Ogólnie to w większości się z tobą zgadzam, bo zestawić multik wiodącego producenta do Histara to nieporozumienie. Komfort jest całkowicie inny, inna praca, samo uczucie braku tandety w dłoniach też swoje robi. Dla tego do łowienia cięższego niż te kilka gram używam multików wiadomych producentów i nie muszę tłumaczyć dlaczego bo doskonale wiesz czemu chociaż i tam czasami można wsadzić paluchy, żeby nieco poprawić fabrykę Wracając jeszcze do łożysk i wędki, to w przypadku UL i XUL wydaje mi się że każdy z tych elementów jest tak samo ważny i finalnie wpływa na wartości użytkowe. Bo zasmarowane syfiastym albo bardzo gęstym smarem łożyska naprawdę potrafią dużo zepsuć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2024 Tak, w xul każdy element zestawu jest istotny co nie zmienia faktu, że 0,8 grama ... To też kwestia na jaką odległość, ale nawet łowiąc z pontonu np. wzdręgi to moim zdaniem każdy metr ma znaczenie, a dwa to czasami już jest łowić albo nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat92 Opublikowano 2 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia (edytowane) Panowie, patyczek pod okoniska mnie interesuje do twardych przynęt ( wobler twitch/obrotówki/ male chatterbaity ). Myślę o zodiasie 4-12g ale ciężko go znaleźć, może ktoś ma cos o podobnej charakterystyce - szybki, twardszy ale nie pałowaty, krótki wędkuję z łodzi. Edytowane 2 Stycznia przez Pat92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia Panowie, patyczek pod okoniska mnie interesuje do twardych przynęt ( wobler twitch/obrotówki/ male chatterbaity ). Myślę o zodiasie 4-12g ale ciężko go znaleźć, może ktoś ma cos o podobnej charakterystyce - szybki, twardszy ale nie pałowaty, krótki wędkuję z łodzi.Polecam Dragona CXT . Tanie i dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeniowy Opublikowano 6 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia Panowie, patyczek pod okoniska mnie interesuje do twardych przynęt ( wobler twitch/obrotówki/ male chatterbaity ). Myślę o zodiasie 4-12g ale ciężko go znaleźć, może ktoś ma cos o podobnej charakterystyce - szybki, twardszy ale nie pałowaty, krótki wędkuję z łodzi.Na Allegro masz ten model dostępny. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Panowie, patyczek pod okoniska mnie interesuje do twardych przynęt ( wobler twitch/obrotówki/ male chatterbaity ). Myślę o zodiasie 4-12g ale ciężko go znaleźć, może ktoś ma cos o podobnej charakterystyce - szybki, twardszy ale nie pałowaty, krótki wędkuję z łodzi. To ja podrzucę Ci coś od siebie - Iron Claw Doiyo Goza C601 LXW podaną charakterystykę wpisuje się idealnie, jeżeli to faktycznie mają być okoniska a nie okonki po 15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo23004 Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia Panowie, patyczek pod okoniska mnie interesuje do twardych przynęt ( wobler twitch/obrotówki/ male chatterbaity ). Myślę o zodiasie 4-12g ale ciężko go znaleźć, może ktoś ma cos o podobnej charakterystyce - szybki, twardszy ale nie pałowaty, krótki wędkuję z łodzi.Moze okoniowy klasyk czyli Kuying Teton 198 do 10gr.Mam i polecam. Cw opisany dobrze, akcja fast. Wysłane z Nokia 3310 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia (edytowane) Ja polecę Shimano Yasei, łowię nim głównie na crankbaity typu Westin BuzzBite czy Shimano Bantam Kozak,twitche do 9cm, spinerbaity, chaterbaity i wszelakie żelastwo. Przyłowów szczupaka się nie boi, na okoniach normalnych rozmiarów ładnie pracuje i nie gubi ryb. Wysłane z Nokia 3210 za pomocą Starlink Edytowane 19 Stycznia przez Biesan 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat92 Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia Pany. Udało się dorwać zodiasa 4-12 i teraz pytanie czy pod łowienie twotchami 4-7cm i obrotowkami głównie rzeki brać jakimiś multik typu curado bfs bądź tatula 70/80 czy to za ciężkie łowienie dla tych multikow i iść w coś innego? Czyli jakaś 100tke? Dużo łowie na buzzbajty od westina 4.5cm w twitchu i one mają te 4g a na rzece to dodatkowy wycisk dla kołowrotka będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia (edytowane) Ja do takiego łowienia L - ML i kija opisanego post wcześniej używałem Shimano SLX bfs i bez problemu dawał rady, od tego sezonu wszedł Alphas 25.Plus taki że można 3gr rzucać jak i 15gr,zerknij też na Daiwa Alphas SV TW 800 - 800S W slx/curado wkurzało mnie pokrętło regulacji magnetyka na którym można było sobie paznokcie połamać.Niby często się go nie używa ale przy zmianie z 3gr horneta na 15gr crankbaita magnetyk się przydaje, przynajmniej dla takiego żółtodzioba jak ja w temacie casta. Edytowane 27 Stycznia przez Biesan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi