Skocz do zawartości

Zestaw castingowy pod okonie

fasolus

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem interesować się castingiem a że lubię łowić na lekko złożyłem sobie zestaw z Haibo arise air i wędki Tsurinoya dexterdity II C632IL i powiem że jestem bardzo zadowolony. 3g czeburaszką z tanią 2", cisnę na jakieś 30 metrów. Nie wiem ile dokładnie ma nawoju jedno przekręcenie korbki ale liczyłem ściągając zestaw i wyszło 46 obrotów. Multik pracuje wyśmienicie. a wędka ładuje się idealnie. Za całość zapłaciłem u przyjaciół za muru w okolicach 900 zł.

Edit.

1 gr czeburaszką (szacuję) że oddawałem na jakieś 15 m ale prawda jest też taka, że z zestawem byłem pierwszy raz nad wodą i dopiero uczę się poprawnego rzucania. Do tej pory łowiłem spiningiem.

Druga sprawa do oddanie krótkiego precyzyjnego rzutu bardzo lekką przynętą 0,5-1g to moim zdaniem castingiem będzie trudniej niż spiningiem.

Edytowane przez dormario
  • Like 2

Panowie, jaki kij castingowy na pstrąga? Kupiłem CC BFS 2023 i chcę zacząć zabawę na lekko :) W zimę polskie pstrążki, a lato polskie okonki, może uda się znaleźć jeden kij? Mam na oku Megabass Levante f2-64lv i Dragon Sugoi Ultra CXT Cast 1,98 / 1.5-8g

Brawo! Super się czyta takie wpisy.

Napisz jeszcze proszę w jakich warunkach łowiłeś - z /pod/bez wiatru, jakiej linki używałeś. Nawinąłeś linkę pod rant, czy mniej?

Cicho napewno nie było, więc wiatr lekko mógł mi sprzyjać, nie mniej jednak uważam że nieznacznie. Używam plecionki 0,07 a co do nawoju to na szpulę nawinąłem całe 150m czyli pod sam korek. Jeszcze jedna uwaga. Kształt przynęty ma znaczenie w kwestii długości oddanego rzutu, porównując tantę do raczka przy tym samym obciążeniu rzut jest zdecydowanie dłuższy, Szacuję że w granicach 5-10 m. Tanta śmiga jak szalona.

Edytowane przez dormario
  • Like 2

Panowie, jaki kij castingowy na pstrąga? Kupiłem CC BFS 2023 i chcę zacząć zabawę na lekko :) W zimę polskie pstrążki, a lato polskie okonki, może uda się znaleźć jeden kij? Mam na oku Megabass Levante f2-64lv i Dragon Sugoi Ultra CXT Cast 1,98 / 1.5-8g

Nie znam tych wędek. Osobiście będę testował Expride do 10 g. Zastanawiam się tylko czy nawinę plecionkę czy FC. Raczej FC 10 lb. 

• 2 tygodnie później...