Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 5 DI GPS

Paprykarz

Pytanie

Humminbird pokazał swoje nowe dziecko ( o dziwo nie na swojej stronie ) Helix 5 DI GPS.

Ładny i parametry przyzwoite, już jestem ciekaw. Na razie tylko w przedsprzedaży. Pewnie będzie w grudniu.

post-53519-0-78147000-1415215864_thumb.jpg

Podstawowe parametry:

Humminbird Helix 5 DI GPS 480 x 800 5" WVGA Display, Down Imaging Sonar With Temp, GPS 

• 5" color TFT wide-screen LCD
  • 480v x 800h resolution, 256 colors
  • 200/83kHz dual beam sonar plus 455/800kHz Down Imaging
  • Internal GPS + micro SD card slot
  • Humminbird LakeMaster cartography compatibility
  • Navionics compatibility (no Platinum)
  • 4000 watts peak-to-peak
  • 1500' depth capability (2D)

Muszę pogrzebać i poszukać danych dotyczących przetwornika; stożki, zasięgi, i takie tam  ;)

Dajcie znać jak coś z danych wpadnie wam w oko

Jest tego cała seria

Tak wygląda Side Imaging

post-53519-0-73069000-1415216290_thumb.jpg

Edytowane przez Paprykarz

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

• 0

Przed chwilką podobne pytanie padło w wątku o Lowrance Elite 7TI/9TI , ale zapytam tutaj . Ze specyfikacji Humminbird Helix 7 si G2 wynika , że pobór prądu jest na poziomie 850 mA http://www.humminbird.com/Products/HELIX-7-CHIRP-SI-GPS-G2/ . Czy można wobec tego założyć , że na baterii 9 Ah pociągnie te 8 - 10 godzin pracy ciągłej ? Jeśli to istotne - zbiornik płytki ( max 3 m ) . Czy ewentualnie 12 Ah załatwi temat 8-10 godzinnej dniówki ? Nie ukrywam , że bardzo istotna jest dla mnie kwestia wagi zestawu - gdyby nie to , zapewne byłaby kostka 18 Ah  :) . Jednak najbardziej przemawia do mnie 9 Ah ...

• 0

Pojemność akumulatora przeważnie  (należy to wyczytać z DTR)  podawana jest dla prądu 20 godzinnego. I tak dla 9 Ah b będzie to 450 mA, czyli przez około 9 godzina taki prąd możesz pobierać. Im wyższy prąd będziesz pobierać tym będzie to krócej trwało. Można tak po chłopsku powiedzieć im większy prąd pobierany to pojemność będzie mniejsza i to dla każdego akumulatora będzie trochę inaczej. Teraz podejmij decyzję, czy warto wybrać się z takim akumulatorem i ryzykować wyłączenie telewizora, chyba, że nie każdym momencie będziesz używał.

Edytowane przez darogryf

• 0

Dobra , teraz coś tam rozumiem - dzięki . Tylko nie mogę znależć tego parametru dla baterii 12 Ah . Właściwie to nie podają go przy żadnym aku na stronie sklepu ( sonar ) i choćby producenta ( SSB ) . I co to jest DTR , z którego miałbym cokolwiek więcej wyczytać ?

• 0

Dobra , super , dziękuję  :) . W takim razie ponowię pytanie ( a nie znam się na tym kompletnie jak widać ) , czy te 450 mA będzie dla baterii 9 Ah , 12 Ah i 18 Ah i tylko czas użytkowania przy takim poborze prądu będzie różnił te baterie ?

• 0

czy ktoś pływa już z helixem 7/9 ? przymierzam się do zakupu opinie mile widziane ;) jakie okablowanie bo np. Lowrance trochę przeraża .Druga sprawa to rozważam zakup na ebay w stanach 10tke można za 6tyś kupić 

Edytowane przez uups

• 0

Nie jestem elektrykiem, ale wydaje mi się, że najprościej jest przyjąć (zapis na akumulatorze), mówiący o tym że 18Ah akumulator może oddać przez 20 godzin, pobierany prąd zależny jest od urządzenia pobierającego prąd. Ile chce pobrać tyle pobierze oczywiście w dużym uproszczeniu ponieważ maksymalny oddawany prąd też jest uzależniony od możliwości akumulatora. 

• Like 2

• 0

czy ktoś pływa już z helixem 7/9 ? przymierzam się do zakupu opinie mile widziane ;) jakie okablowanie bo np. Lowrance trochę przeraża .Druga sprawa to rozważam zakup na ebay w stanach 10tke można za 6tyś kupić 

Pływają juz ")

Nie rozumiem pytania o okablowanie. W komplecie jest kabel zasilający i kabel do podłączenia przetwornika; więc o jakie kable Ci chodzi?

• 0

OK, juz wiem :)>

Kabel zasilający jest 1.5m więc spoko. Kabel do przetwornika, jest trochę grubszy (4-5mm) i długości jakieś 3-4m ( nie zmierzę bo mam zamontowany na stałe ). Za to jest jeden do SI, DI i zwykłego obrazowania. Myślę, ze nie ma takiej kaszany ja na zdjęciu ;).

• 0

Nie jestem elektrykiem, ale wydaje mi się, że najprościej jest przyjąć (zapis na akumulatorze), mówiący o tym że 18Ah akumulator może oddać przez 20 godzin, pobierany prąd zależny jest od urządzenia pobierającego prąd. Ile chce pobrać tyle pobierze oczywiście w dużym uproszczeniu ponieważ maksymalny oddawany prąd też jest uzależniony od możliwości akumulatora. 

Oki , czyli co to daje w dużym uproszczeniu w przypadku Helixa 7 , który pobiera 850 mA ? 

• 0

Żeby mieć mapę prosto z echa na karcie SD musisz mieć co najmniej kartę zero lines. W echu jest zaimplementowany program Autochart live i on zapisuję na kartę zero lines gotowe pliki acd, czy jakoś tak. Ważą niewiele i trzeba się sporo napływać, żeby taką kartę zapełnić. Używając zwykłej karty nie zdziałasz nic, no chyba że chodzi i o pliki z logami, waypointami. To jesteś w stanie przenieść z echa na zwykłe  SD. Nie będzie z tego mapy, musisz mieć tak czy siak Zero lines.

• Like 1