Paprykarz Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 (edytowane) Humminbird pokazał swoje nowe dziecko ( o dziwo nie na swojej stronie ) Helix 5 DI GPS.Ładny i parametry przyzwoite, już jestem ciekaw. Na razie tylko w przedsprzedaży. Pewnie będzie w grudniu. Podstawowe parametry:Humminbird Helix 5 DI GPS 480 x 800 5" WVGA Display, Down Imaging Sonar With Temp, GPS 5" color TFT wide-screen LCD480v x 800h resolution, 256 colors200/83kHz dual beam sonar plus 455/800kHz Down ImagingInternal GPS + micro SD card slotHumminbird LakeMaster cartography compatibilityNavionics compatibility (no Platinum)4000 watts peak-to-peak1500' depth capability (2D)Muszę pogrzebać i poszukać danych dotyczących przetwornika; stożki, zasięgi, i takie tam Dajcie znać jak coś z danych wpadnie wam w oko Jest tego cała seriaTak wygląda Side Imaging Edytowane 5 Listopada 2014 przez Paprykarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 6 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Tak, to musi być karta eu, bo autochart jest z założenia zbiorem linii brzegowych z georeferencjami, które zapełniasz swoimi danymi.Pliki będą miały rozszerzenia:. .son, .dat, bx i możesz je obrabiać w drdepth jak i w reefmasterze -niestety, nie wyexportujesz funkcjonalnej mapy do echa, jedynie izobaty bez cyfr głębokości.nie próbowałem wymiany - z założenia kazdy plik można skopiować i wkleić w innym miejscu, więc te tworzące widok mapy w echu też. Oczywiście mówimy o wymianie pomędzy kartami zerolines. Nie da się wrzucać map do innego echa bez zerolines, to nie jest plik graficzny w rodzaju .at5 Lowrance - to zbiór danych, z których echo buduje obraz dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 7 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 Czyli na tej karcie jest tylko "podkład" pod tworzone przeze mnie mapy? W echosond się w pamięci wewnętrznej mam już taka mapę bazowa bez karty zero lines. Jak rozumiem echo nie zapisze mi danych na zwykłą kartę , na tej karcie zero lines są jakieś pliki dzięki którym echosonda ja rozpoznaje i zaczyna zapisywać na niej dane tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 7 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 Własnie tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 7 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 A jak włożę taka kartę do 998 to też echo zobaczy te mapy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 7 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 W 998 jest to uzależnione od wersji firmware. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariusz1976 Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 witam, jestem na forum nowym użytkownikiem i już potrzebuje pomocy.Czy może ktoś mi pomóc w ustawieniu sondy helix 5 chirp di chodzi mi o podstawowe parametry na wody słodkie do 50 m. jak to wszystko ustawić aby można było zająć się na rybach łowieniem ryb a nie ustawieniami sondy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 witam, jestem na forum nowym użytkownikiem i już potrzebuje pomocy.Czy może ktoś mi pomóc w ustawieniu sondy helix 5 chirp di chodzi mi o podstawowe parametry na wody słodkie do 50 m. jak to wszystko ustawić aby można było zająć się na rybach łowieniem ryb a nie ustawieniami sondy.Humminbird fabrycznie jest dobrze ustawiony, na początek na pewno wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 18 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Święte słowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariusz1976 Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 nie kombinować?, tylko teraz już się na grzebałem, to tylko wrócić ustawienia fabryczne?... i ośka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Tak, reset do ustawień fabrycznych i na wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariusz1976 Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 ok, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek Żyrardów Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 WitamZakupiłem na początku roku echo Helix 7 Chirp SI GPS G2N.Ślęczę nad wodą i próbóję ustawić to echo.Puszczam ciężarki pod przetwornik,robię inne różne cuda.Jeżeli ruszę obciążeniem spuszczonym na lince pod przetwornik to reakcja na ekranie jest.Wszyscy piszą że to super sprzęt,mam wielką prośbę o podpowiedź jakie macie ustawienia w swoich echo przy opcjach:1.Surface cluter-im wyższe ustawienie tym więcej syfu na ekranie,a z opisu wynika że jest to oczyszczanie powierzchni.2.Noise filter-tu nie widzę żadnych zmian,a jest to filtr zakłóceń(szumów)3.Chirp Configuration zarówno 2D jak i SI i DI.Pływam po środkowej WiśleZ góry dziękuję za wszystkie wskazówki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Fabryczne ustawienia masz na 50% mocy urządzenia. Czasami to wystarczy, czasami trzeba kombinować. Odszukaj w menu echa opcję switchfire i sprawdź, czy jest max czy open- wtedy powinieneś zobaczyć różnicę w odczytach.Na jakich głębokościach pływasz? jeżeli jest płytko, to ciężko zobaczyć ciężarek - fizyka fali dźwiękowej się kłania.Na twoim miejscu pominąłbym czyszczenie powierzchni, zainteresowałbym się dnem, doborem odpowiedniej palety kolorów - jest ich sporo i warto sprawdzić np. odwrócone szare.Jeżeli dobrze kojarzę to noise filter może być pomocny przy np kilku przetwornikach, silniku elektrycznym....Przy ustawieniach SI trzeba zmniejszyć prędkość przesuwu - odczyty są wyraźniejsze+oczywiście korekcja jasności, ostrości i palety kolorów.Co do chirpa - nie pomogę, mój helix go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek Żyrardów Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Dziękuję za odpowiedź MaćkuUstawienie czułości w trybie normalnym 8-9,SI,DI jest na 10-11 czyli mniej niż 50%.Prędkość przesuwu 6.Tryb zwykły,SI,DI ustawione na Clear Mode.Głębokość do łowienia jak to Wisła 2-5 m.Ciężarek widzę już na głębokości 1,5 m.Dno White line - z moich obserwacji najlepsze odczytyPaleta kolorów ustawiona na 2 - sprawdzę tą o której pisałeśJeżeli ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 LASOTA1974 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Proszę o info jakie są główne różnice pomiędzy echami Humminbird nowej generacji Helix 5 Chirp SI GPS G2 a Helix 7 Chirp SI G2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Poza większym ekranem nie kojarzę innych różnic. Te same przetworniki i key features,Do sprawdzenia ilość wejść na kartę SD. Poza tym raczej nic oprócz ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kudzar Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Maciej, widzę że na forum udzielasz się z bardzo konkretnymi i pomocnymi odpowiedziami. Wielkie dzięki za czas i dzielenie się wiedzą. Może masz doświadczenia w zakresie zakupu autochart i karty zero line poprzez opcję download ze strony humminbird? Wychodzi 200pln taniej niż zakup w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kudzar Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Czy masz info czy taka ściągnięta licencja autochart jest również dwustanowiskowa tzn na dwa komputery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Tutaj nie pomogę niestety, mam wersję pudełkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kudzar Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Ps obiecałeś stworzenie instrukcji dla autochart... Będziesz w stanie to zrealizować do końca lutego/marca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kudzar Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Pytam bo jestem zielony... przesiadłem się z Garmina, który robił sobie sam (takie batymetrie dla dzieci) bez obróbki pc i dodatkowych programów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Mam już pierwszy film - o korekcji danych, nie publikowałem jeszcze, bo zdradziłem namiary niechcący na logi i muszę przerobić go- bo to nie moje logi akurat były.Myślę że ogarnę sprawę i jak będę gotowy z całością materiałów to puszczę do YT.A co do nabycia programu i karty odezwę się na pv do ciebie. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kudzar Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Możesz troszkę szerzej opisać co to są "logi"? Gdzieś wyczytałem, że normalna karta sd (nie zero line) włożona do helixa pozwala na zapisywanie większej ilości danych nie tylko przez 8 godzin... być może zbyt dużo czytałem ostatnio i pomieszały mi się informacje... czym różni się zwykła karta sd od zero linowej włożonej do echosondy i do pc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Zero lines zawiera zarys linii brzegowych zbiorników- które zapełniasz potem logami, ma preinstalowane skrypty, które pozwalają echu poskładać mapę z ścieżek z danymi. Nie zawiera ona pliku graficznego z mapą jak np karty navionics, at5 dla lowrance.na zwykłe SD nagrywasz logi- w opcji record i możesz wrzucić do echa waypointy w formacie .gpx Log- to zapis trasy na wodzie zawierający dane o głębokości i współrzędnych i na jego podstawie zrobisz mapę w programie.A tak BTW wbij na wątek http://jerkbait.pl/topic/60627-mapy-batymetryczne-humminbird-autochart-wymiana-map/Nie mieszajmy spraw hardware z software. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kudzar Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Oki, dzięki, czytam jeszcze raz i przenoszę dalszą dyskusję - bo właśnie z tego linka czerpałem wiedzę - jak czegoś nie zrozumiem to będę pytał dalej. Co do programu i karty czekam na Twój kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Paprykarz
Humminbird pokazał swoje nowe dziecko ( o dziwo nie na swojej stronie ) Helix 5 DI GPS.
Ładny i parametry przyzwoite, już jestem ciekaw. Na razie tylko w przedsprzedaży. Pewnie będzie w grudniu.
Podstawowe parametry:
Humminbird Helix 5 DI GPS 480 x 800 5" WVGA Display, Down Imaging Sonar With Temp, GPS
Muszę pogrzebać i poszukać danych dotyczących przetwornika; stożki, zasięgi, i takie tam
Dajcie znać jak coś z danych wpadnie wam w oko
Jest tego cała seria
Tak wygląda Side Imaging

Edytowane przez PaprykarzOdnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
23
15
6
5
Popularne dni
22 Kwi
13
3 Sty
9
2 Sty
8
18 Wrz
6
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 23 odpowiedzi
Paprykarz 15 odpowiedzi
kudzar 6 odpowiedzi
dziubas123 5 odpowiedzi
Popularne dni
22 Kwi 2017
13 odpowiedzi
3 Sty 2019
9 odpowiedzi
2 Sty 2019
8 odpowiedzi
18 Wrz 2017
6 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Nie jestem elektrykiem, ale wydaje mi się, że najprościej jest przyjąć (zapis na akumulatorze), mówiący o tym że 18Ah akumulator może oddać przez 20 godzin, pobierany prąd zależny jest od urządzenia p
Paprykarz
Będzie dostępny od października w US. U nas pewnie dopiero w przyszłym roku.
Koza11
Żeby mieć mapę prosto z echa na karcie SD musisz mieć co najmniej kartę zero lines. W echu jest zaimplementowany program Autochart live i on zapisuję na kartę zero lines gotowe pliki acd, czy jakoś ta
Opublikowane grafiki
95 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi