Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 5 DI GPS

Paprykarz

Pytanie

Humminbird pokazał swoje nowe dziecko ( o dziwo nie na swojej stronie ) Helix 5 DI GPS.

Ładny i parametry przyzwoite, już jestem ciekaw. Na razie tylko w przedsprzedaży. Pewnie będzie w grudniu.

post-53519-0-78147000-1415215864_thumb.jpg

Podstawowe parametry:

Humminbird Helix 5 DI GPS 480 x 800 5" WVGA Display, Down Imaging Sonar With Temp, GPS 

• 5" color TFT wide-screen LCD
  • 480v x 800h resolution, 256 colors
  • 200/83kHz dual beam sonar plus 455/800kHz Down Imaging
  • Internal GPS + micro SD card slot
  • Humminbird LakeMaster cartography compatibility
  • Navionics compatibility (no Platinum)
  • 4000 watts peak-to-peak
  • 1500' depth capability (2D)

Muszę pogrzebać i poszukać danych dotyczących przetwornika; stożki, zasięgi, i takie tam  ;)

Dajcie znać jak coś z danych wpadnie wam w oko

Jest tego cała seria

Tak wygląda Side Imaging

post-53519-0-73069000-1415216290_thumb.jpg

Edytowane przez Paprykarz

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak, to musi być karta eu, bo autochart jest z założenia zbiorem linii brzegowych z georeferencjami, które zapełniasz swoimi danymi.

Pliki będą miały rozszerzenia:. .son, .dat, bx i możesz je obrabiać w drdepth jak i w reefmasterze -niestety, nie wyexportujesz funkcjonalnej mapy do echa, jedynie izobaty bez cyfr głębokości.

nie próbowałem wymiany - z założenia kazdy plik można skopiować i wkleić w innym miejscu, więc te tworzące widok mapy w echu też. Oczywiście mówimy o wymianie pomędzy kartami zerolines. Nie da się wrzucać map do innego echa bez zerolines, to nie jest plik graficzny w rodzaju .at5 Lowrance - to zbiór danych, z których echo buduje obraz dna.

• 0

Czyli na tej karcie jest tylko "podkład" pod tworzone przeze mnie mapy? W echosond się w pamięci wewnętrznej mam już taka mapę bazowa bez karty zero lines.

Jak rozumiem echo nie zapisze mi danych na zwykłą kartę , na tej karcie zero lines są jakieś pliki dzięki którym echosonda ja rozpoznaje i zaczyna zapisywać na niej dane tak?

• 0

witam, jestem na forum nowym użytkownikiem i już potrzebuje pomocy.Czy może ktoś mi pomóc w ustawieniu sondy helix 5 chirp di chodzi mi o podstawowe parametry na wody słodkie do 50 m. jak to wszystko ustawić aby można było zająć się na rybach łowieniem ryb a nie ustawieniami sondy.

• 0

witam, jestem na forum nowym użytkownikiem i już potrzebuje pomocy.Czy może ktoś mi pomóc w ustawieniu sondy helix 5 chirp di chodzi mi o podstawowe parametry na wody słodkie do 50 m. jak to wszystko ustawić aby można było zająć się na rybach łowieniem ryb a nie ustawieniami sondy.

Humminbird fabrycznie jest dobrze ustawiony, na początek na pewno wystarczy

• 0

Witam

Zakupiłem na początku roku echo Helix 7 Chirp SI GPS G2N.Ślęczę nad wodą i próbóję ustawić to echo.Puszczam ciężarki pod przetwornik,robię inne różne cuda.Jeżeli ruszę obciążeniem spuszczonym na lince pod przetwornik to reakcja na ekranie jest.Wszyscy piszą że to super sprzęt,mam wielką prośbę o podpowiedź jakie macie ustawienia w swoich echo przy opcjach:

1.Surface cluter-im wyższe ustawienie tym więcej syfu na ekranie,a z opisu wynika że jest to oczyszczanie powierzchni.

2.Noise filter-tu nie widzę żadnych zmian,a jest to filtr zakłóceń(szumów)

3.Chirp Configuration zarówno 2D jak i SI i DI.

Pływam po środkowej Wiśle

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki i pozdrawiam.

• 0

Fabryczne ustawienia masz na 50% mocy urządzenia. Czasami to wystarczy, czasami trzeba kombinować. Odszukaj w menu echa opcję switchfire i sprawdź, czy jest max czy open- wtedy powinieneś zobaczyć różnicę w odczytach.

Na jakich głębokościach pływasz? jeżeli jest płytko, to ciężko zobaczyć ciężarek - fizyka fali dźwiękowej się kłania.

Na twoim miejscu pominąłbym czyszczenie powierzchni, zainteresowałbym się dnem, doborem odpowiedniej palety kolorów - jest ich sporo i warto sprawdzić np. odwrócone szare.

Jeżeli dobrze kojarzę to noise filter może być pomocny przy np kilku przetwornikach, silniku elektrycznym....

Przy ustawieniach SI trzeba zmniejszyć prędkość przesuwu - odczyty są wyraźniejsze+oczywiście korekcja jasności, ostrości i palety kolorów.

Co do chirpa - nie pomogę, mój helix go nie ma.

• 0

Dziękuję za odpowiedź Maćku

Ustawienie czułości w trybie normalnym 8-9,SI,DI jest na 10-11 czyli mniej niż 50%.

Prędkość przesuwu 6.

Tryb zwykły,SI,DI ustawione na Clear Mode.

Głębokość do łowienia jak to Wisła 2-5 m.

Ciężarek widzę już na głębokości 1,5 m.

Dno White line - z moich obserwacji najlepsze odczyty

Paleta kolorów ustawiona na 2 - sprawdzę tą o której pisałeś

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki będę wdzięczny

• 0

Maciej, widzę że na forum udzielasz się z bardzo konkretnymi i pomocnymi odpowiedziami. Wielkie dzięki za czas i dzielenie się wiedzą. Może masz doświadczenia w zakresie zakupu autochart i karty zero line poprzez opcję download ze strony humminbird? Wychodzi 200pln taniej niż zakup w sklepie.

• 0

Mam już pierwszy film - o korekcji danych, nie publikowałem jeszcze, bo zdradziłem namiary niechcący na logi i muszę przerobić go- bo to nie moje logi akurat były.

Myślę że ogarnę sprawę i jak będę gotowy z całością materiałów to puszczę do YT.

A co do nabycia programu i karty odezwę się na pv do ciebie.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Możesz troszkę szerzej opisać co to są "logi"? Gdzieś wyczytałem, że normalna karta sd (nie zero line) włożona do helixa pozwala na zapisywanie większej ilości danych nie tylko przez 8 godzin... być może zbyt dużo czytałem ostatnio i pomieszały mi się informacje... czym różni się zwykła karta sd od zero linowej włożonej do echosondy i do pc?

• 0

Zero lines zawiera zarys linii brzegowych zbiorników- które zapełniasz potem logami, ma preinstalowane skrypty, które pozwalają echu poskładać mapę z ścieżek z danymi. Nie zawiera ona pliku graficznego z mapą jak np karty navionics, at5 dla lowrance.

na zwykłe SD nagrywasz logi- w opcji record i możesz wrzucić do echa waypointy w formacie .gpx

Log- to zapis trasy na wodzie zawierający dane o głębokości i współrzędnych i na jego podstawie zrobisz mapę w programie.

A tak BTW wbij na wątek http://jerkbait.pl/topic/60627-mapy-batymetryczne-humminbird-autochart-wymiana-map/

Nie mieszajmy spraw hardware z software.

Edytowane przez Maciej_K