Pawel84 Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Witam wszystkich Mam prośbę do twórców obrotówek. Chcę spróbować zrobić sobie matrycę/wykrojnik do paletek, więc jak by ktoś mógł wkleić lub wysłać na pw w miare szczegułowe fotki swoich to byłbym bardzo wdzięczny Ma on być używany tylko do moich potrzeb (żadne hurtowe ilości, hehe) więc jakiś prosty wystarczy. Edytowane 7 Listopada 2014 przez Pawel84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Rozumiem że to ma być coś na zasadzie prasy do cięcia blachy? Bo jeśli tak to koszt takiej prasy to kilkadziesiąt tys zł, dla ilości nie hurtowych - dla siebie samego to pozostaje chyba tylko piłka do metalu i heyah! z pilnikami.Sprecyzuj bardziej co masz na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel84 Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Rozumiem że to ma być coś na zasadzie prasy do cięcia blachy? Bo jeśli tak to koszt takiej prasy to kilkadziesiąt tys zł, dla ilości nie hurtowych - dla siebie samego to pozostaje chyba tylko piłka do metalu i heyah! z pilnikami.Sprecyzuj bardziej co masz na myśli. myślałem o prasie, ale jak ktoś ma inne sprawdzone pomysły to chętnie poczytam. Z cena kilkudziesięciu tys zł. bardzo przesadziles. Dodam, że planuje używać blachy mosiężnej 0,5-1 mm Edytowane 7 Listopada 2014 przez Pawel84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 dla mnie specjalistą od takich zabawa jest dzerwystu masz stary ale jary artykul:http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/sprzet/nie-wahaj-sie-wahac-czyli-moja-przygoda-z-robi-r234 z tego co wiem, w koncu czasem mu myszkuje w pracowni to też się bawi prasą także pewnie moze pomoc.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Kilkadziesiąt tyś to jest wielka przesada. Do produkcji takich blaszek wystarczy prasa balansowa kilku tonowa lub prasa wykonana z podnośnika samochodowego do tego dochodzi koszt wykonania wykrojnika. Jeśli to ma być produkcja dla siebie czyli raczej kilka - kilkadziesiąt sztuk miesięcznie to według mnie wystarczy wykonać sobie szablon do paletki z wysoko gatunkowej stali i szlifierka z odpowiednim kamieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlik832 Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Sama prase mozna kupic juz gdzieś za 2 tys. Ale wykrojniki musi przygotowac narzedziowiec. Koszt kazdego wykrojnika bedzie pewnie w granicach wartości prasy. Ja do tej pory nie uzywam takich narzedzi. I bez tego da sie zrobic pare setek blaszek miesiecznie. Kształt odrysowuje rysikiem na blache, wycinam reczna gilotyna, szlifuje na szlifierce i dopracowuje pilnikiem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chulo Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Potwierdzam. Balansówkę wyrwiesz na allegro nawet nieco taniej (w granicach 1000 pln taka z siłą 10 ton, do blachy 1mm się nada) Tylko to już jest niemały klamot, matrycę trzeba zlecić do wykonania (obróbka CNC) koszt między 1500-4000tyś A jak chcesz coś porobić w bardzo małych ilościach (ręczna dłubanina) to też są patenty (matryce z modeliny) Jednak nie ma możliwości zachowania powtarzalności kolejnych sztuk. Czy to dobrze czy źle? Tu już praktyczne umiejętności i doświadczenie odgrywa bardzo dużą rolę. Jeśli jesteś cierpliwy i masz zdolności manualne to jest to naprawdę fajna zajawka.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel84 Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) Chyba jednak zminimalizuje koszty i powycinam ręcznie, a sama matrycę do profilowania wyfrezuje w dębie lub stali. Będzie jakaś odmiana od strugania wobków Edytowane 9 Listopada 2014 przez Pawel84 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Oj dostanie mi się za herezje:P spróbuj odlać paletki z żywicy wzmocnić możesz dodatkami, cięzar też możesz dodatkami dopraocwać już czuję jak zaraz oberwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) A ja polecam nożyce do metalu tego typu http://www.narzedzia4u.pl/galerie/n/nozyce-do-blachy-01a425_1287.jpg, wyciąłem podobnymi spoooooro paletek i przyjemnie się pracowało Edytowane 24 Listopada 2014 przez Pride Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) W odpowiedzi na PW tak wyglądało mniej więcej tworzenie bodajże czwartej w życiu obrotówki: Ps. na zdjęciu wyszła jakaś taka przekrzywiona, ale w realu była całkiem prosta. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez Pride 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafizmafi Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 A jaki masz patent na strzemiaczko? Próbowałem kiedyś z cienkiej blaszki a średnio to wychodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Strzemiączka można kupić Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 A jaki masz patent na strzemiaczko? Próbowałem kiedyś z cienkiej blaszki a średnio to wychodziło. Nie robiłem ale na zdjęciu Prida wygląda jakby było zrobione z tego samego drutu co korpus. Spróbowałbym zrobić to tak: uciąć odpowiedniej długości drucik, młoteczkiem rozklepać końcówki na płasko. W rozklepanym miejscu wywiercić otwór takim wiertłem żeby luźno się obracało na na osi obrotówki. Wyginasz w łuk, szlifujesz i gotowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Robiłem tak jak to opisał kol. @Pasta najbardziej i tak byłem zadowolony ze swoich najmniejszych obrotówek, 2,5cm z kotwiczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel84 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Moje ostatnie wypociny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Godnie się prezentują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi