Miciek Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Witam Kolegów Wędkarzy. Mam takie pytanie do specjalistów od Kleni, mianowicie temat brzmi tak. Czy chodząc i obławiając za kleniem stosujecie agrafki, czy może mocujecie przynętę bezpośrednio do żyłki? chodzi mi tu o wabiki powierzchniowe tzw. smużki. Za odpowiedzi na to pytanie bardzo dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezel Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Niektóre woblerki nie pracują bez agrafki, węzeł jest za sztywny, musisz samemu zoabczyc czy pracują czy nie a po drugie łatwo wymieniac przynęty z agrafką... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Niektóre woblerki nie pracują bez agrafki, węzeł jest za sztywny, musisz samemu zoabczyc czy pracują czy nie a po drugie łatwo wymieniac przynęty z agrafką...Są węzły i węzły. Rapala pokazuje to pismem obrazkowym. Różne takie fajne, do ew. wykorzystaniaA smużące chyba lepiej, jak bez, chociaż mało wygodne. Osobiście łowię z małą agrafką + krętlik prawie zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miciek Opublikowano 7 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 No ja jak do tej pory zawsze stosowałem najmniejsze agrafki z krętlikiem jakie były w sklepie. Ale z tego co zauważam Klen to strasznie płochliwa ryba, często wychodził mi do żuka i przy samej tafli się cofał. Być możne zauważa on agrafkę, albo zauważa mnie , ale raczej mnie bo jak kotwica mu nie przeszkadza to chyba i agrafka również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Być możne zauważa on agrafkę, albo zauważa mnie , ale raczej mnie bo jak kotwica mu nie przeszkadza to chyba i agrafka również wlasnie sam sobie odpowiedziales na pytanie, z agrafka jest wygodniej i szybciej, niektore woblery faktycznie lepiej przywiazac bezposrednio, ale to juz sa te najnajnajmniejsze ... choc i te w agrafkach #20 pracuja swietnie, natomiast z kretlikow przed agarfka (z wpietym woblerem) rezygnuje i banuje je bezlitosnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adiz1 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Kleni nie łowię ale podobne przynety stosuję na malutkich pstrągowych rzeczkach. Do małych woblerków stosuje agrafki szybkozłączki Spinwala. Są w dwóch grubościach drutu. W wersji strong wytrzymają na żyłce 0,25mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Do małych woblerków stosuje agrafki szybkozłączki Spinwala. Robię identycznie w przypadku łowienia kleni na rzekach z przejrzystą wodą. Na rzekach typu Bug, Narew, czy Wisła nie zauważyłem, aby agrafka z krętlikiem miała wpływ na brania kleni.Na pewno trzeba zwrócić uwagę, czy mały woblerek dobrze pracuje z agrafką i krętlikiem. Czasami po prostu może okazać się, że agrafka jest zbyt duża do małego wobka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miciek Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Dzięki Panowie za podłączenie się do dyskusji, zabawę z kleniem zaczynam dopiero w tym roku. Wędkuje na Rzece Pasłęka i stosuje wyłącznie przynęty własnej roboty, chodzi tu o satysfakcje złapania ryby na swój wabik . Co do Kleni to można się zakochać . Jeszcze raz dziękuje za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 @Miciek, na rzece, na której łowisz wygląda to trochę inaczej. Na twoim miejscu zrezygnowałbym jednak z krętlika, a agrafkę zminimalizował do takiej, o której piszemy powyżej z kolegą Adiz1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miciek Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Rozumiem, a jaka jest różnica w stosunku do innych rzek? Zauważyłem że nie tak łatwo złapać tam klenia, woda jest bardzo przejrzysta i sporo tam trawy, co nie ułatwia łapania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Rozumiem, a jaka jest różnica w stosunku do innych rzek? Zauważyłem że nie tak łatwo złapać tam klenia, woda jest bardzo przejrzysta i sporo tam trawy, co nie ułatwia łapania Głównie jest to właśnie przejrzystość wody oraz wielkość rzeki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 ja do najmniejszych wobków nie używam agrafek- używam tego węzła: http://www.netknots.com/html/non_slip_loop_knot.html Ale jeśli już się zdecydujesz to, kiedy robisz wobka i wyginasz mu uszka z drutu zwróć szczególną żeby nie było zadziorów na uszku. Kiedyś to zbagatelizowałem i została mi jeno przecięta pętelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zależy od miejsca, pory roku i czystości wody. Ja przy dużym wysypie pistoletów używam najcieńszych wolframów i jakoś nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Koledzy, czy stosujecie krętliki z agrafkami łowiąc na błystki obrotowe, woblery, wahadłówki ? Czy waszym zdaniem płoszy to ryby typu pstrąg i kleń ? Dodam, że grubość żyłki to 0.16-0.20mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Moim skromnym zdaniem ..to zależy. Od wody (przejrzystość, presja, aktywności ryb), przynęty (nie wyobrażam sobie obrotówki bez sprawnego krętlika). No i jeśli chcesz używać odczepiacza bo łowisz na unikatowe ;-) wobki to przy wielu modelach jest problem-nie zaczepi samej agrafki , wymagana jest dł np 25mm krętlika i agrafki. Generalnie z mojego doświadczenia-duże przynęty np wahadła i obrotówki, krętlik z agrafką, małe wobki agrafka, małe gumki i paprochy może być bazpośrednio lub micro klips..A jak ryba na braniu to i stalka kleniowi nie straszna /;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ace Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Do przynęt -wiry,wahadła raczej musowo z krętlikiem,a wobki osobiście zaczepiam tylko na agrafce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prewwit Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Zapinam małą agrafkę z krętlikiem do obrotówki, wahadłówki i woblera też dzięki temu odczepiaczem ratuje większość przynęt, a rybki też biorą dobrze, jakoś im to nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi