Skocz do zawartości

Z agrafką, czy bez

Miciek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów Wędkarzy. Mam takie pytanie do specjalistów od Kleni, mianowicie temat brzmi tak. Czy chodząc i obławiając za kleniem stosujecie agrafki, czy może mocujecie przynętę bezpośrednio do żyłki? chodzi mi tu o wabiki powierzchniowe tzw. smużki. Za odpowiedzi na to pytanie bardzo dziękuje

Niektóre woblerki nie pracują bez agrafki, węzeł jest za sztywny, musisz samemu zoabczyc czy pracują czy nie a po drugie łatwo wymieniac przynęty z agrafką...

Są węzły i węzły. Rapala pokazuje to pismem obrazkowym.

Różne takie fajne, do ew. wykorzystania

A smużące chyba lepiej, jak bez, chociaż mało wygodne. Osobiście łowię z małą agrafką + krętlik prawie zawsze ;)

No ja jak do tej pory zawsze stosowałem najmniejsze agrafki z krętlikiem jakie były w sklepie. Ale z tego co zauważam Klen to strasznie płochliwa ryba, często wychodził mi do żuka i przy samej tafli się cofał. Być możne zauważa on agrafkę, albo zauważa mnie :wacko:, ale raczej mnie bo jak kotwica mu nie przeszkadza to chyba i agrafka również

Być możne zauważa on agrafkę, albo zauważa mnie :wacko:, ale raczej mnie bo jak kotwica mu nie przeszkadza to chyba i agrafka również

wlasnie sam sobie odpowiedziales na pytanie, z agrafka jest wygodniej i szybciej, niektore woblery faktycznie lepiej przywiazac bezposrednio, ale to juz sa te najnajnajmniejsze ... choc i te w agrafkach #20 pracuja swietnie, natomiast z kretlikow przed agarfka (z wpietym woblerem) rezygnuje i banuje je bezlitosnie

Do małych woblerków stosuje agrafki szybkozłączki Spinwala.

Robię identycznie w przypadku łowienia kleni na rzekach z przejrzystą wodą. Na rzekach typu Bug, Narew, czy Wisła nie zauważyłem, aby agrafka z krętlikiem miała wpływ na brania kleni.

Na pewno trzeba zwrócić uwagę, czy mały woblerek dobrze pracuje z agrafką i krętlikiem. Czasami po prostu może okazać się, że agrafka jest zbyt duża do małego wobka.

Dzięki Panowie za podłączenie się do dyskusji, zabawę z kleniem zaczynam dopiero w tym roku. Wędkuje na Rzece Pasłęka i stosuje wyłącznie przynęty własnej roboty, chodzi tu o satysfakcje złapania ryby na swój wabik :D. Co do Kleni to można się zakochać :mellow: . Jeszcze raz dziękuje za rady

• 2 tygodnie później...

ja do najmniejszych wobków nie używam agrafek- używam tego węzła:

http://www.netknots.com/html/non_slip_loop_knot.html

Ale jeśli już się zdecydujesz to, kiedy robisz wobka i wyginasz mu uszka z drutu zwróć szczególną żeby nie było zadziorów na uszku. Kiedyś to zbagatelizowałem i została mi jeno przecięta pętelka :(

• 7 lat później...

Moim skromnym zdaniem ..to zależy. Od wody (przejrzystość, presja, aktywności ryb), przynęty (nie wyobrażam sobie obrotówki bez sprawnego krętlika). No i jeśli chcesz używać  odczepiacza bo łowisz na unikatowe ;-) wobki  to przy wielu modelach jest problem-nie zaczepi samej agrafki , wymagana jest dł np 25mm krętlika i agrafki. Generalnie z mojego doświadczenia-duże przynęty np wahadła i obrotówki, krętlik z agrafką, małe wobki agrafka, małe gumki i paprochy może być bazpośrednio lub micro klips..
A jak ryba na braniu to i stalka kleniowi nie straszna /;-)