Skocz do zawartości

Najlepsze wędzisko muchowe-subiektywny ranking użytkowników

kardi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czytam te wszystkie posty , oladam zdjecia wedek i sam sie mocno zastanawiam jaka byla moja najlepsza muchowka. Swietnych byla znakomita wiekszosc, z tych co dluzej lowilem to Z-Axis 10' #4, kapitalnie uzbrojony przez Romka w tytany, cala SA GPX wywalal, gdzies mam jego zdjecie podczas holu- wyglad ajak testowe Hardy Sintrix, Sage TCR #4, kolejna kapitalna wedka, pstragi 55-60 wyjezdzaly na niej regularnie i w wolnych rzekach nie byly zadnym problemem, Scott G, 885 czyli 8'8'' #5, lowienie na suchara nabralo innego wymiaru zakladajac, ze rzeki nie sa za duze, Sage ZXL - ideal do suchej jak trzeba daleko rzucac, nowe modele juz mi tak nie pasuja, do tego dwie wedki Thomas&Thomas, rowniez majace swoje plusy i kapitalne do pewnych zastosowan, obecnie najwiecej lowie na switcha Batsona #6 i tak na prawde to moj uniwersal na wszystko oprocz suchara gdzie niedlugo bedzie sie zbroil Loomis IMX 9'#5. 

Jedyna wedka jakiej mi brakuje zas jest niemozliwa do kupna to Composite Developements Exclusive Fly 9' #4, moja pierwsza muchowka, strasznie szybka, kapitalnie wykonany blank, latalo z tego niesamowicie, podczas pierwszego wyjazdu do Szwecji i zwiazanej z tym nauki muszki po kilku dniach gdy stalismy obok siebie oszukujac lipienie imitacjami chruscikow uslyszalem slowa kolegi: ''patrz- napier...a jak stary'', to byl tylko CD i ten kolega za chwile mial paczke z NZ wraz z takim samym blankiem i do tej pory nie chce sprzedac, moja zostala ukradziona :( Uwielbiam tez niedoceniane CD ICT, ja z tych wedek rzucam dalej niz z Sage a to cos znaczy.

Znakomita wiekszosc moich muchowek byla swietnie uzbrojona przez Romka, taki Z-Axis w porownaniu do orginalu byl o niebo lepszy. Do tego potrzeba duszy i swietnego wyczucia blanku by wycisnac z niego to czego potrzeba zas granica bladu jest bardzo mala. 

Pozdrawiam,

Bujo

P.S. Jak by sie tak calosciowo temu przypatrzec to moge sie jednak okreslic jako fan Sage :) 

• Like 3

Zgodnie z dewiza "nie znam sie, wiec sie wypowiem", tez cos napisze.

Jako ze trwam przy mojej pierwszej muchowce to o niej napisze kilka slow, jako ze uwazam ja za niedoscigniony ideal dla kompletnego lamera muchowego, osob ze slaba technika i fatalna koordynacja.

Jest to:

Sage Z-Axis 690-4.

Zalety:

Wybacza bledy.

Pozwala rzucac bez umiejetnosci.

Czasem mimo zerowej techniki sznur i mucha leca bardzo daleko.

Nie meczy reki.

Pieknie amortyzuje potoki, teczaki, lipienie, wzdregi i klenie.

Ulatwia pierwsze kroki w muchowaniu.

Mimo zlego sie z nim obchodzenia nadal jest w swietnej kondycji.

Szybka i lekka.

Na tyle uniwersalny ze mozna lowic mokra, sucha i na nimfe.

Goraco polecam jako pierwsza muchowke! Sprawdzona na Sanie, Solinie, Myczkowcach, Wisle, Wkrze i innych ciurkach.

Napisalem subiektywnie ja: Ignorant Muchowy Pierwszej Klasy Pawel ( ignorant z zapalem).

Co racja,to racja. SAGE-a wystarczy trzymać w dłoni resztę wykona za Ciebie sam kij ;) Posiadam m.in. Model wymieniony przez Kolegę i ma u mnie dożywocie. Natomiast pod streamera polecam 9 stopowego B III X AFTMA 6 bajka ;-)

Kijek z pewnością nie najlepszy (bo to nie jest Zenith), ale mający w sobie "coś" - Winston Boron II x, w piątej klasie i dziewięciu stopach. Gdy przesiadłem się z Z-Axisa, pierwsze rzuty to było przerażenie. Silny wiatr i linka nawet nie przeleciała przede mnie :) Już bez tej taryfy ulgowej z Sage, gdy rzucało się bez otwarcia pętli, przy każdym wietrze. Ale z czasem, minimalnie tonując tempo okazało się, że też lata i to z jaką frajdą. Co więcej, nawet streamery latają znośnie a podaniem sucharka można się wręcz bawić.

Kijek pomimo sporej finezji i dość głębokiego ugięcia pod obciążeniem ma w dole taką moc, że korek z rzeki można wyjąć :)

Akcja szybka choć są znacznie szybsze kije, podczas rzutu pracuje nie tylko szczytem.

U mnie zawsze pod koniec lata zastępuje inne kije, króluje przez jesień, łowi jeszcze w zimie i dopiero, gdy zaczynam typowo ze streamerem chodzić jest odkładany. Na wszystkie średniej wielkości rzeczki i małe ciurki, pod suchara z opcją nimfy, mokrej a gdy trzeba streamer (choć to już nie jego żywioł, no i niekoniecznie piąta klasa to dobry wybór na takie łowienie). Bardzo uniwersalny kij. Głęboko pracuje pod rybą, nie gubi nawet małych ryb ale i życiówkę, gdy trzeba zatrzyma (no chyba, że nic nie zatrzyma). Hol na tym kiju, podobnie jak rzuty dostarcza mnóstwo radochy. Najbardziej mi odpowiada z linką Rio Gold ale i z linkami o "zwykłej" długości głowicy dobrze pracuje (np. Airflo, choć tu też wolę przedłużoną głowicę).

Nie jest to kij do "pizgania" po horyzont. Gdy przyjdzie taka potrzeba, możemy go obciążyć dużą ilością linki i skorzystać przy rzucie ze sztywnego dołu, ale takie rzucanie u mnie robi się trochę siłowe. Średnie dystanse to zdecydowane królestwo tego kija, i wtedy można przy rzucie poczuć naprawdę, że kij i linka to jedno narzędzie.

Nie ma czegoś takiego jak najlepszy kij, choć dla mnie BIIx #5 9'6'' jest najlepszy :D. Używam go głównie do nimfy, łowi się nim świetnie, bo mimo szybkiej akcji nie jest to sztywna pała. Bardzo dobrze tłumi drgania - ważne, aby po wbiciu nimf do wody żeby się szybko "uspokoił". No i ten słynny Winston'owski feeling, to jest to czego nie ma żadna wędka, którą miałem w ręce, a kilka ich było, daje olbrzymią radochę z holu. Akcję ten kij ma niesamowitą, w BIIIx już tego nie czułem, co prawda nie łowiłem nim, ale miałem w ręce i jakoś nie mogłem go wyczuć, może zmieniłbym zdanie gdybym nim połowił. Ja do niego szybko przywykłem, znajomy zaś przerzucił się z Sage'a XP i przez pierwszą godzinę pluł sobie w brodę mówiąc " co ja kupiłem...", po godzinie jednak stwierdził, że nic innego nie chce - a po pięciu latach podtrzymuje swoją opinię ;).  

Edytowane przez Kacper.K
  • Like 1

Sage z-axis 10stopowy #4 - nic innego nie chcę do nimfy( zbrojony przez R.Pietrzaka), Gloomis Stream dance jeszcze Made in USA 9 stopowy #4 do suchej, nimfy i mokrej - też nic innego nie chcę, te mi wystarczą :)  .Za to chciałbym więcej czasu mieć na ryby :D .

Edytowane przez Jozi
  • Like 2

Sage z-axis 10stopowy #4 - nic innego nie chcę do nimfy( zbrojony przez R.Pietrzaka), Gloomis Stream dance jeszcze Made in USA 9 stopowy #4 do suchej, nimfy i mokrej - też nic innego nie chcę, te mi wystarczą :)  .Za to chciałbym więcej czasu mieć na ryby :D .

Jozi,

A to sa Loomisy nie made in USA skoro Twoj jest ''jeszcze'' tam robiony?

Pozdrawiam,

Bujo

Jozi,

A to sa Loomisy nie made in USA skoro Twoj jest ''jeszcze'' tam robiony?

Pozdrawiam,

Bujo

Coś się mi widzi, że na tych nowych chyba nie piszą Made in USA.Sprostuj mnie jak się mylę.Zapewne te nowe też robione w USA.Ktoś ma wiedzę, gdzie loomis robi blanki?

Stevem zresztą, a i właściciel firmujący własnym nazwiskiem, a o imieniu Gary, też ;)

Tylko Garego nie idzie tam znalesc obecnie :) Zostal Steve :)

Cykliczne co jakis czas pojawiaja sie na forum informacje o produkcji ''jeszcze'' w USA i jak sie nie zdementuja to za chwile bedzie chinski Loomis :)

Edytowane przez Bujo

• 3 tygodnie później...

Witam.Wypowiadam się pierwszy raz(zaglądam na forum od kilku lat).Używałem wędziska różnych marek (winston-a tez). Od dwóch lat "chodzę po wodzie jak Mojzesz" z wędką Paradigm 9' #5 T&T.-Dla mnie to jest koniec poszukiwań "jedynie słusznego wędziska !

Pozdrawiam.Marian.

• Like 2

To może Marianie ( witamy ) parę słów więcej o kiju,bo recenzja o tyle entuzjastyczna co oszczędna. :)

Chętnie zobaczymy fotki,może dykteryjkę,no i coś o wadze wędziska,bo T&T nie rozpieszcza danymi w tej kwestii.

pozdrawiam - kardi

• Like 1

Mogę potwierdzić, że T&T Paradigm (mam 9,0 w klasie 4 i 3 częściach) to kawałek pięknego i mocnego kijka o ślicznym środkowym ugięciu. Faktycznie może "robić" za wędkę życia, a przy swojej mocy za naprawdę kijek na wiele okazji, łącznie z sytuacją nieznanego, nowego łowiska. Prawdą jest, że ma trochę masy ale odpowiedni kołowrotek podpięty powoduje, że ta przypadłość nie stanowi problemu. Jak znajdę chwilę, postaram się ją zważyć i wstawić kilka zdjęć.

Edit 1.

Kijek waży 97 g

Edytowane przez Marszal
  • Like 1

To może Marianie ( witamy ) parę słów więcej o kiju,bo recenzja o tyle entuzjastyczna co oszczędna. :)

Chętnie zobaczymy fotki,może dykteryjkę,no i coś o wadze wędziska,bo T&T nie rozpieszcza danymi w tej kwestii.

pozdrawiam - kardi

Przyłączam się do tej prośby..... i powitania.  

Robert.

Edytowane przez robert.bednarczyk

post-51629-0-93739600-1418232193_thumb.jpgpost-51629-0-36894600-1418232023_thumb.jpgWitam.Wędzisko T&T Paradigm które posiadam to jest wędzisko trzy-częściowe w klasie #5.Waga 98 gr.Używam tego wędziska do: sucha/mokra/nimfa/streamer-sporadycznie,sznury F , I (SA/Orvis/Airflo).W stojaku stoją Helios/Scott S3/Loomis IMX/uboga wersja Hardy-ego(Fibatube).

Winston BIIx sprzedany-bez żalu.Zdjęcia spróbuję wkleić -nie jestem fanem komputera.

Na razie tyle.

Pozdrawiam.Marian.

• Like 3

Wędzisko T&T Paradigm które posiadam to jest wędzisko trzy-częściowe w klasie #5.Waga 98 gr.Używam tego wędziska do: sucha/mokra/nimfa/streamer

No to mamy Graaala! Chętnie bym machnął :) ,Może coś o ich szybszych wędziskach ?

Teraz zapytam - a ma ktoś Hexagraph'a ? :wacko:

Ciekaw jestem osobistych refleksji.

attachicon.gifP1010396.jpgattachicon.gifP1010395.jpgattachicon.gifP1010393.jpgattachicon.gifP1010395.jpgWitam.Wędzisko T&T Paradigm które posiadam to jest wędzisko trzy-częściowe w klasie #5.Waga 98 gr.Używam tego wędziska do: sucha/mokra/nimfa/streamer-sporadycznie,sznury F , I (SA/Orvis/Airflo).W stojaku stoją Helios/Scott S3/Loomis IMX/uboga wersja Hardy-ego(Fibatube).

Winston BIIx sprzedany-bez żalu.Zdjęcia spróbuję wkleić -nie jestem fanem komputera.

Na razie tyle.

Pozdrawiam.Marian.

No cóż, miałem Paradigma, nie powiem, fajny kijek. Jednak- bez żalu sprzedałem. Dla mnie był zbyt gumowaty, że tak powiem, stara szkoła.

Mam kilka Sage Z-Axis, i uważam że to konstrukcja bardzo uniwersalna i zabieram 9 stopowego Z-axisa w klasie 5 jako jedną z najbardziej uniwersalnych wędzisk pod wszystko. Za to krótszego Paradigma 8,6Ft #4 używałem do suchej i do tej metody to mój ulubiony kijek.

Nawet mam zostawiony blank na zime w celu odbudowania.

Więc jak widać co człowiek to opinia, i to w tym wszystkim jest fajne. Z drugiej strony fajnie mieć dostęp do większości blanków na rynku bo mogę cały czas szukać swojego grala :) i bawić się kolejnymi nabytkami.

• Like 2

Czytam Wasze wypowiedzi i szukam info dla siebie jednak rozrzut ocen co do firm, konkretnych modeli jest tak duży, że trudno na jednoznaczny wybór tej już nie jednej jedynej ale przynajmniej z grona pięciu TOP muchówek. Upraszczając poszukiwania pod moim kątem odważy się ktoś na sugestię co do firmy i konkretny model w klasie  #5 9'. Uniwersalny topowy kijek, super wykonany, fabryczny. Chciałbym sobie coś takiego sprawić pod mokrą, nimfę od biedy mały streamer, mam własne doświadczenia jednak zbyt małe do bieżącej oferty by działać na pewniaka. Pierwotnie zakładałem #6, rezygnuję na rzecz kija o klasę niżej tym bardziej, że mam na stanie #7 i #8. Dajcie upust swojej fantazji - firmy: LOOP CROSS S1 (faworyt), SAGE (model ???), WINSTON (model ???), T&T (model ???), ORVIS (model ???). Będę zobowiązany za wszelkie sugestie.

Moim zdaniem jeżeli szukasz fabrycznego kija, który jest napawde dobrze wykonany to tylko Winston (może jeszcze t&t)

Topowe kije tego producenta są narawdę pięknie wykonane, czego nie można powiedziec o orvisie czy sage.

Pomijam już fakt że ich topowe serie to doskonałe wedki.

Pozdrówka

Edytowane przez peresada

mam podobny dylemat, jednakże zastanawiam się nad #6 dł. 9' myślę tylko nad Cross S1 ew. BIIIX, fajnie by było gdyby ktoś posiadał ów dwa kijki i podzielił się wrażeniami użytkowymi. w #5 mam Loomisa Streamdance i mi pasuje na tyle, że w tej chwili nie planuje zmiany....chyba, że ;) 

• Like 1