Skocz do zawartości

Najlepsze wędzisko muchowe-subiektywny ranking użytkowników

kardi

Rekomendowane odpowiedzi

Orvis Superfine Glass, szklak 8 stóp waga 78 gram. Świetna wędka, lekka, szybka i bardzo mocna. Reszte widać na filmiku.

Co do Eagle Claw to fajny patyk ale długości 7' lub niżej. Osiem stóp który kupiłeś to realnie mocne #7 niż deklarowane #5/6. Czyli wędka do niczego, na szczupaki za słaba, na pstrągi za mocna. Model 5/6 w długości 7' to fajna szybka jak na szklaka wędka na małe rzeczki. W dolniku duży power, natomiast górny skład pracuje już pod małą rybą. Wszystkie te wędki nie są typowymi szklakami bo są szybkie, ja taką akcję preferuję ale miłośnicy szklaków wolą je właśnie za wolniejszą pracę.

Co do lekko krzywej szczytówki to wiele wędek tak ma głównie ze względu na złe przechowywanie (złożona wędka złączona gumką). Nie ma to realnego wpływu na akcję wędki, chociaż każdy oczywiście i ja także woli jak wędka jest idealnie prosta. Większy wpływ na pracę ma to czy wędka jest poprawnie uzbrojona, tzn. czy przelotki są ustawione wzdłuż kręgosłupa. Przy seryjnych wędkach pracownicy często się mylą i przelotki są w poprzek kręgosłupa, a to już zmienia wyczuwalnie akcję wędki.

Orvis Superfine Glass #5 / 8'

• Like 2

Właśnie takie kije lubię, #7-8, na pstrągi i na lipienie. Zaczynałem przed laty od takich mocnych i przyzwyczaiłem się. Dla mnie okej.

Jeśli wędka jest krzywa, nie obchodzi mnie, czy jest to spowodowane złym przechowywaniem, czy niedbałym procesem produkcyjnym.

Ma być prosta, i za to płacę!

I nie ma znaczenia, że użytkowo jest poprawna. Dla mnie krzywulec = dyskwalifikacja.

Przelotki oczywiście muszą być ustawione w prostej linii, a na kręgosłup nie zwracam uwagi, może niesłusznie.

Łowię wyłącznie na wędki zbrojone fabrycznie, więc wpływu na to nie mam. Tyle, że nie muszę kupić.

Witam.

Paweł ... jak już Sierżant napisał te szklaki to czysta fanaberia i swego rodzaju chciejstwo ... spowodowane dodatkowo tym że nabyliśmy je z Ryszardem po takich cenach że szkoda nie było ich wziąć ... Zupełny z resztą przypadek (aż nie do uwierzenia) że po zakupie opisywanego wcześniej szklaka, równocześnie staliśmy się też posiadaczami od razu innej szklanej wędki Eagle Claw - do mnie też dzisiaj przyszedł, tyle że mój jest 7'#5/6 i używka - ale w doskonałym stanie z przybrudzonym tylko nieco korkiem.

Z przyjemnością "muszę" podzielić to samo zdanie co Ryszard ... kijek jest piękny ... Delikatne i leciutkie mocowanie kołowrotka, krótciutki korek wcale nie zgorszej jakości, żółte omotki ze złotymi lamówkami - można go porównać do ... cukiereczka - taka mniamuśna landrynka.

Taka ciekawostka - część szczytowa wchodzi do dolnika - odwrotnie niż w większości innych wędzisk.

Kupiłem go z myślą o latorośli,ale już wiem że też go będę często używał.

Jest dużo lżejszy od poprzedniego szklaka, nieco sztywniejszy, ma mnieszy zwis - ta jedna stopa mniej na długości robi chyba bardzo dobrą robotę przy szklakach.

Było by ciekawie Sierżant jak byśmy się kiedyś spiknęli i porównali dla ciekawości obydwa kijki  ;)

Przy okazji - na kijku jest nadrukowana miarka do mierzenia ryb. Co prawda w calach, ale mniejsza z tym ... przypomniało mi to dawne spiningi Germiny na których były też fabrycznie naniesione eleganckie kropeczki co 5 cm i mania wśród moich wszystkich znajomych i u mnie samego nanoszenia takich kropek lakierem do paznokci, wykradanym naszym mamom, na dolniki wszystkich wędek jakie się posiadało.

Swoją drogą - całkiem zapomniany a jaki praktyczny patent. Zwłaszcza jak może być wykonany całkiem ładnie i estetycznie.

Pozdrawiam.

post-63414-0-38336800-1477426042_thumb.jpg

Edytowane przez Forest-Natura
  • Like 2

Witam.

Trinited ... ależ świetny film  :)

Co do długości wędek - ja z dużą rezerwą nabyłem tę 7'. Daltego że bardziej odpowiadają mi długie wędki, genaralnie i przy muchówkach i przy spiningach nawet określane mianem bardzo długie (2,9-3,0 m) Gdyby była do wyboru 8' to pewnikiem bym taką nabył. Ale może to i dobrze że taka krótsza się trafiła ... zawsze to jakieś nowe doświadczenie.

Pozdrawiam.

Witam.

Ja mam podobną DDR-owską Fivę ... to była wędka, której używałem jako łebek łowiąc normalnie na spławik. Poprzecierały mi się od żyłki przelotki i je usunąłem chcąc założyć wtedy inne . Ale całe szczęście że nigdy nie udało mi się tego pomysłu zrealizować, ani też wędki tej wyrzucić czy zapodziać.

Dla ciekawości porównywałem ją właśnie z moimi świeżymi szklakami ... hmm ... no niestety to nie to samo ... a szkoda - bo bym dał uzbroić na nowo ... chociaż, kto wie co mi kiedyś może strzelić do łba ...  :D

Pozdrawiam.

PS. A tak przy okazji ... miał ktoś w rękach, z bardziej doświadczonych Szanownych Kolegów taki kijek - Cabelas CGR Glass 6'6''#4 ... ?  :rolleyes:

Edytowane przez Forest-Natura

Taka mnie naszła fly-rodowa refleksja. :)

Karbon może udawać szklaka (mieliscie Hardy Deluxe ?), jesli projektant tak zamierza.

Szklak nie może udawać karbona, nawet gdy projektant bardzo by tego chciał (mieliscie H2?).

Rozumiem zauroczenie dawną technologią w nowym wydaniu, ale pozostaje przy węglu w rożnych odmianach.

• Like 2

Karbon może udawać szklaka (mieliscie Hardy Deluxe ?), jesli projektant tak zamierza.

Szklak nie może udawać karbona, nawet gdy projektant bardzo by tego chciał (mieliscie H2?).

Rozumiem zauroczenie dawną technologią w nowym wydaniu, ale pozostaje przy węglu w rożnych odmianach.

Są pośrednie rozwiązania które znajdują wyznawców - EPIC. Sporo ludzi łowi nimi i nie myślą o węglu... Technologie idą do przodu, kto wie co będzie za rok, dwa...

• Like 2

Są pośrednie rozwiązania które znajdują wyznawców - EPIC. Sporo ludzi łowi nimi i nie myślą o węglu... Technologie idą do przodu, kto wie co będzie za rok, dwa...

A jednak doceniają karbon http://swiftflyfishing.com/collections/fly-rod-blanks/products/epic-590-c-series-carbon-fibre-fly-rod-blank

Paweł - czemu mieli by go lekceważyć, szukają nowych rozwiązań, nie siedzą w miejscu. Szkło, węgiel, makulatura - świat idzie do przodu. Wchodzą nowe technologie o jakich nam się dzisiaj nawet nie śni. Ważne by kij dawał radochę łowiącemu bez względu na technologię i nie miał nic wspólnego z kostką trotylu... Marzy mi się Epic #8 8'8" na szczupaki, kto wie, zima jest długa... http://swiftflyfishing.com/collections/fly-rod-blanks/products/epic-888-fastglass-fly-rod-blank   ;)

• Like 5

Orvis Superfine Glass, szklak 8 stóp waga 78 gram. Świetna wędka, lekka, szybka i bardzo mocna. Reszte widać na filmiku.

Co do Eagle Claw to fajny patyk ale długości 7' lub niżej. Osiem stóp który kupiłeś to realnie mocne #7 niż deklarowane #5/6. Czyli wędka do niczego, na szczupaki za słaba, na pstrągi za mocna. Model 5/6 w długości 7' to fajna szybka jak na szklaka wędka na małe rzeczki. W dolniku duży power, natomiast górny skład pracuje już pod małą rybą. Wszystkie te wędki nie są typowymi szklakami bo są szybkie, ja taką akcję preferuję ale miłośnicy szklaków wolą je właśnie za wolniejszą pracę.

Co do lekko krzywej szczytówki to wiele wędek tak ma głównie ze względu na złe przechowywanie (złożona wędka złączona gumką). Nie ma to realnego wpływu na akcję wędki, chociaż każdy oczywiście i ja także woli jak wędka jest idealnie prosta. Większy wpływ na pracę ma to czy wędka jest poprawnie uzbrojona, tzn. czy przelotki są ustawione wzdłuż kręgosłupa. Przy seryjnych wędkach pracownicy często się mylą i przelotki są w poprzek kręgosłupa, a to już zmienia wyczuwalnie akcję wędki.

Nie ma wędek " do niczego". :)  Ale można zaryzykować stwierdzenie, że nie wszystkie szklaki są z całą pewnością szklanymi wędkami. Jeśli spod farby wystają czarne grafitowe włókna, ze złącza wystaje grafitowy spigot albo ośmistopowa wędka ma niewielką średnicę przy rękojeści, to niekoniecznie mamy do czynienia ze szklanym kijem ;)

Rasowe szkło jest w przytłaczającej większości trochę transparentne , akcją często wystaje poza pojęcie "krowi  ogon" i ma przemyślaną przez twórcę konstrukcję.

Edytowane przez Pluszszcz
  • Like 3

To, że dzisiaj do wędek szklanych dodaje się węgiel, żeby były bardziej dynamiczne nie jest przecież żadną tajemnicą. Ale dalej są to szklaki. Z zawiązanymi oczami odróżniłbyś wędkę szklaną od węglowej. Szklaka z cienkim dolnikiem jeszcze nie widziałem.

Wątek zszedł mocno na boczne tory, temat brzmi "Najlepsze wędzisko muchowe" także wracając do tematu to znalazłem taki oto kwiatek. Sage X testowany przez dwie różne osoby. Jedna mówi, że w 95% jest jak Sage Method, a drugi gość że ta wędka nie ma nic wspólnego z Sage Method, ma zupełnie inną akcję. To apropo różnych rankingów, fajnie że ktoś robi takie rankingi ale zawsze będą to subiektywne odczucia danych testerów. Zresztą wystarczy założyć inną linkę i już ranking się zmieni.

https://www.youtube.com/watch?v=fSepceaUJHM

Nie żeby zaraz najlepsze, ale chyba okazyjna cena, kijek na blanku ignis nano;

http://allegro.pl/wedka-muchowa-ingis-nano-8-6-5-2-pc-i6575699498.html

sam blank kosztuje 415 zł

Edytowane przez janusz.walaszewski

https://swiftflyfishing.com/collections/studio-fly-rods

a takie szklaki nowozelandy...

Poczta pantoflowa donosi że blanki dla nich kręci CTS ;-)

a same blanki tutaj:

https://swiftflyfishing.com/collections/fly-rod-blanks

Edytowane przez venom_666

A ja takiej Germiny czasem używam ;)

Zmieniłem przelotki na snejki, ustawiłem w kręgosłupie, kij się poprawił znacznie w stosunku do oryginału...

To w czyms takim mozna kręgosłup znaleść??? Ja w swoim szklaku nie zauważyłem.

A "snake" co zmieniły? Usztywniły? Zmiękczyły?

no jakoś znalazłem, najpierw na szczytówce (tu było prosto), zaznaczyłem sobie, a później złozyłem kij i robiłem wyginanki/rolowanki całym kijem obracając jednocześnie szczytówkę w złaczu, tak aż zaznaczenie kręgosłupa szczytówki pokryło się z kręgosłupem całości... (ufff cięzko to opisać zrozumiale)

Przekręcenie uchwytu by pasował (znaczy metalowej części na stopkę, bo całego nie da rady ;-) ) na to snejki i....

Kijek zrobił się jakby ciut bardziej celny, odrobinkę dynamiczniejszy (krowi ogon ale we wzwodzie ;-) ) i zaczął pracować tak jak powinien pod linką WF5 ;-)

Wiesz jakie tam były oryginalne przelotki, a normalne snejki z jednej strony mniejszy rozstaw stopek, przez co kij bardziej miękki, ale jednoczesnie duuużo lżejsze, prze co minimalnie szybszy.

Nie potrafię tego opisać, bo to subiektywne odczucia.

Witam serdecznie . Chcialbym opisac moja niezwykla wedke ATC TF 609-4 . To polaczenie szkla z weglem . Tworcy blanku stworzyli perfekcyjne narzedzie do polowu Ryby . . Rdzen jest wykonany z wlokna szklanego i opleciony matami weglowymi . Jest to bardzo zadka technologia w dzisiejszch czasach .

Dlaczego uwazam ze jest to akrcydzielo ? Poniewaz pomimo moich slabych umiejetnosci rzutowych wedka sama rzuca ! Sama zacina i Holuje !

Nie jestem fizykiem aby dokladnie opisac mozliwosci tej mieszkanki szkla z weglem . Jednak biorac w reke blank szklany i weglowy wyczuwamy znacznie roznice . Mam na mysli ze wegfiel jest ,,twardszy"

PODOBNO w chwili brania Ryby nie wyczuwaja az ,,tak mocnego napiecia jak na weglowych blankach .

Lecz to tylko moja opinie z ktora nie kazda osoba musi sie zgodzic .

Lowilem w roznych warunkach na wodach gorskich i nizinnych .Mokra mucha jest to moja ulubiona metoda . Nigdy nie zacinam Po braniu . Po prostu ryba siedzi . Lowie rowniez czesto nimfa pod prad , rowniez nie zacinam . Moje wyniki na niemieckich wodach sa dla tutejszych szokujace . Czesto porownywalem sie z niemeickimi kolegami . Przez caly dzien potralilem zlowic okolo 50 pstragow ( 20-45cm ) . Raz udalo sie wycholowac okolo 50 lipieni (25-46 cm ) .

Koledzy lowili glommis nrx 4 #5 i hardym zenithem # 5 .

Nie wierza do Dzis ! Podobno w pudelkach ich goscily najlepsze muchy .

Moje zlote rybki to Brzany . Hol tego getunku na ATC to kosmos . Ryby do 70 cm wyjezdzaja do 2 min na. 0,20 zylce Varivas Mebaru .

Chce podkreslic ze u mnie wedka musi pracowac podczas holu na 99% . TZW hol na klate .

Prawdziwy test sadze ze wedka przejdzie na morskich trociach . Pochwale sie i opisze szczegolowo .

W przyszlosci opisze nastepna szklano-weglowa ärmate . Krotkiego brata 7.6 #4/5

Pozdrawiam Zbigniew

• Like 4