Skocz do zawartości

Najlepsze wędzisko muchowe-subiektywny ranking użytkowników

kardi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obydwa szklaki gruntownie przetestowałem ostatnio.

Wniosek ogólny - pomimo pewnie ich lotów nie najwyższych ...zdecydowanie bardziej mi odpowiadają swoją pracą niż węglówki.

Ale może to być chwilowe zauroczenie ... tego nie wykluczam.

Za dwa tygodnie przyjadą do mnie jeszcze trzy inne szklaki z USA ... jeden zielony i dwa żółte ... 6'6''#3/4; 6'6'' #4 i 8'#5/6.

Oprócz tego miałem w rękach wszystkie obecnie oferowane "rodzime", szklane produkty. Największe wrażenie (na sucho) zrobiły na mnie dwa kijki - 6'6''#3 (zielony) i 7'8''#4 (bordowy) ... ceny dużo wyższe niż te zza oceanu. Na uspawiedliwienie przemawia to że zza dwóch (albo i trzech - to zależy jak liczyć) oceanów może faktycznie być drożej :P

Myślę jednak że je posiądę ... stałem się chyba "szklanym fanem".

Żeby nie było monotematycznie - trochę reklamy C-pierwiastka. Znalazem wreszcie KWC (taki gryps - kto wie ten będzie wiedział) 300/4 #4/5. Genialny kijek do "żyły" ... za te pieniądze 95g trzy metrowego ideału do krótkiej nimfy to coś nieprawdopodobnego.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura
  • Like 1

Ho, ho, widzę, że mocno wpadłeś w szklakomanię, można powiedzieć: po uszy :)

Moje jeszcze wody się nie napiły, jakoś tak wyszło. Mam jednak nadzieję, że będzie jeszcze w tym roku choć kilka dni odpowiednich dla muszkarstwa.

Na razie trapię szczupaki, ale spinningiem...

• Like 1

Witam.

Sierżant ... fajne jest takie "slow" łowienie. Ma jeszcze tę zaletę że jak się bierze potem węglowy kijek do ręki to czuje się "nic" nawet nie jest z górnej półki.

Chociaż jeden z krótkich (6'6'') szklaków jaki do mnie przyjedzie waży ... 68 g ... 

Wykoncypowałem że z tej ilości kijów zostawię ostatecznie 2-3 najbardziej odpowiadające moim preferencjom, a reszta pójdzie do ludzi. Biorąc pod uwagę że te niedrogie kijki z wyprzedaży kończą się już nawet w USA (Eagle Claw już na ten przykład kijów tych nie ma w swojej ofercie) a samo ich sprowadzenie jest dla wielu kłopotliwe i drogie jak się to robi z pojedynczą sztuką, to na pewno na tym nie stracę.

Ale to będzie nie wcześniej niż wiosna/lato przyszłego roku. Przez ten czas zrobię sobie niezłą frajdę i całkiem niezły test porównawczy oraz solidnie sobie na nie połowię jeszcze kropkowańce  :)

Pozdrawiam.

Forest, tyle kijkow posiadłeś, że prawdziwe próby i ocena zajmą kilka sezonow. :P

Co nie zmienia faktu iż Twe impresję chetnie zalookam.

6,6 kija 68 gramów...taa,   

-powiem tak - archaik Hardy deluxe z lat 80-tych, 2 częściowy karbon 4-5 o akcji szklaka łączony spigotem o długości 259 cm wazyl 64 gramy. :wacko:

Piszę "ważył", a nie "waży" bo śmiga juz w innych rekach, po 20 latach służby u mnie.Sprzedają aktualnie krótszy kij tej serii na FF komis. Kto lubi klasyke niech łyka :)

Mega jakość z wysp.

• Like 1

Przed kilkoma dniami trafił do mnie niesamowity kijek. Może mieć ponad 20 lat, jest moim zdaniem kwintesencją klasyczności. To Hardy Graphite De Luxe 229 cm w klasie 4-5 i dwóch częściach. Wędzisko w doskonałym stanie, stało się natychmiast integralnym z otrzymanym od Pawła kołowrotkiem Hardy Marquis #6 z bardzo bogatą historią. Razem tworzą niepowtarzalny i niebanalny zestaw pstrągowo-lipieniowy. 

Zwróćcie proszę uwagę na kilka szczegółów, które już wiele lat temu Hardy upowszechnił:

1. Zatyczka na górna część wędki, chroniąca złącze (jego wewnętrzną część);

2. Złącze typu spigot, precyzyjne, krótkie i doskonale spasowane;

3. Piękne, ozdobne napisy na wędce, wypukłe i w układzie praktycznie niespotykanym (dookoła blanku pod katem, nie wzdłuż);

4. Dolna część uchwytu kołowrotka osadzona na samym końcu rękojeści, przez co kijek bez zarzutu wyważają mniejsze kołowrotki.

5. Piękny, głęboki kolor blanku, moim zdaniem "burgund".

Oto piękność Hardego:

post-45944-0-61600700-1478709481_thumb.jpg   post-45944-0-74489000-1478709509_thumb.jpg   post-45944-0-31492700-1478709535_thumb.jpg

post-45944-0-35093000-1478709573_thumb.jpg   post-45944-0-42783100-1478709611_thumb.jpg   post-45944-0-31446800-1478709646_thumb.jpg

post-45944-0-27993600-1478709693_thumb.jpg   post-45944-0-83767000-1478709728_thumb.jpg   post-45944-0-91092400-1478709753_thumb.jpg

Czy jest to tytułowe najlepsze wędzisko muchowe? Z pewnością jest bardzo dobre, jest mocno specyficzne i napewno jest dla wielu jednym z najcenniejszych wędek jeśli chodzi o wspomnienia. Może znajdzie się Ktoś, dla kogo ten kijek lub inna jego wersja jest właśnie najlepszy. Dla mnie jest dowodem na klasę i wysoką kulturę techniczną stajni Hardy. Wędzisko mające tyle lat w wielu aspektach bije wiele współczesnych.

Po prostu wielka klasa w wędkarstwie muchowym.

• Like 16

Powiem tak!

To świetne wędzisko, miałem 3 sztuki z serii deluxe  i im lżej tym było  lepiej.

Moje 8,6 wt  4-5 służy komuś od roku, ale wspominam je doskonale.Wielu z Was pisze o szklakach, o ich powolnej akcji i miękkosci, feelingowi i trzymaniu ryb.

Otóż deluxe ma te własnie cechy połączone z lekkoscią, ślicznym wyglądem i wspaniałym designem.Choć to karbon w pelnej krasie z najlepszych angielskich czasów Hardy!

Gratuluję, przy okazji porzucam.

• Like 2

Wędzisko mające tyle lat w wielu aspektach bije wiele współczesnych.

Po prostu wielka klasa w wędkarstwie muchowym.

Gratulacje. Super klasyk.

Tradycja nie umarła, wielu ludzi buduje do dzisiaj szklaki stosując dokładnie te same rozwiązania,

a w dodatku lżejsze, szybsze blanki i przelotki robią swoje...

• Like 1

Hardy piękny ! Burgundowy kolor, full wells, korkowy insert i pierścienie...  

Do mnie też już coś leci, Długość 8'9'', klasa #3, 3 kawałki.  :D  :ph34r: Można zgadywać, choć parametry bardzo specyficzne...

Sage vsp light albo ll. Dobry wybór, mój ideał do suchej, napisz jak Ci się widzi. ..

• Like 1

i nareszcie w domu...

nie dość, że mi Kolegi Marszalowe linki umknęły - to jeszcze Hardego De Luxe posiadł przez mą niespieszność ;-)

dobra karma... i z żalu nieutulonego pozwoliłem sobie przytulić inne, niż w Mariana zachwycie 6'6'' w #3 ... mam nadzieję - wynagrodzi :-)

a i Duchess kusi, choć 3" już ktoś zaopiekował był :-)

Bingo! 

VPS Light, chciałem LL ale ceny jakie osiąga na ebayu są zabójcze ~800$.   :)

A ja powiem przewrotnie :o Bardzo dobry i wlasciwy kierunek cenowy. Dobra zmiana mozna powiedziec..Chociaz kieszen boli..

No  bo jake tu prawo i sprawiedliwowsc zeby rodzynek upieczony na najlepszej macie grafitowej i jedna z najlepszych konstrukcji w historii z najlepszych lat ( lepszy sort)  kosztował tyle samo co np. 20 lat młodszy grafit ze slomy ryżowej IM81,5( przed aktualizacją. :D)  no nie moze tak byc! biale ma byc biale a czarne to czarne! :lol:To tak jakby Chateau d'Yquem było w cenie jabola..no to jak to tak.. :angry:

Edytowane przez border river