Skocz do zawartości

Najlepsze wędzisko muchowe-subiektywny ranking użytkowników

kardi

Rekomendowane odpowiedzi

Bingo!

post-49824-0-87829700-1511548178_thumb.jpg

post-49824-0-70121400-1511548200_thumb.jpg

Foty niestety z sieci bo mój dopiero w drodze do mnie. Skorzystałem z Czarnego Piątku i kupiłem czarną wędkę :)

Co prawda nigdy nie byłem fanem Urwisów ale cena czyni cuda. No i ta czerń.... Rzucę parę razy bez ściągania folii z korka i będę wiedział czy zostaje.

Jak nie, na pewno znajdzie się miłośnik orvisów chętny na limitowaną edycję heliosa w sexownym ubraniu.

Myślę, że z nowym Haczem w wersji mat black stworzył by warte grzechu combo.

Dobrze mówię Robert? ;)

• Like 1

Przelotki to recoile "na oko", jedna się przesunęła na zdj. 31, niesforne są i niestety upierdliwe w montażu.

Możesz się spodziewać "skrzypienia" używając niektórych linek.

Mam nadzieje że w moim egzemplarzu zbrojmistrz owinął wszystko jak trzeba... recoile znam, mają swoje zalety i wady.

.... I wtedy wchodzi ON, cały na czarno. .. :)

attachicon.gif 51.jpgattachicon.gif 41.jpg

attachicon.gif 31.jpgattachicon.gif 21.jpg

Ktoś poznaje tego jegomościa?

Bardzo dobrze mówisz @Mack, tylko po co te dywagacje ..... zostanie, nie zostanie, toż to genialne wędzisko, a jak dopniesz Hatcha black mat ....... odlecisz ????

• Like 1

Bingo!

attachicon.gif 8.jpg

attaychicon.gif 11.jpg

Foty niestety z sieci bo mój dopiero w drodze do mnie. Skorzystałem z Czarnego Piątku i kupiłem czarną wędkę :)

Co prawda nigdy nie byłem fanem Urwisów ale cena czyni cuda. No i ta czerń.... Rzucę parę razy bez ściągania folii z korka i będę wiedział czy zostaje.

Jak nie, na pewno znajdzie się miłośnik orvisów chętny na limitowaną edycję heliosa w sexownym ubraniu.

Myślę, że z nowym Haczem w wersji mat black stworzył by warte grzechu combo.

To miało być powyżej cytowane

Edytowane przez robert.bednarczyk

Wiedziałem Robert, że na Ciebie mogę liczyć, pokaże Twoją odpowiedź żonie, jak ona przeliczy... wędki w pawlaczu.

Albo któryś kij z kolekcji będzie musiał poszukać nowego domu. Tylko który? Nie mam już kiepskich wędek. .. Same perełki, niezbędnie potrzebne....;)

Pozdrowienia,

Maciek

• Like 3

Tu mały wtręt, otóż Helios 2 9/4 Roberta,ten granatowy i mój sage one 9/4 są pod wieloma wzgledami bardzo podobne.

Zbliżona waga, a raczej lekkość :o akcja, sposób wykończenia i zachowanie podczas rzutu.Łowiłem obydwoma i są naprawdę baaardzo podobne. Tyle, że Helios granatowy, a sage czarny, ale jak widzę w tym pieknym nabytku @macka takze i ta róznica zanikła.Oba kije w tej klasie są naprawdę świetne.

Gratuluję nabytku :D

• Like 2

One mam, 696 do streamera, dużych pianek i na jeziora. Uwielbiam go za głębokie ugięcie i bardzo szybki powrót, prawie bez drgań wtórnych. Nie ma miękkiej szczytówki co pomaga we wszystkich rzutach speyowych, ale na krótkim dystansie wędka jest mało komunikatywna.

Zamawiając tego Heliosa miałem nadzieję, że będzie bardziej finezyjny niż one, co przesunie go w kierunku kija uniwersalnego. Z tego powodu niepokoi mnie podobieństwo o którym piszesz. ..

No cóż, parę dni i wszystko się wyjaśni. ..

One mam, 696 do streamera, dużych pianek i na jeziora. Uwielbiam go za głębokie ugięcie i bardzo szybki powrót, prawie bez drgań wtórnych. Nie ma miękkiej szczytówki co pomaga we wszystkich rzutach speyowych, ale na krótkim dystansie wędka jest mało komunikatywna.

Zamawiając tego Heliosa miałem nadzieję, że będzie bardziej finezyjny niż one, co przesunie go w kierunku kija uniwersalnego. Z tego powodu niepokoi mnie podobieństwo o którym piszesz. ..

Wędzisko o takich parametrach-9,6/6 z natury może być mniej czułe przy krótszym dystansie.Ale 9/4 ( to na pewno) i jak sądzę 9/5 są wysoce "sensoryczne".

Prawdę powiedziawszy to z axis nadal świetnym kijem..

.9/5 prawie do wszystkiego :rolleyes: .

Mack, wystaw w komisie, odciążę Cię ;)

Może do tego dojść, zasadniczo nie trzymam kijów dla samego "mania". Jak wychodzą z obiegu, w sensie od dłuższego czasu stoją nieużywane, to sprzedaję. Ale zaxis jest na razie daleko od tego etapu, jak nie wiem jaka metodą będę łowić wybieram właśnie jego, bo w odróżnieniu do Ona spokojnie i przyjemnie ogarnie się nim mokrą i suchą.

• Like 1

Maciek - recenzowałem Orvisa Heliosa 2 tip flex #6. 9’ - cały bajer tej wędki polega na jej uniwersalności. Kupiłem ja do streamera, ale świetnie się sprawdza do suchara, a i nimfować mi się zdarzyło. Oczywiście gwarancji nie dam, że #5 posiada te same zalety.

• Like 1

Może do tego dojść, zasadniczo nie trzymam kijów dla samego "mania". Jak wychodzą z obiegu, w sensie od dłuższego czasu stoją nieużywane, to sprzedaję. Ale zaxis jest na razie daleko od tego etapu, jak nie wiem jaka metodą będę łowić wybieram właśnie jego, bo w odróżnieniu do Ona spokojnie i przyjemnie ogarnie się nim mokrą i suchą.

Była już tu na podforum propozycja komisu wewnątrz działu i szkoda, że upadła. 

Jak rozumiem, ten Z-Axis to All-rounder - mokra, nimfa, sucha, streamer? Czy to prawda, że dobrze mu dołożyć linkę o klasę cięższą?

Jak rozumiem, ten Z-Axis to All-rounder - mokra, nimfa, sucha, streamer? Czy to prawda, że dobrze mu dołożyć linkę o klasę cięższą?

Tak, z tym ze pstrągowy, jesienią, gdy w grę wchodzi głównie lipień wybieram lżejsze kije. Chyba, że jadę na tęczaki na zbiornik, wtedy świetnie się sprawdza do suchej lub buzzerów podawanych z bellyboata.

Zazwyczaj go nie przeciążam, najczęściej zakładam do niego linkę loop opti stillwater.

• Like 1

Była już tu na podforum propozycja komisu wewnątrz działu i szkoda, że upadła. 

Jedyną wadą tego kija jest dość znaczna, jak na współczesne standardy- waga i średniej jakości korek(ale sage tak często ma). Jest jednak bardzo przyjazny w rzucie i holu, wytrzymały- no bo blank nie jest suchutki- i powiem że duużą rybę wolałbym holować właśnie tym modelem. Uwagi macka zgadzają się z moimi- dobry jest na jeziorowe łowy, nie boi się szybkiego odłożenia na dno łodzi gdy tak trzeba.Linka 5 jest ok nawet z tonącym długim końcem, 6 kę ekspediuje jak trzeba. Łowiłem też z axisem 10/5 i okazał się zbyt ciężki- wymagał większego kołowrotka, no po prostu przestało być lipieniowo????. Sprzedałem więc podobnie jak kupioną na szczupaki dawwwno temu 10/8, która to ósemka przy tej długości także nie była poręczna i wyrażnie zbyt ciężka. W domu pozostał więc 9/5 i tak pozostanie ale.... gdybym ponownie trafił na 9/4 który to kij jest moim zdaniem optymalnym modelem przy moim sposobie lipienio- pstrągowania to kto wie??? Nowiutki, a może pracowniany???. Przez rok rzucałem tą 4- ką posługując się linkami 4 i 5 lecz przed kolejną lapońską wyprawą z Grzesiem, forumowym Tajgiem po prostu ją odstąpiłem w ramach pomocy i doradztwa. Naiwniak kuźwa ze mnie- ilekroć biorę ją na chwilę z rąk Grzesia nad rzeką doceniam jej zalety. No dobrze- rozpisałem się o z axisach które mają już przecież w naszym wątku wiele recenzji czas więc na konkluzję: świetne w lżejszych wydaniach! Pozdrawiam
  • Like 6

Ja posiadam Heliosa2 905 tip flex i to jest dla mnie wystarczający uniwersał. Spokojnie łowię tym kijem na mniejsze streamery (radzi sobie z linkami Inter clear 5/6 czy sinktip'ami) długa nimfa oraz sucha ????

Witam.

Potwierdzam powyzszą opinię.

Używam HELIOS-a 9'#5 tip flex od 8 lat.Poczatek "przyjazni" nie był zachęcajacy(katastrofa ;)  jeszcza przed zakupem )

Dla mnie 'wół roboczy" , mokra/streamer/nimfa/sucha -duża(jętka majowa/sarniak). W tej kolejności.Można przeciążyć o klasę.

Sink tip oraz 3-klasa tonięcia wyrywa bez problemu.

Na lipienia to tylko Paradigm 9'#5.

Ale o tym pisałem juz wcześniej.

Kłaniam się Marian.

• Like 4

Co prawda już po konkluzji Pawła, ale dorzucę jeszcze moje 3 grosze n/t zaxisa. Otóż od samego początku zwróciłem uwagę na jedną rzecz w tym kiju. On jest finezyjny i mocarny jednocześnie. Można rzucać delikatnie z samej szczytówki krótką pętlą i wspaniale czuć moment ładowania blanku i można powiesić w powietrzu kilkanaście metrów linki i ciągle jest zapas mocy do wykorzystania. ..

Tego nie mają one ani XP ani zenith... A waga? No cóż porównałeś go Paweł z jednymi z najlżejszych kijów na rynku, od nich jest na pewno cięższy, jednak w mojej opinii nie odbiega w górę od średniej masy współcześnie produkowanych kijòw w tej samej klasie AFTMA i długości...

• Like 3

Hej Koledzy!

Poniewaz często mówimy o praktyce i teorii także w kontekscie najlepszego wędziska muchowego pozwolę sobie umiescić dwie fotografie.

Pierwsza, zrobiona w czerwcu 2017 jest dowodem na prawdziwość mojej opowiastki o Grzesiu i Jego/mojej :( muchóweczki z axis 9/4 .Widzicie co tam mój przyjaciel dzierży w dłoni? :D

post-46397-0-55031100-1511608557_thumb.jpg

Na następnej pstrąg złowiony z łódki w zeszłym roku na z axis 9/5

post-46397-0-79856700-1511608714_thumb.jpg

Zaś na ostatniej fotografii poniższego http://jerkbait.pl/blog/14/entry-426-niez%C5%82y-numer-czym-sobie-na-to-zas%C5%82u%C5%BCy%C5%82em/ wpisu widać nieco wspomniane wędzisko i pomysłowy pokrowiec firmy Vision pozwalajacy przechowywać całą wedkę muchową gotową do połowu -  zestaw z kołowrotkiem i linką już w przelotkach.Gdy łowię na łodzi naprzemiennie castem i muszką tak przygotowane, a jednocześnie chronione  wędzisko to fest opcja.

• Like 7