Skocz do zawartości

Najlepsze wędzisko muchowe-subiektywny ranking użytkowników

kardi

Rekomendowane odpowiedzi

Z góry zaznaczam iż do eksperta dużo mi brakuje. Według mnie czucie jest może nie tyle lepsze niż z korkiem co inne. Na pewno dużo bardziej czuć wszystko podczas holu. Przy rzucie też jest trochę różnicy. Kołowrotek musi być w osi itd. Ale według mnie dużo wygodniej leży w dłoni. Jest twardy, inaczej wyprofilowane. No i przelotki Fuji Titan więc nie trzeba się martwić o solankę. Poza tym blank wydaje się dzięki temu bardziej mięsisty. Kołowrotek też trzyma bez najmniejszego luzu. I najważniejsze- dużo mniej wysiłku trzeba włożyć w rzut podczas wiatru. Może dzięki temu iż przez takie osadzenie blanku mamy kilka stopni odchylenia gratis. Jeśli dalej ktoś ma jakieś pytania to odpowiem w miarę możliwości.

• Like 3

Znalazłem film

http://www.flytying.eu/product/arctic-silver-zense-90-fast-6138/

Wygląda ciekawie.

Mam uwagę o długosci rękojeci-dłoń nie powinna dotykać " nacięcia", aby pomysł miał sens.

Czy w takim razie skrócenie uchwytu nie da podobnego efektu?

To luźne uwagi po Twym poście i opisie oraz obejrzenia filmu, nigdy nie używałem, nawet nie widziałem tak więc ciekaw jestem jak to jest :)

• Like 1

Z góry zaznaczam iż do eksperta dużo mi brakuje. Według mnie czucie jest może nie tyle lepsze niż z korkiem co inne. Na pewno dużo bardziej czuć wszystko podczas holu. Przy rzucie też jest trochę różnicy. Kołowrotek musi być w osi itd. Ale według mnie dużo wygodniej leży w dłoni. Jest twardy, inaczej wyprofilowane. No i przelotki Fuji Titan więc nie trzeba się martwić o solankę. Poza tym blank wydaje się dzięki temu bardziej mięsisty. Kołowrotek też trzyma bez najmniejszego luzu. I najważniejsze- dużo mniej wysiłku trzeba włożyć w rzut podczas wiatru. Może dzięki temu iż przez takie osadzenie blanku mamy kilka stopni odchylenia gratis. Jeśli dalej ktoś ma jakieś pytania to odpowiem w miarę możliwości.

Bardzo ciekawy patent i ergonomia pewnie też znakomita.

Jestem pewien, że znakomicie czuć blank, i każde puknięcie, bo rękojeść jest twarda i aluminium toczone pod średnicę blanku,

gdzie w konwencjonalnym kiju jednak korek tłumi.

Ergonomia fakt. Zupełnie inaczej się trzyma niż "korek". A do tego ja bardzo niespotykanie trzymam muchówkę co wypomina mi wiele osób ale tak mam i nie zmienię raczej uchwytu. A w związku z tym korek zawsze średnio mi leżał w dłoni więc może dlatego ten mi tak pasuje. A co do Sage Salt HD nareszcie brak oczka na muchę.. Ten element w każdym wędzisku mi przeszkadza w uchwycie. Chętnie bym dał kolegom protestować Arctic Silvera bo w PL raczej nieosiągalny ale będę w kraju dopiero pod koniec kwietnia na trochę i wtedy mógłbym zabrać ze sobą gdyby ktoś chciał

Mi niestety pozostał nawyk po metodzie spiningowej gdyż wiele lat byłem zagorzałym sandaczowcem. I to nie ma nic wspólnego z wyważeniem itp. Ale w tym wedzisku (Arctic Silver) taki chwyt nie przeszkadza w tej rękojeści. Jak znajdę chwilę to nagraj krótki filmik jak wyważa ją np niebieski kręcioł sage który jest podczepiony na foto.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Z góry zaznaczam iż do eksperta dużo mi brakuje. Według mnie czucie jest może nie tyle lepsze niż z korkiem co inne. Na pewno dużo bardziej czuć wszystko podczas holu. Przy rzucie też jest trochę różnicy. Kołowrotek musi być w osi itd.

Kołowrotek też trzyma bez najmniejszego luzu. I najważniejsze- dużo mniej wysiłku trzeba włożyć w rzut podczas wiatru. Może dzięki temu iż przez takie osadzenie blanku mamy kilka stopni odchylenia gratis.

Kolowrotek w jakiej osi przy rzucie?

To "kilka stopni odchylenia gratis" co daje? I gdzie ono jest bo nie za bardzo kojarzę. :)

Te kilka stopni robi się z tego iż blank jest zamocowany wewnątrz rękojeści pod kołowrotkiem. Przy rzucie blank pracuje także wewnątrz rękojeści co przy korku np powoduje iż iż blank ugina się dopiero ponad rekojescią. Więc moje subiektywne odczucie jest takie iż "jakoś głębiej się wygina" ???????????? A co do "osi" miałem na myśli iż uchwyt jest tak skonstruowany iż kołowrotek zawsze musi byś w kierunku rzutu gdyż wiele osób tak układa wędzisko iż kołowrotek jest np pod kątem 90 stopni do kierunku rzutu. Czy to ma jakiś wpływ na jakość/długość rzutów? Nie wiem. Mi bynajmniej to pasuje. Jest jakoś tak inaczej bo nawet ryba czuje się "pod dłonią" a nie "w dłoni". ????

Witam . Może komuś przyda się krótki opis kija do nimfy typowo pod większe ryby .

Batson Rainshadow RX7

Po kilku /kilkunastu latach łowienia na muchę , chcąc czy nie chcąc sami dochodzimy do tego jakim sprzętem na danej rzece dobrze nam się łowi. 

Jakiś czas temu potrzebowałem kija typowo do krótkiej nimfy którym będzie komfortowo łowił na większych rzekach ryby 50+ i w górę. Przez ostatnie kilka lat zgromadziłem kilka patyków do krótkiej nimfy minn. 10'6 3# , 10” 4# , 10' 3# oraz 9' 4# . Na Beskidzkie Potoki te klasy i długości bardzo mi odpowiadają , ale np. na rzece typu Vah ciężko nimi było opanować niektóre ryby. 
Z góry napisze że nie lubię wędek 11” stopowych . Miałem, łowiłem , nie przypadły mi niestety do gustu. Po prostu ta długość jest dla mnie nie poręczna przy metodzie krótkiej nimfy. 
Nie szukałem więc 11 , potrzebowałem coś powyżej 10”. Wpadł mi w ręce całkiem przypadkowo blank o długości 10”8 stopy a mianowicie Batson Rainshadow RX7 w klasie 5# . Blank jak najbardziej przeznaczony do metody switch . Nie powstrzymało mnie to jednak przed uzbrojeniem go w typowy kij do ,,krótkiej” Patyk dostał 14 przelotek jednostopkowych Pacific Bay , w tym pierwsza od korka Pacific Bay NSG SIC , dobrej jakości korek zakończony drewnem do przenoszenia najmniejszych ,,puknięć” oraz uchwytem ze wstawką z gruszki . Na końcu niewielki FIGTING BUTT. 

Kijem łowiłem kilkanaście razy podczas wyjazdów na wodach Słowacji jak i Norwegii w 2017r 
Prace wędki oceniam na typowe Medium /Fast , nie jest to sztywna szpada , wyrywająca 15cm ryby w powietrze podczas zacięcia. Blank pracuje w pełnym ugięciu , praktycznie od korka , czuć , że ma moc i bdb trzyma rybę . Nie chcę tutaj pisać bzdur ile ryb z niego spada szacując 10/10 bo po prostu tego nie przeliczam a co najważniejsza , uważam że na taką przypadłość ma wpływ wiele czynników. 
Kij po zważeniu na wadze sklepowej pokazuje 116 gram . Myślę , że na tą długość i klasę jest lekki . 
Jeżeli ktoś szuka wędki do tzw. ,,Krótkiej nimfy” pod większe ryby to szczerze polecam ten Blank . 

post-64594-0-20471600-1518592202_thumb.jpg

post-64594-0-41090200-1518592212_thumb.jpg

post-64594-0-25951900-1518592222_thumb.jpg

post-64594-0-40587200-1518592234_thumb.jpg

Edytowane przez Pumeks
  • Like 6

Te kilka stopni robi się z tego iż blank jest zamocowany wewnątrz rękojeści pod kołowrotkiem. Przy rzucie blank pracuje także wewnątrz rękojeści co przy korku np powoduje iż iż blank ugina się dopiero ponad rekojescią. Więc moje subiektywne odczucie jest takie iż "jakoś głębiej się wygina" ???????????? A co do "osi" miałem na myśli iż uchwyt jest tak skonstruowany iż kołowrotek zawsze musi byś w kierunku rzutu gdyż wiele osób tak układa wędzisko iż kołowrotek jest np pod kątem 90 stopni do kierunku rzutu. Czy to ma jakiś wpływ na jakość/długość rzutów? Nie wiem. Mi bynajmniej to pasuje. Jest jakoś tak inaczej bo nawet ryba czuje się "pod dłonią" a nie "w dłoni". ????

Sebastian.

Na spokojnie jeszcze raz bo nic z tego nie rozumiem. :(

Jak blank może pracować w czymś sztywnym (ten uchwyt) a w korku nie?!?!?!!!! To właśnie w korku pracuje nie tylko przy rzutach ale i podczas holu największych ryb. Ja wyjmując glowacice 108cm na kij #6 myślałem że korek zawinie mi się wokół kołowrotka. ;)

Tych "stopni" z pierwszego zdania dalej nie rozumiem. Może wrzuć fotkę samego uchwytu z młynkiem i zaznacz lub narysuj o jakie stopnie (kąt chodzi).

O kołowrotku trzymanym "90 st do kierunku rzutu" w ogóle nie wiem o czym piszesz. :(

Wyznacz oś na kołowrotku która stworzy te 90st do kierunku rzutu (tą oś chyba jestem sobie w stanie wyobrazić).

Za nic nie rozumiem o co w tym wszystkim chodzi. :(

Pumeks.

Dałeś 14 przelotek jednostopkowych, plus wejściówkę, plus szczyt do kija który nie ma nawet 11'?

Opisz rozstaw od góry jak możesz bo właśnie muszę stworzyć sobie jakiś patyk do żyłki (jednorazowy wyjazd- Bośnia) a nie lowie w ogole te metoda. Dziękuje z góry.

Pzdr.

A.P.

P.S.

Aaaaaaaa. I dlaczego 11' kij i dłuższy jest beeeee????

______

Edytowane przez trout master

Trout master wstawię później fotki to może będzie łatwiej zrozumieć co mam ma na myśli gdyż jak powiedziałem nie jestem żadnym ekspertem a zwyczajnym samoukiem wiec może po prostu niezbyt fachowo wyjaśniam o co mi chodzi. Co do pracy blanku w uchwycie to ten uchwyt wewnątrz jest pusty i blank nie jest tam przymocowane do niczego. Blank jest osadzony dosłownie na kilku cm na samym dole rękojeści ale wstawię fotki wiec będzie łatwiej zrozumieć moje nielogiczne wypowiedzi ????

Blank trzeba czuć w ręku, wystarczy porównać ten sam kij z gripem różnej grubości, ten cieńszy zawsze zapewni większą czułość.

Skorzystam z okazji i zapytam: " jaką rękojeść wygodniej trzyma się w dłoni?"

Grubszą? Cieńszą? Są niby jakieś standardy ale.....

Winston np. robi bardzo smukłe rękojeści, stworzone do delikatnych dłoni.

Wiadomo, do kija 3/4 delikatny Half Wells czy "cygaro" będzie cacy. A do kija szczupakowego 9/10 gdzie trzeba walczyć nie tylko z waga zestawem, oporem wabika, wiatrem czy dystansem grubszy Full Wells nie jest lepszy od delikatnie wyprofilowanego?

Tym razem mam kij #9 i grubszy korek i mam wrażenie że ściskając go chyba się męczę, choć jednocześnie nie lata (przekręca sie) w rękach przy rzutach z uwagi na mocniejszy ścisk. W rękawiczkach zima jest raczej ok ale.... nie chciałbym zeszlifować pod swoje preferencje i później żałować.

Co o tym sądzicie?

Trout master mam nadzieje iz te fotki pomogą wyjaśnić Twoje wątpliwości co do mojej niezrozumiałej paplaniny o stopniach wychyleniu itd. Sam też czasem lubię trzymać kolowrotek "z boku" podczas wymachu ale tutaj jak widzisz uchwyt jest tak zrobiony iż jest to bardzo niekomfortowe. Co do osadzenia blanku wewnatrz rękojeści i tego iż bardziej pracuje wewnątrz podczas rzutu mam nadzieję iż teraz rozumiesz o co mi chodziło. A najlepiej wpadnij to sobie ocenisz w realu i porzucasz ???? co do grubości gripa to myślę iż najważniejsze to żeby był dostosowany do wielkości dłoni bo ja np nie wyobrażam sobie łowienia ż cienkim... u mnie musi być za co złapać ????

post-53098-0-89310700-1518618209_thumb.jpg

post-53098-0-28553000-1518618226_thumb.jpg

post-53098-0-99468700-1518618346_thumb.jpg

Ja mam małe dłonie i mięsisty korek źle mi się trzyma. Mam za gruby w wędce #5 i będę szlifował, tylko nie mam kiedy zawieźć. Wędke #9 mam już z odpowiednim do mojej dłoni i nie zauważyłem dyskomfortu czy żeby chwyt był mniej pewny. Co prawda mało jeszcze takim mocnym zestawem łowiłem, ale jestem pewien, że na jakieś "niehalo" zwrócił bym uwagę.

• Like 1

Pumeks.

Dałeś 14 przelotek jednostopkowych, plus wejściówkę, plus szczyt do kija który nie ma nawet 11'?

Opisz rozstaw od góry jak możesz bo właśnie muszę stworzyć sobie jakiś patyk do żyłki (jednorazowy wyjazd- Bośnia) a nie lowie w ogole te metoda. Dziękuje z góry.

Pzdr.

A.P.

P.S.

Aaaaaaaa. I dlaczego 11' kij i dłuższy jest beeeee????

______

Arku 14 jest wszystkich z pierwszą i szczytową  , przepraszam , że nie opisałem zbyt jasno . Co do 11 " to nie są beeee tylko akurat mi takie długości nie podchodzą . Nie są dla mnie w pełni manualne .  Źle mi się taką macha . 

p.s. kiedy jedziesz do Słoveni . Ja końcem kwietnia się wybieram . Pozdrawiam . 

O Arcticsilver "koncepcji" słyszałem ok 2012 roku jako nadchodzący po wieloletnim czasie poszukiwań przełom w konstrukcji kijów muchowych...????..taki troszke norweski styl ulepszenia sprawdzonej technologii...odrobina zgryźliwości nie zaszkodzi myślę...????

Trzeba przyznać również, że kije prezentują się futurystycznie co może się podobać i mają dość dobre opinie zwłaszcza w No...no i można całkiem niedrogo wyrwać z drugiej ręki????

Można też wyrwać je tanio w sklepie. Osprzęt Fuji tytan. Wykonano niby w Koreii. Z moich info wynika iż blanki są z tej samej fabryki co Loop/Hardy. Rękojeść to fakt jest futurystyczna ale naprawdę nic się nie czepia w trakcie rzutu itd. Co do wagi to nie mam pojęcia ile ale wydaje się lekkie. Myślę że w granicach 115. I nie ukrywam iż głównie futurystyczna wygląd zachęcił mnie do kupna. PS. Do zobaczenia nad Sanem w tym roku Trout Master. Na pewno dam znać jak będę. ????

Edytowane przez sebastian1983
  • Like 1