Skocz do zawartości

Najlepsze wędzisko muchowe-subiektywny ranking użytkowników

kardi

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam, bo naprawdę warto. Świetne kijki! Będziesz zadowolony. Trójki nie trzymałem, ale miałem czwórkę w łapinach na Fly Fishing Fair w Marcu. Leciutki, szybki, cięty kijek! Poezja[emoji4]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Masz rację Krzychu, ale tutaj tez nie jest tak kolorowo jakby się mogło zdawać[emoji4] w takim sklepie Farlow’s mają kilka zacnych wędek na stanie, kolejny sklep 54 mile w Reading: Sportfish również kilka modeli i to by było na tyle[emoji4] Jednak Europa to nie Ameryka[emoji4]

Pozdrawiam

• Like 1

podejrzewam, ze w stanach też aż tak różowo nie jest.

Może w dużych miastach i dużych sklepach, tylko jak ktoś mieszka na wsi to może mieć do takiego sklepu 300-400km ;)

Wątpie by mniejszy sklep na zadupiu miał milion dolców zamrożonych w kijach i kołowrotkach (że o linkach nie wspomnę).

Tam jednak działa znienawidzona przez Krzyśka magia marketingu reklamy.

Nie bez powodu znając preferencje gości z JelołstoneAngler mozna w większości przewidzieć wyniki testów i trendy zakupowe...

• Like 4

W ogóle większości zacnych wędek z tego wątku raczej przed zakupem w Polsce potrzymać nie można, ale jak ktoś ma napisane w profilu London, UK to co innego  :rolleyes:

A jak byś Krzysztof to widział? W każdym dużym mieście sklep z pełnym wyborem kilku najlepszych firm i pełną ofertą modeli po jednym kijku? Tak dobrze chyba nigdzie nie ma. W Londynie pewnie też wszystkiego nie mają, ewentualnie sprawdzą poważnie zainteresowanemu. 

A nawet gdyby, to co pojedziesz do Warszawy, Krakowa itd. żeby pomacać? W sklepie lub u użytkownika, który udostępni?

Koledzy, nie jest u nas tak źle z możliwością macania. Jest co roku kilka branżowych imprez w różnych częściach kraju, przy okazji których można choć "na sucho" przymierzyć się do dużej części oferty Flyhouse (Orvis, Winston, Scott, Redington, Echo) czy Hurch (Vision). Ja jak mogę to korzystam z okazji.

U nas we Wrocławiu można zobaczyć Winstony i Orvisy we Flyhouse, w sumie nie jest aż tak źle, ale Scotta F2, Hardy Sirrus Glass i T&T Heirloom nigdy na oczy nie widziałem.

@Grzegorz78 gratuluję Tobie super wędki, ale ja jednak wziąłbym G2 lub F2, dla mnie kij uniwersalny to jednak mod lub slow/mod, choć piszesz, że 5-10 m też jest fajnie.

Jak będziesz miał czas, proszę Cię o fotografię ugięcia z profilu.

• Like 2

U nas we Wrocławiu można zobaczyć Winstony i Orvisy we Flyhouse, w sumie nie jest aż tak źle, ale Scotta F2, Hardy Sirrus Glass i T&T Heirloom nigdy na oczy nie widziałem.

@Grzegorz78 gratuluję Tobie super wędki, ale ja jednak wziąłbym G2 lub F2, dla mnie kij uniwersalny to jednak mod lub slow/mod, choć piszesz, że 5-10 m też jest fajnie.

Krzysiek chyba jakaś metamorfozę przeszedłeś. Ty i o sprzęcie brendzlowanie? ;)

Co do macania wędek - fajne są „eventy” ja np tak Loopa pomachalem kiedyś nad Hańcza. No i przepadłem ;)

Dzięki Krzychu[emoji106] Postaram się na dniach fotki wrzucić. Wolałem Radiana bo preferuję kije szybsze. 90% mojego łowienia to woda stojąca. Wieje i trzeba daleko rzucać- szybszy kij lepiej się sprawdza w tych warunkach. Powracając jeszcze raz do dostępności kijków w sklepach: Scott F2, Thomas&Thomas tego w sklepach tutaj także nie ma, wielu innych producentów również. Jeszcze ze dwa lata temu nie było w UK ogóle Winstonów...

• Like 1

Piękne są te Scotty! Miałem kiedyś takiego G w 5 kawałkach. Sprzedałem, bo rowerem nie jeżdżę na ryby... aleeee co to była za wędka :-)
Grześ, jak tylko zdrowie dopisze, to w marcu na https://www.youtube.com/watch?v=uIvuuaNogdY&t=74s  pomacamy sobie do woli ;-)

Edytowane przez MichałZ
  • Like 1

Jednak muszę być bardziej tolerancyjny  :D  bo jak czytam nasz wątek to niewiele się on różni od pewnej rozmowy którą ostatnio posłyszałem i potraktowałem ją troszkę tak z lekkim politowaniem.

A dokładnie była to rozmowa wręcz rozprawa naukowa dwóch audiofilów na temat okazyjnie kupionych super, hiper, mega.... kilku metrów kabli/przewodów za kilkanaście tysięcy.  :D  :D  :D 

To samo choróbsko :D   tylko pod inna postacią.

Rozumiem, że zakupy bardzo drogich wędzisk to przesada... Trochę tańszych i „specjalnie zaprojektowanych” to dowód rozsądku...Przypadek ? Nie sądzę...

Paweł nie uważam że zakup drogich wędek to przesada sam posiadam lub posiadałem wędki i inny sprzęt z górnej półki cenowej, choć cena nigdy nie była wyznacznikiem jakości tego sprzetu.

Jeszcze raz powtórzę mój post nie był skierowany przeciw nikomu. Jedynie właśnie chodziło mi o zwiększenie swojej "tolerancji" bo dziwnym wydawało mi się, że można wydać powiedzmy sporą ilość dukatów  ;)  na jakieś przewody do głośników, czy też na tuning samochodu czego ja bym sam nigdy nie uczynił. Z drugiej strony wydałbym te same dukaty na sprzęt muchowy :-).

Ja dostałem od swojej Żony młynek Hatch 3plus zielony pod b2x #4 .... I nie powiem, zestaw zacny tworzą...tak więc nie jest tak źle

Co za wyczucie tematu...  :)   Małzonka została jednak chyba trochę nakierowana. W każdym razie-gratulacje!!! :rockon:

• Like 1

Dla mnie obecnie najlepsze wędzisko oczywiście dla mnie bo jest to moja opinia to mój ostatni scott G 8'8 4# przeleciało mi przez ręce sporo kijków ostatnimi czasy szukałem czegoś dla siebie do suchej muszki, były sage, był orvis inne tańsze kije, aż w końcu napaliłem się na nową serię g z nadzieją że jest kontynuacją starego scotta. Kapitalne wędzisko piękne głębokie ugięcie świetne recovery można powoli jak trzeba przyspieszyć to też sobie radzi, może nie radzi sobie tak dobrze na przy większym wietrze ale nie muszę na siłę łowić na suchą muchę. Po tym zakupie nabrałem ochoty na kolejnego scotta może w przyszłości coś w klasie 3# lub 2#. Sorrki za zdjęcia ale załączam zdjęcia z ostatnich wypadów nie mam fot samego kija robić w pokoju tak średnio to wygląda :)

0c9732d19778a15egen.jpg

f4c68cb50ed25fa6.jpg

• Like 5

@MaverikZagan kijaszek bajka :good: Rozmyślam nad takowym :D

Obiecana fotka z ugięcia Radiana. Przepraszam że tak późno i jakość parszywa, ale ostatnio całymi dniami przebywam poza domem i ogólnie czasu brak :wacko:

Jednak zawsze coś tam widać ;)

IMG_5677.jpg?dl=0

• Like 3

Mnie by również ucieszyła subtelne wykończenie wędki i bardzo ładne nie oszlifowany blank pewnie ma to swoją wadę przy spotkaniu z kamieniem, kilka kolegów załatwiło scotty strzeliły ale mimo wszystko się zdecydowałem łowienie tą wędką sprawa mi niesamowitą frajdę nawet jak nie biero na suchą to i tak sobie lubię połowić  :rolleyes:. Marzy mi się jeszcze jakaś mocniejsza wersja może radian albo g2 w klasie 6 lub 7  B), choroba jest nie uleczalna więc prędzej czy później :)