Skocz do zawartości

Najlepsze wędzisko muchowe-subiektywny ranking użytkowników

kardi

Rekomendowane odpowiedzi

No to i ja kierując sie dewizą "niewiele wiem,  ale napisać musze " czy jakoś tak..( cytowaną tu kilka razy) z wielka nieśmiałością swą,  osmielę sie zapodać szanownym kolegom i mój subiektywny ranking wedzisk muchowych. Otóz będę oryginalny bowiem " odkryłem" ( jak w reklamie proszku do prania.. :)) starego dobrego Powella z Chico.. ( totez sie takim nick-iem tu ochrzciłem na tem zacnem forum z tej fascynacji tymi prętami.

Na polskim rynku wedki z tzw Ery Chico praktycznie nieznane.

I powiem tak klasyk nad klasyki , Szczegołnie seria "light touch" budowana na blankach IM6 dokladnie tych samych od G. Loomisa co Winston IM6 w tym samym okresie. Przykladając Winstona Im6 3 wt w dł. 9' z Powellem Ultralight Im6 3wt otrzymujemy dwa klony z róznymi "descriptions on the blank". Zatem dalsza charakterystyka tych Powelli jest zbedna, bo któż przeciez  nie zna Winstonów Im6 (a  po 1994 zwanych WT) ??..

No i tak sie rozpedziłem w tej fascynacji że dzis mam ich " pięciu"  z serii LT i SS ( brązowe signature series). A poniewaz poznałem człowieka, zapalonego muszkarza  który mieszkal w Chico i znał rodzine Powellów osobiscie, który jest prawdziwym ekspertem w smutnej historii tej manufaktury, którą rozdrapał drapieżny i chciwy kapitalista, tak my sie tymi kijaszkami "raczymy"  iż stwierdziłem że mi jeszcze brakuje  jednego z serii LT Western Sierra 8'6" do 5/6 wt pomimo ze posiadam juz takiego samego Winstona Im6.. :).

Na równi z Powellami stawiam ( oczywiscie subiektywnie) Sage LL 8,9" do 3wt w dwuskładzie, a tylko dlatego że jest dokladnym klonem wspominanego Powella ultralighta i Winstona Im6. I tak sie kółko zamkneło.

Jednakże przewaga Powella nad seryjną produkcją Winstona czy Sage  jest taka że były wykonywane w krótkich i skromnych ilościach  wyłacznie na zamówienie. Miały ponadto ciut cieplejszy taper niz Winstony Im6 i ciensze przelotki przez co wydają sie nieco delikatniejsze od Winst Im6.. Proces budowy wedki zajmował około 4 tygodni. Oczywiscie obięte były lifetime warranty. Dla mnie osobiscie poza walorami uzytkowymi kijki te maja wartość kolekcjonerską. W koncu to kawałek historii  Chico  i coś czego juz nigdy nie bedzie.

Dzis w tym miejscu pozostał tylko skromny wedkarski fly shop-ek..

(https://www.google.pl/maps/@39.738376,-121.8671392,3a,75y,328.5h,90t/data=!3m4!1e1!3m2!1s4B3-yEiuuc3km_KyRTCgLw!2e0

Pozdrawiam  serdecznie.

oooo widzę, że wiedza ogromna. A co Zbyszku sądzisz o sage rpl wt3?  :))

@Powell, Zbigniew, możesz wstawić fotki całego dolnika kija "Powell" jak na fotce wyżej, ewentualnie zbliżenie na korek, uchwyt, pierwsza przelotkę, omotki. Ciekaw jestem jak te kije były, są wykonane.

Pozdrawiam / Andrzej

PS

Trochę Was wcześniej wymęczyłem pytając o kije, blanki pod uniwersał #5 9'. Temat zamknięty, będę zbroił kolejnego CTS Vintage #5 9', komponenty jak zawsze... Dzisiaj doszedł do niego kołowrotek Danielsson Dry Fly z dystrybucji Harius + szpula zapas (w lutym). Mam nadzieję dobrze bawić się z tym combo. Pierwszy zestaw to CTS Vintage #2 8'6" + Danielsson Midge.

@Powell, Zbigniew, możesz wstawić fotki całego dolnika kija "Powell" jak na fotce wyżej, ewentualnie zbliżenie na korek, uchwyt, pierwsza przelotkę, omotki. Ciekaw jestem jak te kije były, są wykonane.

Pozdrawiam / Andrzej

Oryginalne zbrojenie "POWELL", omotki  i reel seat ( anodized aluminium) z Chico zawsze odrózni od wszystkich innych pozniejszych "Powell" Schwaba (te pozniej  robione były po 1998 na Rancho Cordova na zupełnie innych blankach OEM-owych  z wyjatkiem nielicznych szt zbudowanych jeszcze w 1997 zaraz po przejęciu biznesu rodziny Powelów  na  pozostałosciach blanków z Chico m.in pierwsza  seria LGA z napisem Made in USA) . Poza tym czarno złota naklejka na tubie  z adresem Chico gwarantuje ze jest to oryginal z tego okresu.

post-58960-0-80522800-1420881954_thumb.jpg

post-58960-0-64303000-1420882100_thumb.jpg

post-58960-0-15444800-1420882412_thumb.jpg

Edytowane przez Powell
  • Like 1

Ten co robisz to Affinity X? Sporo tych kijów robili zawodnicy pod nimfy.

Tak ten mój to Affinity X do strimerka i na jeziorka ;) nie mogę się doczekać jak będzie skończony i kurier przywiezie paczkę  :) . Do nimfy Andrzeju to mam dwa kije 11 #4  i 10` #2 ale chyba będę je sprzedawał i zbuduje znów "Świętego Grala" do nimfy czyli 11` #3 już nawet mam pomysł.

Dzięki za fotki. :) Na pierwszym zdjęciu blank wygląda jak SAGE LL - piękny. To są kije użytkowe czy też kolekcja, jakie używasz kołowrotki?

Kurna..no przeciez nie będe sie im  tylko przyglądał..! :)

Normalnie je użytkuje i conajmiej raz w tygodniu idą "do roboty" żeby nie spróchniały .. ;) 

a kolowrotki?.. używam jak leci. .do tego Legacy Light brazowego ze  zlotym uchwytem pasuje srebrno złoty ath gallatyn..

Jest wtedy kompletny "odpust"!.. :lol:

• Like 1

Kurna..no przeciez nie będe sie im  tylko przyglądał..! :)

Normalnie je użytkuje i conajmiej raz w tygodniu idą "do roboty" żeby nie spróchniały .. ;)

a kolowrotki?.. używam jak leci. .do tego Legacy Light brazowego ze  zlotym uchwytem pasuje srebrno złoty ath gallatyn..

Jest wtedy kompletny "odpust"!.. :lol:

Kije fajne, młynki rzecz gustu... Nie moja fala... :D

Andrzej do tych okropnych i ohydnych trzymaczy kołowrotków w Powellach po prostu nic poza ath nie pasuje... jedno i drugie jest tak brzydkie że mogą tylko w takiej kombinacji występować  :D  :D

Obrzydlistwo!! aż wali po oczach..! :)Że tez ludzie łapią sie na takie swiecidełka.. :lol:

post-58960-0-93388200-1420897479_thumb.jpg

post-58960-0-85695100-1421349971_thumb.jpg

Edytowane przez Powell

Po długich oczekiwaniach perturbacjach związanych z przesłaniem mi dwóch wędek w jednej (w zasadzie to po 2 części #4 i #6 :) ) w końcu udało się mi stać się posiadaczem Zenitha, 9'#6.

Na razie tyle co zabrałem go na obrzucanie nad zatoką. Kij szybki ale wybaczajacy. Lekki. Mimo wichury bez problemu wszystko fruwało(choć lekko przeciążony - grand i extreme distance).

Podob się, jedyne ale - wolałem poprzedni uchwyt, ten drewniany jakoś tak... No nie wiem, high tech, tytany i płyta pilśniowa ;) ...

Andrzej do tych okropnych i ohydnych trzymaczy kołowrotków w Powellach po prostu nic poza ath nie pasuje... jedno i drugie jest tak brzydkie że mogą tylko w takiej kombinacji występować  :D  :D

To jakieś bezguście w tej "usa" panuje, my to lepiej ogarniamy.  :D

Ten młynek błyszczy, że nic nie widać. Z czego to zrobione - tombak czy znal... ;)

Po długich oczekiwaniach perturbacjach związanych z przesłaniem mi dwóch wędek w jednej (w zasadzie to po 2 części #4 i #6 :) ) w końcu udało się mi stać się posiadaczem Zenitha, 9'#6.

Kubo - gratuluję pewnie Ci ulżyło :D .A może to była próba powrotu do czasów gdy kije opisywano 4-6 ? :lol:

Ciekawe jak sprawdzi się w holu.

Co do gustu w zasadzie się nie dyskutuje (g...o prawda,ciągle się dyskutuje ;) ),ale bracia H.kiedyś proponowali taki minimalistyczny model uchwytu.Rzecz gustu oczywiście,przyznać jednak trzeba że jest trwały bo pod korkiem znajduje się bardzo solidny profil uchwytu stopki kołowrotka.

post-46397-0-87762700-1420908078_thumb.jpg

Andrzejowi odpowiem przy okazji,że amerykańce także potrafią  gustownie i solidnie skonstruować ten element wędziska.Co nie zmienia faktu,że pewna pracownia w  PL jest oczywiście niedościgła... :) .

post-46397-0-25934000-1420908339_thumb.jpg

Ale to tylko żartobliwe uwagi.

Naprawdę ciekawi mnie akcja wędziska ,które skonfigurował Andrzej - jak to się ugina,szybkie,czy średnie ? Ciekawym Waszych uwag o nowych kijach,czy u Kuby w przelotkach tytanowych linka przemyka po cichu?

Powell-wniosłeś fajny powiew odmiany.

pozdro - kardi

• Like 1

Andrzejowi odpowiem przy okazji,że amerykańce także potrafią  gustownie i solidnie skonstruować ten element wędziska.Co nie zmienia faktu,że pewna pracownia w  PL jest oczywiście niedościgła

@Kardi, Pawle.. tak powaznie mówiąc Dzis rynek rodbuildingu jest przebogaty i pracownie moga sobie pofolgować mając bajery do montażu skolko ugodno ale, zauważ że rynek  w czasach konstrukcji tego Powella czyli 1990-94 roku dysponował troche mniejszymi mozliwosciami nawet w USA.  Nickiel silver dopiero wtedy wchodził  do najdroższych konstrukcji, Powell sam toczył swoje reel seaty. Moze nie tak bajeranckie jak dziesiejsze REC-i  " z warkoczem Maryny" ,ale jak widać twardy metal,  solidne gwinty, nic sie z nimi  nie dzieje do dzis ( 25 lat) ..nie pekają, nie rdzewieją, i siedzą tam do dzis. Akurat mi to nie przeszkadza, wazniejsza jest praca blanku i walory rzutowe bo przecież o to chodzi wpierw w dobrym "pręcie" a design stawiam na drugim miejscu. Zaciskam zęby i jakoś sie z tym przemorduję.. ;)

ps, Taka ciekawostka. Jim Clarkson, który wykonywał te kije w manufakturze Powellów w Chico do dzis buduje wedeczki..

Mozna porównać jego mozliwosci w dzisiejszych realiach..:

http://www.raptorrodworks.com/about.html

Edytowane przez Powell
  • Like 1

Mnie to traktujcie z przymrużeniem oka, tak też napisałem. Kije bardzo fajne, szczególnie blanki. Każdy robi, zleca, dekoruje jak mu pasuje. Nawet do rymu... ;) Co do mojego kija - będzie na bardzo dobrych komponentach w skromnym wizualnie ubranku. Młynek już jest i tego się trzymam. Przy okazji drążenia tematu Danielsson trafiłem dzisiaj takie cudo, wrzuciłem na dział castingowy i tylko dwóch Kolegów przejawiło entuzjazm. A ja powiem szczerze, że mnie design uwiódł... :)

http://www.danielsson-flyreels.se/affarside.html

Fakt ,że chyba Winston BII byłby nr 1 do suchej, ale cena trochę za wysoka.

Dla mnie podpasowały batsony i tylko nimi łowię(rewelacyjny do suchej rx7 8' #4 2pc),kilka batsonów uzbierałem. obecnie dla próby składa się talon highlander ale czy zwycięży z batsonami nie wiem.

Edytowane przez cyrulik

Mnie to traktujcie z przymrużeniem oka, tak też napisałem. Kije bardzo fajne, szczególnie blanki. Każdy robi, zleca, dekoruje jak mu pasuje. Nawet do rymu... ;) Co do mojego kija - będzie na bardzo dobrych komponentach w skromnym wizualnie ubranku. Młynek już jest i tego się trzymam. Przy okazji drążenia tematu Danielsson trafiłem dzisiaj takie cudo, wrzuciłem na dział castingowy i tylko dwóch Kolegów przejawiło entuzjazm. A ja powiem szczerze, że mnie design uwiódł... :)

A co to Andrzej budujesz?

Rozwalił mnie ten młynek.Piękna rzecz!No i wreszcie coś naprawdę nowego .

• 3 tygodnie później...

Poniewaz wątek zamiera pozwole sobie go troche ożywić. Wprawdzie Ameryki nie odkrywam, bowiem za oceanem te "klasyki" zapisały sie bardzo duzą zgłoską w historii i pomimo upływu srednio 20 lat od czasu pojawienia sie ich na rynku,wciąz cieszą sie popularnoscia,osiagając bardzo wysokie ceny na rynku wtórnym, porownywalne a bywało nawet wyższe  niż kosztowały " kiedyś na wyjsciu".

"Było ich trzech, w kazdym z nich inna krew."

3x5wt, kolejnosc losowa. dla mnie w prywatnym rankingu sa równorzedne...

-Winston IM6

-Sage graphite III LL.

-Powell LT ( light touch serie IM6)

post-58960-0-55890600-1422645966_thumb.jpg

Edytowane przez PowellR
  • Like 1