Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Roboty to nie ma praktycznie żadnej dodatkowej.. Wykręcam wkręty i daję śruby. Ciekawe czy w Leroy Merlin nierdzewne śruby, nakrętki i podkładki dostanę.

Podjedź do Juli

https://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/gwozdzie-i-wkrety/sruby-podkladki-i-nakretki/sruby/sruby-315408/

• 0

Sprawdz -  niekoniecznie taki do rynien ( są rózne ) może być dobry  , doczytaj (popytaj w sklepie ) czy mozna go stosować do drewna i PCV .

Bo uszczelnaicz do rynien (może dobrze łączyć np tylko metale ,żelazne i nieżelazne), a  niekoniecznie PCV i drewno .

Powinien być  rzadkiej konsystencji .

Daj go do otworów , na śrubę (żeby wyszedł przy skącaniu nakrętki).

Wcześniej oddtłuść klejone powierzcznie.

Może bardziej  "uszczelniacz dekarski" .

Edytowane przez JACOB01

• 0

Listwy wejdą dobrze tylko musi być podłoga idealnie prosta. Tak montuje je na samym końcu. Jak usłyszysz kliknięcie znaczy ze siedzi wszystko... podłoga jak w moim ...

PS .. nie wiecie czy można kupić taką plastikowa zaślepke tej listwy która widać na foto ?

12zł

http://www.pontony.net.pl/kolibri_akcesoria.php#thumb

• 0

Na allegro Kolibri ściągają z Ukrainy. Sam kupiłem z allegro od użytkownika Sklep Harpun wersję 360D za 3450 z wysyłką. W Tokarexie prawie 500 więcej.

Ceny mają lepsze nic w tokarexie ale nie ma wersji 330 PP która mnie interesuje. Spytam może będą mieli jakąś dostawę.

Mój 330D z alu podłogą i ławkami wyszedł niewiele ponad 2 tysiące.

Można wiedzieć ile by wyszedł takim pontonik ze sztywną podłogą ale ze sklejki?

Edytowane przez Kozi

• 0

Uległem presji i posypałem głowę popiołem  ;) Jutro podmianka.

Oprócz silikonu pójdą jeszcze oringi.

attachicon.gifP4112296.JPG

Te śruby 6x60 są ok? Zastanawiam się nad ich długością, żeby całość + 2 podkładki związać nakrętką kołpakową, a nie zwykłą...

Śruby, podkładki i nakrętki znalazłem ocynkowane. To + silikon powinny chyba dopełnić całości ;)

Edytowane przez Kamil Z.

• 0

Wie ktoś może coś na temat pontonów Kolibri lub Bark z allegro. Dwóch sprzedawców ma je wystawione w atrakcyjnych cenach np Kolibri KM 330 PP za 1870 zł a w tokarexie takim sam ponton 2389.

Dzwoniłem jakiś czas temu do jednego z tych allegrowiczów zapytać co i jak. Tak jak ktoś wyżej napisał, ściąga sam na własną rękę. Różnica jest jeszcze taka, że u niego masz 3 lata gwarancji, tokarex daje natomiast 8.

Też jestem o krok od zakupu pontonu i waham się gdzie robić zakupy :huh:

Edytowane przez Monster

• 0

Poszło 6 sztuk 6x40 i dwie 2x60. Zostały mi nadwyżki. wszystko 100% nierdzewki.Podaj tel na priv.

Po wstępnej przymiarce wyszło mi, że będę wiercił obok tych listewek podtrzymujacych rufowy element podłogi, więc muszę dopasować długość śrub tylko pod płytkę z kółek+podkładki+ pawęż i zostawić margines na dokręcenie nakrętek kołpakowych.