Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak. Nawet 35 mm by pasowało. Ja swoje 40 mm ciąłem aby gwint ukryć w nakrętce.

To nie wiem czemu wydawało mi się ( "na oko" co prawda ), że nawet 50mm to będzie za mało...

Edytowane przez Kamil Z.

• 0

Przy długości 320 jak dla mmie to nie ma komfortu dla jednej osoby. Dwóch osób spinningujących komfortowo-nierealne

Nie wiem jakie jest twoje wyobrażenie komfortu ale ja na swoim 3.20 czuje się swobodnie łowiac we 2... wiadomo są pewne ograniczenia ale jest bardziej niż ok... Edytowane przez Tomasz eS

• 0

Ok, ale to chyba jest brak komfortu w odnieisieniu do pontonu w ogóle. Jeśli zaś chodzi o długość to 320 jest OK, we dwójkę z gratami jest ciasnawo. Wiadomo, że 360 pewnie będzie lepiej ale dochodzą minusy w postaci ceny i wagi pontonu. Moim zdaniem obsługa pontonu (mam na mysli proces od zapakowania do auta do wypakowania w domu po powrocie z łowiska max to 320-330, jełśi w większości przypadków pływamy we dwójkę (i jest to rozkładanie we dwóch/dwoje) to 360.

• 0

Komfortowo to tak że nie trzeba co chwilę czegoś przestawiać nie narażając wędki na uszkodzenie.

post-49222-0-05213100-1429027502_thumb.jpg

Dojdzie jeszcze mata do odhaczania ryb i zrobi się tłoczno, prawdopodobnie przesunę fotel bliżej akumulatorów , muszę tylko sprawdzić czy nie będzie problemu ze sterowaniem silnika.

• 0

Panowie polećcie jakiś dobry pontonik, ma być duży 4,2 minimum, podłoga i tu pytanie do użytkowników czy alu czy sklejka. Ja dotychczas używałem promarine 320 ze sztywną podłogą ze sklejki i w sumie nie mogę narzekać. Boje się e aluminium się będzie mocno nagrzewać w lecie i bez buta będzie bieda stać. Kwota jaką moge wydać to około 5 tysi 

Podoba mi się proscan marine te nowe modele. Fajnie wyposażone i wydają się w miarę przemyślane. Pływał będę głównie elektrykiem (strefy ciszy) 55 minn kota traxxis lub osapian 55. Na promarine 320 pływam tymi silniczkami max 6,5 km/h. Jak myślicie ile prędkość spadnie przy pontonie 4,5 ?

Edytowane przez sol321

• 0

Proscana polecam, mam ks330. Trzy latka i wygląda jak nowy. W tym roku musiałem tylko pawęż odmalować, bo farba poodłaziła przy mocowaniu kółek i miejscu gdzie zakręcam imadełko od sondy. Nowy model ma laminowaną pawęż więc takich problemów raczej nie będzie. Kolega ma ks470, kawał łajby, katuje go już szósty rok, od kiedy lody zejdą, do późnej jesieni, każdy weekend prawie. Pontonowi nic nie dolega, a za bardzo o niego nie dba. Aluminiowa podłoga nie grzeje się bardzo, ba prawie w ogóle się nie grzeje, nigdy nawet na to nie zwróciłem uwagi, może też dlatego, że latem pływam w sandałach. Co do prędkości, ks470 z czterema osobami na pokładzie pływa szybciej na tośce 5hp(jakieś 13km/h) od mojego ks330 z tą samą załogą i silnikiem, ten max. miał 9km/h. Kiedyś robiliśmy takie testy, zamienialiśmy się silnikami, załogą, gratami i mierzyliśmy.

Edytowane przez Zbrojarz
  • Like 1

• 0

Proscana polecam, mam ks330. Trzy latka i wygląda jak nowy. W tym roku musiałem tylko pawęż odmalować, bo farba poodłaziła przy mocowaniu kółek i miejscu gdzie zakręcam imadełko od sondy. Nowy model ma laminowaną pawęż więc takich problemów raczej nie będzie. Kolega ma ks470, kawał łajby, katuje go już szósty rok, od kiedy lody zejdą, do późnej jesieni, każdy weekend prawie. Pontonowi nic nie dolega, a za bardzo o niego nie dba. Aluminiowa podłoga nie grzeje się bardzo, ba prawie w ogóle się nie grzeje, nigdy nawet na to nie zwróciłem uwagi, może też dlatego, że latem pływam w sandałach. Co do prędkości, ks470 z czterema osobami na pokładzie pływa szybciej na tośce 5hp(jakieś 13km/h) od mojego ks330 z tą samą załogą i silnikiem, ten max. miał 9km/h. Kiedyś robiliśmy takie testy, zamienialiśmy się silnikami, załogą, gratami i mierzyliśmy.

No to teraz jeszcze bardziej przypale :D

• 0

Komfortowo to tak że nie trzeba co chwilę czegoś przestawiać nie narażając wędki na uszkodzenie.

attachicon.gifP1020595.JPG

Dojdzie jeszcze mata do odhaczania ryb i zrobi się tłoczno, prawdopodobnie przesunę fotel bliżej akumulatorów , muszę tylko sprawdzić czy nie będzie problemu ze sterowaniem silnika.

attachicon.gifP1020595.JPG

JBK poproszę na PW namiary na takie siodlo

• 0

Pontonik juz gotowy do sezonu.

Folia naklejona zgodnie ze sztuką. Opalarka niezbędna.

Widać na zdjęciach jak folia po podgrzaniu "wtopiła się " w strukturę materiału pontonu.

post-48513-0-96308700-1429303245_thumb.jpg

post-48513-0-72219800-1429303274_thumb.jpg

Kółka zamontowane na śruby i nakrętki z nierdzewki . Tylko z szerokimi podkładkami z nierdzewki jest problem i poszedł ocynk.

Silikon niechlujnie wyglada ale nie jestem aż takim estetą.

post-48513-0-65559100-1429303394_thumb.jpg

post-48513-0-37039600-1429303421_thumb.jpg

post-48513-0-99833000-1429303449_thumb.jpg

post-48513-0-62768800-1429303478_thumb.jpg

A tak wygląda na gotowo.

post-48513-0-25873000-1429303507_thumb.jpg

post-48513-0-28881200-1429303535_thumb.jpg

post-48513-0-57560500-1429303563_thumb.jpg

Mam tylko pytanie. Jak najłatwiej go złożyć. Najpierw wypuszczamy powietrze i ściągamy listwy. Ale strasznie ciężko je wyjąć. A było 8 stopni.

I jeszcze jedno. Po złożeniu za cholerę nie wchodzi do torby. Jest za długi.

Oczywiście jest złożony razem z kółkami  :)

post-48513-0-85923900-1429303635_thumb.jpg

post-48513-0-99824000-1429303663_thumb.jpg

Edytowane przez godski
  • Like 3

• 0

Musisz balony do środka ściągnąć , na równo z podłogą (pawężą) wtedy wejdzie bez problemu. Najwygodniej jest odessać powietrze pompką . I nie rolować tylko tył złożyć do środka i przód do środka ( chyba nie potrafię tego ładnie opisać). Trening czyni mistrza. A jak nie to większą torbę :)