Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ponton gotowy. Ale co się namęczyłem to moje. A robiłem to na słoneczku

attachicon.gifP3202227.JPG

attachicon.gifP3202229.JPG

Jeszcze pytanie co do listew. W przedniej cześci są wzmocnienia na krawędź listwy . Z tyłu ich brak. Może dla bezpieczeństwa coś tam podłożyć?

A może jednak źle je złożyłem. Poniżej 3 zdjęcia lewej strony i trzy prawej.

attachicon.gifP3202230.JPG

attachicon.gifP3202231.JPG

attachicon.gifP3202232.JPG

attachicon.gifP3202233.JPG

attachicon.gifP3202234.JPG

attachicon.gifP3202235.JPG

Oprócz problemu z tymi wzmocnieniami jest jeszcze jeden. Poniżej zdjęcie.

attachicon.gifP3202236.JPG

Ile za niego dałeś?

Dasz namiar? Ciekawe ile kosztuje 360cm.

Cło i vat ci dowalili?

• 0

Ile za niego dałeś?

Dasz namiar? Ciekawe ile kosztuje 360cm.

Cło i vat ci dowalili?

godski dasz znać jak ten Kolibri się spisuje czy już go sprzedaleś ???

2200,00 na gotowo u mnie. Alu ławki mi podłoga.

Bardzo dobrze. Dzisiaj pływałem testowo Tośką 6HP max 25 km/h.

• 0

Czołem,

Nie znalazłem  odpowiedzi  ,może ktoś znajdzie czas aby podpowiedzieć kupiłem używany pro marine 320 f ,Pany w którym należy zamontować listwy stabilizujące podłogę ,ma ktoś wyczuty temat -zamontowałem bliżej pawęży  i coś mi się wydaje  że  trochę  za mocno  gumiak  skręca (powietrze nie schodzi), przy okazji czy w kilu macie  na maksa powietrza  ja  pompuję  maks  a  i tak jest  miękki kill ocb?, a w ogóle jak przymocować rolke i knagę  można  na ten  klej z  zestawu naprawczego

Dozo nad wodą !!!

• 0

Czołem,

Nie znalazłem  odpowiedzi  ,może ktoś znajdzie czas aby podpowiedzieć kupiłem używany pro marine 320 f ,Pany w którym należy zamontować listwy stabilizujące podłogę ,ma ktoś wyczuty temat -zamontowałem bliżej pawęży  i coś mi się wydaje  że  trochę  za mocno  gumiak  skręca (powietrze nie schodzi), przy okazji czy w kilu macie  na maksa powietrza  ja  pompuję  maks  a  i tak jest  miękki kill ocb?, a w ogóle jak przymocować rolke i knagę  można  na ten  klej z  zestawu naprawczego

Dozo nad wodą !!!

Mam prośbę łatwiej Nam będzie odpowiedzieć jeżeli napiszesz to jeszcze raz, w sposób czytelny z zasadami interpunkcji.

• 0

Listwy boczne umocuj tak by łączyły kilka elementów podłogi przeważnie 3 ostatnie , jednak montaż listew bocznych nie ma nic wspólnego ze skręcaniem. Kil pompujesz zgodnie z tabliczką znamionową, ale przy zimnej wodzie ( a teraz taką mamy , należy dopompować oczywiście z rozsądkiem ).

Możesz użyć tego kleju z zestawu a tu masz filmik jak :

• 0

do przyklejania roznej masci ustrojstw polecam klej z firmy TIP TOP  CEMENT Camping+plastic , mam przyklejona knage i rolke . nic nie odchodzi trzyma bardzo dobrze. koszt okolo 40zl na aledrogo. czas schniecia do godziny. jesli chodzi o listwy ( tez mam pro marne 320) to zakladam tak ze zachodza po rowno na elementy podlogi od strony pawezy i 3 elementu (liczac od pawezy.)

Edytowane przez siarq

• 0

Też mam Pro marine forsage 320. Dokładnie tak jak kolega napisał. Zakładaj tak żeby "chwyciły" 3 elementy. Nie ma prawa nic skręcać. W tym pontonie kil możesz pompować do ciśnienia mniejszego niż komory. Warto o tym pamiętać.

Pompuj, pływaj i ciesz się bo to bardzo fajne pływadło. Ja niestety  jestem zmuszony swoje sprzedać i żal bardzo się rozstawać :( . Służyło dzielnie. Na pewno będziesz zadowolony z tego pontonu.

• 0

Siema,

Sezon sezonem i jak większość wędkarzy marzę o własnej łajbie ale niestety łódź odpada ze względów garażowo-transportowych. Więc ponton, no i tu jest parę pytań i wątpliwości.

Patrząc na pontony zauważyłem że w pontonach do powiedzmy 3 metrów nie ma miejsca, dosłownie. Więc ponton jaki mnie interesuje to 3,30 metra. Jaki silnik da mi możliwość popłynąć tym pontonem w górę Wisły powiedzmy 15 kilometrów. I jak wygląda kotwiczenie takiego pontonu czy bez obaw można rzucić kotwicę na środku Wisły?  

• 0

Bez przesady. Jak masz pompkę automatyczną i kółka slipowe, to jedynym "problemem" pozostaje ułożenie podłogi i ewentualnie wpływ temperatury na sztywność materiału, co ma bezpośrednie przełożenie na wielkość torby z pontonem po jego złożeniu ;) .

Alfaiomega (teoretycznie pytać nie powinieneś ;) ). Do takiego gumiaka już około 8 KM pozwoli lecieć ślizgiem pod prąd i w miarę sprawnie się przemieszczać. 9,8 wydaje się być najlepszym kompromisem w relacji masa-moc. Odnośnie kotwicy, ja kupiłem pługową i jest super. Na odpowiednio długiej lince ustawia ponton 3,6m z gratami i 2 osobami na pokładzie w najsilniejszym nurcie. Tam, gdzie chcę. A to zaledwie 3kg żelastwa.

• 0

Kolego po pierwsze odpowiedz sobie czy chce ci się za każdym razem dzwigać i rozkładać ponton. Nie jest to takie "kolorowe" jakby mogło się wydawać.

Fakt nie jest to kolorowe , ale dzwiganie łódki na 3 piętro jest jeszcze gorsze.

Do tematu rozłożenie pontonu to max 15-20 min , co do kotwicy pługowa składana załatwia wszystko lub gumowana 10 lub 14kg ( ale to kolejny ciężar ). Co do silnika jeśli pływasz sam 5 , jeśli myślisz o pływaniu we 2 osoby 100 % @Kamil Z ma rację. A jeśli posiadasz odpowiednie środki , każdy mocniejszy będzie OK

• 0

Kotwica pługowa, którą zakupiłem, jest jednoelementowa, bez możliwości złożenia. Linkę kotwiczną (kupiłem pływającą) mocuję do kotwicy, a konkretnie jej przedniego otworu, za pomocą szekli oraz kauszy dla ochrony linki. Na końcu ramienia linkę mocuję plastikowymi spinkami do przewodów (trytytkami ;) ) Jedną, lub dwiema sztukami- w zależności od ich grubości i wytrzymałości. W razie utknięcia pod jakąś podwodną przeszkodą, mocne napięcie/szarpnięcie linki powoduje ich zerwanie, odwrócenie się kotwicy i uwolnienie z zaczepu. Spinki kosztują jakieś śmieszne grosze- zawsze staram się mieć ich większy zapas, bo na jednej wyprawie kilka sztuk potrafi się "zużyć" ;)

A wygląda to mniej więcej tak: (przepraszam za jakość zdjęcia- mega crop)

312h6l5.jpg

• Like 2

• 0

Rozkładanie wentyla z sztywna podłoga jest trochę upierdliwe . Jednak po sezonie dojdziesz do wprawy i w 20min w pełnym rynsztunku na wodzie. Podstawał to pompka automatyczna. Druga sprawa to polecam airmate ostania miałem przyjemność to testować chwile i rewelacja. Masz w nosie czy jest -1 czy+30. Podpinasz pompkę i ogień . Dużo szybciej niż z podłogą sztywna i mniej targania. Mój kolejny wentyl na 100% z airmata

• 0

Witam,

Przymierzam się do kupna Kolibri KM 300PP. Mógłby mi ktoś wysłać zdjęcia poglądowe z pływania na nim w 2 osoby? Chciałbym zobaczyć ile jest na nim miejsca.

Na pontonie będę pływać przeważnie sam, dlatego niechciałbym większego modelu ze względu na wagę.