Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Godski, zanim kupiłem ponton jeden czy drugi sporo czytałem i poświęciłem na lekturę masę czasu.

Miałem Busha, który został wymieniony na gwarancji na nowy, ponieważ po roku puszczał powietrze w sześciu miejscach na szwach. A Favorite jest uznawany za jeden z lepszych pontonów. Na podstawie jednego pontonu (nie znalazłem nigdzie info w sieci, o takim przypadku) nie wystawiałbym opinii dla całej marki.

Krakeny mają niezła opinię i ten przypadek nie musi świadczyć o tym, że " Kolibri, na bank lepszy".

Chwalisz to co znasz, ale nie znasz wszystkiego. Tak jak z Trojanami - ty je chwalisz, a ja mam inne zdanie i więcej nie kupię kwasiaka.

Dlatego uważam, że jeśli ktoś ma wystawić opinię, to powinien to robić na bazie doświadczenia, a tego jak mniemam z pontonami Krakena nie posiadasz...

Powtórzyłeś jedynie słowa @goorala, a liczyłem na rzeczowe podejście do tematu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Dano-G

• 0

Ja mam mawerica, do torby wchodzi, suwak ładnie się zasuwa, nawet jak niezbyt dokładnie się gumiaka złoży, nadmiernie nad gumiakiem się nie rozczulam, mam ponad rok, nic się nie odkleja, powietrza nie puszcza, podłoga alu wręcz rewelacyjna. Jak dla mnie to najlepszy ponton jaki znam ;-) ;-), bo jedyny jaki mam :-) ;-) ;-). To tak żartem ostanie zdanie. A praktyczne uwagi z używania jak wyżej. Dodam że łatwo się rozkłada, prowadnice alu dobrze spasowane z podłogą, wchodzą na przyjemny klik bez szarpania się i mocowania z włożeniem, nie za luźne nie za ciasne. Fakt, po 1,5r użytkowania, gdybym teraz kupował to pewnie poważnie zastanawiałbym się nad 370 zamiast 330, mimo że prawie 15kg cięższy jest. Swoją drogą ciekawe ile waży sama guma 370. W mawericu 330 guma waży 33kg.

Edytowane przez Sołtys

• 0

Artur i już się flaszka należy :) , a co do 370 powiem tak tylko przyczepka , użytkowałem przez jeden sezon. W ciepłe, normalne dni wszystko OK mimo wagi rozkłada się dobrze, jeżeli masz zamiar użytkować listopad , grudzień samemu to naprawdę ciężko  rozkładać i składać.  PVC 1100 robi się twarde i przy rozkładaniu i składaniu w pojedynkę na usta cisną się niecenzuralne słowa. W dwie osoby myślę nie ma większych problemów,  dla tego przyczepka rzecz ważna.

A co do wagi samej gumy zważę i napiszę.

• 0

rozlozylem i zlozylem ponton w sumie 3 razy i torba jest naprawde kiepska (do tego klamerki zardzewialy a czesc zgubilem - niektore sie powyginaly i juz nie blokuja tasmy). torba na poodloge nawet sobie nie zawracam glowy (latwiej wsunac ponton do vana no gladkiej stronie podlogi alu niz po sklejce - wiec "kafelkuje" podloge vana podloga pontonu. jak ogladam ponton z gory to wszystko wygada idealnie -  chyba mielem niefarta, ze akurat 1 raczka i kawalek tasmy co wystawaly z pudla wygladaly na odklejajace sie  ale to nize zmienia faktu, ze to slaba kj.

Laweczki sa za nisko (mam 187 i dlugie nogi - jak siade na lawce to mam dupe nizej jak kolana - a jak wyprostuje nogi to siegam az po przednia laweczke - bede sobie musial zrobic skrzynke do siedzenia (w srodku bedzie siedzial zbiornik paliwa a z gory bedzie miejsce na jakies szpeja co woze neizaleznie czy na slodka czy na slona wode (noz, narzedzia do silnika, apteczka etc).

ps przy plywaniu z nowym silnikiem myszkowania w slizgu nie stwierdzono.

• 0

@gooral

Torba na suwak do kupienia, ławki można przerobić na przesuwane ( wysokość znacznie wzrośnie) taśmy do ławek , uchwyty do ławek, klej - dostępne .

A jeśli nie jesteś twórczy, wyższy poddupnik załatwi wysokość ławek. :)

• 0

@gooral kupiłem nowego Krakena 430 w tym roku. Nie zauważyłem u siebie żadnych odklejających się szwów itp. Czochram go po wiśle ile wlezie, jak na razie wszystko ok. Honda 20hp i zero myszkowania. Nie zakładam tylnej ławki,zakupiłem dużą skrzynkę narzędziową Stanley. Siedzę na niej i chowam tam caly szpej,ciuchy,jedzenie,aparat itp. 

Torby na podłogę i ponton nie używam,ale tu racja klamry słabej jakości. 

Generalnie zestaw na duży +.

• 0

No to ja tez jestem na plus. Niemniej obiektywnie stwierdzam co nastepuje. Duzo osob majacych cos klamie tuszujac wady sam nie wiem po co.

Jestem tworczy i bede kombinowal. Na razie nie mam czasu bo pogoda do plywania w weekend ciezka pozniej lece do pl na tydzien a pizniej kumple wpadaja do mnie i chcialem miec silnik dotarty jak beda. Wiec plywanie po pracy wzuelo gore nad rozkminami w pontonie.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

• Like 1

• 0

Ja mam mawerica, do torby wchodzi, suwak ładnie się zasuwa, nawet jak niezbyt dokładnie się gumiaka złoży, nadmiernie nad gumiakiem się nie rozczulam, mam ponad rok, nic się nie odkleja, powietrza nie puszcza, podłoga alu wręcz rewelacyjna. Jak dla mnie to najlepszy ponton jaki znam ;-) ;-), bo jedyny jaki mam :-) ;-) ;-). To tak żartem ostanie zdanie. A praktyczne uwagi z używania jak wyżej. Dodam że łatwo się rozkłada, prowadnice alu dobrze spasowane z podłogą, wchodzą na przyjemny klik bez szarpania się i mocowania z włożeniem, nie za luźne nie za ciasne. Fakt, po 1,5r użytkowania, gdybym teraz kupował to pewnie poważnie zastanawiałbym się nad 370 zamiast 330, mimo że prawie 15kg cięższy jest. Swoją drogą ciekawe ile waży sama guma 370. W mawericu 330 guma waży 33kg.

Hehe. Potwierdzam w 100 %. Mam tak samo tyle że 3 metrowca i bez podłogi z alu. Torba jak stodoła z wielkimi uszami do której oprócz niechlujnie zwiniętego pontonu wkładam jeszcze dwie kamizelki ratunkowe, linkę i sam jeszcze nie wiem co... ;)  :rolleyes:

• 0

Wczoraj i dzisiaj popływałem sobie, nic wielkiego. Dzisiaj spotkałem użytkownika Kraken 470. Pytał się mnie czy podłogę ściągam pasami? Bo on musi ściągać ponieważ mimo prowadnic alu (podłoga też alu) to podłoga mocno faluje. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie jak on tę podłogę tymi pasami ściąga (fakt nie dopytałem i nie do obejrzałem) ja wypływałem, on się już zwijał. Narzekał na te stałe punkty mocowań ławeczek, tak wie że można prowadnice dokleić i inne ławeczki zastosować. Podpięte miał 20KM Suzuki.

• 0

Ławki w pontonie to taka dyskusyjna sprawa, osobiście nie znam nikogo kto ich używa, no chyba, że w jakiś naprawdę małych gumiakach. Jak pływam sam, czasami wpinam sobie jedną z przodu, bo ma torbę pod spodem i mi graty nie latają po pokładzie. Jak pływam z kimś, nie biorę żadnej. Biorę za to dwie lodówki turystyczne, mam doklejone d-ringi do których przypinam je na gumy. Jest na czym siedzieć i w co się zapakować. Jak wiem, że będę długo obławiał pojedyncze miejscówki czy łowił z dryfkotwą, wstawiam sobie fotel karpiowy, wtedy to już pełny luksus. Pokrowiec na gumę proscan ma kiepski, klamerki też mi poszły w ch.., trzeba naprawdę dobrze złożyć ponton żeby się zmieścił. Zwinąć raz żeby zeszło całe powietrze,  rozłożyć, tuby trzeba złożyć do środka, na szerokość pawęży , zwinąć ponownie i powinien pasować jak ulał. 

• 0

Godski, zanim kupiłem ponton jeden czy drugi sporo czytałem i poświęciłem na lekturę masę czasu.

Miałem Busha, który został wymieniony na gwarancji na nowy, ponieważ po roku puszczał powietrze w sześciu miejscach na szwach. A Favorite jest uznawany za jeden z lepszych pontonów. Na podstawie jednego pontonu (nie znalazłem nigdzie info w sieci, o takim przypadku) nie wystawiałbym opinii dla całej marki.

Krakeny mają niezła opinię i ten przypadek nie musi świadczyć o tym, że " Kolibri, na bank lepszy".

Chwalisz to co znasz, ale nie znasz wszystkiego. Tak jak z Trojanami - ty je chwalisz, a ja mam inne zdanie i więcej nie kupię kwasiaka.

Dlatego uważam, że jeśli ktoś ma wystawić opinię, to powinien to robić na bazie doświadczenia, a tego jak mniemam z pontonami Krakena nie posiadasz...

Powtórzyłeś jedynie słowa @goorala, a liczyłem na rzeczowe podejście do tematu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Miałem Busha i złego słowa nie mogę o nim powiedzieć. Bardziej dopracowany od Kolibri.

Tak, bazowałem na tym co napisał @gooral i porównałem to do Kolibri.

A brak przesuwnych ławek tylko utwierdza mnie w tym co napisałem. Oraz antychlapaczy z tyłu.

• 0

nie wiem o co chodzi z podloga i pasami - moja calkiem latwo sie sklada (mam tylko porownanie do starego proscan marine 380). jedyne co mnie denerwuje to dzwonienie klepek (juz je przynitowalem na krancach, ale one dzwonia tez po srodku - trzeba by wziasc dluugie nity i na kazdym laczeniu pioro wpust (wewnatrz jednej grupy listew) walnac po 1-2 nitach.

Kolibri rozwazalem (km400d), ale jak mi odpisali na maila z zapytaniem "za duzo pisania prosze do nas zadzwonic" to mi sie odechcialo. kto wie moze @godski ma racje  (bo na razie wychodzi na moje, ze podloga drewniana lepsza mimo, ze mniej trwala).

Brak chlapaczy mi nie robi.

Kolka dzialaja fajnie, ale niestety z 20km silnikiem nie da sie nim skrecac w pelni jak sa u gory (i tak planuje uzywac kolka glownie na morzu gdzie lowie wertykalnie i czesto kolo silnika (jak ponton dryfuje dowolna burta to jak wystawiam wedke z tylu to mi nigdy nie wciaga linki pod poklad) wiec nie robi mi to strasznej roznicy.

Jak lawki by byly przesuwane, ale tak samo nisko jak te w krakenie to i tak bym ich nie uzywal (mam w planie zrobic sobie "tron" i pod spod wsadzic paliwo, jakies narzedzia i aku do echa.

Jestem teraz w pl na wywczasie moze kupie akies klamry i tasme. na dzien dzisiejszy wywalilem metalowe sprzeczki przewlekam tasme przez "uszko na sprzaczki" naciagam na maxa (po sciagnieciu powietrza pompka zamykam pokrowiec neimal "na zero") i spinam zipami tasmy (zip uzywam w pracy mam ich badz ile - trzymaja mocno).

Brak falowania podlogi. pokrowce na dziub i na lawke moze i sa fajne, ale na razie ich nie uzywam.

• 0

Wiem, że temat rozpracowany jednak proszę o podpowiedz. Może któryś z Kolegów pływa na takim sprzęcie.

Czy na pływadełku Kolibri KM-280 bez sztywnej podłogi można stanąć bezpiecznie na nogi  łowiąc samemu, jak sądzę nie ma mowy o łowieniu w takiej pozycji, ale czy użytkownik tego modelu skazany jest na ławeczkę. Ponton ma służyć do obławiania trzcinowisk.

z góry dziękuję

• 0

Wiem, że temat rozpracowany jednak proszę o podpowiedz. Może któryś z Kolegów pływa na takim sprzęcie.

Czy na pływadełku Kolibri KM-280 bez sztywnej podłogi można stanąć bezpiecznie na nogi  łowiąc samemu, jak sądzę nie ma mowy o łowieniu w takiej pozycji, ale czy użytkownik tego modelu skazany jest na ławeczkę. Ponton ma służyć do obławiania trzcinowisk.

z góry dziękuję

Łowię dokładnie z takiego pontonu już 2'gi sezon i przeważnie łowię stojąc (90%łowienia)  - nie siedząc czy to na ławeczce, czy na balonach.

Łowi się ekstra i panelowa podłoga mi przynajmniej w niczym nie przeszkadza, powiem więcej nie zamieniłbym jej na pełną, no chyba, że na airmatę.

Co może być istotne, ważę tylko 65kg, może większe/cięższe osoby miałyby problem z łowieniem na stojąco, choć nie wydaje mi się.

• 0

Jacek pocieszyłeś mnie. Rozumiem, że tragedii nie ma. Pełna podłoga do 20% więcej niż rolowana, nie mówiąc o air-deck. W moim przypadku budżet ograniczony i wybiorę tańsze rozwiązanie. Fakt, u mnie z wagą zdecydowanie gorzej, jednak mam nadzieje że i ja dam radę. Argumentem na plus jest waga zestawu 36 kg + klamoty. Nie wyobrażam sobie targać km300 czy km360 w pojedynkę. Nie zawsze jest możliwość zwodowania pływadełka niedaleko samochodu. Jak będzie się zobaczy, już niebawem testy. 

• Like 1

• 0

ooral, z tą podlogą i pasami, to ponoć mocno faluje i się rusza, dlatego pasami ściągana żeby usztywnić ją, jak zrozumiałem wywód właściciela wspomnianego krakena 470.

Moze gosc krzywo wsadzal i nie lapaly listwy z boku? Bo jak panele nie sa idealnie rowno to listwy ich nie scisna na prosto.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk