Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jakby ktos sie zastanawial jakie kolka dac do pontonu to polecam serie S Proscana, do pontonow max 330.

A po zamontowaniu wyglada to tak w moim kolibri 300km pp:

https://zapodaj.net/55c440faff512.jpg.html

https://zapodaj.net/decb2670aa584.jpg.html

Podoba mi sie ze w zestawie oprocz kolek dali jeszcze: sylikon akwarystyczny, wiertlo do drewna 16mm

Sruby, podkladki, oski wszystko stal nierdzewna

• 0

Jakby ktos sie zastanawial jakie kolka dac do pontonu to polecam serie S Proscana, do pontonow max 330.

A po zamontowaniu wyglada to tak w moim kolibri 300km pp:

https://zapodaj.net/55c440faff512.jpg.html

https://zapodaj.net/decb2670aa584.jpg.html

Podoba mi sie ze w zestawie oprocz kolek dali jeszcze: sylikon akwarystyczny, wiertlo do drewna 16mm

Sruby, podkladki, oski wszystko stal nierdzewna

Zamontowales je na odwrot. Powinny wchodzic pod ponton. Pozatym radze uwazac jak sie ma silnik spaliniwy wiekszy. Bo czacha zaczyna o nie haczyc. Trzeba je mz montowac najszerzej jak sie zmieszcza. Te 11 czy 12cm z filmu na yt to za blisko do silnika.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

• Like 1

• 0

ja właśnie zakupiłem na mini łowiska wiosłowy (lub pod elektryka) K-280CT z air-matą, cienkie to tworzywo 850g, ale ponton z podłogą waży 18kg, a z ławeczkami i wiosłami 20kg :)

air mata pięknie rozpycha podłogę, co daje około 20% lepsze osiągi w porównaniu do panelowej-rolowanej

rozkładanie-składanie bajka :)

Edytowane przez BazyL

• 0

Zamontowales je na odwrot. Powinny wchodzic pod ponton. Pozatym radze uwazac jak sie ma silnik spaliniwy wiekszy. Bo czacha zaczyna o nie haczyc. Trzeba je mz montowac najszerzej jak sie zmieszcza. Te 11 czy 12cm z filmu na yt to za blisko do silnika.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Dlaczego na odwrot, nawet w filmiku proscana jest tak jak u mnie

To te skladane seria L wchodzi pod ponton, do wiekszych plywadel.

A spalinowki nie mam, nie uzywam, plywam tylko na elektryku i nic nie haczy.

Edytowane przez horac

• 0

ja właśnie zakupiłem na mini łowiska wiosłowy (lub pod elektryka) K-280CT z air-matą, cienkie to tworzywo 850g, ale ponton z podłogą waży 18kg, a z ławeczkami i wiosłami 20kg :)

air mata pięknie rozpycha podłogę, co daje około 20% lepsze osiągi w porównaniu do panelowej-rolowanej

rozkładanie-składanie bajka :)

Ja na małe wody użytkuję Barka 300 NP i jestem bardzo zadowolony.

Waży co prawda 30 kilo ale ma balon 40 cm, w pojedynkę pełen komfort i luxus.

• 0

Tomek jeśli napompujesz jak w instrukcji, to się niczego obawiać nie musisz. Żaden upał nie spowoduje żeby zawór zadziałał jeśli napompowane zgodnie z instrukcją. Ja pompuję 1 bar więcej z założenia i nigdy się nic nie działo. Mam Mawerica ale zawory myślę wże wszędzie są podobne.

• 0

No tak, rząd wielkości w pisaniu się machłem ;-), nie 1 bar tylko 1/10. Mam w instrukcji pompować na 0,25, pompuję 0,26 to balony, a kil zamiast na 0,30 pompuję na 0,31. Dzięki Bazyl za uwagę :-).

Edytowane przez Sołtys