Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nogi na podłodze, tak samo siedzisz jak na ławeczce tylko masz oparcie. Parę razy używałem zwykłego  rozkładanego fotela turystycznego ustawiając nogi fotela pomiędzy ławką i nie było źle, a jakby dało sie go obracać to byłoby TO.

• 0

Andrzej zapytaj i daj znać .

Te 160 zł to już po cle i z vat ?

tak, ale jest to cena do PL, niekoniecznie do mnie, trzeba sobie samemu odebrać, albo dopłacić 15zł za kuriera

zakup tak trochę po prośbie, więc nie wiem, czy hurtowo się da

Edytowane przez BazyL

• 0

Kamil, nie o hurt mi chodzi , ale o mój kręgosłup. Fotel turystyczny to fajne rozwiązanie, mankamentem jest to , że nie jest obrotowy.

Zainstaluję, albo to z "jula" , albo jak Andrzej załatwi  w fajnej cenie ( załatwi ) :).

• 0

Mz bez sensu a nogi gdzie ? Mialem taki obrotowy fotel na lodzi 2 razy. Pierwszy i ostatni ;)

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

ale o co Ci chodzi, to na "gołej" ławeczce jest inaczej ?

Nogi na podłodze, tak samo siedzisz jak na ławeczce tylko masz oparcie. Parę razy używałem zwykłego  rozkładanego fotela turystycznego ustawiając nogi fotela pomiędzy ławką i nie było źle, a jakby dało sie go obracać to byłoby TO.

Siedzisz nie dość że z oparciem to kilka ładnych centymetrów wyżej.

• 0

Panowie, mam problem, kupiłem ponton z zaworami bostońskimi z drugiej ręki. Niestety przy próbie pompowania wszystko fajnie dopóki nie wyjmę końcówki od pompki i wtedy zaczyna całkiem uchodzić powietrze, i zanim włożę korek sporo powietrza ucieka. Gdyby to było w jednym zaworze to spoko, ale tak się dzieje przy każdym z 4 ( 3 komory +kil). Możliwe, że wszystkie zawory walnięte? Dodam, że to ponton na rynek norweski przy dł 300 cm waży 38 kg, więc całkiem solidna konstrukcja...

• 0

ale o co Ci chodzi, to na "gołej" ławeczce jest inaczej ?

MZ laweczki sa tak samo kijowe

Chyba zapomnialem napisac , ze mam 187 i dosyc dlugie giry. W irlandzkiej lodzi jeziorowej (do pogladu mozna wygooglowac "sheelin lake boat") nie mialem gdzie podziac nog (bo burta sie podnosi. Na honwave t38ie2 nawet na szerokosc nie moglem nog wyprostowac siedzac na burcie. By moc wyprostowac nogi na nowym pontonie (kraken 400) to siedzac na tylnej laweczce nogi mam pod przednia. siedzac na burcie mam trszke wiecej miejsca niz potrzebuje by wyprostowac giry. Jakbym dal na srodku pontonu taki fotelik to druga osoba by musiala siedziec na dziobie bo bym jej bruzdzil girami a w bok wogole bym sie nie mogl odwrocic bo bym nie mial gdzie dac nog, chyba, ze na balony bym polozyl. Oczywiscie wszystko zalezy od wielkosci lodzi, ale tutaj jest kwestia pontonu.

• 0

Pisze co mysle. Moze sie komus przydadza moje przemyslenia (mnie instalacja fotela na lodce kosztowala mase zachodu - kupno fotela, kupno i przycinanie sklejki na baze, pozniej kupno lozyskowanej podstawy, wiercenie otworow i malowanie krawedzi otworow etc etc. tylko po to by na pierwszym wyjezdzie mnie uswiadomic, ze nie pomyslalem o tym gdzie wsadzic nogi. Przy czym bezapelacyjnie siedzenie z oparciem na plecy to rewelacja do wedkowania i pozniej fotel zamocowalem na stale pod katem 45st na sterburcie na rufie lodzi  A potrzeby obracania sie nigdy nie odczulem.

• 0

no tak.... na szczęście mam własny rozumek

ps. czy Ty w ogóle oglądałeś to video ... ???

Przepraszam, ale mam wrazenie, ze ty myslisz, ze ja jakis twoj pomysl probuje storpedowac. A ja tylko dziele sie moimi spostrzezeniami (wlasnie na tym filmie widac, ze praktycznie tylko w 1 polozeniu gosc ma co robic z nogami).  Jest mi zupelnie obojetne co ty (lub ktokolwiek inny) bedziesz mial u siebie na lodce i jak ci z tym bedzie wygodnie. Ani jeden z moich postow nie byl pisany do konkretnej osoby (moze uzylem cytatu, ale tylko w tym celu by bylo wiadome o czym pisze).

Edytowane przez gooral

• 0

Z uwagi na fakt, że mam dość targania po skarpach wiślanych 100kg łodzi postanowiłem zakupić ponton jednoosobowy. Szukałem czegoś z alu podłogą. Znalazłem ponton X-BOAT model 290 o wadze ok 50 kg. Uważam,że cena atrakcyjna tj. 1890zł i gratis wysyłka - posezonowa wyprzedaż. Czy w tej cenie jest jakaś ciekawsza alternatywa ?

• 0

Z uwagi na fakt, że mam dość targania po skarpach wiślanych 100kg łodzi postanowiłem zakupić ponton jednoosobowy. Szukałem czegoś z alu podłogą. Znalazłem ponton X-BOAT model 290 o wadze ok 50 kg. Uważam,że cena atrakcyjna tj. 1890zł i gratis wysyłka - posezonowa wyprzedaż. Czy w tej cenie jest jakaś ciekawsza alternatywa ?

Jest na giełdzie Honda wave 250- polecam