Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@Janusszr - nawet nie myślę przekonywać Cię do podłogi aluminiowe, powód jest prosty mnie ona odpowiada , tobie nie musi. Tak jak pisałem każda podłoga ma wady i zalety.

Na moim przykładzie mogę Ci tylko powiedzieć, wyjazd tygodniowy z airmatą zrobiłem w niej 5 dziur ( moje zaniedbanie , rybka z woblerem na podłogę, parę fikołków i kotwica w wbita w podłogę ). Teraz jak pływam z airmatą jestem mądrzejszy wypinam w wodzie ( można, można, brawo ja :)) Przy pontonie 330 różnica między airmatą , a aluminium to 12 kg ( robi wrażenie ) , co do rozkładania wygodniej, ale nie szybciej airmata , ( dot również składania ). I teraz czym Cie zaskoczę na szybki wyjazd , mobilny parę godzin zabieram podłogę aluminiową , mimo że mam do dyspozycji też airmatę, ale do wody mam blisko i płasko. Na skarpy wiślane pewnie bym zabrał airmate.

Może z racji wieku czuję się na alu bardziej komfortowo, ale podkreślam jest to moje zdanie.

• 0

Dlaczego Łódź nie ponton?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja świadomie wybrałem ponton na przyczepie nie łódź. Pewnie mi sie zaraz dostanie za głoszenie takich herezji ale co tam... ;)

Z pontony łowie już ponad 10 lat od ośmiu trzymam go na przyczepie. Jakie widzę plusy?  Moim skromnym zdaniem dużo łatwiej ogarnąć się samemu z 4metrowym pontonem (często jeżdżę sam)niż łodzią podobnej wielkości. Po za tym transport - podczepiam 4 metrowy ponton  i ciągam octavią - praktycznie nie czuje go na haku, a na łowisko mam ponad 100km więc ma to znaczenie szczególnie przy wyprzedzaniu,również wszelkie nierówności i dziury w drodze, ponton dużo lepiej zamortyzuje niż łódź, wiem bo nieraz jeździmy z kumplem - on ma łódź ja ponton i nieraz niechcący go zgubie bo niestety łódka nie jest z gumy i dostaje po d... na nierównościach. Poza tym jeśli potrzebuje się zwodować gdzieś gdzie nie ma slipu z pomocą jednego kolegi nie stanowi do żadnego problemu...A na wodzie? No cóż podpinam 15konną yamahę co pozwala osiągnąć prędkość +/-  30km/h więcej nie potrzebuje. Co do podłogi to zdecydowanie wolę aluminium po za zaletami, o których wspomniano wyżej, na przykład dlatego, że pozwala na montaż dodatkowych mniej lub bardziej potrzebnych gadżetów wedle uznania użytkownika. W moim przypadku wygląda to mniej więcej tak.

post-50112-0-29972000-1483971850_thumb.jpg

Podkreślam podobnie jak kolega @maweric że jest to tylko moje zdanie i być może kiedyś zdecyduje się na zamianę pontonu na łódź ale na razie nie odczuwam takiej potrzeby.

• Like 3

• 0

@Janusszr - nawet nie myślę przekonywać Cię do podłogi aluminiowe, powód jest prosty mnie ona odpowiada , tobie nie musi. Tak jak pisałem każda podłoga ma wady i zalety.

Na moim przykładzie mogę Ci tylko powiedzieć, wyjazd tygodniowy z airmatą zrobiłem w niej 5 dziur ( moje zaniedbanie , rybka z woblerem na podłogę, parę fikołków i kotwica w wbita w podłogę ). Teraz jak pływam z airmatą jestem mądrzejszy wypinam w wodzie ( można, można, brawo ja :)) Przy pontonie 330 różnica między airmatą , a aluminium to 12 kg ( robi wrażenie ) , co do rozkładania wygodniej, ale nie szybciej airmata , ( dot również składania ). I teraz czym Cie zaskoczę na szybki wyjazd , mobilny parę godzin zabieram podłogę aluminiową , mimo że mam do dyspozycji też airmatę, ale do wody mam blisko i płasko. Na skarpy wiślane pewnie bym zabrał airmate.

Może z racji wieku czuję się na alu bardziej komfortowo, ale podkreślam jest to moje zdanie.

nie do końca się zgodzę, bo ponton z Air-matą zwijam i rozwijam razem z podłogą, w zależności od wielkości i pompki rozkładam/rozkładałem od 7-10min - bez żadnego wkładu siły, zwłaszcza przy niskich temperaturach, to dla mnie ważne

jak pada w trakcie zwijania, to można po prostu spuścić powietrze i wrzucić/upchać w bagażniku, a temat ogarnąć potem

miałem 4 takie pontony, nigdy nie uszkodziłem podłogi, oczywiście trzeba zachować podstawowe środki ostrożności (np. gumowana kotwica), ale to chyba oczywiste

Edytowane przez BazyL

• 0

@Bazyl - ja 330 z air czy z alu rozkładam 15 min ( pompka elektryczna ) myślę , że czas to kwestia wprawy. Jak pada to też chwila , 4 panele byle do bagażnika , a guma jak popadnie też do bagażnika , korektę robię później w garażu.        12 kg to tylko różnica i tu nie mam żadnych argumentów. 

Gumowe kotwice oczywiście, kupiłem kilka lat temu od Ciebie. :) sprawują się świetnie.

• 0

możliwe, ja chyba po prostu nie mam siły, do tego ten lędźwiowy co potrafi strzelić przy kichaniu, czy schyleniu się do bagażnika, jak widać trzeba wybór dostosować do swoich możliwości :) , oczekiwań i priorytetów

Edytowane przez BazyL

• 0

Z tym dziurawienie airmaty, to faktycznie problem. No bo weź wypnij np.5 makreli poza pontonem, nie mówiąc o jakimś dużym dorszu. Chociaż jest na to sposób. Skrzynka plastikowa, taka jaką stosują na Bałtyku podczas wypraw dorszowych.

• Like 1

• 0

Janusz, jeśli ponton ma latać w ślizgu i być duży to airmata się nie sprawdzi. Za mała sztywność.

Andrzej nie zgadzam się z tobą , jeśli napompujesz mate odpowiednio to jest ona tak twarda, że nie ma problemu z falowaniem, mówię o pontonie max 370. Co do większych

nie miałem możliwości sprawdzić. 

ciśnienie :

AIRMATA 8PSI-14,5PSI   0,54atm-0,95atm   0,55bar-0,97bar

@Janusszr - rozwiązaniem jest przyklejenie do airmaty i wykładziny rzepów ( takich jak przy rękawach w kurtce ) kupuje się na metry, kleisz po obu stronach i ma trzymać. :)

• 0

Andrzej nie zgadzam się z tobą , jeśli napompujesz mate odpowiednio to jest ona tak twarda, że nie ma problemu z falowaniem, mówię o pontonie max 370. Co do większych

nie miałem możliwości sprawdzić. 

ciśnienie :

AIRMATA 8PSI-14,5PSI   0,54atm-0,95atm   0,55bar-0,97bar

@Janusszr - rozwiązaniem jest przyklejenie do airmaty i wykładziny rzepów ( takich jak przy rękawach w kurtce ) kupuje się na metry, kleisz po obu stronach i ma trzymać. :)

Janusz z tego co widzę ma na myśli ponton minimum 370 cm.

Ciekawe, jak pytałem w Kolibri to powiedzieli że max. to 300-330 cm i do większych nie robią maty bo się nie sprawdza przy większych prędkościach.

• 0

Ja używam chińskiej do 1kPA , daje rade .

8cb37a4c6274a70bmed.jpg

Brawo nie używałem , czytałem tu na forum różne opinie.

Wiem że koledzy wstępnie pompują tanimi z marketu , a później nożną na kamień.

Andrzej u mnie robią do 420 , nie jestem przekonany już do 400, nie wspomnę o 420. Ale przy 330 też drżałem jak to będzie i czy nie zegnie się ponton w pół przy starcie, dał rade.

Widziałem w Chorwacji duży 400-450 z airmatą i silnikiem 30 i dawał radę z 6 osobami, a fale były nie małe. Więc może to tylko obawy na wyrost, ale nie zaryzykuje.

Edytowane przez maweric

• 0

@Andrzejt - są tylko to nie są podłogi składane  cała podłogę masz w jednym kawałku ( podłoga VIP ), lub podłogi montowane na stałe , ale już to nie ponton tylko RIB

Ja plywam  Mercury Adventure 320 Enduro ,niby ma podloge polimerowa (FRP -Fiber Reinforced Polymer) z domieszka jakiegos wlokna ,podloga jak aluminiowa mocna ,sztywna ,skladana ale za to zima nie trzeba 5-ciu par skarpet  ;)

• 0

Ja mam z nastawianiem ręcznym, ( pracuje bardzo dużo w ciągu roku ) ufam, ale i tak co jakiś czas sprawdzam manometrem ciśnienie w balonach. Jak do tej pory wszystko OK ciśnienie się zgadza.

Ja plywam  Mercury Adventure 320 Enduro ,niby ma podloge polimerowa (FRP -Fiber Reinforced Polymer) z domieszka jakiegos wlokna ,podloga jak aluminiowa mocna ,sztywna ,skladana ale za to zima nie trzeba 5-ciu par skarpet  ;)

Przepraszam o tej składanej zapomniałem ze względu na cenę ( pontony 320 w cenie około 7 tys ). Tak podłoga panelowa z polymeru , z tego co pamiętam a boku aluminiowe

wzmocnienia. Nie wypowiadam się nie znam. Opisz zalety oczywiście poza ceną :).

• 0

Ryśku,

a na tę airmatę rzucić kawałek jakiejś wykładziny, np.dywanowej. Bo lynoleum, to ślizgawka. Co o tym sądzisz?

Linoleum nie nadaje się do wilgoci, od wody zaczyna zmieniać objętość jeśli już to PCV np. wykładziny firmy Altro. Napewno się nie pośliźniesz ale chodzenie bosą stopą też odpada