Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

a jaka to marza bandycka i normalna ? co innego 10% od 1zl a co innego 10% od 10000zl. to nie jest takie proste jak sie wydaje. zalezy od sprzedawanych ilosci , kosztow wlasnych itp.Uczciwy  handel  , to ciezki kawalek chleba wbrew pzorom...

Edytowane przez siarq

• 0

Do biegów w manetce trzeba się przyzwyczaić, Jedną ręką można manewrować przód/tył, czego nie da się zrobić gdy występuje wajcha zmiany biegów .

Jak ktoś jeździł choćby komarem to sobie kierunku nie pomyli, chyba że założy sobie linki odwrotnie (co mi się przytrafiło).

Manewrowanie z wędką w jednej ręce z sumem na haczyku jest wykonalne :)

• Like 1

• 0

Do biegów w manetce trzeba się przyzwyczaić, Jedną ręką można manewrować przód/tył, czego nie da się zrobić gdy występuje wajcha zmiany biegów .

Jak ktoś jeździł choćby komarem to sobie kierunku nie pomyli, chyba że założy sobie linki odwrotnie (co mi się przytrafiło).

Manewrowanie z wędką w jednej ręce z sumem na haczyku jest wykonalne :)

Zdaza mi sie porzyczyc lodke i wolalbym nie miec zlych nawykow. Merkurego porzyczylem 2x i 2 razy omalo w betonowa sciane nie wyrznalem ujmujac zamiast dodawac gazu wstecz...

Miec suma na wedce i obslugiwac samemu silnik mialem wiele razy. Ale nigdy silnik mi nie zblokowal manetki 90st w gore bo wtedy sie raczej kiepsko skreca. Pozatym co innego miec rybe na kiju i wedka napinac linke (odplywasz na glebsza wode/od zaczepu) a co innego starac sie utrzymac w konkretnym miejscu w czasie wiatru muszac jednoczesnie bardzo czesto wybierac linke bo np jerk za ciezki do lowiska...

W obu przypadkach mozna szybko siegnac do manetki reka "od korbki" alr jak sie manetka blokuje pionowo w gorze to sluchac popis wyksztalcenia i erudycji kierujacego ;) a przepinac biegi tyl przod mozna ta sama reka co kierowac manetka bo i tak nie dodajesz gazu jak zmieniasz biegi... mialem okazji kupic bardzo tanio merkurego 15 od kolegi i wlasnie z tego powodu dolozylem niemal 50% ceny i wzialem tohatsu..

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

• 0

Sezon na zakup pontonu...

Tak,to był dobry ruch...Zarówno pora roku jak i sprzedawca...

Zamówiony w grudniu "zza miedzy" KM330D (z kilem) już na "salonach" i czeka niecierpliwie na pierwsze wodowanie z butelką szampana w tle ;)

Ponton w pakiecie z gratisem świątecznym w postaci torby dziobowej.

Nie będę reklamował sprzedawcy by nie zostać "wybatożony" moderacją...

Zapewne szerszej części jest on dobrze znany.

Nadmienię tylko,że Bardzo Celne Podejście do klienta...:)

W porównaniu z ofertą innego "lidera" rynku "poczet królów polskich" w postaci 9ciu "Jagiełłów" pozostał w portfelu...:)

Wiosno przybywaj !

• Like 3

• 0

Sezon na zakup pontonu...

Tak,to był dobry ruch...Zarówno pora roku jak i sprzedawca...

Zamówiony w grudniu "zza miedzy" KM330D (z kilem) już na "salonach" i czeka niecierpliwie na pierwsze wodowanie z butelką szampana w tle ;)

Ponton w pakiecie z gratisem świątecznym w postaci torby dziobowej.

Nie będę reklamował sprzedawcy by nie zostać "wybatożony" moderacją...

Zapewne szerszej części jest on dobrze znany.

Nadmienię tylko,że Bardzo Celne Podejście do klienta... :)

W porównaniu z ofertą innego "lidera" rynku "poczet królów polskich" w postaci 9ciu "Jagiełłów" pozostał w portfelu... :)

Wiosno przybywaj !

Można namiary? na priv oczywiście   ;)

• 0

Jak radzicie sobie w sytuacji, gdy jedziecie na ryby sami. Ponton spakowany w samochodzie, silnik 15-20 również. I teraz w pojedynkę trzeba to wszystko wypakować, zmontować, zwodować, a już po wszystkim zdemontować. Czy jest szansa wykonać to samodzielnie?

Przyczepka sprawę załatwi, ale załóżmy, że przyczepki nie ma.

• Like 1

• 0

Jak radzicie sobie w sytuacji, gdy jedziecie na ryby sami. Ponton spakowany w samochodzie, silnik 15-20 również. I teraz w pojedynkę trzeba to wszystko wypakować, zmontować, zwodować, a już po wszystkim zdemontować. Czy jest szansa wykonać to samodzielnie?

Normalnie, 30-40 min i na wodzie, a ze złożeniem dziwne , ale idzie szybciej. Kwestia przyzwyczajenia, no i trzeba sobie wmawiać, że na następny sezon przyczepa. :)

• 0

@Janusz to była przenośnia, dlatego ten uśmieszek na końcu zdania. Mam kilka zbiorników , gdzie trzeba ten cały majdan przenieść z 50 m i daję radę i niema szans na wodowanie z przyczepy.

95% wyjazdów  też sam, teraz już z 3,3 ,przeważnie też elektryk i 2x100ah + zabawki. Kwestia wprawy, wszystko po kolei dopracowane do perfekcji.

• 0

Zdaza mi sie porzyczyc lodke i wolalbym nie miec zlych nawykow. Merkurego porzyczylem 2x i 2 razy omalo w betonowa sciane nie wyrznalem ujmujac zamiast dodawac gazu wstecz...

Kolega chyba chciał kupić. Jak kupowałem swój to miałem trochę obaw. Już nie mam bo szybko nauka poszła. I mi się nic nie blokuje :)

• 0

@Janusszr

Mam ustawione w tapatalk 50 postów na stronę. Już nawet nie liczę ile ich było, ale od kilku dni już tak męczysz bułę, że chyba ślepy, głuchy, bez rąk i nóg by te pontony kupił i juz dawno by się nimi cieszył. Ludzie Ci po kilka razy odpowiadają ile, co i jak długo się rozkłada np.

Kupując swój 3 lata temu, nie wiem czy 10% takich informacji mi wystarczyło.

Jak powiedział klasyk w filmie Dzień Świra: "Dżizas, ku**a, ja pier**olę!"

Edytowane przez count_martin3z01

• 0

Spokojnie. Ponton 4m alu. Silnik plus zbiornik przynety etc. Jak kupisz dobre (ja mam promarine) kolka to jak nie ma jakis strasznych stromizm czy blota to samem zwodujesz. Jak nie moalem kolek to ponyon po miekkim mule/piach turlalem do wody a reszte donosilme.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

• 0

Zadałem to pytanie, bo na jednym z forów kamperowych dowiedziałem się, że w pojedynkę mogę nie porazić sobie z założeniem silnika 20, nie mówiąc z wodowaniem. Silnik 20, a nie 15 bo wagowo jest to samo co 15. Cena również podobna.

Count_martin.

Pokaż mi w którym miejscu forum, czy tego wątku zadałem podobne pytanie. Pytałem jak sobie radzicie z problemem, a nie co kupić. Czytaj i postaraj się zrozumieć co czytasz.

Jesteś Kolego przykry. :(

Reszcie serdeczne dzięki.

• Like 1

• 0

Witam kolegów. Czy ktoś z was miał styczność z pontonem Dominika Shark? Bo mam taki w pobliżu do kupienia w wersji 360 z alu podłogą w dobrej moim zdaniem cenie tylko czy warto? Czy lepiej Kolibri lub Pro Marine? Na pewno bardziej sprawdzone ale ten Shark na zdjęciach tez wygląda solidnie.

post-64166-0-83747200-1486901515_thumb.jpg

Edytowane przez KrySeb

• 0

Witamy, witamy.

Na początek to tyle, że każdy ponton na zdjęciu wygląda solidnie. Ten akurat ma dziób typu D, czyli trochę więcej miejsca z przodu, ale za to tylko jedna ławka - zobacz jak krótkie są listwy montażowe ławek. Tyle widać ze zdjęcia. Zwróć uwagę na jedną sprawę- najcześciej na forum podnoszone są pontony Kolibri, Bush, Maveric, Honda, - kolejność przypadkowa ze wskazaniem na Kolibri. Trzeba zadać sobie pytanie dlaczego? Dużo tego na wodzie jest, w związku z tym więcej doświadczeń i spostrzeżeń.

• 0

Dzięki za szybką odpowiedź. Ławki oczywiście są w komplecie dwie a zdjęcie jest tylko poglądowe. Faktem też jest że nie ma na dziobie rolki kotwicznej i uchwyty do transportu raczej moim zdaniem nie w tych miejscach co trzeba, ale to by można było załatwić. Koleś co go sprzedaje ma go jako nowy nawet nie rozpakowany z kartonu (podobno). Kosztować ma 2,7tys z tą alu podłogą cały komplet nowy w sklepie podobno kosztował 4,2tys.

• 0

Dzięki za szybką odpowiedź. Ławki oczywiście są w komplecie dwie a zdjęcie jest tylko poglądowe. Faktem też jest że nie ma na dziobie rolki kotwicznej i uchwyty do transportu raczej moim zdaniem nie w tych miejscach co trzeba, ale to by można było załatwić. Koleś co go sprzedaje ma go jako nowy nawet nie rozpakowany z kartonu (podobno). Kosztować ma 2,7tys z tą alu podłogą cały komplet nowy w sklepie podobno kosztował 4,2tys.

Osobiście próbował bym potargować się na 2,5 tyś i brał bez zastanowienia jeśli faktucznie jest nowy. Dobrze by było sprawdzić jak ciśnienie trzyma.