Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.Panowie noszę się z zamiarem zakupu pontonu w celach wędkarskich i nie bardzo wiem na który ponton się zdecydować.Ponton miałby być pod silnik spalinowy Tohatsu 6 km krótka stopa.łowię na zaporówkach.Ponton dla dwóch osób głównie spinning.W grę wchodzą pontony Bush crab 330 ewentualnie Skate 315 lub Kolibri 330 DSL.Czy warto dopłacić tego tysiaka i brać Busha czy tańszego kolibri?.Jeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie i może doradzić to będę wdzięczny.Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

• 0

Witam. Potrzebuję rady. Chciałbym kupić ponton żeby ,można było spiningować w 3 osoby. Zastanawiam się nad wielkością 420 i 390. Tylko mam pytanie jak wygląda transport takiego pontonu w aucie osobowym??? Mam bmw e39 sedan i nie wiem czy mi się zmieści, Z racji zę mieszkam w bloku i nie posiadam garażu ponton to najlepsze rozwiązanie. 

Niestety 420 , nawet 400 nie ma szans na wycieczkę w bmw e39 .

• Like 1

• 0

Witam.Panowie noszę się z zamiarem zakupu pontonu w celach wędkarskich i nie bardzo wiem na który ponton się zdecydować.Ponton miałby być pod silnik spalinowy Tohatsu 6 km krótka stopa.łowię na zaporówkach.Ponton dla dwóch osób głównie spinning.W grę wchodzą pontony Bush crab 330 ewentualnie Skate 315 lub Kolibri 330 DSL.Czy warto dopłacić tego tysiaka i brać Busha czy tańszego kolibri?.Jeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie i może doradzić to będę wdzięczny.Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Dobrze myślisz Bush lub Kolibri dsl ,pontony Bush to wysoka półka znowu Kolibri też firmowe i niezawodne .Wersje DSl czy Dl posiadają pięć komór ,więcej miejsca wewnątrz ,są szersze niż pontony innych firm przy podobnej długości .

Edytowane przez kuler

• 0

Dobrze myślisz Bush lub Kolibri dsl ,pontony Bush to wysoka półka znowu Kolibri też firmowe i niezawodne .Wersje DSl czy Dl posiadają pięć komór ,więcej miejsca wewnątrz ,są szersze niż pontony innych firm przy podobnej długości .

Wszystko się zgadza. Oprócz ceny :(

• 0

Ja też nabyłem Kolibri tylko że KM330D ostatnimi czasy. Miał być Shark o którym wspominałem wcześniej ale wybór padł na Kolibri. Moja wersja KM330D ma 3 komory + kil. Przyznam że na prawdę fajna guma.  Ale testy niestety dopiero od 01.06 :( Miał być DSL ale jednak uznałem że nie warto moim zdaniem dopłacać ponad 3 stówki za dodatkowe 20cm podłogi.

post-64166-0-21686200-1488381234_thumb.jpg

Edytowane przez KrySeb

• 0

Ja też nabyłem Kolibri tylko że KM330D ostatnimi czasy. Miał być Shark o którym wspominałem wcześniej ale wybór padł na Kolibri. Moja wersja KM330D ma 3 komory + kil. Przyznam że na prawdę fajna guma.  Ale testy niestety dopiero od 01.06 :( Miał być DSL ale jednak uznałem że nie warto moim zdaniem dopłacać ponad 3 stówki za dodatkowe 20cm podłogi.

20 cm to sporo. Bez wahania bym dopłacił.

• Like 2

• 0

Mam dwie wersje Dl jest pięć komór fajny ponton ,  Dsl chyba jednak na czterech robione .Kolibri czy Bush to już jest marka pontonu ,

Wersje 330 Dsl czyli już mocniejszy ponton do szybszego pływania dostępny na olx za 2550 z dostawą pod zamówienie, także cena chyba dobra jak za profesjonalny ponton.

• 0

Mam dwie wersje Dl jest pięć komór fajny ponton ,  Dsl chyba jednak na czterech robione .Kolibri czy Bush to już jest marka pontonu ,

Wersje 330 Dsl czyli już mocniejszy ponton do szybszego pływania dostępny na olx za 2550 z dostawą pod zamówienie, także cena chyba dobra jak za profesjonalny ponton.

Dzwoniłeś do kogoś z OLX o tą wersję DSL? Ta cena jest nieaktualna. Ja obdzwoniłem wszystkich i najtaniej za tą wersję to bodajże 2790. Od nowego roku pontony zdrożały a oni ceny na OLX-ie mają cały czas stare. Ale może się mylę. Jak bym znalazł taką ofertę za 2550 z przesyłka kupił bym bez wahania.

• 0

Dzwoniłeś do kogoś z OLX o tą wersję DSL? Ta cena jest nieaktualna. Ja obdzwoniłem wszystkich i najtaniej za tą wersję to bodajże 2790. Od nowego roku pontony zdrożały a oni ceny na OLX-ie mają cały czas stare. Ale może się mylę. Jak bym znalazł taką ofertę za 2550 z przesyłka kupił bym bez wahania.

Oferta aktualna użytkownik max , za taki ponton to i więcej warto zapłacić ale jak się da taniej to trzeba korzystać .

post-65542-0-82990700-1488388020_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Taniej nie zawsze znaczy lepiej, a ja twierdzę że święty spokój jest bez cenny. 

Wszystko zależy od tego jak intensywnie będziesz go eksploatował.

Jak kilka razy w roku to spoko, jak częściej to bym się nie łaszczył  na okazję. Ostateczna decyzja należy i tak do Ciebie.

• 0

Ciekawa sprawa!

Też się noszę z zakupem gumiaka i szczerze mówiąc najbardziej pasuje mi ponton od Ciebie.

Rozumiem że wersja z aluminiową podłogą także będzie dostępna? Cena wzrośnie? Czy na tą chwilę za wcześnie o tym debatować?

• 0

330C to całkiem inny ponton, będzie droższy z uwagi na ilość komór, szerokość i długość podłogi ( myślę że cenowo nie będzie źle ) , 330D zostaje nadal w tej cenie , od czerwca będzie produkowany w wersji 4 komorowej + kil .

• Like 1

• 0

I co ma większą? Bo mam poważne wątpliwości.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Postaram się je rozwiać , gruby laminat albo aluminium. Dodatkowo jeszcze starzenie wchodzi w grę. Porządny ponton wytrzyma bardzo długo ale powyższe łódki jednak dłużej, pomijam kwestie spotkania z ostrymi elementami w wodzie.