Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Andrzej, dla gumy pow. 3,5m a poniżej 4m potrzebne są kamizelki, odbijacze, bosak apteczka i gaśnica. Dla gumy poniżej 3,5m tylko kamizelki, choć z rozsądku apteczki na brzegu bym nie zostawił.

Obowiązek posiadania gaśnicy nie zależy od długości, tylko od napędu.

• Like 1

• 0

I słusznie, akumulatory czasami mogą się fajnie zapalić, jakieś zwarcie potrafi zagrzać kable że się izolacja topi i gumniaka może przetopić, szmatę zapalić itp itd.

A nie czarujmy się, nie każdy posiadacz elektryka ma choćby umiarkowane pojęcie o prądzie i robieniu choć odrobinę zabezpieczonych instalacji (kto nie widział instalacji bez bezpiecznika niech pierwszy rzuci meppsem ;) ).

• 0

I słusznie, akumulatory czasami mogą się fajnie zapalić, jakieś zwarcie potrafi zagrzać kable że się izolacja topi i gumniaka może przetopić, szmatę zapalić itp itd.

A nie czarujmy się, nie każdy posiadacz elektryka ma choćby umiarkowane pojęcie o prądzie i robieniu choć odrobinę zabezpieczonych instalacji (kto nie widział instalacji bez bezpiecznika niech pierwszy rzuci meppsem ;) ).

Niesłusznie. W wielu krajach nie ma takich wymagań. Co my głupsi jesteśmy i mniej ostrożni ? Bosak i odbojniki to tez kosmos.

To jest tak jak z ratownikami. U nas muszą być na najmniejszym nawet kąpielisku. W Chorwacji ich praktycznie nie widać mimo większej ilości ludzi w wodzie.

• 0

Trzeba byłoby trafić na bardzo "kumatego" policjanta, aby przyczepił się do braku odbijacza na pontonie.

Wg mnie bosak jest potrzebny. Chociażby do wyciągnięcia kapelusza z wody jak nam zwieje :), albo w miarę płytko zahaczonej blachy o jakieś podwodne krzaki :)

• 0

A ja widziałem odbijacze na pontonie, płynął sobie koło Monaco do jednego z jachtów zakotwiczonych kawałek od portu (pewnie jakiegoś biedaka co kupił >20m łódkę i nie stać go na już na opłaty portowe ;) ). Pontonik był z tych mniejszych, widziany ze sporej odległości na oko 6m :-D Nie mam pojęcia po co, ale były i to dyndały na burtach cały czas.

Bosaka używałem przy śluzowaniu i wtedy jest bardzo przydatny, wiosła też można użyć, ale to nie jest wygodne.

• 0

No raczej będzie ciężko zobaczyć, odbojnik w formie taśmy gumowej  ponton ma przyklejony na stałe w koło całego pontonu.

Właśnie. Jeżeli za odbijacze "robią" zużyte opony. Nie ma chyba określonych warunków technicznych dotyczących odbijaczy.

Tak samo jeżeli chodzi o bosak. Hak można dokleić do wiosła.

• 0

Witam.Panowie noszę się z zamiarem zakupu pontonu w celach wędkarskich i nie bardzo wiem na który ponton się zdecydować.Ponton miałby być pod silnik spalinowy Tohatsu 6 km krótka stopa.łowię na zaporówkach.Ponton dla dwóch osób głównie spinning.W grę wchodzą pontony Bush crab 330 ewentualnie Skate 315 lub Kolibri 330 DSL.Czy warto dopłacić tego tysiaka i brać Busha czy tańszego kolibri?.Jeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie i może doradzić to będę wdzięczny.Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.Pozdrawiam 

Witam.Chciałem podziękować wszystkim za podpowiedzi odnośnie wyboru pontonu.Wybór padł na Busha 330.W czwartek czekam na kuriera  :)

• Like 1

• 0

Witam wszystkich forumowiczów.

Jak kiedyś pisałem, zakupiłem ponton Holenderskiej marki Vetus, 330 z aluminiowym pokładem.

Więc po testach mogę wyrazić swoje zdanie na temat tego plywadelka. Więc tak, to mój pierwszy ponton więc jak dla mnie konkret, nie mam porównania z konkurencją, ale Vetus to mistrzostwo świata. Cena dość spora, ale za to wykonanie itd profeska. Cena=Jakość.

Jak na ta chwilę plywany na 4 konnym silniczku Yamahy.

Więc podsumowując, jako posiadacz mogę go z ręką na sercu polecić każdemu.

Dodam parę zdjęć jak się prezentuje. Pozdrawiam i do zobaczenia nad wodą.

post-64809-0-96897700-1497890724_thumb.jpg

post-64809-0-39748700-1497890801_thumb.jpg

• 0

Każdy tak powie o pierwszym sprzęcie tej klasy ;-)

Miłego użytkowania i wielu ryb. Howhg!

Nie jest Ci ciężko w pojedynkę zwodować całość? Strasznie wysoko leży guma, a ten blat wcale nie pomaga pewnie.

Edytowane przez count_martin3z