Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dobra... Widzę, że póki co jesteś zafiksowany sprzętem :-) Rozumiem w 100%, bo przechodziłem to samo kilka lat temu ;-)

Pogadamy za rok jak będziesz szukał alternatywnych wyjść żeby ułatwić sobie życie ;-)

Udanych połowów ci życzę :-)

Dziękuję i również życzę udanych połowów. Nie wykluczone, jak będę potrzebował pomocy, bądź jakiś nowinek będę się zgłaszał. Pozdrawiam.

• 0

Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Czy różnica w dopuszczalnym przez producentów ciśnieniu balonów wynika raczej z marketingu czy też faktycznie o czymś świadczy?

Domyślam się, że technologia produkcji jest podobna, użyty PCV być może nawet z jednej fabryki, czyli co? Wzrost lub spadek ciśnienia w zależności od temperatury jest znaczny, różnica 10 stopni 0,1 bar, ktoś coś wie w tej sprawie? :)

• 0

Ciśnienie robocze to nie marketing, a jakość wykonania spawów ( klejenia ). Materiał , jego jakość, grubość i  gramatura nie ma nic wspólnego z ciśnieniem roboczym.

10 stopni, to pikuś  nie narobi szkód , zawsze jest tolerancja nie mniej jednak trzeba uważać gdy pompujemy wieczorem ( chłodnym wieczorem ),  a pływamy następnego dnia lub zostawiamy gume na słońcu . Jeśli nie ma zaworu bezpieczeństwa, a ponton w kolorze ciemnym należy upuścić powietrza.

• 0

Panowie, jak myślicie, można przewozić silnik 50 kg na pontonie 320 cm w miarę bezpiecznie? Dystrybutor powiedział, że silników w ogóle nie można wozić. Teraz wożę 28 kg I nic się nie dzieje, ale 51 kg to już spora różnica. Najbardziej obawiam się tych dziur na drogach, bo już teraz mi zestaw podskakuje.

• 0

W tej przyczepie pawęż jest w pełni podparta na ramię przyczepy. Tam nic nie wisi w powietrzu, tylko kuźwa przy 120 km/h nie chciałbym zgubić silnika jak wpadnę w dziurę. Przyczepą jest amortyzowana na piórach. Nie wiem czy by amorów olejowych nie dołożyć, bo gniazda są dospawane. Tylko czy to coś da? Nie znam się. W tej chwili mimo piór, na nierównościach potrafi mi cały zestaw dość mocno się rozbujać, a silnik waży tylko 28 kg.

@thug

Nie mam już miejsca, bo musiałbym zasłonić tablice przyczepy. A masz może jakiś link do rozwiązania?

Edytowane przez count_martin3z

• 0

@riki Martin:) nie farmazon , zmień przyczepę ,podbij do slusarza i wszystko będzie jak talala:p ludzie woza wieksze silniki i daja rade. Gotowca nie ma. Trzeba rzezbic

Właśnie. W mojej SAM silnik stoi na spodzinie.

Stoi na dwóch pompowanych kółkach. Pomiędzy kółkami jest "miecz". Kółka te przejmują 80-90% ciężaru silnika-55kg żywej wagi. W kółkach mam 2 atn. i jak najeżdżam na nie nie spodziną, to oponki uginają się, a więc biorą prawie cała masę spalinki na siebie.

Śmigam po bezdrożach dość szybko, bo wtedy mniej trzęsie.

PS. Najgorsza jest "tarka". :)

Edytowane przez Janusszr
  • Like 1