Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Taką łódkę chciałbym na jeden dzień, co by buraków co poniektórych na skuterach i motorówkach pozaginać, jak się wpieprzają jak łowię do brzegu pomiędzy mnie, a brzeg lub specjalnie w pobliżu nawracają. Widać kto ma trochę oleju w głowie i kultury, a kto jest odrobiony cham pięć razy w roku na wodzie poszpanować przed znajomymi.... Chyba to jest w skali całej Polski podobne zjawisko 

• Like 2

• 0

Kurczę,

Tu na prawdę nie chodzi o bicie rekordów prędkości, a o komfort jaki dają tego typu łodzie.

Oczywiście pontony w pewnych sytuacjach są nieocenione i również dają komfort, możliwość zwodowania tam gdzie większą łódką po prostu się nie da, miejsce jakie zajmują, stabilność ale nigdy nie dadzą takiego komfortu jaki daje duża łódź.

Wygoda łowienia, przestrzeń na pokładzie, schowki na wędki, praktycznie na wszystko co zapewnia "skład i ład", nautyka, nie trzeba się szarpac i zrywać przy wieszaniu silnika, czas jaki zajmuje wodowanie... Pewnie każdy znajdzie dla siebie plusy i minusy, ja powiem tylko że nie ważne na jakiej wodzie się łowi, dużej czy małej, po prostu wolę jak sprawia to przyjemność.

Amerykanie doszli do tego już bardzo dawno temu, u nas niestety, temat dopiero raczkuje, mało tego, nie wiem dlaczego bardzo często wędkarstwo jest traktowane niemalże jak survival, kto większy twardziel ten lepszy :D

• Like 1

• 0

Amerykanie doszli do tego już bardzo dawno temu, u nas niestety, temat dopiero raczkuje, mało tego, nie wiem dlaczego bardzo często wędkarstwo jest traktowane niemalże jak survival, kto większy twardziel ten lepszy :D

Doszli, ale tam wody generalnie rozleglejsze. A u nas łódź 5 metrów  i 50-100 Hp na zbiorniku 100-200 hektarów wygląda dość komicznie.

• 0

Mój Bush 370 na 9.9 hp plus 220kg nie wszedl w slizg ... wiec z tym wymiataniem to byłbym ostrożny...( może by się udało ale tylko w warunkach laboratoryjnych :) tzn jezioro i zero wiatru ... A moje warunki to albo pod prąd rzeki i z wiatrem albo z prądem i pod wiatr.. )

• 0

Lepiej podawać wagę niż ilość osób... bo 2 osoby po 70kg plus 2 wędki i garść gumek to nie to samo co dwie osoby 120 kg plus 6 Kijów plus 2 skrzynki wypchane na Maxa plus kotwicę plus 20 litrów paliwa plus prowiant plus akumulator plus sinik elektryczny plus inne pierdoly...

• Like 2

• 0

Dzięki Panowie. Trochę mnie przerażała moc przy tak małym pontonie, ale widać, że można bez stresu.

Ja do Busha Kaimana 300R zapinam "Tosię" 9,8KM w 4 suwie i.... Jestem bardzo zadowolony ;)

Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Lepiej podawać wagę niż ilość osób... bo 2 osoby po 70kg plus 2 wędki i garść gumek to nie to samo co dwie osoby 120 kg plus 6 Kijów plus 2 skrzynki wypchane na Maxa plus kotwicę plus 20 litrów paliwa plus prowiant plus akumulator plus sinik elektryczny plus inne pierdoly...

No cóż ja 100+, braciak też około 100 + mandżur, ja zazwyczaj biorę 3 skrzynki/torby z biżuterią to jest jakieś 50kg (ważone), Braciak bierze niewiele mniej do tego 4 do 6 wędzisk o zbiorniku na wachę i dodatkowej rezerwie paliwa oraz 2-óch kotwicach nie wspominając. Czyli razem lekko licząc na ponton kładzione jest 300kg +.

• 0

Witam koledzy,

Mam okazję kupić ponton Promarine Forsage 270 z dmuchanym kilem.

Czy to dobry i bezpieczny wybór na Czorsztyn.

Czy ponton nie będzie zbyt mały abym mógł w nim stać i wędkować?

Czy kil nie przeszkadza w używaniu pontonu z wiosłami?

Im większe balony tym lepiej :rolleyes: .

Kil nie przeszkadza. Wprost przeciwnie.

• 0

Dzięki kolego wiem że im większy tym lepszy. Jak myślisz czy ten konkretnie bedzie odpowedni dla jednej osoby (spining stojąc) na Czorsztynie?

Łowię z bliźniaczej jednostki, 270 + kil, jedynie firma inna. Dla jednej osoby w zupełności wystarcza. Zabieram ze sobą 3 wędki, dwa duże kufry, 2 akumulatory, duży podbierak, echo i mam jeszcze miejsce na nogi i potencjalną rybę :) Wszystko jest kwestią organizacji.

Edytowane przez Pumba

• 0

Witam koledzy,

Mam okazję kupić ponton Promarine Forsage 270 z dmuchanym kilem.

Czy to dobry i bezpieczny wybór na Czorsztyn.

Czy ponton nie będzie zbyt mały abym mógł w nim stać i wędkować?

Czy kil nie przeszkadza w używaniu pontonu z wiosłami?

Pływam na czorcie  Kolibri KM280 z listwową podłogą, łowię głównie na stojąco (Promarine Forsage 270 to wielkościowo pewnie to samo)

Dla jednej osoby wystarczająco dużo miejsca, na dwa duże pudła ze szpejami (trzymam pod ławką) , akumulator, silnik, Cower z echem,  trzy kije, podbierak, wiaderko 20l z wałówką na cały dzień. Jeśli nie jesteś bardzo dużym i ciężkim człowiekiem, to nawet podłoga panelowa jest godna polecenia.

• 0

Po przeczytaniu całego wątku pozostaje mi kilka kwestii do rozwiazania. Ponton ma być przeznaczony głownie na jeziora od 10 do 90 hektarów ,ewentualnie od czasu do czasu na regalice (rzeka), dla 1 dużej osoby sporadycznie  zabrać drugiego kolegę na jezioro. Sprzęt mobilny nie mam możliwości zamocowania pontonu na dachu samochodu ani przyczepki (auto służbowe -tylko bagażnik) czyli w miare mobilny tak abym sam mógł zmontować.Raczej pod silnik elektryczny.

1.długość 300/310/330 najlepiej aby bez kółek wodować.(w pojedynke ,waga )

2.jaki rodzaj podłogi listwowa /pełna ???

3. z kilem czy bez tu róznica cenowa parę stówek

4.Kolor czy ma znaczenie zielony czy szary jeżeli chodzi o nagrzewanie i utrzymanie czystosci.

5. Kolibri czy bark z tego co wyczytałem przy tych samych długościach bark jest lżejszy.

Pierwsze moje typy to bark 310 lub 330 .

Edytowane przez peryskop