Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

330 dam rade samemu bez kółek slipowych targać w lesie i wodować ???

Sam ponton pewnie dasz radę, ale co z resztą sprzętu? Będziesz musiał zrobić jeszcze kilka kursów. Moim zdaniem lepiej kółka i tylko jeden kurs. Ja mam X-Boat 290 z aluminiową podłogą, waży to coś około 50 kg. Dodaj silnik, akumulator, kotwica, torba ze sprzętem- dochodzi drugie 50 kg. Raczej bez kółek nie przeniesiesz tego.

• 0

....

5 mala waga +malo grubego i ciezkiego materialu .- a to nic dobrego 

......

Kolibri (z linku) w całości jest z PVC 950g/m2, BARK balony z 950 a podłoga z 1100g/m2.

Poza tym- nie dał bym 700zł więcej za pełną podłogę: wolę na deski w swoim Barku sklejkę za grosze narzucić   :P

http://pontony-bark.pl/pontony-motorowe-bark-pvc/bark-bt-330.html

http://bark.in.ua/catalog/motornie-naduvnie-lodki-pvh-s-reechnim-nastilom/bt-330-motornaya-naduvnaya-lodka-bark-chetiryohmestnaya

Edytowane przez ObraFM

• 0

Nie to żebym był specjalistą od pontonow ( bo na pewno nie ) ale cena barka nie bierze się znikąd... dane podane przez producenta typu gr materiału nikt nie sprawdzi ( zwykły użytkownik) ale ja poddaje w wątpliwość te dane czytając ta stronę... "szerokość kulki " " idealnie nadaje się do wędkowania... w morzu "

Co nie zmienia faktu że to może być doskonały ponton do pływania na elektryku i to w super cenie ...

• 0

​Do elektryka jest bardzo OK- wiem bo mam :)

Od kwietnia użytkuję i jest wszystko OK.

Jedyny babol konstrukcyjny: aby go nieść potrzeba wg konstruktora trzech ludzi, bo tylne uchwyty do przenoszenia w takim rozstawie że jeden człek nie uchwyci (model 330).

Ale dorobiłem kółka i daje rade sam.

Edytowane przez ObraFM

• 0

@ Intro

Rozważ Aqua Storm. Posiadam od 2 m-cy model 4 m i jestem zwyczajnie zajebiście zadowolony ???? Też podchodziłem do niego z rezerwą, a tyle że w niedzielę pojechałem 170 km, żeby go zobaczyć. Kawał porządnej dętki z grubego materiału w normalnych pieniądzach. Sprzedają go chłopaki z Poznania i nawet paragon dostałem ????

• 0

@ Intro

Rozważ Aqua Storm. Posiadam od 2 m-cy model 4 m i jestem zwyczajnie zajebiście zadowolony Też podchodziłem do niego z rezerwą, a tyle że w niedzielę pojechałem 170 km, żeby go zobaczyć. Kawał porządnej dętki z grubego materiału w normalnych pieniądzach. Sprzedają go chłopaki z Poznania i nawet paragon dostałem

Do wiosny daleko, więc rozważam wszystkie opcje...

• 0

Kolibri (z linku) w całości jest z PVC 950g/m2, BARK balony z 950 a podłoga z 1100g/m2.

Poza tym- nie dał bym 700zł więcej za pełną podłogę: wolę na deski w swoim Barku sklejkę za grosze narzucić   :P

http://pontony-bark.pl/pontony-motorowe-bark-pvc/bark-bt-330.html

http://bark.in.ua/catalog/motornie-naduvnie-lodki-pvh-s-reechnim-nastilom/bt-330-motornaya-naduvnaya-lodka-bark-chetiryohmestnaya

No tak 700 zł różnicy między podłogą rolowaną a pełną ???? Czy warto nie mam doświadczenia czy duża jest róznica między pełną podłogą a rolowaną .

• 0

Tak własnie miałem na myśli podłogę składaną typu książka (bez żadnych listw łączeniowych) i porównanie ją z podłogą rolowaną (walory użytkowe czy warto dołożyć parę stówek ).

Do ksiazki warto dolozyc, Do kila tez warto, szczegolnie jak spalina bedzie napedzac

Edytowane przez jkos

• 0

Dla kolegi XXXX powiem, że pontony AVIKS, KOLIBRI, BARK i t.d.rzeczywiście są produktami Ukraińskimi, ale tworzą między sobą konkurencję w samej Ukrainie. Są to niezależne firmy. Po drugie, jak Pan nie wie, to proszę nie pisac bzdury na temat gramatury innych producentów. Mało tego, wcześniej na Ukrainie produkowały sie taki pontony: super lekkie: 850 g/m2, lekkie 950 g/m2, ciężkie: 1100 g/m2. Od drugiej połowy 2014 roku tych 950 juz niema (może niektóre małe firmy jeszcze zostawili). Czyli super lekkie 850, wszystkie inne 1100. Ja u siebie mam pontony z czerwca 2014, to one jeszcze mają 950, następna partia będzie już 1100.

Dla kolegi XXXX: naprawdę w tej chwili niema co obawiać się o jakość Ukraińskich pontonów. Teraz idzie walka tylko o cenę i gwarancję, ale wiadomo że takie pontony posłużą nawet do 10 lat i nic z nimi nie będzie i to wszystko jedno co to będzie za firma. Proszę patrzeć na cenę, wygląd, wygodę dla siebie.

Tak, jestem dystrybutorem AVIKSa, ale jeśli chodzi o moją opinie co do BARKA - mogę polecić na 100%. Jeśli Panu ten się podoba - gwarantuję że będzie Pan zadowolony jakościowo tak samo jak był by zadowolony z Aviksa czy Kolibri.

.....................................................

Super Light: 850 g/m2 (0,7 mm) POLYTEX

Light bez kila: dawniej 950 g/m2 (0,78 mm), obecnie 1100 g/m2 (0,9 mm) POLYTEX

Light z kilem oraz sztywną podłogą: 1100 g/m2 (0,9 mm) POLYTEX

Horse: 1100 g/m2 (0,9 mm) POLYTEX

Dla wiadomości: gramatura materiału PCV nie świadczy o dużo większej wytrzymałości materiału, ale głównie o jego elastyczność i właściwości rozciągania pod wpływem nadciśnienia (koniecznie dla pontonów większych motorowych, przeznaczonych dla większego obciążenia). Nie trzeba paczyć na grubość materiału, to nie jest odpowiednia jednostka miary dla materiału PCV. Posługiwać się trzeba tylko gramaturą oraz właściwościami mechanicznymi na rozdarcie, oto kilka producentów i ich właściwości wytrzymałościowe kg/5cm (obciążenie na pasku 5 cm przed zniszczeniem) pierwsza liczba - to po niciom podłużnym, druga po niciom poprzecznym:

750 g/m2                   850g/m2             950 g/m2           1100 g/m2

Polytex boat                                               305/255              305/255            310/260

Heytex boat                270/250                     270/250              300/270            300/270

Unisol boat                  260/240                                             300/250            300/250

Ecotex boat                                                260/230                                     265/235 (2015/01/29

Źródło:

https://forum.wedkuje.pl/f/pontony-bark/804077

• 0

Miałem KM330 z podłogą typu książka i bez kila. Przy 5 km było Ok. Kupiłem 9.9 km i ponton szybko zmieniłem na KM360D z pełną aluminiową podłogą i kilem, bo na poprzednim nie dało się komfortowo pływać. Podłoga falowała, przechodził pod pontonem balon powietrza który wypadał pod rufą powodując kawitację na śrubie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk