Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
  • 0

Taśma ochronna tak zwany ocieracz zapobiega otarciu pontonu przez line: c69fe5e1c8dec099med.jpg

Jest grubsza (na wysokość) od tej ? https://www.olx.pl/oferta/ochraniacz-kila-lodka-jacht-skuter-ponton-szer-7cm-CID767-IDbGse5.html#cf165c93f3

Edytowane przez pmiszk1

• 0

Rewelka. Dzięki

Nie macie takiej refleksji, że te wszystkie patenty rodzą się z praktycznej potrzeby (wiadomo - matka wynalazków)? Czemu u licha producenci tego nie dostrzegają, przecież to wydaja się drobiazgi w stosunku do istniejących linii produkcyjnych, ale jak widać zainteresowanie jest. No ale to takie akademickie dywagacje. Dzwoniłem w zeszłym roku do Tokarexu, pytam o kaimana, nie ma i nie będzie. Pytam czemu - za drogi w produkcji, teraz jest crab. Ale też dodatkowo dostaję informacje, ze masa ludzi pyta, chce kupić, chce zapłacić, była partia robiona ekstra dla Tokarexu pare lat temu, zeszła szybciutko. Nie kumam tego. Może tez patrzę za bardzo subiektywnie, z punktu widzenia określonej grupy użytkowników, która niestety w tabelkach P&L-owych jest nieistotna. Nie wiadomo.

Dzięki Panowie za wymianę kilku informacji, trzeba będzie pomyśleć, jeszcze zapytam: jak aluminiowa podłoga się sprawdza, piszą, ze nagrzewa się niemiłosiernie na słońcu, jak to wygląda w praktyce?

• 0

Rewelka. Dzięki

Nie macie takiej refleksji, że te wszystkie patenty rodzą się z praktycznej potrzeby (wiadomo - matka wynalazków)? Czemu u licha producenci tego nie dostrzegają, przecież to wydaja się drobiazgi w stosunku do istniejących linii produkcyjnych, ale jak widać zainteresowanie jest. No ale to takie akademickie dywagacje. Dzwoniłem w zeszłym roku do Tokarexu, pytam o kaimana, nie ma i nie będzie. Pytam czemu - za drogi w produkcji, teraz jest crab. Ale też dodatkowo dostaję informacje, ze masa ludzi pyta, chce kupić, chce zapłacić, była partia robiona ekstra dla Tokarexu pare lat temu, zeszła szybciutko. Nie kumam tego. Może tez patrzę za bardzo subiektywnie, z punktu widzenia określonej grupy użytkowników, która niestety w tabelkach P&L-owych jest nieistotna. Nie wiadomo.

Dzięki Panowie za wymianę kilku informacji, trzeba będzie pomyśleć, jeszcze zapytam: jak aluminiowa podłoga się sprawdza, piszą, ze nagrzewa się niemiłosiernie na słońcu, jak to wygląda w praktyce?

Alu dużo lepsze od drewna. Nic się w sumie nie nagrzewa  a masz za to podłogę wieczna bez konieczności konserwacji. Poza tym ma wyżłobienia i nie jest ślisko.

Jedyny minus to cena. 

• 0

Rewelka. Dzięki

Mam aluminiową i nic mi się nie grzeje.Przy ewentualnym zakupie patrz również na serwis i ewentualną"pomoc"w razie problemu...

• 0

Jeśli chodzi o podłogę (ja mam aluminiową) to mam położoną w jednym kawałku dokładnie dociętą wykładzinę sztuczna trawa przymocowaną na rzepy aby się nie przesuwała ale była też łatwa do wyjęcia aby można było ją umyć (ponton wożę i przechowuje napompowany na przyczepie). Ma jeszcze te zalety że tłumi gdy coś upadnie na podłogę i chroni podłogę przed brudzeniem.  Nawet jak pływałem jeszcze bez wykładziny to bardziej burty sie nagrzewały niż podłoga . Jedyna wada podłogi aluminiowej jaką zauważyłem to ta że jak dostanie się trochę piachu np. przy wsiadaniu to potrafi nieprzyjemnie trzeszczeć .

• 0

Jeśli chodzi o podłogę (ja mam aluminiową) to mam położoną w jednym kawałku dokładnie dociętą wykładzinę sztuczna trawa przymocowaną na rzepy aby się nie przesuwała ale była też łatwa do wyjęcia aby można było ją umyć (ponton wożę i przechowuje napompowany na przyczepie). Ma jeszcze te zalety że tłumi gdy coś upadnie na podłogę i chroni podłogę przed brudzeniem. Nawet jak pływałem jeszcze bez wykładziny to bardziej burty sie nagrzewały niż podłoga . Jedyna wada podłogi aluminiowej jaką zauważyłem to ta że jak dostanie się trochę piachu np. przy wsiadaniu to potrafi nieprzyjemnie trzeszczeć .

Dlatego nie docina się na idealnie. Ja mam z włókniny z zakładką delikatną na burty i po całym sezonie nie ma grama piasku... Edytowane przez count_martin3z

• 0

Myszkowanie :) . Może tylko wystąpić jak pływasz na wiosłach i stoisz na dziobie. Wtedy mała szansa ( sprawdzę to ) ,  pawęż jest na równi ze stykiem wody.Może wtedy podmuch wiatru przesuwać tył pontonu.Nawet pusty ponton pod swoją wagą ma zanurzenie , balony ( dół balonów ) i pawęż jest poniżej lustra wody, nie wspomnę gdy mamy na pawęż spalinę, ( elektryka z  akumulatorem ). Pawęż jest zanurzona , w przypadku ołówków 90 stopni , też są zanurzone co daje dodatkowo 2 stabilizatory.

może foto, będzie bardziej wyraźnie

92b7f6c465da40cdmed.jpg

Rysiu,

po wiele ta szybka z przodu u Ciebie? :)

• 0

• 0

Nie wiem , ja nie widzę takiej potrzeby. Ale ktoś musi przetestować :)

• 0

Dlatego nie docina się na idealnie. Ja mam z włókniny z zakładką delikatną na burty i po całym sezonie nie ma grama piasku...

Piach miałem dopóki nie założyłem wykładziny . Wykładzina/sztuczna trawa jest na tyle wysoka ze nie trzeba zawijać na burty .

• 0

Wrzutka z zagłębia pontonowego: w kapitalny sposób rozwiązano sprawę wąskiego pokładu. Skoro nie można go powiększyć , zmnieńmy obrys balonów na węższy. Do tego praktyczne schowki na burtach i demonstrator technologii z PVC clear oraz pływadła typu RIB

https://youtu.be/R6zVZJXFWbE?t=1m

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Nic mądrzejszego od koła nie wymyślono , ciśnienie w kole rozkłada się najlepiej . Może to jest i pomysł , ale ciekawie jak zachowa się PVC latem przy temp. 50 stopni, dla mnie naturale jest że ciśnienie będzie działać , tak by z walca zrobić koło . :)          

• Like 2