Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jakkolwiek by nie było, nie sądze, by nasi sąsiedzi wschodni nie pomyśleli o słońcu. Zwłaszcza, że eksponowane pływadła były dość ciemnej maści. Zawory bezpieczeństwa są standardem.

Tak czy owak, zobaczymy czy się przyjmie taka koncepcja balonów.

• 0

Jakkolwiek by nie było, nie sądze, by nasi sąsiedzi wschodni nie pomyśleli o słońcu. Zwłaszcza, że eksponowane pływadła były dość ciemnej maści. Zawory bezpieczeństwa są standardem.

Tak czy owak, zobaczymy czy się przyjmie taka koncepcja balonów.

Nie chodzi o to że rozerwie balon ciśnienie , PVC to miękki elastyczny materiał ,balon klejony jest z jednego lub dwóch kawałków materiału .Naturalnym jest, że po sklejeniu wychodzi koło , a nie jak Janusz napisał elipsa. Można uzyskać elipse wklejając np pasy od środka, które ograniczą rozchodzenie się materiału i powstanie elipsa. Lecz naturalną formą jest koło i do takiej formy będzie dążył balon.

Ale znając potencje wschodnich sąsiadów może wymyślili jakiś inny materiał lub patent by była to elipsa.

Jeżeli zda to egzamin to historia pontonów będzie pisana od nowa. :) 

• Like 1

• 0

Wady to wyższa cena i może jest ciut głośniejsza. Reszta to plusy. Najważniejsze - jest praktycznie rzecz biorąc wieczna a ta ze sklejki często wymaga renowacji lub wymiany co kilku z intensywnie używających gumiaka miało nieprzyjemność robić.

• 0

Myszkowanie :) . Może tylko wystąpić jak pływasz na wiosłach i stoisz na dziobie. Wtedy mała szansa ( sprawdzę to ) ,  pawęż jest na równi ze stykiem wody.Może wtedy podmuch wiatru przesuwać tył pontonu.Nawet pusty ponton pod swoją wagą ma zanurzenie , balony ( dół balonów ) i pawęż jest poniżej lustra wody, nie wspomnę gdy mamy na pawęż spalinę, ( elektryka z  akumulatorem ). Pawęż jest zanurzona , w przypadku ołówków 90 stopni , też są zanurzone co daje dodatkowo 2 stabilizatory. (...)

... potwierdzam, to co napisał @maweric... 

...  przy okazji mam pytanie - czy kil w Maweric 330D również pompujemy do 0,25 mbar-a  czy może więcej ?

• 0

Kil pompujesz 0,25 Bar , jesienią jak zimna woda i zimno już można nabić 0,3 Bar

Wydawać by się mogło, że kil powinien mieć większe ciśnienie niż reszta gumy. 

W Quicksilverze 340 miałem swego czasu opisane deklarowane ciśnienie przy zaworach i na kilu widniało 0.44bar a reszta 0.25bar.

post-48194-0-98877000-1522495275_thumb.jpgpost-48194-0-12650300-1522495296_thumb.jpg

• 0

Wydawać by się mogło, że kil powinien mieć większe ciśnienie niż reszta gumy. 

W Quicksilverze 340 miałem swego czasu opisane deklarowane ciśnienie przy zaworach i na kilu widniało 0.44bar a reszta 0.25bar.

Ja nie spotkałem się z takim ciśnieniem w komorach ,ciśnienie robocze podaje się na tabliczce znamionowej , przy zaworze na airmacie ( nie zawsze ) .

Przy samych zaworach ( do serwisu ) miałem takie podkładki PVC z nadrukiem ciśnienia i to chyba nawet wyższego .

A tak z ciekawości kil 0,44 , zawory też ,to  0,25 bar ,  gdzie ??

• 0

Przecież pisze : W Quicksilverze 340 miałem swego czasu opisane deklarowane ciśnienie przy zaworach i na kilu widniało 0.44bar a reszta 0.25bar.

Kil miał jak pokazuje zdjęcie 0.44 bara, a komory na balonach 0.25bara. Jest to logiczne. Mniejsza objętość, większe ciśnienie. 

• 0

nasi sąsiedzi wschodni nie pomyśleli o słońcu. 

Zawory bezpieczeństwa są standardem.

Kolibri już mają zawory bezpieczeństwa, Bush zdaje się że nie ???

Pontony przewożone na przyczepkach lub zostawione na wodzie na cały sezon - są dopompowywane lub użytkownicy regulują w jakiś sposób ich ciśnienie?

na słońcu nie rozwali komór? 

Swojego kolibraka składam za każdym razem a przymierzam się do przyczepki i większego pontonu - ale czy wybierac TYLKO te z zaworami bezpieczeństwa???

Bush mnie kusi. Kolibri ma zawory. 

• 0

Na zimnym rura mu zmięknie - trzeba dopompować, bo może spod pasów transportowych wyfrunąć. W cieple zawory upuszczą nadmiar luftu. Do tego kolor ma znaczenie- ciemne grzeją się bardziej. Słońce jest wrogiem kleju do PVC- choć są termostabilizatory.

Mój wisi w garażu pod sufitem lekko nabity teraz, jak będzie cieplej dopompuję do normalnej kondycji.

Co do marki nie doradzę, mam kolibrii i wystarczy mi.

• 0

Na zimnym rura mu zmięknie - trzeba dopompować,

W cieple zawory upuszczą nadmiar luftu. 

Z dopompowaniem nie ma problemu, bardziej mnie martwi zbyt wysokie ciśnienie przez słońce.\

Jak z Bush'ami ???

Jakiej wielkości masz Kolibri - pytam ze względu na szer balonów.

chciałbym coś min 45cm.

• 0

Przecież pisze : W Quicksilverze 340 miałem swego czasu opisane deklarowane ciśnienie przy zaworach i na kilu widniało 0.44bar a reszta 0.25bar.

Kil miał jak pokazuje zdjęcie 0.44 bara, a komory na balonach 0.25bara. Jest to logiczne. Mniejsza objętość, większe ciśnienie. 

Teraz załapałem . Ma to logikę . Pod warunkiem,że do zestawu dołączymy odpowiednią pompkę, Taka standardowa pompka bije 0,3 bar .

Kil śmiało wytrzyma 0,5 bar.