Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Najczęściej będą to szybkie samotne wypady - mało wolnego czasu. Nawet nie myślę o silniku, pewnie do czasu haha. Ten Bark 300N cenowo dobrze wypada i na ewentualna męczarnie w dwie osoby się nada. Zdaję sobie sprawę, że żaden to komfort przy gabarytach 260-320. Jednak ważniejsze będzie to, że wszędzie dotrę. Dziękuję, że mi rozjaśniliście temat.

Pozdrawiam

Dracul dobrze prawi. Sam mam kolibrii 330pp oraz starego fiorda230 albo 250, nie pamiętam-  na szybkie akcje, wywózki karpiowe czy mapowanie na spokojnej wodzie.

Jak masz mało czasu, mobilnośc to podstawa. Moim następcą malucha będzie koliberek z airmatą, w wersji bez pełnej pawęży- minimum wagi musi być. Wtedy można przyjemnie zaskoczyć się szybkością ze standardowym silnikiem 12V.

Oczywiście możesz kupić kajaka za xx tysi i wybajerzyć go, ale mobilności lekkiego pontonu nie przeskoczysz niczym: w wersji z airmatą waga poniżej 20kg, na plecak to władujesz. Kotwica pługowa lekka jest, w drugą grabę kijek i pudełko ze szpejem. Idziesz gdzie chcesz, łowisz gdzie chcesz

Zapakujesz się do byle osobówki......

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 4

• 0

Jest jeszcze jedna kwestia odnośnie pompowania podłogi - airmaty. Z tego co się orientuje zwykła pompka nie wystarczy. Więc jaka? Nie mogę znaleźć kolibra na airmacie, jedynie takiego https://www.olx.pl/oferta/ponton-kolibri-km-330-sw-szary-nowy-rabat-akcesoria-z-katalogu-CID767-IDaVdpn.html. Cena jakaś za niska, a z tego co już wyszukałem na forum to sprzedawca nie dający gwarancji.

• 0

Posiadam od niedawna Aqua Storm 400. Podczas testów przepłynęliśmy ok. 20 km w 3 chłopa na silniku 15 KM i nie było mowy o jakimkolwiek falowaniu sklejkowej podłogi.

witam

czy ten twój ponton ma rzeczywiście 187 cm szerokości ?

taką samą szerokość ma też aqua-storm 360 i jeśli tak jest to jest to najszerszy ponton w długości 360cm , a właśnie taki chcę kupić

• 0

Andrzej, ale jak się pływa w pojedynkę? Idzie fest so góry dziób przy przyspieszaniu? Zwykle siedzę blisko pawęży I się zastanawiam czy to nie pogorszy stabilności. Ile może lecieć taki zestaw 200 kg lub 300 kg w dwie osoby przy mocy 15 KM?

ponton 320 silnik HONDA 15 4- sów ( podrasowany na 17 KM) z założonym hydrostabilizatorem śruba 9,25x10,5

- obciążenie ok 200 kg

- płyta antykawitacyjna 3 cm poniżej dna

- prędkość max 33-34 km/h z wiatrem 36 km/h (GPS) obroty 5000-5400

- najlepsze ustawienie trymera to pozycja środkowa

- wejście w ślizg 4-5 sek.

- po wejściu w ślizg można gaz zdjąć do połowy ( prędkość 27km/h) i utrzymuje ślizg

- w morzu zanurzenie jest o kilka cm mniejsze niż w słodkiej wodzie przy tym samym obciążeniu i bez problemu idzie 40 km/h

podsumowując -  silnik trochę za mocny dla dwóch osób - dlatego przesiadam się na 360

Edytowane przez darektv

• 0

80 cm to tyle co ma pożadny fotel karpiowy . Na fotel to sporo ale na urządzenie do pływania troche mało . Pływać sie da ale na luksusy nie licz. Najlepiej jabys miał gdzie sie przymierzyc do pontonu . Mój Shark Dominika ma 380 cm dł i 100cm szer podłogi ,a miedzy balonami nawet 80 cm nie ma .Fotel Tandem Baits Inwader Ultra Balck ledwo sie mieści .   Przymierzam sie do kupienia jeszcze łodzi takiej ze 150-160 cm szer i 4 m dł bo pływanie z rodziną ( 4osoby ja , zona i dwie córki)  na pontonie nie jest za fajne . Podziwiam tych którzy pływaja na pontonach 300-330 cm albo jeszcze mniejszych . To masochizm w czystej formie.

Tandem Baits - Fotel Invader Ultra Black

• 0

To zależy ile się gratow bierze / osób.  W pojedynkę na 3.3m i umiarkowanym.szpeju można się zmieścić w miarę . Widziałem już.zawodnikow po 3 -4 osoby na kolibri 3.2m... to jest dopiero przygoda.  A szerokie wewnątrz to nic innego jak szerokość całkowita  minus 2x średnica tub. I jest przestrzeń użytkową. Duże detki od 4m wzwyż już maja spory pokład. Ale za tym.i $$ w parze ida

• 0

80 cm to tyle co ma pożadny fotel karpiowy . Na fotel to sporo ale na urządzenie do pływania troche mało . Pływać sie da ale na luksusy nie licz. Najlepiej jabys miał gdzie sie przymierzyc do pontonu . Mój Shark Dominika ma 380 cm dł i 100cm szer podłogi ,a miedzy balonami nawet 80 cm nie ma .Fotel Tandem Baits Inwader Ultra Balck ledwo sie mieści .   Przymierzam sie do kupienia jeszcze łodzi takiej ze 150-160 cm szer i 4 m dł bo pływanie z rodziną ( 4osoby ja , zona i dwie córki)  na pontonie nie jest za fajne . Podziwiam tych którzy pływaja na pontonach 300-330 cm albo jeszcze mniejszych . To masochizm w czystej formie.

Tandem Baits - Fotel Invader Ultra Black

Ja wstawiam fotel Trapera bez problemu do KM330PP, na wyciągniętych mocno nogach ,dodatkowo rozłożony zapewnia mi możliwość drzemki w namiociku kolibrii, który przypiąłem do w/wym pontonu. Skądinąd fotel karpiowy nie jest najwygodniejszym siedziskiem na pontonie, bo jest za głęboki- przynajmniej dla mnie. Wiele zależy od organizacji przestrzeni na dętce- półki, torby, uchwyty na osprzęt itp. To pozwala lepiej wykorzystać nawet taką niewielką przestrzeń. 330 jest stosunkowo lekkie i bezproblemowe w załadunku do auta. Mniejsze dętki mają swój urok i zastosowanie- 13 lat mam taki 2,5m bączek i robił do wywózek, jako pojazd do nęcenia i tzw. szybkich ryb. Oczywiście nie ma sprzętów uniwersalnych, a ponton to namiastka łodzi z założenia.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

[quote name="Włodziu" post="2416553" . Podziwiam tych którzy pływaja na pontonach 300-330 cm albo jeszcze mniejszych . To masochizm w czystej formie.

To co powiesz o gościach w kajakach?

Bely?

Ja mam 280 i za żadne skarby nie zamienił bym na większy. Jeżdżę sam. Woduje sam. Ławka na środku. Plecak cover, 2 dzidy, kapok picie żarcie wszystko na dziobie. Łowie w 99% na siedząco do pawęży mam tyle miejsca aby wyprostować nogi. Łowie na rzece wiec na boki i tył. Na przodzie rolka scooty. Wszystko obsługuje 1 ręką. Wszystko mam pod ręką...

Kolega posłuchał was kupił 360 i po roku oddał kląc na czym świat stoi. :)

• Like 2

• 0

Każdemu pasuje co innego. Ja nie wyobrażam sobie łowienia 99% na siedząco, troling tak , spławik tak, ale spining hmmm.

I już jest różnica, łowię na 330 pełny komfort ( dla mnie ) też zabieram to co konieczne i więcej oczywiście. Pływałem na 370 i też było super .

Teksty typu "podziwiam tych , którzy pływają " , są nie na miejscu . Nabijanie postów lub bicie piany nie wnoszące nic do tematu pontonów.

• Like 1

• 0

Na jeziorach pewnie tak. Ale ja lowie tylko na rzekach. Klenie bolenie zawsze przyczajka wiec jak z brzegu pierwsze co to szukałem gdzie usiąść. Przez 30 lat spinerowanania taki se nawyk wyrobilem ze tylko na siedząco. A może to lenistwo?

Ponton daje mi ten luxus ze w miesiącach październik grudzień tez będę łowił na siedząco... :) Ale to już jak piszesz nie ten dział.

Co do kolegi przeczytał tu tematy po kilkadziesiąt stron i większość namawiała go (mnie zresztą też) na 330-360 +15KM + przyczepka on posłuchał ja nie :) Ja jestem zadowolony On... :)

Chodzi mi o ogólny trend na forum. "Kupuj minimum 3xx... "

Edytowane przez Tresor

• 0

Wczoraj byłem pierwszy raz na wodzie  3m kolibri z podłogą typu książka ,rozkładanie zajęło mi 18 minut(pompwałem pompką napędzaną mięśniami) bez żadnego pośpiechu z przeniesieniem rozłożonego pontonu  w powietrzu do wody ok 10m.Napęd minn kota traxxis 45,na pokładzie ja (1,9m i115kg)aku 100ah,dwa kije,torba z lidla z przynętami,echo plus aku,krzesełko obrotowe z ikea,prowiant  i kotwica 15kg.Jeśli  chodzi o ilość miejsca to jest w zupełności wystarczająca jak dla mnie,silnik dawał sobie radę bez problemowo,no i stabilność lepsza niż w jakiejkolwiek łódce w tej długości na jakiej miałem okazję pływać.Z szerokością podłogi też niema tragedii,siedząc bokiem na krzesełku wywalasz nogi na balony i masz prawie fotel z funkcją relax. :)No i największa zaletą takiego pływadła  to dostęp do nie dostępnej  dla mnie wody sandaczowej ;) .

• Like 3