Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A tak całkiem na poważnie, bardzo ciężko , a wręcz nie możliwe jest zrobić ponton 290 z kilem za 1800 zł z materiału 1100.

Nawet jeśli jest , jedna ławka i sklejka, nie montujesz knagi, rolki , zaworu zpieczeństwa. Koszt dobrego materiału PVC o gramaturze 1100 jest głównym czynnikiem.

• 0

Chyba jakaś wyprz.starych modeli przed sezonem?

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7389993019

Ponton dotarł, fajnie wykonany,klejenia itd.pawęż ze sklejki plus nakładka plastikowa. Podłoga z paneli ze sklejki obudowanych profilami alu. Skladałem w ciepłym mieszkaniu i wpierw dałem mu się zagrzać przed pompowaniem bo prosto z zimnej paczki nawet rozwinąć sie nie chciał ;-) jako takie testy dopiero na wiosnę bo nie jestem zwolennikiem marznięcia. Myslałem że 290cm bedzie mobilne dla wedkarza który łowi sam. Ale wnieść 52kg(netto) na trzecie piętro to wyzwanieb3b09682a609096857ec9bb4cae21ecb.jpg9bfce68f47a35a5d0f5208161fa50916.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 3

• 0

Miałem 330 z podłogą alu  i spaline 4T 6 KM , jednak ze względu na ciężar poszedł do ludzi i w przyszłym sezonie planuje 260 z airmata i elektryk z Lifepo 4 . Chce być bardzo mobilny .Moje wody to kilku kilometrowe  odcinki regulowanej Odry i Kanał Gliwicki , także regulowany śluzami .

• 0

@Nduro - wiesz moze czy jest gdzies u nas dostępna wersja 380 ?

@Skilos - elektryk 12v 70lbs Haibo 150M jest godny polecenia. Poczytaj o nim. Tani chińczyk a wygląda że z tej samej fabryki wyjechał co Rhino 70.

• Like 1

• 0

Nie wiem,napisz do tego sklepiku wielkiszczup. Ale jak szukałem info o tym producencie to gdzieś chyba,aczkolwiek juz nie pamiętam ;-) na jakiejś stronie holenderskiej widziałem duży wybór tych pontonów. Na aliexpress znalazłem tego producenta z silnikami

PLN 5,658.42 7%OFF | Sprzedaż hurtowa i Detaliczna Jakości Chłodzony Wodą 2 stroke 9.9HP 2 cylinder marine silnik zaburtowy silnik cena do łodzi z rabatem

https://s.click.aliexpress.com/e/crW8Hgzi

Edytowane przez Nduro

• 0

Nie wiem,napisz do tego sklepiku wielkiszczup. Ale jak szukałem info o tym producencie to gdzieś chyba,aczkolwiek juz nie pamiętam ;-) na jakiejś stronie holenderskiej widziałem duży wybór tych pontonów. Na aliexpress znalazłem tego producenta z silnikami

PLN 5,658.42 7%OFF | Sprzedaż hurtowa i Detaliczna Jakości Chłodzony Wodą 2 stroke 9.9HP 2 cylinder marine silnik zaburtowy silnik cena do łodzi z rabatem

https://s.click.aliexpress.com/e/crW8Hgzi

Wybacz, ale prawie 8000 za chińczyka 2 T to kosmos. Nie wiem kto to kupuje.

• 0

Na Ali można kupić dużo fajnych rzeczy, w tym motorowodnych, ale raczej opłaca się brać drobnice, która łatwo się wysyła i wychodzi faktycznie tanio, typu pompka wody do silnika, cewki, jakieś akcesoria do łodzi z nierdzewki itp.

Kupno całego silnika raczej odpada, cena wysyłki zabija.

Swoją drogą dziwne, że czasem nawet jak wysyłki nie brać pod uwagę to te silniki wcale nie wychodzą taniej niż stormy, seakingi czy caprale. Może Chińczykom zależy bardziej na tym, żeby importerzy złapali kontakt, choć od tego jest alibaba.

• 0

" Może Chińczykom zależy bardziej na tym, żeby importerzy złapali kontakt, choć od tego jest alibaba." - dla importerów są inne portale ,

Ali to wrzuta wszystkiego co produkuje się w kraju ,  pewnie dofinansowany przez państwo tak jak i wysyłki pocztowe .

U nas obowiązuje zasada wydoić obywatela i firmę podatkami .

Edytowane przez maweric
  • Like 3

• 0

Coś ktoś doradzi?

Troling i przemieszczanie sie z miejscówki na miejscówkę,bez szaleństw. Jedna osoba gumiak 290cm z kilem, miejsce przeznaczenia to Odra odcinek Głogów-Radoszyce. Budżet 2K na spalinę i brane pod uwagę stare (min.25lat)markowe silniki czy np.nowy Storm 3,5km 2T.chlodzony wodą. Lub 5km na silniku z kosiarki 4T 196cm Loncin też mejdin czajna chlodzony wiatrem. Jakieś sugestie z waszej strony? Nie mam parcia i w sumie mogę poczekać do wiosny,co za tym idzie budżet moze wzrosnąć do 3K.

• 0

Kupiłem kiedyś starą Yamahę 5 i to był błąd , więcej naprawiana jak pływanie na niej z chodź nie powiem że źle szła . Teraz pływam 6tką  Mariner  4sów . Wydaje mi się że  na najwolniejszych obrotach pływam za szybko , no ale to mi się tak wydaje i dlatego chcę kupić mocny silnik elektryczny . Ogólnie do przemieszczania się jestem z tego motorka zadowolony i jak na razie mi wystarczy . W te silniki o których piszesz  no nie wiem ale osobiście nie pchałbym się , jeżeli nie masz ciśnienia to lepiej cosiko odłożyć a  na pewno znajdziesz coś fajnego . 

• 0

Coś ktoś doradzi?

Troling i przemieszczanie sie z miejscówki na miejscówkę,bez szaleństw. Jedna osoba gumiak 290cm z kilem, miejsce przeznaczenia to Odra odcinek Głogów-Radoszyce. Budżet 2K na spalinę i brane pod uwagę stare (min.25lat)markowe silniki czy np.nowy Storm 3,5km 2T.chlodzony wodą. Lub 5km na silniku z kosiarki 4T 196cm Loncin też mejdin czajna chlodzony wiatrem. Jakieś sugestie z waszej strony? Nie mam parcia i w sumie mogę poczekać do wiosny,co za tym idzie budżet moze wzrosnąć do 3K.

• 0

Coś ktoś doradzi?

Pływam na 280 kilka km niżej (Cigacice <--> Krosno)

Bierz minimum 5. Na mniejszych będziesz pchał wodę. Z mariny pod komin 20 minut będziesz jechał. :)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Miałem do nie dawna ponton 290 cm z silnikiem 6 hp w 4T. W pojedynkę szedł w slizgu, ale tylko z przedluzka rumpla i jak się siedziało na srodku. Bez przedluzki stawał dęba. W dwie osoby pchanie wody. Lepiej dozbieraj do 3500 - 4000 zł i kup coś porządnego co nie będzie męczyć kapitana.

• Like 1