Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@Tresor

Warta nie jest szeroka. Wiatr wtedy nie ma takiego rozmachu. Jest też u mnie dość mocno zarośnięta i osłonięta. Nie mają się jak tworzyć takie fale jak na Twoim filmie, a pewnie to Odra jest. Nie ma co Warty do Odry nawet porównywać bo to nieporównywalne. Co nie zmienia faktu że też się nie cackam jak wieje. Ogień na tłoki i ślizg. 

• Like 1

• 0

Waga pontonu 47kg silnik 23kg i moja 95 kg do tego sprzęt jakieś15 kg i mamy jakieś 180kg To ty w dwie osoby musiałeś przekroczyć 200 kg

A to ok... Myślałem, że 2 osoby plus sprzęt. Sam będziesz latał, ale nie kupuj tak słabego silnika. Zaraz i tak będziesz szukał mocniejszego. Myślałem, że jak kupiłem 6KM to złapałem Pana Boga za nogi. Po sezonie kupiłem 15 KM.
  • Like 2

• 0

W mojej też mam taką możliwość bo mam burty demontowane. Ale u mnie rzeka jest dzika jak Azja Tuhajbejowicz i przyczepa bardziej zbliżona do slipowej nie ma zastosowania. Nie ma slipów, nie ma marin więc problem jakby się sam rozwiązuje. Gumiak na kółkach  do wody i z wody gdzie kawałek łagodnie jest.

Co do wielkości pontonu każdemu wg. potrzeb. Należy tylko pamiętać że wszystko rośnie wprost proporcjonalnie w tej zabawie. Większy ponton = większa masa. Większa masa = większy silnik. Większy silnik = większy ciężar. Większe wszystko = większy wysiłek, spalanie, problemy. I tak można sobie wymieniać. Dochodzi kwestia lokalizacji, możliwości slipowania i wielu innych mniej czy bardziej istotnych rzeczy. Dlatego każdy musi skalkulować to zagadnienie pod siebie, swoje potrzeby i wymagania. Nie należy sugerować się tym, co ten czy inny kolega napisze bo dla niego tak jest OK. Doradzić można i trzeba natomiast co kupić, co nie jest bublem, co jest leprze co gorsze etc. Sam czytałem to forum i inne z pół roku zanim podjąłem decyzje.    

• Like 2

• 0

20 lat temu to dla mnie nie było nic problemem. 400 kg motorówkę zrzucałem z 60 konnym Mercurym do Warty bez slipu. Z upływem czasu i lat na karku, na te kilogramy do dygania nieco inaczej się patrzy :)

Edytowane przez darek63
  • Like 8

• 0

Witam, zastanawiam się nad kupnem pontonu do pływania raczej w pojedynkę które będę w stanie sam zwodować najczęściej w trudnych warunkach bez slipu, ponton będzie pompowany na miejscu, ogólnie zależy mi na miarę niskiej wadze, zastanawiam się nad tymi dwoma ale niezbyt wiem jaka jest różnica w ''twardej podłoże'' Barka a ''podłodze pełnej-sztywnej'' Kolibri

http://sklep.pontony.net.pl/pl/p/Seria-Standard%2C-model-KM-300/459

http://pontony-bark.pl/index.php?route=product/product&path=59&product_id=237

• 0

Witam, zastanawiam się nad kupnem pontonu do pływania raczej w pojedynkę które będę w stanie sam zwodować najczęściej w trudnych warunkach bez slipu, ponton będzie pompowany na miejscu, ogólnie zależy mi na miarę niskiej wadze, zastanawiam się nad tymi dwoma ale niezbyt wiem jaka jest różnica w ''twardej podłoże'' Barka a ''podłodze pełnej-sztywnej'' Kolibri

http://sklep.pontony.net.pl/pl/p/Seria-Standard%2C-model-KM-300/459

http://pontony-bark.pl/index.php?route=product/product&path=59&product_id=237

Silnik elektryczny czy spalina a jeśli to drugie to jaka moc?

• 0

jeśli nie będziesz wodował w warunkach extremalnych to nie przejmuj się tak bardzo wagą... gorzej jeśli nie dojedziesz blisko wody...

ja woduję swojego z niemal pionowej, wiślanej skarpy wysokiej na ok 5-6m... a sam ponton waży podobno 55kg... tylko wyciąganie na górę jest wybitnie upierdliwe, pomagam sobie podpinając go do haka w aucie... 

jeśli spiningujesz z pontonu to najważniejsza jest stabilna podłoga pozwalająca na bezpieczne łowienie na stojąco... podłoga listwowa raczej nie spełnia tych warunków...

• Like 2

• 0

Doczepianą pawęż zawsze mogę do niego dokupić

Zgadza się a z tym co piszą niektórzy piszą że bierz większy z pawężą  nie do końca mogę się zgodzić jeśli priorytetem ma być mobilność. Kupisz "grzmota" 50-60 kg i żyć ci się odechce w trudnych do wodowania miejscach. 

• Like 2

• 0

Właśnie nie do końca po samym opisie w sklepach internetowych nie do końca można się domyślić ile dany ponton z konkretną podłogą waży ani co ma dokładnie ma myśli producent pisząc że podłoga jest sztywna

Przyjmij założenie, że dobry z pełną to:

50 2,70

55 3

60 3,30m

Lżejsze zawsze kosztem materaiłu (wahania +-5kg dopuszczalne) Mówimy o podłodze pełnej decha lub alu. Airmata zdejmij ok. 15kg

• 0

Przyjmij założenie, że dobry z pełną to:

50 2,70

55 3

60 3,30m

Lżejsze zawsze kosztem materaiłu (wahania +-5kg dopuszczalne) Mówimy o podłodze pełnej decha lub alu. Airmata zdejmij ok. 15kg

Jemu wystarczy podłoga typu książka, składana bez profili.

Kolibri KM330 z pełną podłogą waży niecałe 50 a nie 60 kg ale jak dla mnie dla jednej osoby z elektrykiem lub napęd wiosłowy lepszy będzie 2,90-3 metry.