Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chciałbym siedzieć w wygodnym fotelu i swobodnie i precyzyjnie rzucać, niestety lepiej mi wychodzi jak stoję. Szczupakowa, niemała mucha lata wyżej i nie siada przypadkowo na wodę za plecami. Double haul-em mogę ją sobie bezproblemowo przyspieszyć i nie obijam przy dłuższych pociągnięciach rąk o koszyk do linki.

Teraz wszystko jasne :good:

Mimo wszystko pomyśl o czymś chociaż ciut większym, a rolowaną podłoga sobie w ogóle głowy nie zawracaj.

• 0

Ale kolega pisał ze szuka małego do desantów :) Fajne są małe pontony takie jak mają przy jachtach ale cena potrafi sięgać 4000 za 200cm. Tu znalazłem taki można go nieść na plecach, widziałem gościa łowiącego z podobnego w morzu z silnikiem 6KM

https://www.sporti.pl/pl/products/ponton-viamare-190-slat-64605

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Jaka jest wg Was największa wada pontonu względem tradycyjnej łodzi?

Brak bakist = konieczność korzystania z toreb, skrzynek itp  ogólnie większy bajzel.

Brak ławek dookoła = brak miejsca na położenie czegokolwiek.

Edytowane przez drChlubicz

• 0

Akurat ostatnio przesiadłem się na łódkę, a dodatkowo właśnie skończyłem się pakować na ryby, więc mam świeże spostrzeżenia w tym temacie, mianowicie pływając pontonem wszystkie graty musiałem wozić w bagażniku i oczywiście pakować je do pontonu przed łowieniem, a później z powrotem.

Teraz wszystko mam w bakistach, w bagażniku mam tylko silnik, i wędki.

• 0

Akurat ostatnio przesiadłem się na łódkę, a dodatkowo właśnie skończyłem się pakować na ryby, więc mam świeże spostrzeżenia w tym temacie, mianowicie pływając pontonem wszystkie graty musiałem wozić w bagażniku i oczywiście pakować je do pontonu przed łowieniem, a później z powrotem.

Teraz wszystko mam w bakistach, w bagażniku mam tylko silnik, i wędki.

Ale zaletà pontonu jest jego mobilność. Jak trzeba to wszédzie go na wodé posadzisz.

• Like 1

• 0

Jeśli pływam kilka razy w roku, to mogę ponton składać i rozkładać, dzięki czemu nie muszę opłacać budy na przystani, bo części pontonu są upchnięte po kątach. Jednak częste pływanie wymusiło by blaszaka na przystani. Wtedy możliwość składania przestała by być ważną zaletą a wady pontonu stały by się jakby ważniejsze.

• 0

Cześć,

Posiadam ponton Kolibr długości 3,3m bez kila z airmatą.  Na rybki dla jednej osoby może dla dwóch super rzecz.

Problem pojawia się wtedy gdy chcemy rekreacyjnie z rodziną sobie popływać. Potrzebowałbym czegoś na 2 osoby dorosłe i dwoje dzieci. Dodatkowo chciałbym również ponton ten wykorzystywać przy  kilkudniowych wyprawach na ryby - więc żeby pomieścił namiot, łóżko i inne rzeczy. Doradzi ktoś coś fajnego, sensownego. Ponton będzie każdorazowo składany/rozkładany. Chciałbym aby ten miał już kili i twardą podłogę. Pływać będę z silnikiem spalinowym.

Dziękuje za sugestie

• 0

Cześć,

Posiadam ponton Kolibr długości 3,3m bez kila z airmatą. Na rybki dla jednej osoby może dla dwóch super rzecz.

Problem pojawia się wtedy gdy chcemy rekreacyjnie z rodziną sobie popływać. Potrzebowałbym czegoś na 2 osoby dorosłe i dwoje dzieci. Dodatkowo chciałbym również ponton ten wykorzystywać przy kilkudniowych wyprawach na ryby - więc żeby pomieścił namiot, łóżko i inne rzeczy. Doradzi ktoś coś fajnego, sensownego. Ponton będzie każdorazowo składany/rozkładany. Chciałbym aby ten miał już kili i twardą podłogę. Pływać będę z silnikiem spalinowym.

Dziękuje za sugestie

Nie chcę wychodzić na upierdliwca ale proponuje najpierw zapoznać się z wątkiem .. ;)

• 0

Nie chcę wychodzić na upierdliwca ale proponuje najpierw zapoznać się z wątkiem .. ;)

Spoko :) przyznaje że nie przestudiowałem wyjątkowo dokładnie 132 stron dyskusji rozpoczętej w 2014 roku. Mimo to w wyniku pobieżnej lektory nie znalazłem odpowiedzi wprost czy raczej doświadcz osoby która pływała by w 4 osoby na większym pontonie

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Spoko :) przyznaje że nie przestudiowałem wyjątkowo dokładnie 132 stron dyskusji rozpoczętej w 2014 roku. Mimo to w wyniku pobieżnej lektory nie znalazłem odpowiedzi wprost czy raczej doświadcz osoby która pływała by w 4 osoby na większym pontonie

Ech …

Wystarczyło by przeczytać wątek z dwóch ostatnich lat i miałbyś calkowity obraz tego co jest dostępne na polskim rynku …

Moim faworytem w relacji cena/jakość jest Maweric .

• Like 1

• 0

Ech …

Wystarczyło by przeczytać wątek z dwóch ostatnich lat i miałbyś calkowity obraz tego co jest dostępne na polskim rynku …

Moim faworytem w relacji cena/jakość jest Maweric .

Oczywiście zgodzę się - zauważ tylko że większość to pytania o gumę dla 1-2 osób. I tak zostały tam polecone jednostki o wymiarach od 2,8 bodajże do 3,7 (zresztą przez Ciebie).

Czyli dla 4 osób to ile ? A dla dwóch osób z osprzętem biwakowy to ile ?

Chciałbym poznać opinię innych i znależć złoty środek

Edytowane przez xjakub

• 0

Powiem tak :

Mam 3.70 którego używam na kilkudniowe wypady i dla mnie jest w sam raz :) . Na pojedynczy wypad dla dwóch osób tez jest Ok . Przy trzech łowiących jest już ciasno. Rekreacyjnie pływałem

Z żoną i dwójką dorosłych dzieci mieścimy się ale z komfortem to tak średnio .

Jak dla mnie jak chcesz pływać w 4 osoby komfortowo albo zabrać sporo sprzętu biwakowego to celował bym w coś w okolicach minimum 4.30

Edytowane przez sero1975

• 0

Oczywiście zgodzę się - zauważ tylko że większość to pytania o gumę dla 1-2 osób. I tak zostały tam polecone jednostki o wymiarach od 2,8 bodajże do 3,7 (zresztą przez Ciebie).

Czyli dla 4 osób to ile ? A dla dwóch osób z osprzętem biwakowy to ile ?

Chciałbym poznać opinię innych i znależć złoty środek

Masz problem, bo jeśli chcesz za każdym razem składać ponton, to im większy tym więcej roboty. 

• Like 1