Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Koledzy, żeby nie rozpoczynać nowego wątku..,
Czy montując podstawę fotela w pontonie (taką) - https://sailor24.pl/Platforma-obrotowa-do-fotela-z-reczna-blokada-p220877
Montować ją na środku ławeczki czy raczej maksymalnie z prawej strony..?
Gdy steruję to siedzę w 99% czasu w rogu ławki i prawej burty, a manetkę silnika (elektryk) obsługuję lewą ręką - tak mi najwygodniej..
Z góry dzięki za wszystkie opinie, zwłaszcza od tych którzy już użytkują takie "ustrosjstwo" i mają z tym już doświadczenia.. ;)

Edytowane przez ubot

• 0

Hej, proszę o podpowiedź kolegów. Przerabiałem już sporo środków pływających, większość kończy w garażu i liczy na "wyjsciowe" 2,3 razy w roku, nie zależnie czy to łódź alu 4,5 czy mniejszy riverfox. Odstrzasza mnie slip w pojedynkę i ograniczenie wodowania do slipów, dla tego podobał mi się szybki slip kajakiem z pedałami, zabierałem gdzie chciałem. Tu bym jednak problem iż ciężko pokonywać szybko duże dystanse. Chciałbym więc spróbować konfiguracji jakiej nie przerabiałem, tj. Ponton na przyczepie. Zalety to szybki slip w dowolnym miejscu oraz możliwość szybkiego przemieszczania się. Moje obawy to czy dam radę sam załadować ponton 360 z kołem i silnikiem 4t 15km na przyczepkę i manewrować nim na kółkach slipowych, czy ktoś może podpowiedzieć czy da się radę samemu działać sprawnie taka dętka? Dzięki ;)

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

• 0

Na początku składałem ponton ale po kilku razach uznałem, że mam dość, kupiłem przyczepkę i tak pływałem 2-3 lata. Najlepsze rozwiązanie dla pontonu. Tylko ja nie używałem kółek, zawsze cofałem do wody. Największe obciążenie to był aku 30 kg z tyłu pontonu, który przesuwałem trochę do przodu do jazdy. Największy problem miałbyś wciągnąć z ziemi na ślizgi które są lepszym rozwiązaniem dla pontonu niż rolki. Łatwiej jest zepchać ponton niż odwrotnie, ale po to jest wyciągarka.

post-71475-0-89928400-1685465127_thumb.png

• Like 1

• 0

No właśnie sęk w tym że chce się slipować na głowkach lub niewysokich burtach a to się wiąże że "ściąganiem" pontonu z przyczepki i wciąganiem i moja obawa że może być ciężko.

Po co ci w pojedynkę 3,60??.Weź mniejszy...

• 0

No właśnie sęk w tym że chce się slipować na głowkach lub niewysokich burtach a to się wiąże że "ściąganiem" pontonu z przyczepki i wciąganiem i moja obawa że może być ciężko.

Masz absolutną rację, w zależności od terenu będzie ciężko albo bardzo ciężko.

Sam silnik to 50+ kg, dentka pewnie drugie tyle, do tego graty, w pojedynkę słaby temat.

• 0

Cześć, 

mam pytanko. Od dwóch lat użytkuję ponton Kolibri 330 ze sztywną (drewnianą) podłogą. Chciałbym zmienić go na trochę większego, i teraz się zastanawiam, czy lepiej zainwestować w ponton czy może łódkę ? 

Aktualnie mam na celowniku Mawerika 370C. Pytanie, czy w tej cenie co Mawerik dostanę rozsądną i co najważniejsze stabilną łódkę o podobnych bądź trochę większych wymiarach?   

Zaznaczę, że mam przyczepkę, także o transport nie martwię się. W miejsca, na które jeżdżę są slipy. 

• 0

W tych pieniądzach , wątpię abyś kupił rozsądna łódkę… guma maveric 370 jest całkiem przyzwoita. Miałem dwa sezony. Miejsca dla dwóch osób sporo , komfortowo się łowi i pływa. W porównaniu do 330cm to jest dużo więcej miejsca. Bierz wersje poszerzana , na 100% będziesz zadowolony.

• 0

Hej, proszę o podpowiedź kolegów. Przerabiałem już sporo środków pływających, większość kończy w garażu i liczy na "wyjsciowe" 2,3 razy w roku, nie zależnie czy to łódź alu 4,5 czy mniejszy riverfox. Odstrzasza mnie slip w pojedynkę i ograniczenie wodowania do slipów, dla tego podobał mi się szybki slip kajakiem z pedałami, zabierałem gdzie chciałem. Tu bym jednak problem iż ciężko pokonywać szybko duże dystanse. Chciałbym więc spróbować konfiguracji jakiej nie przerabiałem, tj. Ponton na przyczepie. Zalety to szybki slip w dowolnym miejscu oraz możliwość szybkiego przemieszczania się. Moje obawy to czy dam radę sam załadować ponton 360 z kołem i silnikiem 4t 15km na przyczepkę i manewrować nim na kółkach slipowych, czy ktoś może podpowiedzieć czy da się radę samemu działać sprawnie taka dętka? Dzięki ;)

Spokojnie na kółkach dasz rade, tylko szukaj dość dużych i o wygiętej ramie - aby wchodziły pod ponton.

• Like 1

• 0

Najlzejszy set w tych rozmiarach i tej mocy 370m+15km - to kolibri 360 dsl (62kg) + tohatsu 9.9km sport =15km latwo zrobic (43kg)

Maweric 370 wazy 74kg

Kraken 370 wazy 72 kg

Yamaha, honda, evinrude itp 15km - wazy 50+ kg

Wiec total lzej o 20kg.

Do tego kolibri dls ma najdluzszy kokpit

Edytowane przez elmo
  • Like 2

• 0

Ja ogarniam 360 bez przyczepy -szkoda mi trochę miejsca w garażu a po drugie brak w okolicy slipów i tu koła transportowe się idealnie sprawdzaja ???????? pierwsze to auto którego nie szkoda podrapać, kółka na pawęży obowiazkowo i trochę techniki wrzucania gumiaka na dach???????? mi zajmuje to max 3 min od otwarcia drzwi garażowych do momentu gdzie ponton jest już na dachu auta???? do tego spalina na pawęży ok.50kg i wjeżdżam na tych kołach slipowych w pojedynke...predkosc na drodze ok.90-100km/h..więc da się..pewnie kiedyś jak będę dodatkowe środki wskoczy 4x4 i przyczepka..narazie sobie radzę

post-48581-0-81934100-1685590554_thumb.jpgpost-48581-0-82784700-1685590564_thumb.jpgpost-48581-0-83963400-1685590576_thumb.jpg

Edytowane przez Czoper
  • Like 7

• 0

Po pytaniu KrisFishing wreszcie odważyłem to według mnie trochę durne pytanie. Panowie mam starą Romanę z podniesionymi burtami , niby stabilna , ale jakoś mam pietra na większej fali i jak ktoś złośliwie przepłynie szybko bardzo blisko. I myślę nad zakupem Kormorana 330 bez kila , bo pod elektryk .I teraz moje pytanie będzie on stabilniejszy od Romany /taki sam czy będzie gorzej jak na Romanie ? 

• 0

W małym skrócie każdy ponton od 3 m ( proponuje ponton z kilem ) będzie stabilniejszy niż nie jedna 4 metrowa łajba. W/w łódka mega fajnie wcina się w wodę i jest to bdb propozycja pod elektryka. Ze stabilnością różnie bywa ale najgorzej jak ustawisz się w poprzek fali. A na koniec trochu rozsądku bo kolega ma łódz aluminiową ponad 4 metry i nie raz musiał spieprzać do brzegu jak porządnie rozchusiatło zbiornik. Bezpiecznego pływania dla Wszystkich.

• 0

Czyli podsumowując - nie ma sensu kupować Kormorana 330 , tylko po to by był on stabilniejszy od Romany ? Wszyscy ( łącznie ze sprzedawcą)  odradzali /stwierdzili ,ze będzie mnie niepotrzebny bo na 100% będzie tylko elektryk. Podobno niepotrzebny wydatek. Ja mam największy lęk w momencie gdy jest fala wzdłuż (fala wchodzi z boku łódki równolegle do niej)  , bo mam takie uczucie jakby mnie zaraz łódkę wywróciło ( dwa razy już prawie kładłem się przeniosłem swój ciężar na miejsce gdzie fala wchodziła) . Mnie chodzi o sytuacje gdy ja stoję bez kotwicy/ dryfuje i jest falka lub ktoś przepłynie. Na razie pływam gdy mam pewność ,ze będą dobre warunki i blisko brzegu ( i daleko od innych)  :D 

• 0

Koledzy i Koleżanki, może będziecie w stanie pomóc :-)

Czy ktos z was może wskazać pompkę albo link do końcówek/przejściówek, które pozwolą otworzyć taki zawór w trakcie pomopowania:

https://sklep.pontony.net.pl/pl/p/Zawor-komplet-/279

Uprdzjac, pytałem w Tokarexie, ale nie mają. Chodzi mi o to, ze obecnie muszę dobijać ponton pompką nożną, ponieważ elektryczną mogę pompować tylko na otwartych zaworach i w dodatku nie mam końcówki, która byłaby skręcana w zawór.

• 0

Koledzy i Koleżanki, może będziecie w stanie pomóc :-)

Czy ktos z was może wskazać pompkę albo link do końcówek/przejściówek, które pozwolą otworzyć taki zawór w trakcie pomopowania:

https://sklep.pontony.net.pl/pl/p/Zawor-komplet-/279

Uprdzjac, pytałem w Tokarexie, ale nie mają. Chodzi mi o to, ze obecnie muszę dobijać ponton pompką nożną, ponieważ elektryczną mogę pompować tylko na otwartych zaworach i w dodatku nie mam końcówki, która byłaby skręcana w zawór.

To było montowane do 2018. Musisz szukać po haśle zawór kolibri K2. Takie coś na allegro masz pierwsze z brzegu

https://allegro.pl/oferta/koncowka-wezyka-wkrecana-w-zawor-pontonu-kolibri-11081406738

• 0

To było montowane do 2018. Musisz szukać po haśle zawór kolibri K2. Takie coś na allegro masz pierwsze z brzegu

https://allegro.pl/oferta/koncowka-wezyka-wkrecana-w-zawor-pontonu-kolibri-11081406738

Dzięki za informacje :-) Mnie się wydaje, ze ts końcówka jest owszem skręcana, ale nie otwiera zaworu, tzn nie wciska tego czerwonego dzyndzla. Ale masz racje, ze na pewno pomoze przez sam fakt, ze da się ja wkręcić.

Z innej beczki - czy majac ponton na zaworach z linku, który wkleiłem wyżej, da się wymienić tylko sam „środek” zaworu na jakieś nowsze, które wygodniej się pompuje?

• 0

Jeśli sobie rozjaśnisz to zdjęcie z allegro masz wyraźnie widoczny pin na środku wciskający zawór. poza tym masz telefon do człowieka i zawsze można zadzwonić i dopytać dokładnie. Ten to sprzedaje

https://anmur.eu/Koncowka-wezyka-wkrecana-w-zawor-pontonu-Kolibri-p27998

A zrobić się da wszystko. Zależy tylko od chęci, pomysłu, zaplecza i zdolności. Moja końcówka którą zrobiłem pod kompresor 230V pompuje ponton do 0.25 bara dosłownie chwilę. 

Edytowane przez darek63