Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Masz racje - mądrego dobrze posłuchać! Zamawiam :-)

Dziękuje za pomoc Darek!

Kup ze 2-3 sztuki bo to grosze. Zrób coś podobnego do tego co ja zrobiłem jak masz ocję kompresora. Pompowanie tak jak napisałem to chwila. A w razie potrzeby samo dobicie nad wodą mały kompresor 12V z ustawianym ciśnieniem. Nigdy go nie używałem jeszcze. Tu w tym temacie jest opisane co i jak

http://jerkbait.pl/topic/5497-ko%C5%84c%C3%B3wka-pompki-do-pontonu/page-4#entry3022477

• 0

Dzięki za informacje :-) Mnie się wydaje, ze ts końcówka jest owszem skręcana, ale nie otwiera zaworu, tzn nie wciska tego czerwonego dzyndzla. Ale masz racje, ze na pewno pomoze przez sam fakt, ze da się ja wkręcić.

Z innej beczki - czy majac ponton na zaworach z linku, który wkleiłem wyżej, da się wymienić tylko sam „środek” zaworu na jakieś nowsze, które wygodniej się pompuje?

Ostatnio kupiłem taką końcówkę do identycznego zaworu. Nazywała się brawo i miała śrubkę po środku, która wciskała ten czerwony pierdolnik.

Niestety już ich nie widzę na allegro

https://allegro.pl/oferta/bravo-koncowka-wezyka-regulowana-na-zawor-pontonu-10887527322

W sklepie też brak

https://anmur.eu/Koncowka-wezyka-regulowana-Bravo-wkrecana-w-zawor-pontonu-p28082

Edytowane przez Artech

• 0
  • 0

Koledzy i Koleżanki, może będziecie w stanie pomóc :-)

Czy ktos z was może wskazać pompkę albo link do końcówek/przejściówek, które pozwolą otworzyć taki zawór w trakcie pomopowania:

https://sklep.pontony.net.pl/pl/p/Zawor-komplet-/279

Uprdzjac, pytałem w Tokarexie, ale nie mają. Chodzi mi o to, ze obecnie muszę dobijać ponton pompką nożną, ponieważ elektryczną mogę pompować tylko na otwartych zaworach i w dodatku nie mam końcówki, która byłaby skręcana w zawór.

Jest na to prosty sposób było gdzieś zdjęcie jak to wykonać samemu w 5 minut. Gwoździk wciśnięty na goroco w końcówkę i po problemie dobijesz na maxa elektryczną. Jak nie zapomnę wieczorem wkleję fotkę jak to jest wykonane. 

• Like 1

• 0

Koledzy i Koleżanki, może będziecie w stanie pomóc :-)

Czy ktos z was może wskazać pompkę albo link do końcówek/przejściówek, które pozwolą otworzyć taki zawór w trakcie pomopowania:

https://sklep.pontony.net.pl/pl/p/Zawor-komplet-/279

Uprdzjac, pytałem w Tokarexie, ale nie mają. Chodzi mi o to, ze obecnie muszę dobijać ponton pompką nożną, ponieważ elektryczną mogę pompować tylko na otwartych zaworach i w dodatku nie mam końcówki, która byłaby skręcana w zawór.

Przerabiałem to lata temu, kawałek gwoździa i po sprawie. Kilka minut roboty - nawet gdzieś mi się jeszcze plącze.   

post-48513-0-55342200-1685978127_thumb.jpg

• Like 2

• 0

Przerabiałem to lata temu, kawałek gwoździa i po sprawie. Kilka minut roboty - nawet gdzieś mi się jeszcze plącze.   

attachicon.gif IMG_20190830_154237.jpg

Ja mam zrobione podobnie jak kolega @godski tyle że dobrałem końcówkę bez gwintu i na koniec założyłem oring i sprawdza się nie gorzej jak ta z gwintem 

• 0

Wiem, że temat był wałkowany... Czy ktoś z Kolegów w ostatnim czasie kupował ponton ( 3m- 3,30m ) ze sztywną podłogą w rozsądnej cenie i dobrej jakości ? jakiś godny polecenia sklep ? temat w miarę pilny bo już mi się nie chce ciągnąć łodzi po wiślanych wertepach aby ją zwodować. Pozdrawiam zaglądających.

• 0

Wiem, że temat był wałkowany...  jakiś godny polecenia sklep ?

Z czystym sumieniem polecam Tokarex (sklep pontony.net.pl). Kupowałem u nich wielokrotnie - tak ponton motorowy jak i wiele innych akcesoriów. Zawsze się dodzwoniłem, zawsze odpisali na maile. Nigdy mnie nie olali, a kontaktowałem się w wielu różnych sprawach (porady, reklamacje itp.). Markę i model pneumatucznej łódki wybierzesz sobie wg potrzeb i możliwości finansowych. Jeżeli przyjdzie Ci na myśl coś innego, to sugeruję zakup sprzętu bezpośrednio u głównego dystrybutora danej marki, który działa od lat w PL. W razie problemów ze sprzętem, zwykle sprawniej ( i taniej) się załatwia takie reklamacje, niż przez pośredników/drobniejsze sklepy.

• 0

Chodzi mi po głowie km 450dsl. Teraz pływam na niezbyt stabilnej łódce. Czy na takim pontonie mogę liczyć na stabilność i duży komfort wędkowania dla dwóch osób?

Pływam takim trzeci sezon. Wygodny i stabilny. Często łowimy we trzech i nie ma ciasnoty, więc we dwóch będzie komfortowo. Oczywiście z uwagi na to że to gumiak, to pokład jest wąski i wymaga rozsądnego poukładania gratów.

• Like 1

• 0

Wiem, że temat był wałkowany... Czy ktoś z Kolegów w ostatnim czasie kupował ponton ( 3m- 3,30m ) ze sztywną podłogą w rozsądnej cenie i dobrej jakości ? jakiś godny polecenia sklep ? temat w miarę pilny bo już mi się nie chce ciągnąć łodzi po wiślanych wertepach aby ją zwodować. Pozdrawiam zaglądających.

Ja kupiłem używkę ale gdyby się nie trafiła, to rozważałem zakup pontonu Kormoran. Ma bardzo pochlebne opinie, a cena sporo niższa niż Kolibri czy bark.

• 0

Dołożę łyżkę dziegciu do wątku .

Macałem organoleptycznie barka , kolbri . kormorana , maverica i kilka no name . Dla mnie kormoran to grubsza cerata . Najgrubiej pod palcami czuć było barka, potem maveric a trójkę zamykał kolibri .

Brakuje na tej liście tylko marki Nawipoland

• 0

Dołożę łyżkę dziegciu do wątku .

Macałem organoleptycznie barka , kolbri . kormorana , maverica i kilka no name . Dla mnie kormoran to grubsza cerata . Najgrubiej pod palcami czuć było barka, potem maveric a trójkę zamykał kolibri .

Większość producentów robi z dwóch grubości materiału.

900-950 g/m2 i 1100 g/m2. Bark podstawowy 330 z kilem robi z 950, Kormoran z 1100

Kormorana i Maveric pompujesz 0,25 bar a Kolibri i Bark 0,15 bar.

Te parametry nijak mają się do twojego macania.

• 0

Brakuje na tej liście tylko marki Nawipoland

Navipoland nie wiem - nie miałem w ręku .

Pisze tyko o swoich subiektywnych odczuciach .

Maweric a kormoran ? W dłoni to tak jakbyś oponę z dętką porównywał … i wuj mnie obchodzi co piszą producenci . Papier wszystko przyjmie …

Oczywiście z producentami nie mam nic wspólnego .

Ale tak biorąc pod uwagę pojawiające się przepychanki w tej kwestii mogę jedynie napisać :

Jeden lubi ogórki drugi proboszcza córki .Zarem niech każdy kupi co chce i na co go stać . Obecnie pływam 4 sezon na gumiaku tak średnio po 150 dni na wodzie na sezon

I mogę z całą stanowczością napisać , że w gumiaku najważniejsza jest powierzchnia robocza a cała reszta to kosmetyka . I tyle w tym temacie ,

Edytowane przez sero1975
  • Like 1

• 0
Wszystko by było dobrze gdyby ceny gumiaków nie odleciały w kosmos. A skoro teraz za najbardziej popularnego kolibra 330D krzyczą ponad 5 kkz to zrobiło się niefajnie, i zaczyna się wyciąganie tego i tamtego na światło dzienne. Ten 330DSL z większym pokładem całkiem cenowo odfrunął.

W życiu trzy razy C obowiązuje nadal czyli cena czyni cuda. I żeby ten koliber był 1100 grubości a kormoran czy inny chińczyk 950 to i tak większość wybierze tego 1.5kkz tańszego o ile zdecyduje się teraz to kupić. Tak to działa i inaczej nie będzie. Nieliczni zapłacą więcej tylko za to, że koliber ma dobrze nakręcony marketing bo ludzie to dawniej najczęściej kupowali. Ale gdy magazyny zaczną się zapełniać, a na koncie będzie hulało echo, wtedy ceny zejdą na ziemię i problem wyboru i kupna tego czy tamtego będzie jakby bardziej oczywisty. 

Co by nie napisać obecnie nie jest dobry czas na zakup nowego gumiaka. Ponad 5kkz za kolibra, to niewiele więcej jest łódka 360. Jak to porównać produkcyjnie i materiałowo to gumowiec blado wypada w tym zestawieniu. Maweric 330D za ponad 4kkz też d...y nie urywa. To nie jest wszystko tyle warte ile obecnie cenią przynajmniej dla mnie. 

• Like 1