Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Najgorsze, że wszelakiej maści janusze biznesu wyciągają teraz sparciałe badziewia z piwnicy i też chcą miliona monet.

Ja akurat nie kupił bym używanego gumowca z olx-a czy z innego ogłoszeniaka. Owszem od kumpla, znajomego, kogoś zaufanego z forum czyli takiego kogoś, do którego mam pewność, że ma coś dobrego, a nie zwłoki gumowca. A jeśli już używany to coś świeżego rocznikiem a nie 15 letniego parcha. Wielu ludzi jest dzisiaj zagonionych. Kupują spontanicznie, zobaczą po razie, dwóch, że ponton to zaledwie początek wydatków oraz, że to nie jest bułka z masłem, i porzucają pomysł. Po czasie sobie przypominają i wypłowiały wrak leci na olx. Tak samo jak z tymi silnikami spalinowymi na olx-ach. Wszystko igła nieśmigana. Tak samo jak te gumy 10 - 15 letnie igły, powyciągane z piwnic garaży i tylko trzy łatki i trzy razy na tydzień dopompować.

Mój kupiony jako nowy mam trzeci sezon i jak go umyję Wygląda jak po zakupie. Jeszcze to podobno ponton grubości 1.2 mm gdzie w wielu miejscach o tym jest napisane. W tym temacie na 19 stronie też. Mierzyć nie mierzyłem więc nie wiem na 100%. W każdym razie mój nie jest eksploatowany nadmiernie więc trzyma się dzielnie i pewnie długo tak będzie. I dobrze, bo patrząc na obecne ceny wszystkiego po kolei co z pływaniem związane odechciewa się wszystkiego na dzień dobry. Gumiak 5kkz, silnik jakiś choćby storm 6kkz. O markowym nawet wspominać nie chcę. Jakaś, sonda, koła, kotwice uchwyty etc. i z 15kkz lekko się robi. A jeszcze przyczepa gdzie ?. A ryby z PZW - czyli sens kupowania tego wszystkiego lepiej pominąć milczeniem :).    

• Like 1

• 0

Szczerze,to nie widziałem wcześniej tych pływadeł.Te dwa pierwsze to wypisz,wymaluj jak Kraken.Ciekawe jak z jakością.[emoji6]

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Kolega kupił ostatnio maverika 360 moro. Od nowości puszczał na obu ołówkach. Po 3 tygodniach zaczął się rozłazić na szwach. Odesłał do reklamacji dostał granatowy, po otwarciu kartonu okazało się że szwy już są rozklejone, wściekły odesłał to spowrotem otrzymał zwrot kasy. A po 3 dniach jak na foto. Być może trafił na jakieś spady nie wiem. Ja mam 3 rok i nie mogę się przyczepić do Maverika.

.

75c75f6270307a7bb6414c2066a529f3.jpgc0b34dbef6fb653b4ba23668cf452c6e.jpg5fcb7299cb73921cd006889a2bb2eefd.jpgc4723f5415261c839f736c2ff4b46861.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Foto moro, uciekanie z ołówków powietrza mam na filmie.

Granatowy odkręcona knaga plus puszczające listwy....

.

3752081e28b5c262e2df09b2c811e792.jpge794b77e8a2dbc6e36c88fc9fe92e57f.jpg4ae59001e691d001e7f4eb50d33b9efb.jpg

Edytowane przez Tresor

• 0

"Kolega kupił ostatnio maverika 360 moro. Od nowości puszczał na obu ołówkach. Po 3 tygodniach zaczął się rozłazić na szwach. Odesłał do reklamacji dostał granatowy, po otwarciu kartonu okazało się że szwy już są rozklejone, knaga trzymała się na 40% wściekły odesłał to spowrotem otrzymał zwrot kasy. A po 3 dniach jak na foto. Być może trafił na jakieś spady nie wiem. Ja mam 3 rok i nie mogę się przyczepić do Maverika."

OK. pytanie widziałeś ten ponton 330 moro  ??? i ten drugi granatowy z knagą  ???

Czy tylko piszesz bo słyszałeś, Twój kolega chciał tylko zwrócić ponton, zakupiony w kwietniu tego roku, pewnie uległy jego plany.

Po pierwsze nic nie było w nim rozklejone ( delikatnie pofałdowana była taśma wzmacniająca szew ) , kolega stwierdził że się rozkleja i chciał wymienić na inny. ( zdjęcia oczywiście do wglądu ), Na ołówku była mała , bardzo mała dziurka, ale nie fabryczna, raczej od kotwicy.

Nie wnikałem za dużo, poszedłem na rękę, mogłem przyjąć na reklamacje naprawić i wysłać .

By klient był zadowolony wysłałem nowy szaro -granatowy ponton, opłaciłem kuriera i przesyłkę zwrotną, a Twój kolega nawet nie wyjął pontonu z kartonu przysłał  zdjęcie szwu w powiększeniu ( zaraz wrzucę zdjęcie ) i zadzwonił że chyba się rozkleja albo się rozklei szew 2,5 cm z płótnem w środku.

Po takim tekście kazałem mu spakować ponton i wysłać do mnie, Już przed zakupem mówiłem żeby się zastanowił bo moro się mocno nagrzewa.

Zwróciłem kasę bo wiem , że szuka dziury w całym.

Twój kolega tej knagi nawet nie widział, Ty zresztą też ,ale ja widziałem wszystko z pontonem jest ok, dawno sprzedany.

Tak, że pogadaj z kolegą jak było naprawdę, dopiero pisz. A najlepiej pisać o tym co się widzi,

• 0

Ja zakupiłem Mawerica w 2016r. Nie mam najmniejszych zastrzeżeń tak do sprzętu jak i sprzedawcy. Przez dwa, trzy miesiące w roku jest moczony w słonej wodzie. Na północy i południu Europy. Po słodkiej pływałem może z miesiąc, dwa przez te lata.

Edytowane przez Janusszr

• 0

Kolega kupił ostatnio maverika 360 moro. Od nowości puszczał na obu ołówkach. Po 3 tygodniach zaczął się rozłazić na szwach. Odesłał do reklamacji dostał granatowy, po otwarciu kartonu okazało się że szwy już są rozklejone, wściekły odesłał to spowrotem otrzymał zwrot kasy. A po 3 dniach jak na foto. Być może trafił na jakieś spady nie wiem. Ja mam 3 rok i nie mogę się przyczepić do Maverika.

.

75c75f6270307a7bb6414c2066a529f3.jpg

Ciekawie wygląda ten gumiak. Cenowo wypada najlepiej z wszystkich jeśli chodzi o powiększony pokład. Jeśli jest trwały to chyba najtańsza obecnie opcja takiej gumy.

• 0

Powiem tak mamy w kole 5 maverikow bo zawsze zachwalałem je. Z tych 5 cztery podkejalismy w tym mój. Wszystkie 4 popuszczały minimalnie na listwach wzmacniających łączenia. Po tych zabiegach pontony trzymają powietrze i wszyscy jesteśmy zadowoleni. Wcześniej trzeba było pompować raz w tygodniu obecnie raz na miesiąc raz na dwa...

Pomimo tego namówiłem go na Twój ponton. Kupił był u mnie miał go w kartonie pojechał na wodę napompował i popołudniu przysłał film jak ucieka z obu ołówków. Granatowego rzeczywiście nie widziałem, tu już tylko z relacji o odkręconej śrubie w knadze i tych taśmach.

ps ja tam dalej polecam Twoje pontony jak ktoś mnie pyta. :)

• 0

To te uszkodzenia w jednym i w drugim, Na tej podstawie zwróciłem kasę,

@Tresor na podstawie tych dwóch zdjęć moro i filmiku gdzie widać bąble z ołówka , wymieniłem ponton na nowy, Nikt nie wysyłał do mnie pontonu moro na reklamacje, wysłałem szaro granatowy do kolegi, na swój koszt, i jako przesyłka zwrotna odebrałem moro też na mój koszt, Oba pontony z tego roku.

Jako sprzedawca uważam że zachowałem się OK, co do wykonania obu pontonów moim zdaniem jest OK, ale klient ma rację.

A Ty powinieneś przy piwie z kolegą zweryfikować jego opowieści. :)

Tak, śruba była odkręcona, przykręciłem w 2 min.

Edytowane przez maweric

• 0

Powiem tak mamy w kole 5 maverikow bo zawsze zachwalałem je. Z tych 5 cztery podkejalismy w tym mój. Wszystkie 4 popuszczały minimalnie na listwach wzmacniających łączenia. Po tych zabiegach pontony trzymają powietrze i wszyscy jesteśmy zadowoleni. Wcześniej trzeba było pompować raz w tygodniu obecnie raz na miesiąc raz na dwa...

Pomimo tego namówiłem go na Twój ponton. Kupił był u mnie miał go w kartonie pojechał na wodę napompował i popołudniu przysłał film jak ucieka z obu ołówków. Granatowego rzeczywiście nie widziałem, tu już tylko z relacji o odkręconej śrubie w knadze i tych taśmach.

ps ja tam dalej polecam Twoje pontony jak ktoś mnie pyta. :)

@Tresor - nie mówię że maweric jest najlepszym pontonem, robią go ludzie, jeden klei na kacu drugi się stara. Zawsze coś się może zdarzyć , moim zdaniem to norma.

Ja jestem sprzedawcą i staram się żeby klient był zadowolony, ale jak ktoś pisze i mówi nie do końca prawdę to nie jest OK.

• 0

Jeszcze tak dla ciekawostki wrzucę Wam film o gumiaku. Ja karpiarzem nie byłem nie jestem i nie będę. Ale ta guma robi robotę. Warto to obejrzeć sobie. Inne filmy tego pana też są bardzo ciekawe. Warto popatrzeć jak jest zorganizowany w tym co robi, bo przekaz płynie mega pozytywny.

https://www.youtube.com/watch?v=cTcIbBJidic

Edytowane przez darek63
  • Like 1

• 0

Przyznaje znałem relacje z jednej strony. Dlatego super ze wytłumaczyłeś.

Może warto zwrócić chińczykom uwagę na klejenie?

Ja siedzę w silnikach i ostatnio na 10 sztuk 5 miało problem z montażem gumki w pompie wody. Importer skontaktował się z fabryką i w nowej dostawie ani jednej sztuki z tym felerem...

• 0

Przyznaje znałem relacje z jednej strony. Dlatego super ze wytłumaczyłeś.

Może warto zwrócić chińczykom uwagę na klejenie?

Ja siedzę w silnikach i ostatnio na 10 sztuk 5 miało problem z montażem gumki w pompie wody. Importer skontaktował się z fabryką i w nowej dostawie ani jednej sztuki z tym felerem...

Zwracam uwagę za każdym razem, ale przy sprzedaży ponad 200 szt. rocznie zawsze się coś felernego trafi. Tego nie wyeliminuję w 100%, ale jako sprzedawca staram się jak mogę by klieńci byli zadowoleni. Twojemu koledze wymieniłem ponton tylko na podstawie zdjęć i rozmowy, dostał nowy, nie podszedł zwróciłem kasę. Zakup 5 kwietnia , zwrot 26 czerwca,

Mam swoje lata i staram się :) jak mogę. Dobrze starczy. Pozdrawiam wszystkich użytkowników mawerica.

• Like 2

• 0

Kiedy býłem ns etapie szukania pontonu rozmawiałem z tym panem przez telefon,sprawiał wrażenie jakby nie chciał sprzedać produktu którym handluje.A gdy zapytałem o możliwośc przepłyniècia siè przed zakupem to mnie wręcz wyśmiał.I dobrze się stało bo nabyłem Krakena i jestem mega zadowolony.Jeszcze wróce do posta kolegi Tresor,czy ponton który trzeba dopompowywać raz w miesiącu do dobra opcja? Mojego Krakena dopompowuje po zimie i trzyma ciśnienie do jesieni,kiedy robi się chłodniej w tedy powietrza ubywa ,co jest normalne.Pozdrawiam[emoji6]

• Like 1

• 0

Kiedy býłem ns etapie szukania pontonu rozmawiałem z tym panem przez telefon,sprawiał wrażenie jakby nie chciał sprzedać produktu którym handluje.A gdy zapytałem o możliwośc przepłyniècia siè przed zakupem to mnie wręcz wyśmiał.I dobrze się stało bo nabyłem Krakena i jestem mega zadowolony.Jeszcze wróce do posta kolegi Tresor,czy ponton który trzeba dopompowywać raz w miesiącu do dobra opcja? Mojego Krakena dopompowuje po zimie i trzyma ciśnienie do jesieni,kiedy robi się chłodniej w tedy powietrza ubywa ,co jest normalne.Pozdrawiam[emoji6]

Jak się chciałeś przepłynąć przed zakupem ?? Sprzedający miał Ci wysłać , Ty byś użył produktu i przy braku chęci zakupu odesłał używany produkt ?? I zasadnicze pytanie kto poniósł by koszty transportu palety w dwie strony ? Choć byś wziął na siebie wyslki (około 500zl) , produkt używany nie może zostać sprzedany jako nowy , tym samym sprzedający ponosi stratę ,bo ktoś ma fantazje… nie chodzi o to by bronić sprzedającego , ale sam na codzień mam doczynienia z duża liczba klientów, i naprawdę czasami ludzka fantazja (bo w końcu klient nasz pan) przebija wszytsko. Jeden się naogląda na YouTube , drugi naczyta na forum , trzeci wie ale nie powie… Trzeba wymagać od sprzedającego swoich praw , ale i być ogarniętym trochę .

• Like 1

• 0

Sprzedający prezentował pontony na wodzie dokładnie zbiornik Domaniów,nie było więc problemu do zdjęcia.A że mieszkam niedaleko kwestia umówienia siè nad zbiornikiem i przepłynięcia chyba jest do ogarnięcia,przynajmniej tak myślę.Nikt nie mówił o wysyłce produktu do klijenta ,przetestowaniu i ewentualnym kupnie.pzdr[emoji6]

• 0

Sprzedający prezentował pontony na wodzie dokładnie zbiornik Domaniów,nie było więc problemu do zdjęcia.A że mieszkam niedaleko kwestia umówienia siè nad zbiornikiem i przepłynięcia chyba jest do ogarnięcia,przynajmniej tak myślę.Nikt nie mówił o wysyłce produktu do klijenta ,przetestowaniu i ewentualnym kupnie.pzdr[emoji6]

W takim sytuacj zwracam honor w 100%