Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sprzedający prezentował pontony na wodzie dokładnie zbiornik Domaniów,nie było więc problemu do zdjęcia.A że mieszkam niedaleko kwestia umówienia siè nad zbiornikiem i przepłynięcia chyba jest do ogarnięcia,przynajmniej tak myślę.Nikt nie mówił o wysyłce produktu do klijenta ,przetestowaniu i ewentualnym kupnie.pzdr[emoji6]

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

@Bulter - opanuj się człowieku , co za głupoty wypisujesz. Słońce Cie przygrzało, nigdy nie robiłem żadnej prezentacji nad żadną wodą tym bardziej nad Domaniowem.

Zabłysnąć chcesz czy głupio Ci się zrobiło.

Pomyśl zanim coś napiszesz.....

• 0

@Bulter - opanuj się człowieku , co za głupoty wypisujesz. Słońce Cie przygrzało, nigdy nie robiłem żadnej prezentacji nad żadną wodą tym bardziej nad Domaniowem.

Zabłysnąć chcesz czy głupio Ci się zrobiło.

Pomyśl zanim coś napiszesz.....

Kolega Bulter miał na myśli sprzedawcę pontonów Kraken ;)

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Brniesz i to głęboko,

w Radomiu sprzedaje pontony maweric tylko ja, nie mam pośredników, nie daje pontonów do sklepów.

Zdjęcie mojego pontonu z Mazur nie z Domaniowa , jestem wędkarzem. Przestań improwizować.

Tyle w temacie

• 0

Nigdy nie nspisałem nazwy firmy ani nazwiska,pojawił się tylko handlujący pontonami maveric z Radomia,nie wiem czy to ty i mnie to nie interesuje.Faktem jest że taki ktoś jest i ma zdjęcia pontonów na wodzie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

A gdzie sprzedawca miał prezentować pontony w  reklamie? Powiesić na ścianie jak fortepian?

• 0

Witam. Szukam kompletnego zestawu ponton +silnik+ przyczepa długość ok.380 silnik 15-20 koni. Będzie to moja pierwsza jednostka, zależy mi na jak najmłodszym zestawie do pływania po śląskich bajorach, kanał gliwicki, czasem San nizinny itp. Raczej do pływania w 2 osoby z wędką lub od czasu do czasu 2 dzieci. Znalazłem coś takiego.

https://www.olx.pl/d/oferta/zestaw-ponton-yamaha-2021r-CID767-IDREhCW.html

https://www.olx.pl/d/oferta/ponton-quicksilver-420-hd-z-silnikiem-honda-bf20-na-gwarancji-do-2024-CID767-IDTPxAS.html

Może coś doradźcie i pomożecie ogarnąć temat. Z góry dziękuję.

• 0

Cześć,

Zastanawiam się nad zakupem pontonu, ale przez brak czasu będzie to dopiero pod koniec roku lub po nowym roku..
Natomiast chciałem się rozeznać już teraz w temacie.

Będę pływał sam, praktycznie tylko na jeziorach i raczej nie planuje zaporówek czy większych rzek.
Poczytałem trochę wątek i skłaniam się chyba do 280 lub 300, raczej do moich zastosowań wystarczy.

Pytanie czy szukać używanego, czy kupić nowy?
Z tego co widzę to raczej wybór jest pomiędzy kolibri, a maverikiem, chyba, że jeszcze jakieś warto?

Też nie wiem czy jest tutaj jakaś sezonowość i ceny np. w grudniu mogą spaść czy to raczej jest stała kwota przez cały rok?
Zastanawiałem się nad podłogą i chyba skłaniam się do air maty, ponieważ ponton będę rozkładał sam i trzymał w piwnicy, więc waga i mobilność jest ważna.
Na pewno muszę kupić do tego jakiś silnik eletryczny, akumulator, kotwice, jest cos jeszcze co musze kupić lub powinienem wiedzieć?

Z góry dzięki za odpowiedzi  :) 

• 0

Taką poradę, jak powyżej, jak dostałeś, to Ci się pontonu nie odechciało? Miałem podobny dylemat, nim kupiłem to popatrzyłem i popływałem przez chwilkę pontonami kolegów. Ponton miał być tylko dla mnie i ze względu na wagę wybrałem 240cm z kilem i airmatą i normalną pawężą i taki używany dostałem. Troszkę to wygodniejsze niż belly, a przez wielkośc dość lekki. Kolejne centymetry to kilogramy, ale jest możliwość wożenia złożonego na dachu i wtedy bym wybrał 330cm i wzwyż. Pośrednie wielkości dla mnie są bezcelowe. Ponieważ mam jeszcze łódki to do tego pontonu wykorzystuję osapiana 55lbs i aku lifepo4. To zabawka na krótkie wypady w małe i mało uczęszczane wody.

• 0

Mam zagwozdkę jaki rozmiar wybrać , po głowie latają mi rozmiary 330, 360-370 ,400. docelowo dla dwójki osób ale w większości przypadków prawdopodobnie sam z tym będę się "użerał"  Jakie jest wasze doświadczenie z ciąganiem pontonów na kołach slipowych? W pobliżu mam w lesie jezioro , czy w pojedynkę targanie na kołach slipowych ok 200m  kawałek prostej kawałek z górki , pod górkę :D takiej 360 jest do ogarnięcia czy będzie to straszna mordęga? I jak ze składaniem aluminiowej podłogi w 360-400 w pojedynkę idzie to zrobić czy jest dużo zabawy? 

• 0

Mam zagwozdkę jaki rozmiar wybrać , po głowie latają mi rozmiary 330, 360-370 ,400. docelowo dla dwójki osób ale w większości przypadków prawdopodobnie sam z tym będę się "użerał" Jakie jest wasze doświadczenie z ciąganiem pontonów na kołach slipowych? W pobliżu mam w lesie jezioro , czy w pojedynkę targanie na kołach slipowych ok 200m kawałek prostej kawałek z górki , pod górkę :D takiej 360 jest do ogarnięcia czy będzie to straszna mordęga? I jak ze składaniem aluminiowej podłogi w 360-400 w pojedynkę idzie to zrobić czy jest dużo zabawy?

No po co marnować czas i przeczytać wątek ….

360,370 wydaje mi się najbardziej optymalne do tego co napisałeś ;)

• 0

Ja kupiłem 300 cm ale z pełną świadomością, że łowię sam. Priorytetem była mobilność i możliwość dojechania w każde miejsce. Oczywiście ponton za każdym razem pompuję od zera bo z przyczepką nie w każde miejsce dojadę. Raz wziąłem kolegę to była masakra. Nie dało się normalnie łowić bo za mało miejsca. Czasami jeździ ze mną żona, ale ona rekreacyjnie - jako pasażer :) więc niewiele miejsca zajmuje
Co do kół slipowych to załadowany ponton niezbyt chętnie się na nich porusza, szczególnie po jakiejś nierównej łące. A jeszcze pod górkę ....:(

• Like 1

• 0

No po co marnować czas i przeczytać wątek ….

360,370 wydaje mi się najbardziej optymalne do tego co napisałeś ;)

Wątek przeglądałem, wiem jakie wielkości są polecane ale nie natrafiłem na informacje odnośnie ciągania tak dużych pontonów na większe odległości.

Dla zainteresowanych znalazłem na YT filmik porównujący wagę od dzioba dwóch dużych pontonów proscanmarine 4m i 5,2m załadowanych i pustych. na kołach slipowych i bez, mnożna tam zobaczyć jak dużo daje porządne rozłożenie wagi i ile dają same koła. 4m pusty ponton ~35kg , po dołożeniu kół slipowych i 20km silnika  ~10kg.

https://youtu.be/3pvk-w_LXMk

Dzięki panowie za podpowiedzi chyba zdecyduje sie jednak na mniejszy ponton aby właśnie po kilku wyjazdach nie zniechęcić sie do dalszego pływania..

Edytowane przez ZiomSeb
  • Like 1

• 0

Zwòć uwagę na jeszcze jedną sprawę

Ostatnio porównywaliśmy Kolibri KM 330 vs NawiPoland Predator MP300

Nawi jest krótszy lecz szerszy.

Brak zwężenia w dziobie i krótsze balony poza pawężą powodują jednak iż miejsca w środku jest jakby więcej niż w kolibri

Szczególnie w części dziobowej istotnej dla drugiej osoby na pokładzie.

Więc w 2 os łowi się wygodniej pod warunkiem iż ta na dziobie siedzi na burcie nie na ławce (krótka listwa mocująca ławki i ta dziobowa jest znacznie przesunięta do pawęży)

Przy 1 osobie jest to bez znaczenia

• Like 1

• 0

Wątek przeglądałem, wiem jakie wielkości są polecane ale nie natrafiłem na informacje odnośnie ciągania tak dużych pontonów na większe odległości.

Dla zainteresowanych znalazłem na YT filmik porównujący wagę od dzioba dwóch dużych pontonów proscanmarine 4m i 5,2m załadowanych i pustych. na kołach slipowych i bez, mnożna tam zobaczyć jak dużo daje porządne rozłożenie wagi i ile dają same koła. 4m pusty ponton ~35kg , po dołożeniu kół slipowych i 20km silnika  ~10kg.

https://youtu.be/3pvk-w_LXMk

Dzięki panowie za podpowiedzi chyba zdecyduje sie jednak na mniejszy ponton aby właśnie po kilku wyjazdach nie zniechęcić sie do dalszego pływania..

Łamane kółka slipowe przy większych pontonach to podstawa.